King Sunny Adé – Juju Music

Inleiding

King Sunny Adé Logo (permanentcondition.blogspot.com)

King Sunny Adé Logo

Medio 2000 kocht ik de verzamelaar The Best Best Of Fela Kuti – The Black President, die was uitgekomen in 1999. De afrobeat deed zijn intrede in mijn huis. Ik was zwaar onder de indruk. Ik realiseerde me dat ik veel te weinig kende van de Afrikaanse muziek. Daar kwam verandering in. In 2001 kocht ik King Sunny Adé’s Juju Music. Alweer onder de indruk, en dat van een album dat destijds bijna 20 jaar oud was.

King Sunny Adé

King Sunny Adé (permanentcondition.blogspot.com)

King Sunny Adé

King Sunny Adé werd geboren in een Nigeriaanse koninklijke familie in Ondo. Daardoor was hij een Omoba (monarch) van het Yoruba volk. Zijn vader was een kerk organist en zijn moeder was handelaar. Adé verliet Nigeria om naar de University van Lagos te gaan. Tot grote schrik van zijn ouders, startte hij daar een muzikale carrière.

Halverwege de jaren (19)60 trad hij op met Moses Olaiya’s Federal Rhythm Dandies. In 1967 richtte hij zijn eigen band op: The Green Spots. Gefrustreerd door de uitbuiting van de reguliere platenmaatschappijen richtte hij in 1974 zijn eigen label Sunny Alade op. Sindsdien zijn er meer dan 100 Adé albums verschenen op het label.

King Sunny Adé is de ongekroonde en onbetwiste koning van de jùjú muziek, de dansbare samensmelting van Westerse pop en traditionele Afrikaanse muziek met sterke wortels in de Nigeriaanse gitaar traditie. Naast muzikant en label-eigenaar was hij ook de eigenaar van een eigen nachtclub. Adé bracht gemiddeld 3 tot 4 albums per jaar uit.

Adé introduceerde de pedal steel gitaar in de Nigeriaanse pop muziek. Tevens introduceerde hij het gebruik van synthesizers, clavinet en vibrafoon in de jùjú. Deze werden niet gebruikt vanuit innovatief oogpunt, maar meer vanuit praktische overwegingen. Ze werden ingezet als vervanging van de traditionele jùjú instrumenten, die te moeilijk te vinden/onderhouden waren en/of te lastig waren bij vervoer tijdens tours. De pedal steel gitaar werd bijvoorbeeld gebruikt als alternatief voor de Afrikaanse viool.

Bob Marley

Na het overlijden van Bob Marley in 1981 was Island Records op zoek naar de volgende derde-wereld artiest om onder contract te hebben. De andere grote Nigeriaanse ster, Fela Kuti, was net getekend door Arista Records. Producer Martin Meissonnier stelde King Sunny Adé voor aan Island Records’ directeur Chris Blackwell. Dit leidde tot een contract. De King Syunny Adé albums, die tijdens het Island Records contract werden uitgebracht, verschenen op het sublabel Mango. Juju Music was het eerste resultaat, wat Adé een groot publiek opleverde en al snel werd Adé de Afrikaanse Bob Marley genoemd.

Juju Music

King Sunny Adé - Juju Music (afropop.org)

King Sunny Adé – Juju Music

Juju Music kwam uit in oktober 1982, 35 jaar geleden. Het is het eerste album van Adé (And His African Beats) dat een wereldwijde release kende. Het werd een kritisch en commercieel succes, dat veel muziekliefhebbers in contact bracht met afro-pop. Voor zijn Mango-label debuut werd hij gekoppeld aan de Franse producer Martin Meissonnier, die al snel duidelijk maakte dat de typerende lange Nigeriaanse muziekstukken niet zouden werken bij het Westerse publiek. Voor Juju Music koos Adé een aantal oudere Nigeriaanse hits voor release, wat hij uitermate saai vond: “In Nigeria, we got used to non-stop recording, about 18 to 20 minutes of music. But over here, the music should be track-by-track for the radio and the dance floor. It’s like making a dress. One by one, the different pieces are joined together, but you can still see the lines where they meet”.

De structuur van de nummers werd misschien aangepast, maar Adé’s stijl bleef intact. Die stijl smolt de afrobeat (die Tony Allen bij Fela Kuti had geïntroduceerd), Afrikaanse samenzang, reggae invloeden, country steel-gitaar en Nigeriaanse gitaar tot een geheel.

De muziek klinkt traditioneler (althans, in mijn oren) dan de muziek van Fela Kuti. Het album kent een heerlijke groove en kent een aantal uitschieters, waarvan 365 Is My Number/The Message het absolute hoogtepunt vormt.

Het album was, zeker voor een (Westers) debuut, uitermate succesvol. Het werd in vele eindejaarslijstjes van critici opgenomen. Ter promotie van het album werd een internationale tour gepland. Het was nog niet eerder voorgekomen dat een Westerse platenmaatschappij zoveel tijd, aandacht en geld had gestoken in een Afrikaanse artiest.

Nummers

Alle nummers geschreven door King Sunny Adé.

  • Ja Funmi
  • Eje Nlo Gba Ara Mi
  • Mo Beru Agba
  • Sunny Ti de Ariya
  • Ma Jaiye Oni
  • 365 Is My Number/The Message
  • Samba/E Falaba Lewe
King Sunny Adé - Live 1983 (rollingstone.com)

King Sunny Adé – Live 1983

Na Juju Music

Het vervolg op Juju Music was Synchro System uit 1983 en was net zo succesvol als zijn voorganger. Het leverde Adé zelfs een Grammy Award nominatie op, waardoor hij de allereerste Nigeriaanse Grammy Award nominee ooit werd. In 1984 werd Aura uitgebracht. Dit werd echter niet het succes dat er van werd verwacht. Het gevolg was dat het contract met Island Records werd ontbonden. Volgens Adé werd dit echter veroorzaakt door zijn weigering zijn muziek Europees en Amerikaans te (laten) maken.

In 1990 bracht Adé Authority Of Your Ticket uit, dat weinig deed. E Dide (Get Up) (1995) was een prima album dat werd gevolgd door Odu in 1988, dat hem alweer een Grammy nominatie opleverde. Adé bleef belangrijk in Nigeria. Hij investeerde geld in zijn eigen olie en kolen maatschappij, een nachtclub, een film en video bedrijf, een PR bedrijf en een platen label gespecialiseerd in opamen van Afrikaanse artiesten. Halverwege de jaren (19)90 stichtte Adé de King Sunny Adé Foundation, een organisatie met een eigen podium, opname studio en woonvertrekken voor jonge muzikanten en uitvoerenden.

Adé’s korte contract periode bij Island zorgde ervoor dat vele Afrikaanse artiesten in Europa en Amerika contracten kregen, zoals Youssou N’Dour (Senegal), Salif Keita (Mali) en vele anderen.

In november 2016 ontving Adé de AFRIMA (All Africa Music Award) award. In december 2016 werd hij opgenomen in de Hard Rock Cafe hall of fame.

Ter afsluiting

Ken jij de muziek van King Sunny Adé? Wat vind jij ervan? Laat het weten!

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!