Mijn 10 favoriete soundtracks

Soundtracks - Header (apoplife.nl)

Inleiding

Dit jaar heb ik al over twee soundtrack albums van Prince geschreven (Purple Rain uit 1984 en Batman uit 1989). Ik bedacht me dat ik nog nooit een lijstje had gefabriceerd met de leukste soundtracks. Bij deze dus wel.

Soundtracks

Waar hebben we het dan over?

A soundtrack, also written sound track, can be recorded music accompanying and synchronized to the images of a motion picture, book, television program, or video game; a commercially released soundtrack album of music as featured in the soundtrack of a film, video, or television presentation; or the physical area of a film that contains the synchronized recorded sound.

© wikipedia

Ik heb daar voor mijn lijstje nog twee extra voorwaarden aan toegevoegd:

 • ik moet een fysieke kopie in huis hebben (CD of LP)
 • het moet nieuwe muziek bevatten (muziek geschreven voor de film, video, etc.)

Door de laatste vallen bijvoorbeeld de prachtige soundtracks voor Quentin Tarantino films af. Immers, de muziek bestond al ver voor de films.

Hoe dan ook, hierbij mijn lijst met 10 van mijn favoriete soundtracks, die ik veel heb geluisterd en waarvan ik de bijbehorende films (meerdere malen) heb gezien.

O.S.T. - Woodstock (apple.com)

Woodstock

1970

De eerste soundtrack die ik kende. Een verslag van het mythische popfestival dat dit jaar in augustus 50 jaar geleden werd gehouden, waar zoveel groten optraden. Voor mij is het optreden van Sly & The Family Stone het onbetwiste hoogtepunt.

 

Isaac Hayes - Shaft (apple.com)

Shaft

1971

Alleen de begintonen van het titelnummer bezorgen me al kippenvel. Onderkoelde, maar o zo coole, funk!

 

Curtis Mayfield - Super Fly (apple.com)

Super Fly

1972

Hét album van Curtis Mayfield? Waarschijnlijk wel. Zo veel mooie nummers, zoveel muzikaliteit, zo veel originaliteit. Een duizelingwekkend werkstuk en een klassieker in de soul.

 

O.S.T. - Saturday Night Fever (amoeba.com)

Saturday Night Fever

1977

De film waarvan ik me precies herinner waar ik was toen ik er heen ging. Ik vond het verhaal indrukwekkend (ik was pas 11 jaar toen ik het zag) en de muziek waanzinnig.

Lees ook: Saturday Night Fever.

 

O.S.T. - Dance Craze (discogs.com)

Dance Craze

1981

De Engelse ska was eigenlijk alweer over z’n hoogtepunt heen, maar dit album was opwindend. Het beste dat de ska-revival had te bieden, allemaal samenkomend op dit ene album, live, vers van de soundtrack!

 

Prince And The Revolution - Purple Rain (youtube.com)

Purple Rain

1984

Eén van de meest opwindende platen aller tijden is een soundtrack voor een film over een muzikant die het niet makkelijk heeft, maar zelf ook verre van makkelijk is. Een opwindende mix van rock en funk!

Lees ook: Prince bereikt de wereldtop met Purple Rain, het album, de film en de tour.

 

O.S.T. - Do The Right Thing (spotify.com)

Do The Right Thing

1989

De film was een openbaring. De oplopende spanningen tussen bevolkingsgroepen tijdens een bloedhete zomer in New York. Prachtige sfeerbeelden van een stad waarin iedereen worstelt met vooroordelen en de gevolgen daarvan. Het centrale muzikale thema wordt voor de film geschreven: Public Enemy’s geniale Fight The Power.

 

O.S.T. - Twin Peaks (apple.com)

Twin Peaks

1990

De soundtrack van de beste televisie serie aller tijden. Het prachtige, hartverscheurende, angstaanjagende, komische, eigenzinnige en verpletterende Twin Peaks.

De muziek past perfect op de beelden (en andersom). Ontroerende muziek, die opwindend, sexy, verdrietig en kwaadaardig is. Alleen de muziek al, is een reis op zich.

 

O.S.T. - The Straight Story (spotify.com)

The Straight Story

1999

Net als Twin Peaks is The Straight Story verfilmd door David Lynch. In tegenstelling tot zijn reguliere werk, is deze film in opdracht (van Disney!) gemaakt.

