Mijn 10 favoriete muziekfilms

Soundtracks - Header (apoplife.nl)

Inleiding

Op 26 juli publiceerde ik mijn lijst van favoriete soundtracks. Hierbij mijn favoriete muziekfilms. Voor mij houdt dat in dat het speelfilms betreffen waarin muziek (of leven met muziek) de belangrijkste rol speelt.

Hierbij mijn lijst met 10 van mijn favoriete muziekfilms, die ik vaak meerdere malen heb gezien.

Music movie - Woodstock (imdb.com)

Woodstock

1970

Film die het hoogtepunt van de hippie cultuur vastlegde. Het wereldberoemde festival dat 50 jaar geleden plaatsvond in het kleine plaatsje Woodstock. De film concentreert zich met name op de artiesten, maar geeft tevens een mooi inkijkje in de wijze waarop de protest generatie (zoals ze zichzelf graag afschilderen) tegen de wereld aankijkt en hoe de nieuwe wereld ingericht zou moeten worden.

De film werd een groot succes, zowel bij critici als het grote publiek. De film bracht enorm veel geld op en geldt al jaren als een standaard binnen het genre muziekfilms en documentaires.

 

Music movie - This Is Spinal Tap (imdb.com)

This Is Spinal Tap

1984

Hilarische film die het leven van muzikanten, die het net niet maken, perfect weergeeft. De groep Spinal Tap wordt gevolgd tijdens een desastreuze tour. Mislukte boekingen, miscommunicatie rondom podium aankleding, ontploffende (!) drummers. Grootheidswaan afgestraft door de realiteit van alledag, maar toch maar doorgaan, tegen beter weten in.

Dat de film meer op waarheid berustte dan algemeen werd aangenomen, bleek in 2008 toen Anvil! The Story Of Anvil werd uitgebracht (zie verderop).

De film werd zeer goed ontvangen, met name ook door muzikanten. Het grootste compliment kwam van vele kijkers die ervan overtuigd waren dat het een echte documentaire was over een bestaande band.

 

Music movie - Detroit Rock City (imdb.com)

Detroit Rock City

1999

Leuke feel-good film over 4 jongens op weg naar een concert van hun favoriete band, Kiss. Het jaar is 1978, de tijd dat de strijd tussen rock en disco opkomt, en Kiss in de VS onaantastbaar is. Het gegeven levert leuke scènes op.

Het verhaal is dun, de jongens ondervinden tegenslag na tegenslag op weg naar het concert, maar alles komt (uiteraard) goed. Maar toch, het heeft wat. Ik vind het tijdsbeeld met name erg treffend en de opwinding op weg naar een concert heeft iets herkenbaars. Leuke film.

De film werd slecht ontvangen: stupide verhaal, slecht geregisseerd. Het is filmisch ook geen hoogvlieger, maar ik had het prima naar mijn zin terwijl ik keek.

 

Music movie - Almost Famous (imdb.com)

Almost Famous

2000

Prachtige, ontroerende film over een 15-jarige jongen die zijn eerste schrijfopdracht voor Rolling Stone magazine heeft gekregen en meegaat op tour met de fictieve band Stillwater.

Tijdens de tournee speelt groupie Penny Lane (een sublieme rol van Kate Hudson) een belangrijke rol in het leven van de jonge journalist.

N.B.: De scene dat wordt geluisterd naar Led Zeppelin’s Stairway To Heaven is heel bijzonder. De muziek is niet hoorbaar (vanwege de kosten voor het gebruik), maar is toch helemaal te volgen op basis van de mimiek van de luisteraars. De scene is in de reguliere film niet te zien, maar op de uitgave op DVD wel.

De film werd zeer goed ontvangen en ontving meerdere prijzen, zoals Oscars, Golden Globes en Grammys. De rol van Kate Hudson werd hoog gewaardeerd met meerdere nominaties en prijzen.

 

Music movie - High Fidelity (imdb.com)

High Fidelity

2000

Verfilming van het boek van Nik Hornby. Een heel herkenbaar verhaal voor muziekfreaks en met name de mannelijke variant daarvan. Het maken van lijstjes (zoals dit er ook één is) schijnt voornamelijk een mannending te zijn. De hoofdrolspeler maakt overal ’top 5′ lijstjes van (zoals over ex-vriendinnen, die hij in de film gaat bezoeken).

Hij werkt in zijn platenzaak Championship Vinyl met twee collega’s die de hele dag muziekfeitjes uitwisselen en klanten met minder (muziek)kennis belachelijk maken.

N.B.: Bruce Springsteen speelt een kleine gastrol in de film.

