Prince – De 15 beste remixen!

Prince - 15 Beste Remixen - Header (apoplife.nl)

Inleiding

Vanaf 1979 bracht Prince al remixen/’extended versions’/’alternate versions’ uit van zijn nummers. Naast de B-kantjes, hebben deze ook voor velen geleid tot een spannende en opwindende zoektocht naar (soms zeldzaam) vinyl. Na Prince – De 25 beste live bootlegs! en Prince – De 15 beste B-kantjes!, presenteert het A Pop Life Panel vandaag de 15 beste remixen.

Wat is een remix?

Een remix is een (her)bewerkte versie van een bestaand muzieknummer. De remix is oorspronkelijk afkomstig uit de reggaewereld en werd echt populair rond de opkomst van de dancemuziek.

Een remix kan enorm afwijken van het originele nummer, door toevoegingen van muzikale coda’s, instrumenten, teksten, ritmes, muziekstijlen, etc. Over het algemeen worden remixen uitgevoerd door anderen, dat wil zeggen dat de remixer doorgaans niet dezelfde persoon en/of personen is/zijn die het oorspronkelijke nummer hebben gemaakt.

Prince - 12 Inch Volume 1 - Bootleg (discogs.com)

Prince – 12 Inch Volume 1 – Bootleg

Prince remixen

Zoals gezegd bracht Prince al sinds 1979 remixen uit van zijn eigen werk. Doorgaans was Prince echter zelf de remixer van zijn eigen werk en nam daarvoor aanvullende instrumentatie en zang op.

Voor dit artikel hebben we de term ‘remix’ geïnterpreteerd als ‘alternate version’, dus een andere versie van een nummer ten opzichte van de eerst uitgebracht versie of de album versie.

Uiteraard kan er in sommige gevallen gediscussieerd worden of de keuze de term ‘alternate version’ wel helemaal dekt.

Prince - 12 Inch Volume 2 - Bootleg (discogs.com)

Prince – 12 Inch Volume 2 – Bootleg

Waarom een top 15?

In 2019 publiceerde het A Pop Life Panel het artikel Prince – De 25 beste live bootlegs!, halverwege 2020 gevolgd door Prince – De 15 beste B-kantjes!. Zowel de samenstelling als de vele reacties deden ons al snel besluiten om dit wederom te gaan doen. Vandaar nu het inmiddels alweer derde artikel dat samengesteld is door het A Pop Life Panel.

Bram, Edward, Herman, Leon, Rick en ik gingen vol vuur aan de slag en probeerden onze eigen persoonlijke top 15 samen te stellen.

Voordat de lijst dan echt begint, nog een aantal dingen:

 • De remix met de meeste punten was winnaar en zo verder. De puntentelling is als volgt:
  • Nummer 1: 15 punten
  • Nummer 2: 14 punten
  • Etc

  Van alle 6 lijsten worden de punten opgeteld en dat maakt de definitieve lijst.

 • In het geval meerdere remixen hetzelfde aantal punten krijgt wordt de sortering uitgebreid met de datum van de eerste uitgave (oud naar nieuw) en de titel van het nummer (alfabetisch).
 • De plaatjes en de datum van uitgave die bij de remixen worden getoond verwijzen naar de promotieadvertenties van de eerste uitgave van de betreffende remix, voor zover mogelijk.

Met gepaste trots en oprechte dankbaarheid aan Bram, Edward, Herman, Leon en Rick, presenteren we hierbij Prince’ 15 beste remixen!

Prince And The Revolution - America - Single reclame (diffuser.fm)

Prince And The Revolution – America – Single reclame

1. America

(Extended Version, 02-10-1985)

