My Name Is Prince Tentoonstelling

My Name Is Prince header (ticketmaster.nl)

Gegevens

Titel My Name Is Prince
Type Tentoonstelling
Locatie Beurs van Berlage
Plaats Amsterdam
Van – t/m 8 maart 2018 – 10:00 tot en met 8 juni 2018 – 18:00
Datum bezoek 14-03-2018  10:00 (VIP)
My Name Is Prince - Opbouw tentoonstelling )(kunstkieken.nl

My Name Is Prince – Opbouw tentoonstelling

Beoordeling

Recensie

Het overlijden van Prince op 21 april 2016 heeft inmiddels geleid tot grote verdeeldheid bij de erfgenamen, twee postume releases, Prince 4Ever en Purple Rain Deluxe Expanded en een tentoonstelling.

Londen

My Name Is Prince - Logo (ticketmaster.nl)

Op 21 augustus 2017 werd bekend gemaakt dat de tentoonstelling, getiteld My Name Is Prince, in de O2 Arena in Londen zou worden georganseerd. De tentoonstelling zou er 21 dagen blijven, net zo lang als zijn 21 Nights In London: The Earth Tour uit 2007.

Door de enorme belangstelling werd de tentoonstelling verlengd. Van 27 oktober 2017 tot en met 7 januari 2018 waren vele bezoekers in staat de tentoonstelling te bezoeken.

Amsterdam

Op 3 januari 2018 werd bekend gemaakt dat de tentoonstelling naar Amsterdam zou komen: van 8 maart tot en met 8 juni 2018.

My Name Is Prince - Paisley Park - Logo (officialpaisleypark.com)

Bezoekers komen oog in oog te staan met ontelbare iconische kledingstukken, instrumenten, muziekprijzen, handgeschreven teksten, juwelen en nog veel meer bijzondere items uit de Paisley Park-archieven. Het materiaal geeft een bijzondere en persoonlijke inkijk in het muzikale leven, de creativiteit en de unieke visie van één van ’s werelds meest talentvolle artiesten ooit.

Zijn band met Nederland? Ja, Prince was dol op ons. Het allereerste optreden van Prince buiten Amerika was in 1981 in poptempel Paradiso. Zijn Sign O’ The Times werd in 1987 voor Nederlands publiek opgenomen en voor de opnames van de Lovesexy ’88 Tour in Dortmund was op verzoek van Prince himself het opnameteam én het volledige publiek Nederlands. Leuk weetje: tussen 1981 en 2014 trad Prince bijna vijftig keer op in Nederland. Tijdens zijn allerlaatste Nederlandse show riep Prince zijn Dutch fans op om naar zijn thuis Paisley Park te komen. Die wens komt nu alsnog in vervulling, door Paisley Park naar de fans te brengen in de vorm van de My Name Is Prince expo.

© My Name Is Prince organisatie

14 maart 2018

Op 14 maart 2018 was het dan zo ver. Als verjaardagscadeau naar de tentoonstelling. Omdat het basisonderwijs staakte, was mijn jongste zoon ook mee.

My Name Is Prince - VIP Ticket (apoplife.nl)

VIP

My Name Is Prince - Another Lonely Christmas - Lyrics (apoplife.nl)

My Name Is Prince – Another Lonely Christmas – Lyrics

Om 10:15 startte de VIP tour, waardoor je begeleid wordt door een separaat deel naast de reguliere tentoonstelling. Een enthousiaste begeleider leidde de groep langs vitrines met onder andere de handgeschreven tekst van Another Lonely Christmas, flight-cases, (ontwerpen voor) kleding en persoonlijke make-up kits van zijn laatste tour. Tevens worden beelden getoond van het laatste optreden in de O2 Arena tijdens zijn 21 Nights In London: The Earth Tour. Altijd leuk.

Het ‘hoogtepunt’ is dat bezoekers een, persoonlijk door Prince gebruikte, gitaar kunnen vasthouden. Nou ja, vasthouden… Met witte handschoentjes aan krijg je 2 à 3 seconden een gitaar op je handen gelegd. Het ritueel is nogal potsierlijk en voegt, wat mij betreft, niets toe.

Regulier

Na het VIP deel volgt de reguliere tentoonstelling. Foto’s maken is ten strengste verboden, dus telefoons worden in een afsluitbaar zakje verzegeld. De bezoeker wordt min of meer chronologisch langs de beginjaren en albums geleid. De chronologie houdt aan tot en met Purple Rain, waarna deze wordt losgelaten. In het begin van de tentoonstelling wordt de meeste informatie gegeven.

Prince - Jack U Off (bootleg) (discogs.com)

Prince – Jack U Off (bootleg)

Opvallend is dat tussen alle foto’s en scans van Prince releases, er een foto tussen zit van een bootleg (Jack U Off). Gezien de oorlogen die Prince tijdens zijn leven heeft gevoerd tegen illegale uitgaven van zijn werk, is het opmerkelijk dar de erven Prince dit onderdeel laten zijn van de tentoonstelling.

