Army Of Lovers en de ultracamp op Massive Luxury Overdose

Army Of Lovers 1991 (pinterest.com)

Army Of Lovers 1991 (vlnr. Jean-Pierre Barda, La Camilla, Alexander Bard)

Inleiding

Begin september 1991 hoorde (en zag!) ik Crucified van het Zweedse Army Of Lovers voor het eerst. Ik vond het een erg grappig, leuk nummer en het theater rondom de groep eveneens. Na nog een leuke single kocht ik het album.

Army Of Lovers

In 1982 bracht Alexander Bard een solo single uit als Baard, waarna hij vanaf 1985 als drag-queen Barbie begon op te treden. Als Barbie bracht hij een album en een aantal singles uit. Hij werd vergezeld door Camilla Henemark (aka Katanga) en Jean-Pierre Barda (aka Farouk). De naam Barbie staat geheel los van de pop met dezelfde naam, maar is een afkorting van Barbara Hitchcock, het geheime kind van Marilyn Monroe en J.F. Kennedy, die uit veiligheidsoverwegingen naar Mars was gestuurd…

In 1987 werd Army Of Lovers opgericht. De naam van de groep is geïnspireerd door de documentaire Armee Der Liebenden oder Revolte der Perversen uit 1979 van regisseur Rosa von Praunheim. De documentaire gaat over homo activisme in de Verenigde Staten tussen 1972 en 1978. Camilla Henemark noemde zich inmiddels La Camilla en Jean-Pierre Barda liet zijn bijnaam vallen. De eerste uitgave kwam al in 1988 en in 1990 werd het debuutalbum Disco Extravaganza uitgebracht dat een bescheiden hit werd.

Army Of Lovers - Massive Luxury Overdose (spotify.com)

Army Of Lovers – Massive Luxury Overdose

Massive Luxury Overdose

Het tweede album van Army Of Lovers werd op 26 augustus 1991 uitgebracht. Het werd een enorm succes in Europa en verkocht ruim 3 miljoen exemplaren.

De muziek is kitsch, het imago camp, maar het is allemaal met een vette knipoog die mij enorm bevalt. De videoclips zijn vermakelijk en de muziek aanstekelijk. Belangrijkste liedjesschrijver Alexander Bard had het idee opgevat de nieuwe ABBA te worden. Met aanstekelijke nummers als Crucified, Obsession en My Army Of Lovers heeft het album geen tekort aan hits.

Het imago van de groep is geworteld in de gay-scene en heeft, ondanks de humor, een LHBTI activistische achtergrond. Het geflirt met religieuze beelden, geschiedenis en folklore werd door stylist Camilla Thulin uitgedacht. Army Of Lovers was dan ook meer dan de drie leden van de groep. De groep werkte met een vast team van stylisten, videomakers en fotografen.

Army Of Lovers - Crucified - Video (hq-music-videos.com)

Army Of Lovers – Crucified – Video

Recensie

Moeten we Army Of Lovers eigenlijk serieus nemen? Is het niet alleen maar camp, humor en ironie? Afgaande op het eerste gezicht wellicht wel, maar dat zou tekort doen aan de muziek op Massive Luxury Overdose. De link naar ABBA is niet overdreven, want de popsensibiliteit op dit album is hoog. De singles zijn prima uitgekozen, want het zijn allen hoogtepunten op het album.

Het bekendste is uiteraard Crucified dat met het refrein “I’m crucified, crucified like my saviour” en gesproken tekst de Army Of Lovers in Europa perfect op de kaart zette. Een onweerstaanbaar grappig en vrolijk nummer, dat meer is dan in eerste instantie hoorbaar is. Candyman Messiah klinkt bijna als Grace Jones. Obsession is net zo onweerstaanbaar als Crucified.

