Het verhaal van een zeldzame flop, de film Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Film - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - Finale (lecinemadreams.blogspot.com)

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – Finale

Inleiding

Tot voor kort had ik alleen gehoord over de musical/film Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club band, dat bekend staat als een wanproduct. Onlangs heb ik 1 uur en 50 minuten gekeken naar, ja, naar wat eigenlijk?

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – het album

Op 26 mei 1967 brachten The Beatles Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band uit, een klassiek album in de geschiedenis van de (pop)muziek. In vele lijsten wordt het album nog steeds als beste en meest invloedrijke album van de band aangemerkt. Voor mij persoonlijk is het zeker niet mijn grote favoriet van The Beatles, die ‘eer’ is voor Revolver of Abbey Road. Maar elk album dat een nummer als A Day In The Life voortbrengt, is bijna per definitie een meestwerwerk.

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band On The Road - John Lennon bij het Beacon Theater (meetthebeatles.com)

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band On The Road – John Lennon bij het Beacon Theater

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band On The Road – de musical

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band On The Road de musical, is in 1974 is bedacht door Tom O’Horgan, een voorvechter van experimenteel “totaal theater”, die al grote successen op zijn naam had staan met producties als Hair en Jesus Christ Superstar. De eerste uitvoering was op 17 november 1974, eind januari 1975 stopte de show al.

John Lennon had bemoeienis met de productie. Hij hielp met de rehearsals, gaf acte-de-presence bij meerdere uitvoeringen en werkte mee aan de promotie van de show. Op de openingsavond was hij aanwezig met zijn (tijdelijk) vriendin May Pang. Ook Andy Warhol, Bianca Jagger, John Phillips en Yoko Ono (!) waren aanwezig. Paul McCartney is ook bij een van de voorstellingen aanwezig geweest.

Er is niet veel bekend over de show, maar het verhaal gaat dat het oorspronkelijke idee was dat de show op tournee zou gaan. Echter, na 66 uitvoeringen in het New Yorkse Beacon Theater werd de show gestopt. De cast bestond onder andere uit Ted Neeley, Alaina Reed en David Patrick Kelly.

Film - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - Film poster (13thdimension.com)

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – Film poster

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – de film

De theaterproductie werd geproduceerd door Robert Stigwood, de directeur van RSO Records en in 1977 en 1978 verantwoordelijk voor twee van de allergrootste kasssuccessen van de jaren (19)70: speelfilm en soundtrack Saturday Night Fever en musical/film en soundtrack Grease. Het idee was dat een volgende film met de grootste sterren van het moment alle verkooprecords zou breken. Een film met The Bee Gees, die muziek hadden geschreven voor Saturday Night Fever en Grease en Peter Frampton, die met zijn album Frampton Comes Alive een superster was geworden. Op papier een prima idee. Het verhaal van de theater productie, waar Stigwood toch al de rechten van bezat, werd gebruikt om een filmscript te maken.

The Bee Gees & Peter Frampton - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (ultimateclassicrock.com)

The Bee Gees & Peter Frampton – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Maar…

Het verhaal is ronduit stupide. In het kort: het gaat over een band die het slachtoffer wordt van ‘corporate greed’ in de muziekindustrie. Ook wordt er een gevecht tussen goed en kwaad gevoerd tussen schurken die hun instrumenten (een soort amuletten) willen stelen en de ziel van het lieflijke plaatsje Heartland willen corrumperen. Daar doorheen loopt ook nog een liefdesverhaal en zijn er kwaadaardige robots, een soort sekte (met het ridicule motto “we hate love, we hate joy, we love money”). De nummers moeten het verhaal op weg helpen, George Burns vervult de rol van verteller.

De muziek is echter het meest ontstellend. Het is bijna onmogelijk om iets slechts te doen met nummers van The Beatles, zeker muziek afkomstig van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band en Abbey Road (aangevuld met een paar nummers van Rubber Soul en Let It Be), maar deze film en muziekproductie slaagt waar niemand eerder (of later) zou kunnen (of willen) slagen. Van de 29 Beatles nummers behalen er slechts 4 een voldoende. De meerderheid is schokkend slecht. Earth, Wind & Fire en Aerosmith doen het prima met hun vertolkingen, maar de hoofdrolspelers schieten ernstig tekort, om maar niet te spreken van de acteurs in de film, die stuk voor stuk geen enkele affiniteit met zang, ritmiek of muziek hebben. En toch werkte Beatles producer George Martin aan de soundtrack mee, evenals Billy Preston, die eerder in de studio met The Beatles meespeelde.

