Sade verleidt de wereld met Diamond Life

Sade 1983-1984 (45worlds.com)

Sade 1983-1984

Introductie

Als ik van één album niet kan geloven dat het al 35 jaar oud is, is het wel Sade’s Diamond Life. En toch is het zover.

Sade

Helen Folasade Adu werd geboren op 16 januari 1959 in Ibadan, Oyo State, Nigeria. Ze was de dochter van een Nigeriaanse vader en een Engelse moeder. Toen Helen vier jaar oud was scheidden haar ouders en verhuisde ze met haar moeder en oudere broer naar Engeland. Na haar middelbare school tijd verhuisde naar Londen om modeontwerp te gaan studeren.

Sade Adu 1983 (londonist.com)

Sade Adu 1983

Nadat ze haar studie had afgemaakt, werkte ze een tijdje als modeontwerpster en was daar redelijk succesvol in (de band Spandau Ballet kocht haar kleding en nam haar mee als styliste op hun allereerste tour door de VS). Daarnaast begon ze als model te werken en werd ze, op basis van haar uiterlijk, gevraagd als achtergrondzangeres bij de band Pride. Ze bleek een natuurlijke gave te hebben voor muziek. In die band ontmoette ze de man die haar muzikale steun en toeverlaat zou worden, gitarist en saxofonist Stuart Matthewman. Ze gingen nummers schrijven, soms apart van elkaar, maar vaker samen. Aangevuld met de ritmesectie van Pride, openden ze als de band Sade een aantal Pride shows.

Tijdens die shows zong Sade Adu (zoals ze zichzelf inmiddels noemde) haar eigen nummer Smooth Operator, wat een groot succes was bij het publiek. Het leverde haar ook de aandacht op van platenmaatschappijen.

Maar er was ook terughoudendheid. De band had weliswaar een mooie, charismatische zangeres, maar de muziek stond ver af van alles wat hip was in die tijd. Eind 1983 kwam Sade met een plan. Ze zouden haar lanceren als The Face of 1984 op de voorpagina van het mode/muziek blad The Face. Op de dag van verschijnen werd een show georganiseerd waar elke krant en magazine uitgever voor werd uitgenodigd. Het concert werd een doorslaand succes (volgens zeggen moesten er meer dan 1.000 mensen worden weggestuurd, die allemaal naar binnen wilden, maar er niet meer in pasten).

Het plan had gewerkt en goed ook. De platenmaatschappijen stonden in de rij en Sade kon elke eis stellen die ze zelf wilde. Iedereen wilde haar. Uiteindelijk koos ze voor Epic Records, die akkoord gingen met het tekenen van de band Sade in plaats van zangeres Sade. Tevens kreeg ze een voorschot van £ 60.000 en een (uitermate hoog) 15% deel van de verkoopopbrengsten. En ze kreeg de volledige vrijheid om zoveel (of zo weinig) muziek uit te brengen als ze wilde.

Hierop dook de band studio The Power Plant in Londen in en nam in zes weken tijd hun debuutalbum op.

Diamond Life

Sade - Diamond Life (discogs.com)

Sade – Diamond Life

Op 16 juli 1984 werd het debuutalbum van de band Sade uitgebracht. Het werd een doorslaand succes en is een van de best verkochte debuutalbums van een Engelse zangeres (ook al staat de naam Sade voor de band).

Het album werd pas op 27 februari 1985 in de VS uitgebracht, maar werd ook daar een groot succes.

Tijdens de opnamen voor het album had de band 15 nummers opgenomen. Omdat de ‘feel’ van het album laid-back moest worden, vielen de snellere nummers af. Het album klinkt soepel, met elementen van soft-pop, soul, funk en jazz. Veel van de teksten gaan over de liefde of het gebrek daaraan.

Maar er ook sociaal bewogen onderwerpen worden aangesneden, met name in nummers als When Am I Going to Make a Living en de Timmy Thomas cover Why Can’t We Live Together.

Naast de kwaliteit van de nummers, overtuigt de plaat ook qua sound. Ik heb het nooit geweten, maar alle nummers zijn live gespeeld en opgenomen. De band oefende de nummers door en door en speelden ze dan vaak in één take, die vaak de definitieve versie was. Het album klinkt daardoor als een geheel en de band klinkt overal perfect. Mijn vrouw zei onlangs dat het nog steeds eigentijds klinkt, na 35 jaar. Ze heeft gelijk: het is een tijdloze klassieker.

Sade Adu (testpressing.org)

Sade Adu

Het album opent met Smooth Operator, één van de grootste hits van de band, een nummer over een harteloze gigolo. Your Love Is King was al opgenomen voordat de band was begonnen aan het album. Het was het nummer waarmee de band zich presenteerde aan de wereld. Het was de allereerste single, dat verscheen voordat het album in de winkels lag.

Hang On To Your Love klinkt wat meer up-tempo en vooral ook funkier. Frankie’s First Affair is thematisch hetzelfde als Smooth Operator, maar is explicieter in de gevolgen van de acties van de gigolo.

When Am I Going To Make A Living werd geboren toen Sade Adu op een dag in een wasserette de titel maar bleef schrijven. De armoede was groot en de hoop op dat moment minder. Tekstflarden als We’re hungry for a life we can’t afford en We’re hungry but we won’t give in spreken boekdelen.

Eén van de oudste nummers van de band, Cherry Pie, dat het moeilijkst was om op te nemen. De complexiteit in combinatie met het live spelen en opnemen, was voor dit nummer een uitdaging. Het volgende Sally lijkt over een vrouw te gaan, maar gaat feitelijk over het leger des Heils (in het Engels Salvation Army).

