Neil Young – Harvest Moon

Neil Young - Live 1992 (rollingstone.com)

Neil Young – Live 1992

Introductie

Na jaren van afnemende populariteit en slechte kritieken kwam Neil Young in 1988 terug met This Note’s For You. Hierna werd de elektrische gitaar weer omgehangen en maakte hij Freedom en Ragged Glory, gevolgd door een tour en een live-album: Weld. De kritieken waren laaiend enthousiast. Neil Young had weer aansluiting gevonden. Tijd voor (alweer) een koerswijziging. Terug naar het verleden?

Aanloop naar Harvest Moon

In de jaren (19)70 kon Neil Young bijna geen fout maken. Zelfs platen die hij destijds niet uitbracht (zoals Hitchhiker) waren stuk voor stuk prachtig. Bijna alles wat hij deed was relevant, interessant, ontroerend en prachtig.

Neil Young goes electric and rock 'n roll (nerve.com/treblezine.com)

Neil Young goes electric and rock ’n roll

In 1982 tekende hij een contract met, het destijds net opgerichte, Geffen Records. Hij sloeg aan het experimenteren. Het eerste album voor Geffen was Trans, een album vol elektronische muziek. Hierna volgde Everybody’s Rockin’, dat rock ’n roll bevatte. De platen werden slecht ontvangen en verkochten (zeer) slecht. Het leidde tot een rechtszaak in 1984: David Geffen vorderde drie miljoen dollar, omdat Young geen typische “Neil Young-albums” maakte. De reactie was voorspelbaar: “Neil Young maakt per definitie Neil Young-albums”. Young klaagde Geffen aan voor contractbreuk, vanwege beperking van zijn artistieke vrijheid. Er zouden nog drie albums verschijnen bij Geffen: Old Ways, Landing On Water en Life. Wellicht overbodig om te melden, maar het contract met Geffen werd niet verlengd.

Hierna keerde Young weer terug bij Reprise Records. Het eerste album voor Reprise was het bluesgeoriënteerde album This Note’s For You dat met het titelnummer zelfs een hit bevatte (“Ain’t singin’ for Pepsi, ain’t singin’ for Coke, I don’t sing for nobody, makes me look like a joke”). In november 1988 werd door Atlantic Records het Crosby, Stills, Nash & Young album American Dream uitgegeven, dat matig werd ontvangen. In 1989 werd de mini-LP Eldorado in Japan en Australië uitgegeven. Dit zou uiteindelijk resulteren in het album Freedom, dat een half jaar later werd uitgebracht. Hij keerde terug naar zijn oude rock stijl. Het nummer Rockin’ In The Free World werd een kleine hit en groeide, mede door de val van het IJzeren Gordijn en de beëindiging van de Koude Oorlog, zelfs uit tot een lijflied. In 1990 verscheen het met Crazy Horse opgenomen Ragged Glory, dat gevolgd werd door een tournee, waarvan live-album Weld een verslag is.

Harvest Moon

Neil Young - Harvest Moon (neilyoung.warnerbrosrecords.com)

Neil Young – Harvest Moon

Na de tournee ging Young in september 1991 de studio in voor zijn volgende album. Op 2 november 1992, vandaag 25 jaar geleden, werd het resultaat, Young’s 20e album Harvest Moon, uitgebracht. Herstellende van een probleem met oorsuizen, ging Neil Young aan het werk met Ben Keith, vergezeld door een akoestische gitaar, piano en banjo. De instrumenten die op albums als Harvest, Comes a Time en Old Ways ook een grote rol speelden. Omdat het album is opgenomen met veel van de muzikanten die ook meespeelden op het klassieke album Harvest uit 1972, wordt het album ook wel gezien als het vervolg op Harvest.

Het resulterende Harvest Moon is een album dat prachtige nummers bevat, zoals het lieflijke en ontroerende titelnummer. Harvest Moon is sentimenteel, maar het sentiment is nergens goedkoop en bevat een aantal van Young’s sterkste nummers, die in het teken staan van liefde. Maar dan wel liefde van een man op middelbare leeftijd: liefde is wellicht makkelijk te vinden, maar het houden en koesteren is een stuk moeilijker. Het album wordt ook wel gezien als een liefdesverklaring aan zijn vrouw Pegi Young (van wie hij, na 36 jaar huwelijk, scheidde in 2014).

Because I’m still in love with you
I want to see you dance again
Because I’m still in love with you
On this harvest moon

© Harv est Moon, Neil Young, 1992

Neil Young - Harvest Moon - Video (youtube.com)

Neil Young – Harvest Moon – Video

Het album (b)lijkt een perfecte tegenbalans voor Ragged Glory, dat, thematisch gezien, niet veel verschilt van Harvest Moon. Op zijn laatste album laat hij alleen de gitaren niet scheuren, maar houdt de liedjes klein en persoonlijk. De storm is gaan liggen, alles valt weer in het gareel.

In War Of Man en Natural Beauty laat Young zijn grote zorgen de vrije loop over één van zijn favoriete onderwerpen: de kwestbaarheid van alles op aarde, inclusief de aarde zelf.

The Stray Gators en een aantal zangers, waaronder Linda Ronstadt en Nicolette Larson, geven de liedjes de juiste aandacht en leveren een album op dat minder van doen heeft met Harvest dan op het eerste oog lijkt. Sterker nog, Harvest Moon overstijgt het klassieke album uit 1972 op bepaalde punten.

Nummers

Alle nummers geschreven door Neil Young.

Neil Young - Live 1992 (klein) (Steve Babineau)

Neil Young – Live 1992 (klein)

 • Unknown Legend
 • From Hank To Hendrix
 • You And Me
 • Harvest Moon
 • War Of Man
 • One Of These Days
 • Such A Woman
 • Old King
 • Dreamin’ Man
 • Natural Beauty

Hierna

Neil Young - Dreamin' Man Live '92 (musicstack.com)

Neil Young – Dreamin’ Man Live ’92

Harvest Moon werd Young’s grootste succes sinds Rust Never Sleeps uit 1979. Ook bevat het album een aantal nummers dat bij de beste nummers uit zijn carrière kunnen worden geschaard. De tour die volgde werd opgenomen en in 2009 uitgebracht op het mooie live-album Dreamin’ Man Live ’92, dat uitvoeringen bevat van alle Harvest Moon nummers.

Harvest Moon werd in 1993 opgevolgd door het prachtige Unplugged, waarover volgend jaar meer.

Ter afsluiting

Wat vind jij van het album? Laat het weten!

 

6 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Andre van Alphen op 02-11-2017 om 22:27
  • Reageer

  Dit is echt een prachtig album, volgens mij ook weer met achtergrond zang van Linda Ronstadt en James Taylor. Het mooiste instrument wordt gespeeld door Tim Drummond. Volgens mij speelt hij dat ook op de unplugged sessie. De bezem! Heerlijk

  1. De bezem! Inderdaad ja. Die Unplugged sessie is zo prachtig!

  • Menzo Barendregt op 03-11-2017 om 10:32
  • Reageer

  Een pareltje uit het verleden, vooral de unplugged sessie.

  1. Eens!

 1. Vanavond tijdens het koken…:-)

  • A Pop Life (Erwin Barendregt) op 03-11-2017 om 19:09
  • Reageer

  🙂

Complimenten/opmerkingen? Graag!