The Bee Gees en Peter Frampton ‘acteren’ in de film, maar het is onmogelijk om daarvan ook maar iets serieus te nemen. De film ontroert nergens en zorgt voornamelijk voor kromme tenen en plaatsvervangende schaamte. Ik heb bijna nog nooit zo iets slechts gezien als deze film en zelden heb ik het oeuvre van een band zo afgeslacht horen worden.

De afsluitende scene van de film bevat de crème de la crème van de showbizz in 1978. Een indrukwekkende lijst van sterren was te zien en te horen tijdens de uitvoering van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Finale):

Peter Allen, Keith Allison, George Benson, Elvin Bishop, Stephen Bishop, Jack Bruce, Keith Carradine, Carol Channing, “Charlotte, Sharon, and Ula”, Jim Dandy, Sarah Dash, Rick Derringer, Barbara Dickson, Donovan, Dr. John, Randy Edelman, Yvonne Elliman, José Feliciano, Leif Garrett, Adrian Gurvitz, Billy Harper, Eddie Harris, Heart, Nona Hendryx, Barry Humphries (Dame Edna Everage), Etta James, Bruce Johnston, Joe Lala, D.C. LaRue, Jo Leb, Marcy Levy, Mark Lindsay, Nils Lofgren, Jackie Lomax, John Mayall, Curtis Mayfield, Bruce Morrow, Peter Noone, Alan O’Day, Lee Oskar, The Paley Brothers, Robert Palmer, Wilson Pickett, Anita Pointer, Bonnie Raitt, Helen Reddy, Minnie Riperton, Chita Rivera, Johnny Rivers, Monte Rock III, Danielle Rowe, Seals & Crofts, Sha-Na-Na, Del Shannon, Joe Simon, Connie Stevens, Al Stewart, John Stewart, Tina Turner, Frankie Valli, Gwen Verdon, Diane Vincent, Grover Washington, Jr., Alan White, Lenny White, Margaret Whiting, Hank Williams, Jr., Johnny Winter, Wolfman Jack, Bobby Womack, Gary Wright

De lijst is het ultieme bewijs hoe veel vertrouwen de producers van de film en de soundtrack hadden in hun project. Het is tevens een schoolvoorbeeld van hoe zoveel mensen het zo bij het verkeerde eind kunnen hebben.

Earth, Wind & Fire - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (lecinemadreams.blogspot.com)

Earth, Wind & Fire – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

Ontvangst

De studio had hoge verwachtingen. Miljoenen albums werden geperst, de film opende in een enorm aantal filmzalen, maar het werd een enorme flop. De soundtrack houdt nog steeds het record van meest teruggestuurde albums aller tijden. De albums werden niet verkocht en de platenwinkels stuurden deze massaal terug naar de distributeur, miljoenen albums. Desalniettemin bracht de film $20 miljoen op (tegenover $13 miljoen aan kosten).

Paul McCartney en Ringo Starr bezochten de première van de film. Ik vermoed dat ze de schok nog steeds niet te boven zijn. George Harrison zei in 1979: “The reports on it were so bad that I didn’t want to see it”. De film staat hoog op slechtste films aller tijden lijstjes en is onderdeel van de meest shockerende gebeurtenissen in de geschiedenis van rock ‘n’ roll.

Recensie

Ik ga hier heel kort over zijn: de film was zonde van mijn tijd. Een absolute draak:

De soundtrack is niet veel beter, maar bevat uitvoeringen van Earth, Wind & Fire en Aerosmith. Aan de andere kant, het bevat ook een misselijkmakende versie van één van mijn favoriete Beatles nummers, I Want You (She’s So Heavy):

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - Soundtrack (discogs.com)

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – Soundtrack

Soundtrack

Alle nummers geschreven door John Lennon en Paul McCartney, tenzij anders aangegeven.

