De opening van Paisley Park Studios

Paisley Park exterior (boto.com)

Paisley Park exterior

Inleiding

Op 11 september 1987 werd Prince’s eigen studio Paisley Park Studios officieel geopend. Prince zelf was niet aanwezig, hij trad die avond op tijdens de MTV Music Awards.

Sunset Sound Los Angeles (pinterest.com)

Sunset Sound Los Angeles

Opnamen

Tot 1983 nam Prince zijn muziek voornamelijk op in zijn eigen thuisstudio of in Sunset Sound in Los Angeles, zijn favoriete studio. In 1983 werden veel van zijn werkzaamheden verhuisd naar Minneapolis, omdat de filmopnamen van zijn film Purple Rain daar plaatsvonden. Omdat Prince ruimte nodig had om zich voor te bereiden op de komende tour en hij ook muziek wilde opnemen huurde hij achtereenvolgens een aantal ruimtes in en rond Minneapolis: The Warehouse, Flying Cloud Drive en Washington Avenue. In Flying Cloud Drive rondde hij de opnamen voor Around The World In A Day af. De gehuurde ruimtes voldeden op geen enkele manier aan de eisen en standaarden die destijds golden voor opnamestudio’s, het waren een soort van fabriekshallen. Begin 1985 hakte Prince de knoop door en liet Flying Cloud Drive afbreken om daar zijn eigen studio te laten bouwen: Paisley Park, naar het nummer met dezelfde naam (afkomstig van Around The World In A Day). Helaas was het perceel waarop de Flying Cloud Drive stond te klein en men ging op zoek naar een perceel dat voldeed aan de wensen. Dat werd gevonden in het landelijke Chanhassen, op 35 kilometer afstand van het centrum van Minneapolis.

Paisley Park - Bouw (facebook.com)

Paisley Park – Bouw

Bouw

Zoals met alles wat Prince deed, koos hij een architect uit, die én jong was én weinig ervaring had, maar waarvan Prince de overtuiging had dat hij het goed zou doen. De 23 jarige Bret Thoeny, werkzaam bij BOTO Design Inc. in Santa Monica Californië, kreeg de opdracht om bouwtekeningen te maken voor een compleet studio complex. Marshall Long werd ingehuurd voor geluidsisolatie, zodat geen enkel geluid of vibratie doorlekte naar andere ruimtes. De isolatie moest ervoor zorg dragen dat op de Sound Stage op vol concertvolume kon worden gespeeld, terwijl de opnamestudio’s gelijktijdig zonder problemen in gebruik waren. De (muziek) wereld verklaarde Prince voor gek: een eigen studio in Minneapolis, wie wilde daar heen en waarom gaf hij daar zoveel geld aan uit? Tegen die tijd was geld uiteraard geen enkel probleem meer. Naar verluidt betaalde Prince de $ 10 miljoen cash; Purple Rain had een veelvoud opgebracht, ook voor Prince.

Paisley Park opening - Star Tribune, September 1987 (facebook.com)

Paisley Park opening – Star Tribune, September 1987

In januari 1986 werd de bouw gestart op 7801 Audubon Road, Chanhassen, Minnesota 55317, onder leiding van lokale bedrijven Tushie Montgomery and Associates, Inc. en Bossardt Christenson Corp. De officiële opening van de studio vond plaats op 11 september 1987. De studio was nog niet klaar, maar Prince moest en zou gebruik maken van de faciliteiten die er al wel waren. BOTO Design Inc. hanteert 1988 als datum van oplevering.