De originelen van Supernatural en Ride The Bullet stonden ook al op debuutalbum Disco Extravaganza. Supernatural heeft baat gehad bij de remix. Beiden werden ook opnieuw op single uitgebracht. Walking With A Zombie heeft een jaren (19)30 vibe die aanstekelijk is. De afsluiter My Army Of Lovers stond ook op het debuutalbum in exact de zelfde versie. Het nummer is een bewerking van het Barbie nummer Barbie Goes Around The World uit 1986. Het is het onbetwiste hoogtepunt in het oeuvre van de groep. Prachtige dromerige muziek met een gesproken verleidelijke tekst van La Camilla. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het nummer van invloed is geweest is op Madonna’s Justify My Love. Alleen al vanwege dit nummer moet de vraag waar deze paragraaf mee startte met een volmondig “Ja” worden beantwoord.

Army Of Lovers - Massive Luxury Overdose - De singles (discogs.com/apoplife.nl)

Army Of Lovers – Massive Luxury Overdose – De singles

Singles

Er zijn maar liefst 5 singles uitgebracht rondom de uitgave van Massive Luxury Overdose, waarvan er twee ook op het voorgaande album stonden en opnieuw werden uitgebracht.

 • Crucified
  (uitgebracht in mei 1991 en opnieuw in april 1992 in de VS)
 • My Army Of Lovers
  (uitgebracht in juli 1991)
 • Obsession
  (uitgebracht in september 1991 en opnieuw in september 1992 in de VS)
 • Candyman Messiah
  (uitgebracht in november 1991)
 • Ride The Bullet
  (uitgebracht in januari 1992)

Na de Amerikaanse uitgave van Massive Luxury Overdose werd het nieuwe nummer Judgment Day in juni 1992 ook op single uitgebracht.

Army Of Lovers 1991 met handtekeningen (facebook.com)

Army Of Lovers 1991 met handtekeningen

Nummers

Alle nummers geschreven door Alexander Bard, Anders Wollbeck, Camilla Henemark en Jean-Pierre Barda, tenzij anders aangegeven. Onderstaande tracklist komt overeen met de originele uitgave van het album, ook wel de Zweedse versie genoemd.

 • We Stand United
 • Crucified *
 • Candyman Messiah
 • Obsession ~
 • I Cross The Rubicon
 • Supernatural (1991 remix) $
 • Ride The Bullet (1991 remix) ^
 • Say Goodbye To Babylon *
 • Flying High
 • Walking With A Zombie
 • My Army Of Lovers #
* Geschreven door Alexander Bard, Anders Wollbeck en Jean-Pierre Barda
~ Geschreven door Alexander Bard en Anders Wollbeck
$ Geschreven door Alexander Bard, Emil Hellman, Leif Jacobsson en Magnus Frykberg
^ Geschreven door Alexander Bard, Anders Wollbeck, Camilla Henemark, Emil Hellman en Jean-Pierre Barda
# Geschreven door Anders Hansson, Norell/Oson/Bard en Peo Tyrén
Army of Lovers in Nederland 1991 (velvet.hu)

Army of Lovers in Nederland 1991

Credits

Army Of Lovers

 • La Camilla – zang, bas
 • Alexander Bard – zang, computer en sitar op Supernatural (The 1991 Remix)
 • Jean-Pierre Barda – zang, drums

Met hulp van

 • Anders Wollbeck – gitaar en syntovox op Flying High
 • André Ferrari – percussie
 • Anders Gustavson – saxofoon
 • Annette – gastzang op I Cross The Rubicon en Walking With A Zombie
 • Katarina Wilczewski – gastzang op Ride The Bullet (The 1991 Remix) en Flying High
 • Tim Norell – keyboards op My Army Of Lovers
 • JM Fax – gastzang op My Army Of Lovers
 • Erika Essen-Möller, Jean-Paul Wall, Katarina Wilczewski, Malin Bäckström, Rickard Evenlind – achtergrondzang op We Stand United, Crucifed en Say Goodbye To Babylon
 • Jean-Paul Wall, Rickard Evenlind – achtergrondzang op I Cross The Rubicon
 • The Army Tabernacle Choir (The 69 Caruso, Vickie Benckert, Victoria Victor) – achtergrondzang op Supernatural (The 1991 Remix)
 • Ixi Qaxi – achtergrondzang op My Army Of Lovers