 1. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band
 2. With A Little Help From My Friends
 3. Here Comes The Sun (George Harrison)
 4. Getting Better
 5. Lucy In The Sky With Diamonds
 6. I Want You (She’s So Heavy)
 7. Good Morning, Good Morning
 8. She’s Leaving Home
 9. You Never Give Me Your Money
 10. Oh! Darling
 11. Maxwell’s Silver Hammer
 12. Polythene Pam
 13. She Came In Through The Bathroom Window
 14. Nowhere Man
 15. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Reprise)
 16. Got To Get You Into My Life
 17. Strawberry Fields Forever
 18. When I’m Sixty-Four
 19. Mean Mr. Mustard
 20. Fixing A Hole
 21. Because
 22. Golden Slumbers
 23. Carry That Weight
 24. Come Together
 25. Being For The Benefit Of Mr. Kite
 26. The Long And Winding Road
 27. A Day In The Life
 28. Get Back
 29. Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (Finale)
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - Soundtrack - Tekening (discogs.com)

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – Soundtrack – Tekening

Muzikanten

 • The Bees – zang op 1
 • Paul Nicholas – zang op 1
 • The Bee Gees – zang op 2,4,6,7,8,12,13,14,15,21,23,25,27
 • Peter Frampton – zang op 2,4,7,13,15,22,25,26
 • Sandy Farina – zang op 3,17,18
 • Dianne Steinberg – zang op 5,6,9
 • Stargard – zang op 5,6
 • Paul Nicholas – zang op 6,7,9
 • Donald Pleasance – zang op 6
 • Jay MacIntosh – zang op 8
 • John Wheeler – zang op 8
 • Robin Gibb – zang op 10
 • Steve Martin – zang op 11
 • Frankie Howerd – zang op 18,19
 • George Burns – zang op 20,25
 • Alice Cooper – zang op 21
 • Maurice Gibb – zang op 25
 • Barry Gibb – zang op 27
 • Billy Preston – zang op 28
 • Complete cast – zang op 29
 • Max Middleton – keyboards, synthesizer
 • Robert Ahwai – gitaar
 • Wilbur Bascomb – bas
 • Bernard Purdie – drums, percussie
 • George Martin – keyboards
 • Peter Frampton – gitaar solo’s
 • Tower Of Power blazerssectie – blazers
 • Earth, Wind & Fire – instrumenten en zang op 16
 • Aerosmith – instrumenten en zang op 24

Met hulp van:

 • Jeff Beck, Larry Carlton, Ricky Hitchcock, Ray Russell, Freddie Tacket – gitaar
 • Clive Chapman, David Hungate – bas
 • David Paich – keyboards
 • David Dowell, Jeff Porcaro – drums
 • Tommy Reilly – harmonica
 • Francis Monkman – Moog synthesizer
 • Ray Cooper, Victor Feldman – percussie
 • The Bee Gees – special effects op 8
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band - Stripboek NL (stripboekmuseum.nl)

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band – Stripboek NL

Na Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

De studio zette ook vol in op merchandising. Er werd zelfs een heus stripverhaal ontwikkeld, in samenwerking met Marvel. Tegen de tijd dat het stripverhaal af was, was de film al uit de bioscopen verdwenen. De strip werd dan ook niet in de VS uitgebracht, maar wel in Nederland, België en Frankrijk, waar de film pas later in de bioscopen te zien was.

Zowel Peter Frampton als The Bee Gees zouden nooit meer in een film spelen. De carrières liepen wel degelijk schade op van de film. Frampton zou zijn populariteit nooit meer evenaren en The Bee Gees werden, naast hun bijdrage aan de film, ook slachtoffer van de anti-disco sentimenten; hun populariteit zou al snel daarna een flinke deuk oplopen.

De soundtrack is niet te vinden op streaming diensten. In dit geval geen gemis.

Ter afsluiting

Zelden is de muziek van The Beatles zo slecht vertolkt als in deze film en op deze soundtrack. Een zeldzame flop in de carrière van, met name, The Bee Gees, de groep die niet uitblinkt in dergelijke missers. Maar deze film was niet de enige muziekflop in 1978. In oktober 1978 zou Kiss ook een film uitbrengen, de flop Kiss Meets The Phantom Of The Park, waarover later meer.

Wat is jouw mening over de film Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Het verhaal van een zeldzame flop, de film Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

2 reacties

  • John Doe op 17-07-2023 om 22:03
  • Reageer

  In de jaren ‘80 deze LP nog eens gekocht voor een habbekrats.

  1. Medio jaren (19)80 werden de 2e hands exemplaren bij Concerto verkocht voor 2 gulden, waarna ze in de uitverkoop bak terecht kwamen.

Complimenten/opmerkingen? Graag!