Mark Hollis 1955-2019

Mark Hollis - Talk Talk live Montreux 1986 (opuszine.us)

Mark Hollis – Talk Talk live Montreux 1986

Inleiding

Rond 19:00 uur vandaag verschenen de eerste berichten dat oud Talk Talk voorman en muzikaal genie Mark Hollis overleden zou zijn. Helaas werd dit bijna twee uur later bevestigd door een familielid. Hij laat een aantal prachtige albums na.

Talk Talk - The Party's Over (discogs.com)

Talk Talk – The Party’s Over

Mark Hollis

Op 4 januari 1955 werd Mark Hollis geboren in Londen. Zijn oudere broer die een disk jockey en producer was, introduceerde hem in de (muziek)wereld. Al snel werd duidelijk dat Hollis een talent had voor mooie melodieën en teksten.

In 1977 richtte hij de band The Reaction op en nam een demo op (één van de nummers heette Talk Talk Talk Talk). Na de uitgave van een single hief de band zich alweer op. Daarna ontmoette Hollis muzikanten Paul Webb, Lee Harris en Simon Brenner met wie hij in 1981 Talk Talk oprichtte.

Talk Talk

Talk Talk - It's my Life (discogs.com)

Talk Talk – It’s my Life

In 1982 verscheen hun eerste single, Talk Talk, een opnieuw opgenomen versie van het eerdere nummer van The Reaction. In datzelfde jaar verscheen debuut album The Party’s Over. In het begin werd de band vaak vergeleken met andere zogenaamde new romantics bands als Duran Duran (ze openden zelfs voor de band tijdens een van hun eerste tournees). 

In 1983 verliet Brenner de band en ging Talk Talk door als trio. Alhoewel, in 1983 trok de band Tim Friese-Greene aan om te helpen bij de opnamen van het tweede album, It’s My Life. Greene ging niet meer weg en werd de vaste producer van de band en schrijfpartner van Hollis.

It’s My Life werd een succes in Europa, Noord Amerika en Nieuw Zeeland. Ook de singles Such A Shame, It’s My Life en Dum Dum Girl werden grote successen. Eigenlijk overal in de Westerse wereld, behalve in thuisland Engeland. Het tweede album zag de band al een andere richting ingaan. Mooie melodische nummers met een melancholische ondertoon én een eigen geluid.

Talk Talk - The Colour Of Spring (discogs.com)

Talk Talk – The Colour Of Spring

Op het derde album leek Talk Talk in niets meer op de band van het eerste album. The Colour Of Spring dat uitkwam in 1986 was wederom een succes (nu ook in Engeland). Het is een fenomenaal goed album, dat onder andere het geniale Life’s What You Make It bevat. Een prachtig nummer, waarmee Talk Talk, wat mij  betreft, eeuwigheidswaarde verdien(t)(de). Ook de tweede single, Living In Another World, was prachtig.

Door het succes kreeg Talk Talk carte blanche voor hun volgende album. Spirit Of Eden werd uitgebracht in 1988. Ontvangen als een meesterwerk door critici en muziekliefhebbers, was platenmaatschappij EMI minder enthousiast.

Talk Talk - Spirit Of Eden (discogs.com)

Talk Talk – Spirit Of Eden

De band ging niet touren met het album, bracht geen singles uit en deed geen promotie. De band wilde van het contract af en dat lukte. EMI klaagde band vervolgens aan, omdat Spirit Of Eden niet “commercially satisfactory” was. Webb verliet Talk Talk einde 1988. Spirit Of Eden was geen commercieel succes, maar was wel het album dat Talk Talk, en met name Hollis, wilde maken.

In 1990 bracht EMI de verzamelaar Natural History uit. Een groot succes. De band tekende bij Polydor en bracht in 1991 Laughing Stock uit. Wederom geen commercieel succes, maar wel (alweer) een meesterwerk. In 1992 was het voorbij. Talk Talk werd opgeheven.

Albums

Talk Talk - Laughing Stock (discogs.com)

Talk Talk – Laughing Stock

  • The Party’s Over (1982)
  • It’s My Life (1984)
  • The Colour of Spring (1986)
  • Spirit of Eden (1988)
  • Laughing Stock (1991)

Live albums

  • London 1986 (Hammersmith Odeon) (1998)

Solo

Mark Hollis - Mark Hollis (discogs.com)

Mark Hollis – Mark Hollis

In 1998 bracht Hollis een solo album uit (Mark Hollis) en stopte vervolgens met de muziek. In 2001 speelde hij mee op een album van Anja Garbarek, in 2004 ontving hij een Broadcast Music Inc. Award voor het componeren van It’s My Life en in 2012 gaf hij toestemming voor het gebruik van ARB Section 1 in tv serie Boss.

Ter afsluiting

Zijn besluit te stoppen met muziek werd ingegeven door de wens bij zijn familie te zijn: “I choose for my family. Maybe others are capable of doing it, but I can’t go on tour and be a good dad at the same time“.

Talk Talk - London 1986 (discogs.com)

Talk Talk – London 1986

Ondanks het compleet verdwijnen uit de openbaarheid, bleef de naam Hollis regelmatig terugkeren in artikelen, bladen en opiniestukken. Geroemd om zijn geniale muziek en zijn weigering te voldoen aan verwachtingen die niet de zijne waren, bleef de naam Hollis rondzoemen.

Bijna twintig jaar na zijn vervroegde pensionering overleed Hollis geheel onverwacht en werd het (muziek)wereldnieuws. En, ondanks het feit dat hij al bijna twee decennia geen muziek meer maakte (of uitgaf?), is het gemis enorm.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Mark Hollis 1955-2019. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!