Kamasi Washington – Harmony Of Difference

Kamasi Washington - Amani Washington Schilderijen (wetransfer.com)

Amani Washington Schilderijen (Desire, Humility, Knowledge, Perspective, Integrity & Truth)

Albumgegevens

Artiest Kamasi Washington
Album Harmony Of Difference 
Jaar van uitgave 2017

Beoordeling

Inleiding

Kamasi Washington (wetransfer.com)

Kamasi Washington

En toen was daar in 2015 ineens Kamasi Washington met zijn debuutalbum The Epic. 3 discs, bijna 3 uur muziek, het was allemaal even indrukwekkend. Voor mij kwam hij vanuit het niets. Ik had zijn naam wel al eens ergens gelezen, maar verder niet. Uiteraard was dit niet het hele verhaal. Hij bleek in eigen beheer al een 3-tal albums te hebben uitgebracht. Maar dit was zijn eerste internationaal uitgebrachte album. Het sloeg in als een bom, bij critici en publiek.

Kamasi Washington - North Sea Jazz 2017 (Dimitri Hakke)

Kamasi Washington – North Sea Jazz 2017

Kamasi Washington is een jazz saxofonist, die wordt ingedeeld bij de moderne free jazz. Hij speelt veel mee op albums van anderen. Net als Thundercat (die ook al een prachtig album afleverde dit jaar) weet hij met wie hij moet samenwerken. De lijst is lang en indrukwekkend:  Wayne Shorter, Herbie Hancock, Lauryn Hill, Nas, Snoop Dogg, George Duke, Chaka Khan, Flying Lotus, Thundercat, Raphael Saadiq, Stanley Clarke, Ryan Adams, Flying Lotus, Run The Jewels & Kendrick Lamar.

In 2017 stond Kamasi Washington geprogrammeerd op het North Sea Jazz Festival. Op de derde dag van het Festival (9 juli) was hij de laatste act die ik zag op deze editie. Hij werd op het een na laatste nummer vergezeld door zijn vader. De muziek klonk anders, leek dansbaarder. Het gerucht ging dat hij nog dit jaar een EP zou uitbrengen, wat volgend jaar zou worden gevolgd door een nieuw album. In april van dit jaar was Truth uitgekomen als voorproefje. Een rijk georkestreerd prachtig nummer, inclusief koor.

Recensie EP

Kamasi Washington - Harmony Of Difference (facebook.com/KamasiWashington)

Kamasi Washington – Harmony Of Difference

En nu is die EP er dan: Harmony Of Difference. Op vrijdag 29 september werd het uitgebracht. De EP bevat 6 nummers, die in totaal iets langer dan een half uur duren. En wat een half uur is het geworden!

De muziek was oorspronkelijk geschreven voor een tentoonstelling in het Whitney Museum of American Art in New York. De tentoonstelling was deel van een multimedia stuk dat aantoonde dat tegenstelling en tegenwerking schoonheid kan opleveren.

Dit werd geïllustreerd door een aantal schilderijen (van Kamasi Washington’s zus Amani, zie boven), die, na overlay, een abstract beeld vormden van een gezicht. Als begeleiding heeft Kamasi Washington 5 korte muziekstukken gemaakt, die daarna samenkomen in een zesde stuk, dat de synthese is van de voorgaande 5 stukken.

Dat zesde stuk, Truth, is eerder dit jaar al uitgekomen als onderdeel van een korte film van regisseur A.G. Rojas (ook onderdeel van de Whitney tentoonstelling).

Er zijn stukken op deze EP die doen denken aan The Epic, maar de algehele sfeer hier is anders. Het is soulful, funky en ontegenzeglijk jazz.

Nummers

Alle muziek gecomponeerd, gearrangeerd en gedirigeerd door Kamasi Washington.

Kamasi Washington - Harmony Of Difference - Backcover (facebook.com/KamasiWashington)

Backcover

  • Desire
  • Humil
  • Knowledge
  • Perspective
  • Integrity
  • Truth

Ter afsluiting

Op basis van deze EP kan ik nauwelijks wachten op het geplande album volgend jaar. Prachtige EP dit Harmony Of Difference. Aanrader!

 

 

My hope is that witnessing the beautiful harmony created by merging different musical melodies will help people realize the beauty in our own differences.

Kamasi Washington

Complimenten/opmerkingen? Graag!