Nick Cave And The Bad Seeds debuteren met het geweldige From Her To Eternity

Nick Cave And The Bad Seeds - Live 1984 (nyt.com)

Nick Cave And The Bad Seeds – Live 1984

Introductie

Deel 2 uit de 5-delige mini-serie ‘Klassieke uitgaven in de maand juni 1984‘.

Als donderslag bij heldere hemel was daar From Her To Eternity van Nick Cave And The Bad Seeds, een album zo anders, zo verontrustend, zo hard en zo intiem, dat het me tot op de dag van vandaag bezighoudt. Het eerste teken van leven voor een carrière die tot de dag van vandaag voortduurt en blijft boeien.

The Birthday Party

Ook al kwam het voor mij als een donderslag, Cave had hiervoor al opzien gebaard met The Birthday Party, de band waarmee hij het publiek verbijsterde met intense, agressieve en intimiderende muziek en concerten.

The Birthday Party - Prayers On Fire & Junkyard (nickcave.com)

The Birthday Party – Prayers On Fire & Junkyard

Oorspronkelijk bekend onder de naam The Boys Next Door, die in 1979 hun debuutalbum Door, Door uitbracht, verhuisde de band in 1980 vanuit Melbourne, Australië naar Londen en maakte de plaat The Birthday Party. Het zou uitgroeien tot de nieuwe bandnaam.

De muziek veranderde. Chaos werd een onderdeel van de muziek en concerten, rauwe blues, donkere teksten en de schreeuw zang van Cave, zorgden voor een totaal nieuwe sensatie. Concerten van de band ontaarden al snel in anarchie en chaos, wat al snel bijdroeg aan de ondergang van de band. Feitelijk heeft de band twee albums uitgebracht: Prayers On Fire (1981) en Junkyard (1982). Hierna verhuisde de band naar West-Berlijn, raakte uitgeput en kreeg onenigheid. Halverwege 1983 was het klaar. De wervelwind The Birthday Party was voorbij.

Nick Cave And The Bad Seeds

Na The Birthday Party stortte Nick Cave zich op een nieuwe carrière. In september/oktober 1983 werkte Nick Cave aan materiaal voor een gepland solo-album: Man Or Myth?, maar hij wilde toch liever een vaste groep mensen om zich heen. Nick Cave en ex-The Birthday Party lid Mick Harvey vormden met Blixa Bargeld (lid van het Duitse collectief Einstürzende Neubauten), Hugo Race en Barry Adamson (voormalig bassist in Magazine) een nieuwe band, die eind november 1983 de naam Nick Cave And The Cavemen kreeg. In mei 1984 werd de naam definitief vastgesteld op Nick Cave And The Bad Seeds (waarschijnlijk geïnspireerd door de uitgave van de laatste EP van The Birthday Party, getiteld The Bad Seed).

Vrijwel direct begon de nieuwe band aan de opnamen van hun debuut album in de Londense Trident Studios. Deze opnamen, aangevuld met de Man Or Myth? opnamen, zouden resulteren in From Her to Eternity.

From Her To Eternity

Nick Cave - From Her To Eternity (nickcave.com)

Nick Cave And The Bad Seeds – From Her To Eternity

Op 18 juni 1984 komt het baanbrekende From Her To Eternity uit. Toen ik het hoorde was ik er zwaar van onder de indruk. De dreiging, de directe productie, de agressie en de gevoeligheid/romantiek was nieuw, zeker in die combinatie. De bezwerende riffs, gecombineerd met de geluiden die Blixa Bargeld uit zijn gitaar haalde, zorgden voor een soort roes, waaraan het onmogelijk was te ontsnappen.

Het allereerste dat je hoorde van Nick Cave And The Bad Seeds was een cover, Leonard Cohen’s Avalanche. Nick Cave heeft het nummer zich eigen gemaakt en klinkt in de verste verte niet als een Cohen nummer. De claustrofobie van Cabin Fever! komt daarna als een mokerslag binnen. De originaliteit en eigenheid denderen door de boxen. Prachtig en opwindend, nog steeds!

Het volgende Well Of Misery is daarentegen traag en klinkt als een ‘work song’, waarin de hoofdfiguur gegeseld lijkt te worden door de percussie. Het titelnummer is een minimalistisch nummer, dat door de extra instrumentatie wordt ingekleurd. Het is een verslavend nummer, waarin Blixa Bargeld een hoofdrol vervult met zijn dissonante gitaar, het refrein is ijzersterk. Nog steeds speelt de band dit nummer bijna bij elk concert en is het een hoogtepunt in de set. Het is ook een nummer waarin de dynamiek van The Bad Seeds perfect tot uiting komt. Pure adrenaline!

Kant B van de originele LP opent met het nummer Saint Huck: “Achtung!”, dat vol walging lijkt te worden uitgespuugd. Een pulserende bas (één van de belangrijkste instrumenten in The Bad Seeds’ muziek), met drum explosies. Wings Off Flies gaat echt over wat de titel aangeeft. Het “she loves me / she loves me not” spelletje wordt gespeeld. Kinderen (volwassenen ook? Ik weet het niet echt) spelen/speelden spelletjes met bloemetjes door één voor één blaadjes van bloemetjes te trekken om te bepalen of iemand al dan niet verliefd is. Cave doet dat met vliegen en hun vleugels. Of toch niet?

