Thundercat – Drunk

Albumgegevens

Artiest Thundercat 
Album Drunk 
Jaar van uitgave 2017 

Beoordeling

Recensie

Thundercat - Drunk (pitchfork.com)

Thundercat – Drunk

Afgelopen week kocht ik dit album, vanwege de goede recensies. Geen spijt van gehad. Sterker nog: ik ben een fantastisch album rijker.

Thundercat is de artiesten naam van (super) bassist Stephen Bruner. Thundercat laat zich niet makkelijk kennen. Hij speelt allerlei soorten muziek. Hij komt uit een muzikaal gezin. Zijn vader was een goede drummer die werkte met onder andere Diana Ross, The Temptations en Gladys Knight. Zijn broer, ook een drummer, werkte onder meer met Kenny Garrett en Stanley Clarke.

Het eerste werk waardoor hij wat bekendheid verwierf was met de punkband Suicidal Tendencies, waar hij Robert Trujillo verving, die naar Metallica was overgestapt . Hij vond de lokale L.A. scene, waar verschillende genres met elkaar werden gemixt, erg interessant en opwindend. Hij begon samen te werken met allerlei artiesten, zoals Erykah Badu en Bilal. Hij werkte samen met funklegende en bassist Bootsy Collins voor een Snoop Dogg nummer.

De meest in het oog springende samenwerking was echter met DJ, producer en instrumentalist Flying Lotus: hij zong en baste op het album Cosmogramma uit 2010. In 2011 verscheen het debuutalbum van Thundercat: The Golden Age of Apocalypse, die, door critici, zeer enthousiast werd ontvangen. Zijn tweede, veel donkerdere, album Apocalypse verscheen in 2013 en stond geheel in het teken van de onverwachte dood van vriend en pianist Austin Peralta, die slechts 22 jaar oud werd. Hierna werkte Thundercat mee aan een aantal belangrijke albums, waaronder Flying Lotus – You’re Dead!, Kendrick Lamar – To Pimp a Butterfly en Untitled Unmastered, Kamasi Washington – The Epic.

Na een EP (The Beyond/Where The Giants Roam) onder zijn eigen naam in 2015, verscheen zijn 3e album Drunk op 24-02-2017. Gasten op het album variëren van Kenny Loggins en Michael McDonald tot Kendrick Lamar, Wiz Khalifa en Pharrell.

Het album is zeer divers: smooth soul, soft rock, jazz fusion, synth funk, new wave, alles komt er op voor, met een sterk eind 1970’s/begin 1980’s feel. I feel weird – Comb your beard, brush your teeth / Still feel weird – Beat your meat, go to sleep is na het intro de opening van het eerste nummer Captain Stupido. In A Fan’s Mail (Tron Song Suite II) stelt hij een kat te willen zijn (meow, meow, meow). Maar er is genoeg ruimte voor serieuze boodschappen, zoals in Jameel’s Space Ride: I’m safe on my block, except for the cops/Will they attack, would it be ‘cause I’m black?. Muzikaal valt er veel te genieten op dit album. Het hoogtepunt is Them Changes: een zeer sterk funk nummer. Van de 23 (!) nummers op dit album zijn er slechts 6 langer dan 3 minuten. Een indrukwekkend album van een uniek talent!

 

2 reacties

  • Lisette op 12-03-2017 om 01:09
  • Reageer

  Hoi, bijzonder interessant stuk! Geen idee dat de naam van mijn voormalige motor ook een uitstekend band is. Ook heb ik een suggestie waarvan ik niet weet of dat mag vwb copy right, maar zou je een link naar YouTube mogen opnemen zodat we vanuit jouw blog een of twee bijzondere nummers kunnen luisteren. Dat zou voor mij wel iets toevoegen.
  Verder geniet ik altijd bijzonder van je blogs. Keep up the good work, mate!

  1. Thanks!
   Wat betreft je opmerking, Spotify zou wel kunnen. De laadtijd van de pagina gaat dan wel wat achteruit, maar 1 nummer zou wel kunnen. Spotify ook goed?

Complimenten/opmerkingen? Graag!