I Will Be Your Friend gaat over liefde en steun. Het afsluitende Why Can’t We Live Together was een favoriet uit Sade Adu’s jeugd. Het nummer is dan ook opgenomen als een eerbetoon aan het origineel van Timmy Thomas.

Nummers

Alle nummers geschreven door Sade Adu en Stuart Matthewman, tenzij anders aangegeven.

 • Smooth Operator *
 • Your Love Is King
 • Hang On To Your Love
 • Frankie’s First Affair
 • When Am I Going To Make a Living
 • Cherry Pie **
 • Sally
 • I Will Be Your Friend
 • Why Can’t We Live Together ***
* Sade Adu, Ray St. John
** Sade Adu, Stuart Matthewman, Andrew Hale, Paul Denman
*** Timmy Thomas

Sommige cassette uitgaven van het album bevatten twee extra nummers:

 • Smooth Operator/Snake Bite
 • Love Affair With Life
Sade - The band (pinterest.com)

Sade – The band

Muzikanten

Sade

 • Sade Adu – zang
 • Andrew Hale – keyboards
 • Stuart Matthewman – gitaar, saxofoon
 • Paul Denman – bas

Aanvullend

 • Terry Bailey – trompet
 • Paul Anthony Cook – drums
 • Martin Ditcham – percussie
 • Dave Early – drums, percussie
 • Gordon Matthewman – trompet
Sade - Diamond Life - Singles (discogs.com)

Sade – Diamond Life – Singles

Singles

De eerste single van Sade was Your Love Is King en werd op 25 februari 1984 uitgebracht in Europa. Het was direct een succes. De tweede single, When Am I Going To Make A Living was minder succesvol. Maar Smooth Operator zorgde ervoor dat de band definitief doorbrak. De single werd op 15 september 1984 uitgegeven en werd een doorslaand succes, ook in de VS. In de VS werd ook Hang On To Your Love uitgebracht op single.

Na Diamond Life

Sade - Live Aid (whatdavidbowiewoulddo.blogspot.com)

Sade – Live Aid

De band ging op tournee en verkocht de zalen overal uit. De roem begon Sade Adu al snel tegen te staan. Met name de onjuiste berichtgeving over de band irriteerde. De band werd weggezet als een typerend verschijnsel van de yuppie cultuur, die destijds opkwam en werd gebruikt voor snel, geldbelust en weinig geëngageerd vertier. De realiteit was dat de band veel geld uitgaf (dat ze nog niet had) aan goede doelen, waaronder Arthur Scargill en de stakende mijnwerkers.

Live Aid

Op 13 juli 1985, op 3 dagen na een jaar na de uitgave van hun debuut, stond Sade op het podium van de Engelse versie van Live Aid, het grootste liefdadigheidsconcert dat de wereld ooit had gezien. Sade betoverde miljarden over de hele wereld met haar muziek en onbeschrijflijke schoonheid. Opvallend was dat Sade Adu de enige optredende artiest was op die hele dag die Afrikaans bloed in haar aderen had.

Vervolg albums

Eind 1985 bracht de band hun tweede album, Promise, uit wat alweer een groot succes bleek. De grootste hit van dat album was The Sweetest Taboo. In 1988 verscheen het derde album, Stronger Than Pride, dat vier jaar later werd gevolgd door de uitgave van Love Deluxe. In 1994 bracht de band de compilatie The Best Of Sade uit.

De volgende acht jaar werd niets meer vernomen van Sade, totdat eind 2000 het vijfde album, Lovers Rock verscheen. Alweer hoge verkoopcijfers, en ook Grammy Awards. Na de opvolgende tour werd het eerste live album van de band, Lovers Live, uitgebracht in 2002.

En weer verdween de band voor acht jaar. Begin 2010 verscheen een nieuw album, Soldier Of Love. Tijdens de tournee verscheen de tweede compilatie, The Ultimate Collection in 2011. In 2012 verscheen het tweede live album van de band, Bring Me Home – Live 2011.

Sade - Promise, Stronger Than Pride, Love Deluxe, Lovers Rock, Soldier Of Love (discogs.com)

Sade – Promise, Stronger Than Pride, Love Deluxe, Lovers Rock, Soldier Of Love

Op dit moment schijnt de band bezig te zijn met haar nieuwe album.

Invloed

Sade is populair onder muzikanten. Ook Prince was groot liefhebber. Sade’s muziek is van grote invloed geweest op bands en artiesten als Soul II Soul, Caron Wheeler, The Brand New Heavies, Simply Red, Jamiroquai en Lisa Stansfield. Later bleek de invloed ook groot te zijn in de neo-soul, waar D’Angelo de belangrijkste speler was.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Sade? En van Diamond Life? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Sade verleidt de wereld met Diamond Life. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

2 reacties

  • Henk Timmerman op 01-08-2019 om 09:33
  • Reageer

  Ah gaaf dat brengt me terug naar de tijd dat ik in de Free Record Shop in de Kalverstraat werkte. We draaiden het album de hele dag en daardoor verkochten we het de hele dag. Honderden exemplaren per week. En ik kan het album nog steeds ‘hebben’, heerlijk.

  1. Leuk. Ik werkte een paar jaar later bij Concerto, waar destijds de hiphop verkopen explosief toenamen. Sade verkopen noet meegemaakt. Maar het geeft wel aan hoe populair dat album was. Dank je wel voor je reactie, wordt enorm gewaardeerd!

Complimenten/opmerkingen? Graag!