Paisley Park Studios - Plattegrond (pinterest.com)

Paisley Park Studios – Begane grond – Plattegrond

Paisley Park complex

Een wat kreeg Prince dan voor de $ 10 miljoen? Een gebouw van ruim 5.100 vierkante meter, waarin naaste 3 opnamestudio’s, een oefen en film hal was opgenomen, maar ook kantoorruimte, een ontvangsthal, basketbal mogelijkheden en privé ruimtes voor Prince en staf. Omdat Prince privacy wilde had het gebouw weinig ramen en leek het van de buitenkant meer op een high-tech kantoorgebouw dan een studio waar een van de grootste muzikale genieën, zijn muziek in alle vrijheid kon opnemen, spelen en uitproberen. De betonnen muren waren aan de buitenkant aangekleed met witte aluminium panelen, een bewuste keuze, zodat het gebouw meer zou opgaan in de omgeving.

Studio’s

Het originele complex had 3 studio’s, Studio A, B en C.

Paisley Park Studios - Studio A (paisleypark.com original version)

Paisley Park Studios – Studio A

Studio A

Studio A is de grootste van de studio’s, 140 vierkante meter. Het bestaat uit een grote live ruimte, twee isolatiekamers en een geluidsdichte controlekamer met een state-of-the-art console.

Paisley Park Studios - Studio B (paisleypark.com original version)

Paisley Park Studios – Studio B

Studio B

Studio B was simpeler en kleiner en Prince’s favoriete studio. De studio is 93 vierkante meter groot (1,000sq ft) en bestaat uit een live ruimte en 1 isolatiekamer. De geluidsdichte controlekamer bevat de voor Prince ontwikkelde console die uit zijn thuisstudio werd gehaald. In deze studio heeft Prince vanaf de herfst 1987 de overgrote meerderheid van zijn muziek opgenomen, vaak alleen.

Paisley Park Studios - Studio C (paisleypark.com original version)

Paisley Park Studios – Studio C

Studio C

De derde studio, Studio C, is een live oefenruimte, met een houten dansvloer, bespiegelde muren en projectie faciliteiten. In de studio kunnen ook opnamen worden gemaakt in de kleine controlekamer.

Studio D

In 1993 werd een vierde studio gemaakt, Studio D, speciaal voor productie en editen van digitale audio.

Prince - Nude Tour - Rehearsals in Paisley Park Studios Sound Stage (fortune.com)

Prince – Nude Tour – Rehearsals in Paisley Park Studios Sound Stage

Sound Stage

De grootste ruimte is de Sound Stage, maar liefst 1160 vierkante meter en ruim 13 meter hoog, geeft de sound stage de mogelijkheid volledige tour rehearsals, inclusief apparatuur en belichting, te kunnen uitvoeren. Live opnamen kunnen via kabels direct naar de studio’s worden doorgezonden en opgenomen. Prince gebruikte de ruimte voor rehearsals voor bijna al zijn tournees vanaf 1988 en gaf vaak concerten in de ruimte, die rond de 1.800 bezoekers kon huisvesten.

Wardrobe

Initieel huisde Paisley Park Studios een 10 persoons kleding afdeling, die kleding ontwierp voor Prince en zijn bandleden.

Paisley Park Vault (bron onbekend)

Paisley Park Vault (oude foto)

The Vault

In de kelder van het gebouw stond The Vault, waarschijnlijk het meest bekende geheim van Paisley Park. In The Vault werden alle opnamen die Prince ooit had gedaan, inclusief de eerdere opnames uit andere studio’s, bewaard. Naar verluidt bleek The Vault en de ruimtes eromheen (want The Vault bleek te klein) ruim 8.000 originele nummers te bevatten. Daarnaast nam Prince al zijn concerten op, met name om deze terug te luisteren om verbeteringen aan te kunnen brengen, maar toch ook een snoepwinkel an sich voor de vele Prince liefhebbers.

Paisley Park Studios - The Egg (forbes.com)

Paisley Park Studios – The Egg

The Egg

Los van Paisley Park bevat het terrein nog een ovaal buitengebouw dat The Egg werd genoemd. Dit gebouw is nooit in gebruik genomen en bevat twee verdiepingen en een garage. Wellicht is het gebouwd voor extra opslag.