Welcome the solitary flyer ya
See it land on the rim of my glass
It’s going around and around and around
Look I just don’t have the heart to hurt a fly
I grabbed it in my paw
Snatched it up
And then I held it to my ear, could hear it scream
Could hear it scream and scream and scream
Till it screamed not…

© 1984 Nick Cave, Jim Thirlwell

En dan, A Box For Black Paul, een hoogtepunt in het oeuvre van Nick Cave And The Bad Seeds, maar eigenlijk in de hele geschiedenis van de (pop)muziek. Bij de eerste tonen direct al kippenvel. Het nummer gaat over de reactie op de dood van ‘Black Paul’, die klaarblijkelijk een inspirerend figuur moet zijn geweest. Na zijn dood wordt de rekening opgemaakt, maar dan met name van de overlevenden.

De tekst is prachtig, confronterend en ontroerend. De zinnen die me tot op de dag van vandaag tot tranen toe kunnen ontroeren door de manier waarop Cave ze brengt, zijn:

Well, ain’t there nothin’ sacred anymore?

Black-puppet, go to sleep, mama won’t scold ya anymore

Well, I have cried one thousand tears
And I cried a thousand tears, its true
And the next stormy night you know,
That I’m still cryin’ them for you

Until you’ve built a box for my gal too

© 1984 Nick Cave

Dit nummer is met zijn 09:44 minuten alleen al reden genoeg dit album aan te schaffen en op repeat te zetten.

Nick Cave - From Her To Eternity - Poster (worthpoint.com)

Nick Cave And The Bad Seeds – From Her To Eternity – Poster

Het album is ge-engineered door Flood, die later ook U2 en The Smashing Pumpkins zou gaan produceren, en tot 1997 regelmatig met Nick Cave zou blijven samenwerken.

Speciale aandacht voor Blixa Bargeld, de onconventionele gitarist, die met zijn geluidserupties unieke bijdragen levert aan het album. Cave: “I don’t really think he knows how to play in the conventional sense at all. He just makes these incredible sounds”. Waarvan akte.

Remaster

In 2009 werd het album opnieuw uitgegeven als onderdeel van een grote remaster campagne van alle Nick Cave And The Bad Seeds albums. De serie is prachtig vormgegeven en de zogenaamde collector’s editions zijn voorzien van een DVD, waarop video’s en clips zijn opgenomen en een documentaire genaamd Do You Love Me Like I Love You, die over alle 14 heruitgaven is verdeeld en nader ingaat op het betreffende album.

Recensie

Ik denk niet dat ik nog veel meer hoef toe te voegen. Dit album is essentieel voor iedere muziekliefhebber, zeker voor diegenen die de post-punk een warm hart toedragen.

Nummers

Alle nummers geschreven door Nick Cave, tenzij anders aangegeven.

 • Avalanche #
 • Cabin Fever! ^
 • Well Of Misery
 • From Her to Eternity *
 • Saint Huck
 • Wings Off Flies ~
 • A Box For Black Paul

Geschreven door
# Leonard Cohen
^ Muziek: Nick Cave, Blixa Bargeld, Teksten: Nick Cave
* Muziek: Nick Cave, Blixa Bargeld, Hugo Race, Barry Adamson, Mick Harvey, Teksten: Nick Cave, Anita Lane
~ Muziek: Nick Cave, Peter Sutcliffe, Teksten: Nick Cave, Jim Thirlwell

Nick Cave - From Her To Eternity - Muzikanten (rockers.de)

Nick Cave And The Bad Seeds – From Her To Eternity – Muzikanten

Muzikanten

 • Nick Cave – zang, piano
 • Barry Adamson – bas
 • Blixa Bargeld – gitaar
 • Mick Harvey – drums
 • Anita Lane – keyboards
 • Hugo Race – gitaar

Na From Her To Eternity

Nick Cave - In The Ghetto (single) (muziekcovers.com)

Nick Cave And The Bad Seeds – In The Ghetto (single)

Nog hetzelfde jaar zouden Nick Cave And The Bad Seeds de single In The Ghetto uitbrengen. Een prachtige versie van het toch wat pathetische nummer, dat een grote hit was voor Elvis Presley in 1969. In eerste instantie werd de single als een parodie opgevat. De band en Nick Cave waren echter bloedserieus. Dit was de muziek waar ze naar luisterden en die ze adoreerden. In 1986 brachten ze de (overigens prachtige) cover plaat Kicking Against The Pricks uit. Een album vol met covers van nummers die veel betekenden voor de band en Nick Cave. Die muziek was ver verwijderd van de post-punk en confronterende new wave van Nick Cave And The Bad Seeds.

In de jaren (19)90 zou de band die kant steeds meer achter zich laten, met nog steeds prachtige albums als resultaat. Ik raakte de band in die periode wel een beetje uit het oog, en kwam weer terug in 2004 toen de band het onvolprezen Abbatoir Blues / The Lyre Of Orpheus uitbracht. Sindsdien volg ik de carrière weer op de voet.

Er zullen zeker nog meerdere verhalen over de indrukwekkende Nick Cave And the Bad Seeds volgen.

Ter afsluiting

Wat vind jij van From Her To Eternity? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Nick Cave And The Bad Seeds debuteren met het geweldige From Her To Eternity. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

2 reacties

 1. Een prachtig album!

  1. Echt waar? Wow, ik wist niet dat je dit kon waarderen!!

Complimenten/opmerkingen? Graag!