Het is het ontroerende, waargebeurde verhaal van een oude man die zijn broer wil bezoeken. Hij legt zijn route, dwars door Amerika, op een tractor af.

Een prachtige film, met muziek die de pracht eer aan doet.

 

O.S.T. - Black Panther (apple.com)

Black Panther

2018

Tja, koning Kendrick. Alles wat hij Kendrick Lamar aanraakt lijkt wel in goud te veranderen. Zo ook de soundtrack van de film Black Panther.

De wereld heeft er weer een hip-hop klassieker bij!

 

Ter afsluiting

Wat vind jij de beste soundtrack aller tijden? Staat het niet in deze lijst en mis je deze? Laat het weten! Als je reageert via het onderstaande reactie formulier neem ik je keuze op bij dit artikel *.

* Gezien de vakantieperiode kan het zijn dat dit pas begin september zal worden uitgevoerd.

 

Aanvullingen van lezers

Merry Christmas, Mr. Lawrence

1983

Van Jessica (zie reacties hieronder)

Ryuichi Sakamoto - Merry Christmas Mr. Lawrence (apple.com)

 

The Fifth Element

1997

Van Yvon Jonckbloedt (zie reacties hieronder)

OST - The Fifth Element (youtube.com)

 

The Mission

1986

Van Menzo Barendregt (zie reacties hieronder)

Ennio Morricone - The Mission (discogs.com)

 

Atonement / Celle Que Vous Croyez

2007 / 2019

Van Peter van Soest (zie reacties hieronder)

OST - Atonement (apple.com)

OST - Celle Que Vous Croyez (apple.com)

 

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Mijn 10 favoriete soundtracks. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

10 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Jessica op 26-07-2019 om 18:06
  • Reageer

  Twin Peaks! 💕
  Heb ook de boeken nog waaronder die met de tapes van agent Cooper.

  Mijn toevoeging:
  Merry Christmas Mr. Lawrence.

  1. Mooie toevoeging! Prachtige muziek inderdaad. Dank je wel voor je reactie!

  • Yvon Jonckbloedt op 26-07-2019 om 19:59
  • Reageer

  Ik heb ook meerdere soundtracks, soms vallen ze tegen als je ze hebt aangeschaft maar andere blijven leuk, bijzonder vond ik zelf toch wel die van the fifth element van Luc Besson waarop de Diva song staat, de eerste keer dat ik dat hoorde vond ik geweldig en wilde gelijk de soundtrack.

  1. Dank je wel Yvon voor de toevoeging! Ik ga eens luisteren. Ik ken de film wel, maar de soundtrack niet. Thx!

 1. Ik wil graag de soundtrack van The Mission toevoegen. (film uit 2001 met o.a. Robert de Niro). Gecomponeerd door Ennio Morricone. De combinatie van de muziek en de filmische beelden vind ik nog steeds adembenemend. Ik heb de soundtrack uiteraard op CD.

  1. Dank je wel voor de toevoeging, mooie film! Opgenomen in het artikel.

  • peter van soest op 27-07-2019 om 11:43
  • Reageer

  Al jarenlang liefhebber van de soundtrack van Atonement; prachtige film over vluchtende soldaten van strand Duinkerken begin 2e Wereldoorlog. Vooral het nummer Elegy for Dunkirk is prachtig en bekijk vooral de scene die daar bij hoort. Nummer bij mij bekend geworden door Jeff Beck op de cd Emotion and Commotion. Laatst ontdekt de soundtrack van Celle que vous croyez door Ibrahim Maalouf – prachtige bijna klassieke muziek. De film ken ik nog niet, maar ga ik zeker bekijken.

  1. Ga zeker luisteren naar beiden. Ben al een paar jaar helemaal gek van Ibrahim Maalouf. Prachtige muziek, mooi mens. Bieden opgenomen in het artikel. Dank je wel voor je reactie!

  • Kees de Jong op 27-07-2019 om 12:49
  • Reageer

  Interessant.
  Voor mij onbekend terrein.

  1. Thx, Kees. Wie weet kom je nog iets moois tegen!

Complimenten/opmerkingen? Graag!