In het Purple Rain deel van de tentoonstelling is ook het eerste, door Prince geschreven, script van de film, destijds nog Dreams geheten, te zien. Grappig om te zien dat er nog uitgegaan werd dat Vanity 6 de rol van damestrio in de film werd toegeschreven. Op het moment van schrijven van het eerst script was Vanity nog onderdeel van de Prince entourage. Het gescripte gejuich (VANITY 6 VANITY 6 VANITY 6) is leuk om te zien.

Prince - Parade era (pinterest.com)

Prince – Parade era

Wat ook opvalt, of eerder schockeert, is hoe klein Prince eigenlijk was. Nou wordt de kleding ook niet overal even goed getoond, maar soms is de kleding zo fragiel en klein, dat je niet kan geloven dat Prince echt zo klein was. Tijdens de One Nite Alone… Tour in 2002 liep Prince op een halve meter langs me heen. Destijds was zijn lengte niet wat me opviel.

Bij het eerst kledingstuk uit de Parade tijd voel ik me voor het eerst ontroerd. Die ontroering komt ook bij Sign O’ The Times, en, met name, Lovesexy. Het zijn mijn 3 meest favoriet albums. Ik heb clips en concert opnamen uit die tijd zo vaak gezien. Oog in oog staan met artefacten uit die periodes raakte me. Jammer dat er relatief weinig kleding aanwezig is van deze, ook artistiek gezien, meest relevante, periode uit zijn carrière.

De gedachte dat Prince veel (alle?) kleding van zichzelf (en vaak ook bandleden) zelf ontwierp is behoorlijk indrukwekkend. De detaillering in de kleding gaat erg ver. Alles klopt en over alles is nagedacht, inclusief doorlopende printjes op de laarsjes. Het is niet waarvoor ik ben gekomen, maar het valt echt op.

Relatief gezien is er veel aandacht voor zijn latere periode (vanaf 2004). Ik heb daar minder gevoel bij, dus dat had wat mij betreft minder gemogen. Maar een aantal items zijn erg leuk om te zien (het Raspberry  Beret pak dat hij draagt in de clip bijvoorbeeld).

Merchandise

My Name Is Prince - Merchandise (facebook.com/mynameisprince.amsterdam)

My Name Is Prince – Merchandise

Uiteraard is er de mogelijkheid tot kopen van merchandise. Omdat ik een VIP tour had, kreeg ik het programmaboek (waarde € 17,50) ‘gratis’. De keuze is beperkt en de prijzen exorbitant (€ 51,00 voor een t-shirt is bijna misdadig)

Het boek Prince: Guitar & Bass is ook niet goedkoop, maar is prachtig. Dat heb ik cadeau gekregen. Een aanrader.

Conclusie

Prince - Guitar & Bass (officialpaisleypark.com)

Prince – Guitar & Bass

Al met al was ik blij verrast door de tentoonstelling. Niet Prince-fans raad ik een bezoek zeker aan. De VIP tour raad ik alleen aan aan die-hard fans.

Een compliment ook voor het personeel. Vriendelijke mensen, die duidelijk blij zijn dat ze mogen werken op de tentoonstelling.

Maar wees gewaarschuwd. De claim dat de tentoonstelling een bijzondere en persoonlijke inkijk geeft in het muzikale leven, de creativiteit en de unieke visie van Prince, wordt slechts ten dele ingevuld.

Ondanks de vele kledingstukken, gitaren, bassen en muziek en clips, heb ik van de tentoonstelling zelf weinig tot niets nieuws opgestoken. De inkijk blijft beperkt tot kijken naar artefacten uit een bepaalde periode. Let wel: dit ontroert op momenten, maar geeft geen dieper inzicht in de drijfveren van Prince.

In 2017 woonde ik beide lezingen van Susan Rogers (engineer voor Prince van 1983 tot en met 1987) in Rotterdam bij. Ik heb tijdens die lezingen meer gehoord over Prince de artiest, performer en kunstenaar als op de tentoonstelling. Maar ook heb ik veel meer vernomen over de mens Prince. Mocht je in de gelegenheid zijn een lezing bij te wonen, ga er heen. Het is informatief en zeer vermakelijk.

Heb je zin in een dagje Prince kijken met hier en daar een verrassing? Ga dan zeker naar de tentoonstelling. Voor de fans: neem de VIP tour. Voor niet ingewijden in de wereld van Prince: zeker doen.

Foto’s

My Name Is Prince - Clothing (facebook.com/apoplife.nl)

My Name Is Prince – Clothing

My Name Is Prince - Album covers (facebook.com)

My Name Is Prince – Album covers

My name Is Prince - The 'glove experience' (maxazine.nl)

My name Is Prince – The ‘glove experience’

My Name Is Prince - Prince in Nederland (ticketmaster.nl)

My Name Is Prince – Prince in Nederland

My Name Is Prince - Quote (ticketmaster.nl)

My Name Is Prince – Quote

My Name Is Prince - Personal items (msn.com)

My Name Is Prince – Personal items

My Name Is Prince - Exhibition book (bandsrores.co.uk)

My Name Is Prince – Exhibition book

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!