De film werd zeer goed ontvangen en werd door critici hogelijk gewaardeerd.

 

Music movie - 24 Hour Party People (imdb.com)

24 Hour Party People

2002

Verfilming van het leven van Tony Wilson, oprichter van het eigenzinnige Factory Records en mede-eigenaar van de beroemde nachtclub The Haçienda in Manchester, Engeland.

Het ongelooflijke verhaal van een eigenwijze man, die niet geloofde in contracten en een uniek imperium opbouwt aan het einde van de jaren (19)70 en de onvermijdelijke ondergang en het opslokken door het ‘corporate monster’. Prachtige muziek, mooie sfeerbeelden en een indrukwekkend relaas van een uniek stukje geschiedenis.

De film werd zeer goed ontvangen en werd genomineerd voor een Palme d’Or tijdens het Cannes filmfestival.

 

Music movie - Walk The Line (imdb.com)

Walk The Line

2005

Mooie verfilming van het leven van Johnny Cash en zijn vrouw June Carter. Ik weet nog goed dat ik zwaar onder de indruk was van de rol van Reese Witherspoon, die de rol van June Carter overtuigend speelt en Carter’s liefde voor, en soms afkeer van, Johnny Cash invoelbaar en voorstelbaar maakte.

Het leven van een muzikant is niet altijd even leuk en dat toont de film ondubbelzinnig aan.

De film Werd internationaal zeer goed ontvangen. Met name de rol van Witherspoon werd hoog gewaardeerd en leverde haar dan ook vele prijzen op, waaronder een BAFTA, Golden Globe, Oscar en een Screen Actors Guild Award.

 

Music movie - Control (imdb.com)

Control

2007

Verfilming van het tragische leven van Ian Curtis, zanger van de belangrijke band Joy Division. Gefilmd door de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn, die de band destijds van dichtbij volgde. Het verhaal is gebaseerd op het boek Touching from a Distance van Deborah Curtis (weduwe).

Zoals van Corbijn verwacht kon worden, zijn de beelden krachtig, mede vanwege de zwart-wit aankleding van de film. De film geeft de uitzichtloosheid van het einde van de jaren (19)70 in Engeland goed weer. Troosteloze flatgebouwen en jongeren die meer willen, maar niet weten hoe of geen mogelijkheden hebben.

De film werd wisselend ontvangen. Velen prezen de film, maar er werd ook getwijfeld aan de juistheid van het verhaal.

 

Music movie - The Story Of Anvil (imdb.com)

Anvil! The Story Of Anvil

2008

This Is Spinal Tap in het echt. Ontroerend inkijkje in het leven van de bandleider van Anvil, de hardrock band die net zo groot als Metallica had moeten worden, maar keer op keer net naast het net vist. Ieder ander zou er moedeloos van worden, maar de bandleider blijft het steeds weer proberen. Zijn doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig en bespottelijk tegelijkertijd. Een prachtig document.

Na de documentaire wordt de band gevraagd als voorprogramma voor bands als AC/DC en staat op meerder grote rockfestivals. Het is de band van harte gegund.

De documentaire won internationale prijzen en werd internationaal zeer goed ontvangen.

 

Music movie - Whiplash (imdb.com)

Whiplash

2014

Het verhaal over een jonge, en o zo ambitieuze, jazzdrummer, die wordt toegelaten op het prestigieuze Shaffer Conservatorium in New York City en zijn droom de nieuwe Buddy Rich te worden uit ziet komen.

Hij wordt gevraagd in het orkest van Terence Fletcher, die alles gebruikt om zijn studenten tot het uiterste te drijven. De Are you rushing or are you dragging? scène is extreem intens en indrukwekkend. Uiteindelijk gaat Fletcher te ver, wordt ter verantwoording geroepen door de drummer, die vervolgens van school wordt gestuurd.

Later wordt Fletcher alsnog ontslagen, waarna de beiden elkaar weer tegenkomen. De finale van de film is prachtig. De muzikale stukken zijn stuk voor stuk opwindend en griezelig perfect.

De film won een groot aantal prijzen op diverse internationale filmfestivals, ontving Oscars en Grammys.

 

Ter afsluiting

Wat vind jij de beste muziekfilm aller tijden? Staat het niet in deze lijst en mis je deze? Laat het weten! Als je reageert via het onderstaande reactie formulier neem ik je keuze op bij dit artikel.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Mijn 10 favoriete muziekfilms. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

2 reacties

    • Martin Stapper op 04-09-2019 om 17:07
    • Reageer

    Purple Rain ?💜

    1. Qua muziek zeker, qua film: nee…

Complimenten/opmerkingen? Graag!