Paisley Park Studios - NPG Music Club (twitter.com)

Paisley Park Studios – NPG Music Club

NPG Music Club

Rond 2000/2002 werd een ruimte gelieerd aan de Sound Stage (op de plattegrond van de begane grond Stage Support genoemd) omgebouwd tot de zogenaamde NPG Music Club. Dit is een kleinere intiemere ruimte, waar Prince vaak optrad voor een kleiner publiek of gebruikte voor feesten.

Prince in Paisley Park Studios 1988 (prince.org)

Prince in Paisley Park Studios 1988

Gebruik

Al voor de officiële opening gebruikte Prince Paisley Park al voor zijn projecten. De eerste werkzaamheden die hij uitvoerden betroffen publieksopnamen voor de Sign O’ The Times film in de Sound Stage, die plaatsvonden van 18 tot en met 23 juli 1987. Het eerste album dat hier werd opgenomen was het tweede Madhouse album, 16, van 30 juli tot en met 2 augustus 1987.

Paisley Park Studios - Brochure compilatie (rrauction.com/apoplife.nl)

Paisley Park Studios – Brochure compilatie

Commercie

De jaarlijkse kosten om Paisley Park operationeel te houden bedroegen $ 6 miljoen. Om de kosten voor Prince te kunnen drukken werden delen van Paisley Park tot 1996 regelmatig verhuurd aan anderen, waaronder Beastie Boys, Bee Gees, Kool & The Gang, Madonna, Stevie Nicks, Stevie Wonder, R.E.M., Fine Young Cannibals, Human League en Paula Abdul. Vanaf 1996 is Paisley Park Studios de eigen speeltuin geworden voor Prince alleen. Hij is er altijd blijven opnemen. De studio’s zijn in 1996 en 2005 gerenoveerd om te voldoen aan de nieuwste eisen.

Prince kon te allen tijde via een privé lift van zijn eigen vertrekken naar de studio’s gaan. Op 21 april 2016 werd Prince dood aangetroffen in diezelfde lift.

Prince op de fiets bij Paisley Park - 2014 (tcsidewalks.blogspot.com)

Prince op de fiets bij Paisley Park – 2014

Prince in Paisley Park Studios

Alle Prince albums na Sign O’ The Times zijn (gedeeltelijk) opgenomen in Paisley Park Studios, dat zijn vaste opname studio werd. In het begin was er 24 uur per dag een studio engineer beschikbaar voor Prince, zodat hij direct kon opnemen als inspiratie weer eens toesloeg. Ook name Prince vele nummers op voor Prince related artiesten, evenals nummers die Prince weggaf aan anderen.

Prince nam delen van de film Sign O’ The Times en de speelfilm Graffiti Bridge op in Paisley Park Studios, alsook veel (ook onuitgebrachte) muziekvideo’s en concerten.

Tevens bereidde Prince al zijn tours vanaf 1987 voor in Paisley Park Studios op de Sound Stage.

Paisley Park Studios - Museum (yahoo.com)

Paisley Park Studios – Museum

Museum

Na de dood van Prince werd als snel besloten om Paisley Park in een museum te veranderen. Vanaf 6 oktober 2016 kunnen belangstellenden begeleide tours bestellen.

Video

Voor beelden van Paisley Park Studios in 1988 en 1990, zie het subartikel Paisley Park Studios 1988/1990.

Weetje

In 2019 werd Paisley Park werd verkozen als de nummer 1 door lezers van National Trust for Historic Preservation Magazine in de verkiezing voor Most Interesting Building onder de 40 jaar oud! (bron: BOTO Design, Inc.)

4 reacties

Ga naar reactie formulier

  1. Leuk artikel. Heel informatief.

    1. 🙂

  2. Dank je wel. Fijne tijdlijn en trip down memory lane.

    1. Hoi Eric, graag gedaan! Dank je wel voor je reactie.

Complimenten/opmerkingen? Graag!