In 1992 debuteert Sugar met het weergaloze Copper Blue

Sugar - Copper Blue - Limited Edition Copper Cover (discogs.com/instagram.com)

Sugar – Copper Blue – Limited Edition Copper Cover

Inleiding

Veel en veel te laat ontdekte ik Sugar en het fantastische Copper Blue. Sinds ik het album ken behoort het tot mijn favorieten.

Sugar

De carrière van Bob Mould begon in 1979 met de, uit Minneapolis afkomstige, Amerikaanse punk rock band Hüsker Dü, die een aantal zeer invloedrijke albums maakte in de jaren (19)80. Toen de band nadrukkelijk buiten de grenzen van de hardcore stapte met Zen Arcade (1984) werden de kritieken alleen maar lovender. In 1985 bood major platenmaatschappij Warner Bros. de band een contract aan. Maar na Candy Apple Grey (1986) en Warehouse: Songs And Stories (1987), de zelfmoord van hun manager en de steeds verder oplopende spanningen tussen Bob Mould en mede componist Grant Hart, stopte de band eind 1987. Op 26 januari 1988 werd de band officieel opgeheven. De invloed van Hüsker Dü op de alternatieve rock muziek is niet te onderschatten: Pixies, Smashing Pumpkins, Nirvana en Therapy? zijn maar een paar bands die Hüsker Dü als invloed noemen.

Grant Hart startte een solocarrière en vormde later de band Nova Mob. Bob Mould volgde hetzelfde pad. Hij tekende een contract bij Virgin en bracht twee solo albums uit, het folk geïnspireerde Workbook (1989) en het stevigere Black Sheets Of Rain, die beiden niet succesvol waren. Hij verloor zijn platencontract.

Sugar - Promo (en-academic.com)

Sugar – Promo

Snel daarna nam Mould demo’s op van meer dan 30 nieuwe nummers en vormde een nieuwe band met bassist David Barbe en drummer Malcolm Travis, net als Hüsker Dü een driemansformatie. De band kreeg de naam Sugar, nadat Mould een suiker pakje zag liggen in een restaurant waar hij en de bandleden aten. Na een aantal weken oefenen in R.E.M.’s oefenruimte in Athens, Georgia, gaf Sugar op 20 februari 1992 haar eerste concert.

De muziekwereld was rond die tijd volledig veranderd. Hüsker Dü adepten Nirvana hadden met hun album Nevermind alternatieve muziek en grunge populair gemaakt. Het leek erop dat Mould en zijn Sugar daardoor de wind in de zeilen hadden. Mould zei: “When Nevermind came out, that album changed the way people listen to music. A lot of the songs that I had been writing in 1991 led up to my next group, Sugar – and had it not been for Nevermind, I don’t know if Sugar’s Copper Blue would have stood a chance in ’92. But people were now receptive to this sound”. Ook werd My Bloody Valentine’s Loveless als aanmoediging gezien: gitaarmuziek was overal.

Hoe dan ook, de band werd een contract aangeboden bij Rykodisc in de VS en bij Creation Records in Europa. De tijd was rijp voor een volgend hoofdstuk in de carrière van Mould.

Sugar - Copper Blue (pitchfork.com)

Sugar – Copper Blue

Copper Blue

Op 4 september 1992 verscheen het debuutalbum van Sugar: Copper Blue. De opnamesessies voor het album waren erg vruchtbaar gebleken. Er werden veel meer nummers opgenomen dan op het album pasten, die later zouden verschijnen op de EP Beaster.

Bij de eerste tonen van het album is direct duidelijk dat dit een meesterwerk is. Het geluid is werkelijk fenomenaal en de power pop met prachtige melodieën is indrukwekkend. De combinatie van goede riffs, mooie teksten en het spelplezier dat de boxen uitspat, maakt het album onweerstaanbaar. Het groovet, swingt, rockt en ontroert, allemaal tegelijkertijd.

Met invloeden van Cheap Trick in het openingsnummer, tot aan de “unconscious homage” to the Pixies’ “Debaser” in A Good Idea (volgens Mould zelf), staat het album vol met fantastische nummers. De onderwerpen in de nummers zijn niet altijd even vrolijk, maar in combinatie met de muziek werkt het prima. Het beste voorbeeld hiervan is mijn persoonlijke favoriet van het album, The Slim. Mould: “‘The Slim’ is was what AIDS was called before it was called AIDS. The song is fictional and based on the experience of so many other people”. Een zwaar onderwerp, gebracht met passie, Mould zingt vanuit zijn tenen en heeft een verslavende riff gecomponeerd. Het is het ultieme Sugar gevoel.