Extra credits

 • Fredrik Boklund, Martin Persson – videoclips
 • Jean-Pierre Barda – haar en make-up
 • Camilla Thulin – stylist
 • Carl-Johan Paulin – fotografie

Na Massive Luxury Overdose

Army Of Lovers - Massive Luxury Overdose - Amerikaanse versie (spotify.com)

Army Of Lovers – Massive Luxury Overdose – Amerikaanse versie

Het ging helaas al snel mis. Eind 1991 werd La Camilla, een essentieel onderdeel van het imago van de groep, ontslagen. Het is onduidelijk waarom precies: jaloezie of misdragingen van La Camilla? Op Youtube is een filmpje te vinden uit een Zweedse televisieshow waar Army Of Lovers live tegenover La Camilla wordt gezet. Het levert tenenkrommende beelden op, waarbij La Camilla alle sympathie wint. De heren zijn uitermate vervelend. Aan de andere kant, ironie en aparte humor was de groep niet vreemd. Was het dan allemaal spel? Ik zou het willen, maar ben bang van niet.

Om in te kunnen haken op het net gevonden succes wordt La Camilla al snel vervangen door Michaela Dornonville de la Cour. Er werd een aantal nieuwe nummers opgenomen, die op Massive Luxury Overdose, de Amerikaanse versie, werden geplaatst, waarvan Judgment Day ook op single werd uitgebracht. Ook werden videoclips opnieuw opgenomen. Al snel werd duidelijk dat La Camilla een onmisbare schakel was in het imago van de groep. Het succes werd dan ook niet vastgehouden. La Camilla bracht twee solo singles uit, I Am Not In The Mood For Lovers en Everytime You Lie, die bescheiden hitnoteringen opleverden.

Zangeres Dominika Peczynski werd aan de groep toegevoegd en de albums The Gods Of Earth And Heaven en Glory Glamour And Gold werden in 1993 en 1994 uitgebracht. Het nummer Israelism werd een grote hit in Israël, ondanks de controversiële clip (die in de ban werd gedaan door MTV).

Army Of Lovers - Les Greatest Hits (spotify.com)

Army Of Lovers – Les Greatest Hits

Michaela Dornonville de la Cour verliet vervolgens de groep. In 1995 bleek de koek op en besloot de groep een verzamel album uit te brengen Les Greatest Hits. La Camilla werd weer in de armen gesloten en de groep had weer twee hitjes: Give My Life en een jaar later gevolgd door King Midas.

Na 1996 komt de groep in verschillende versie bijeen om verzamelalbums te promoten of op te treden. In 2013 deed de groep, in de originele bezetting, mee aan het Melodifestivalen in Malmö, Zweden, met hun laatste single Rockin’ The Ride. De competitie kon leiden tot de Zweedse deelname aan het Eurovisie Songfestival, maar het werd een grote flop. Al in de eerste ronde was het klaar voor Army Of Lovers. La Camilla kreeg de schuld en werd ontslagen en (wederom) publiekelijk aan de schandpaal genageld door beide heren en vervangster Dominika Peczynski. De waarheid was dat het nummer simpelweg veel te slecht was.

Ter afsluiting

Ook al heeft de groep maar een hele korte periode het beste uit zichzelf naar boven gehaald, in die tijd was het erg leuk en vermakelijk!

Wat vind jij van Army Of Lovers? Ook zo vermakelijk of is het té camp? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Army Of Lovers en de ultracamp op Massive Luxury Overdose. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

2 reacties

  • Lisette Wingelaar op 27-08-2021 om 11:39
  • Reageer

  Leuk!!!

  1. Hoi Lisette, leuk wat van je te horen. Zeker leuk!!

Complimenten/opmerkingen? Graag!