Daarnaast bevat Copper Blue ook nog een aantal catchy nummers, die het commercieel goed deden en de aandacht voor het album intensiveerden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Copper Blue een groot succes was, zowel bij de critici als het publiek. Het werd door het Engelse NME zelfs uitgeroepen tot album van het jaar.

Sugar 1992 (spin.com)

Sugar 1992

Recensie

Zoals ik in de introductie van dit artikel al meldde, ontdekte ik dit album pas heel laat, 20 jaar na dato om precies te zijn. In 2012 werd het album opnieuw uitgegeven, en dat miste ik gelukkig niet. Ik kan het niet geloven, dat het me zolang kostte om dit meesterwerk te ontdekken. De achterstand heb ik inmiddels ruimschoots ingehaald, want ik heb het album inmiddels grijsgedraaid. Het behoort inmiddels tot één van mijn absolute favorieten.

Copper Blue bevat alles wat een power pop/alternative rock album moet bevatten. Puntige, krachtige nummers met een boodschap, die zwaar en licht klinken. Dit album is een must have en is zwaar, zeer zwaar, aanbevolen!

Sugar - Copper Blue - De Singles (discogs.com)

Sugar – Copper Blue – De Singles

Singles

Van het album zijn maar liefst 4 singles uitgebracht.

 • Changes
  (uitgebracht in augustus 1992 in het VK)
 • Helpless
  (uitgebracht op 7 augustus 1992)
 • A Good Idea
  (uitgebracht op 9 oktober 1992)
 • If I Can’t Change Your Mind
  (uitgebracht op 15 januari 1993)

Nummers

Alle nummers geschreven door Bob Mould.

 • The Act We Act
 • A Good Idea
 • Changes
 • Helpless
 • Hoover Dam
 • The Slim
 • If I Can’t Change Your Mind
 • Fortune Teller
 • Slick
 • Man On The Moon

In 1992 bracht Rykodisc een limited edition van Copper Blue uit. Slechts 2.500 exemplaren werden uitgebracht in een metallic koperen hoes, die naast de cd ook een ‘one-of-a-kind Polaroid photo’ bevatte, die gemaakt was door één van de bandleden. De achterkant van de foto’s bevatten de tekst “Sugar Copper Blue Summer ’92” en een uniek nummer.

N.B.:
Op Instagram loopt het sugarcopperbluepolaroidproject, dat tot doel heeft alle Polaroid foto’s te verzamelen. Het resultaat is te vinden in de kop van dit artikel.

Sugar - Copper Blue - Re-release 2012 (amazon.com)

Sugar – Copper Blue – Re-release 2012

Op 4 juli 2012 werd Copper Blue opnieuw uitgebracht als een 3-disc set, dat de remaster van het album bevatte, aangevuld met B-kantjes, de Beaster EP en opnamen van een live concert uit 1992 in Chicago’s Cabaret Metro. Dit was de uitgave die Copper Blue bij mij introduceerde.

Muzikanten

 • Bob Mould – zang, gitaar, keyboards, percussie
 • David Barbe – bas
 • Malcolm Travis – drums, percussie
Sugar - EP & album 2-4 (spotify.com)

Sugar – Beaster (1993), File Under: Easy Listening (1994), Besides (1995) & The Joke Is Always On Us, Sometimes (2013)

Na Copper Blue

Op 6 april 1993 werd de EP Beaster uitgebracht, dat bestond uit materiaal dat tijdens de Copper Blue sessies werd opgenomen, maar donkerder en agressiever was. Na een uitputtende tournee werd een begin gemaakt met een nieuw album. De opnamen verliepen moeizaam en alles werd weggegooid. Uiteindelijk verscheen File Under: Easy Listening op 5 september 1994. Ook dit album verkocht behoorlijk goed, maar niet in de aantallen van Copper Blue. Op 16 juli 1995 volgde Besides, een album met B-kantjes. Nog datzelfde jaar werd Sugar opgeheven.

Hierna startte Mould zijn solo carrière weer op, maar deze zou nooit zo succesvol worden als Sugar, dat volgens Mould zelf “two or three times bigger than the highest points of Husker Du” was.

In 2012 ging Mould op tournee en speelde hij Copper Blue in zijn geheel, een tour die ik helaas niet heb kunnen zien, vanwege andere afspraken.

Op 2 november 2013 werd een concert van Sugar, dat de band op 2 november 1994 speelde in Minneapolis’ First Avenue, op vinyl uitgebracht, onder naam The Joke Is Always On Us, Sometimes.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Sugar en Copper Blue? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: In 1992 debuteert Sugar met het weergaloze Copper Blue. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!