Opmerkingen

Bram America: een favoriet tot in de eeuwigheid! Desondanks was ik voor deze 12″ altijd een beetje huiverig. Maar herbeluistering heeft mijn aarzeling weggenomen. Ik ben verbaasd meer afwisseling in deze versie waar te nemen dan ik voor mogelijk had gehouden. Het gekrijs is weer ongelooflijk fijn, de sloppy bass en het gitaarwerk wederom niet te versmaden. Joy in overvloed dus.
Edward De vierde en laatste single van het album Around The World In A Day. Het bezongen land komt er niet zonder kleerscheuren af, bevestigd door het dreigend onderliggend gitaarwerk. Het betreft een sardonische aanval op de Verenigde Staten, verwijzend naar o.a. het communisme, de verontrustende nucleaire oorlog die speelde en de (toentertijd al besproken) mindere kansen voor mensen met een etnische achtergrond. Een tekst die er nog steeds toe doet dus. Dat is ook reden waarom het jongetje op de hoes van de single is afgebeeld met een donkere huidskleur. De uitgebreide versie op de 12-inch is opmerkelijk voor zijn looptijd van bijna 22 minuten, in de advertentie toentertijd zelfs aangekondigd als ‘angstaanjagend’. Ondanks de serieuze toon tekstueel, is America een heerlijk stuwend nummer, dat 22 minuten voortkabbelend, verrassend genoeg je interesse weet vast te houden door o.a. verschillende gitaarsolo’s van de meester.
Erwin De funk van America is onweerstaanbaar. Proto Revolution, proto 1985. De 22 minuten vervelen geen seconde. Sterker nog, het had nog wel langer mogen duren!
Herman  
Leon Prince in optima forma, bijna 22 minuten lang lekker jammen op een pulserende groove. Funkgitaar, rockgitaar, stampende stacato beat en ook nog een tekst die ertoe doet. Luisteren + repeat + luisteren + repeat…
Rick Bijna 22 minuten lang. De drums een repeterende loop. Start wederom als de album versie, en daarna loopt het over in een lange jam. Er zitten extra gitaar en keyboard solo’s in. En een aantal thema’s zijn toegevoegd.
Prince And The Revolution - Paisley Park - Single reclame (stickitonyourwall.com)

Prince And The Revolution – Paisley Park – Single reclame

2. Paisley Park

(Remix, 24-05-1985)

Opmerkingen

Bram Ah, die gitaar in de intro alleen al… Dit is zoals een extended version moet zijn.
Edward De singles en B-kantjes van Around The World In A Day profiteerden van ambitieuze remixen. Zo ook kreeg Paisley Park, alleen uitgebracht in Europa, een opvallende, onconventionele bewerking. Paisley Park is Prince’s versie van een ‘love in’ uit de jaren ’60, en een uitnodiging voor een (vermoedelijk) denkbeeldige plek. Nou ja, niet helemaal: 2 jaar later opende zijn studiocomplex met dezelfde naam de deuren. Ondanks de vreedzame tekst, begint de 12″ met bijna 2 minuten krijsende gitaren over de fors aangezette drums. Dan volgt de vredesboodschap om vervolgens te eindigen met vreemdsoortige dierengeluiden en oceaangolven. Een geweldig vrijmoedige remix.
Erwin De extra’s hier zijn niet te versmaden. Paisley Park is sowieso één van de betere nummers uit Prince’ oeuvre, maar met het extra overstuurde gitaarwerk is het helemaal hemels!
Herman Terwijl veel van Prince’s langere versies de originele versie waren en de album versie slechts een edit, is deze remix een extensie die achteraf werd opgenomen. Maar het KLINKT als een originele versie en volgens mij veel beter dan het origineel, en dat is al een perfect popnummer. Maar er zijn een aantal redenen waarom deze versie boven de rest uitstijgt; de gekke stemmen in het intro, de soundscapes die in het nummer verwerkt zijn, maar vooral die geweldige gitaarsolo die ervoor zorgt dat dit nummer langer voelt dan hij daadwerkelijk is. Deze versie heeft zo vaak in mijn toplijst gestaan en werd zo vaak op walkmans gespeeld, dat ik het in mijn gedachten kan spelen. Telkens als ik deze versie opzet, verlies ik de tijd uit het oog en klinkt het langer. Het is een van die nummers waardoor ik me realiseerde dat ik meer van Prince hou dan van welke andere artiest dan ook en het nummer klinkt nog zo fris als in 1985. Het maakt me nog steeds blij.
Leon  
Rick  
Prince - Eye Wish You Heaven - Single reclame (lansuresmusicparaphernalia.blogspot.com)

Prince – Eye Wish You Heaven – Single reclame

3. I Wish U Heaven

(Part 1, 2 & 3, 20-09-1988)

Opmerkingen

Bram In ’88 kon Prince wat mij betreft sowieso niks fout doen… En zeker niet toen ie met deze heerlijke maxi kwam aanzetten. Hypnotiserend en verslavend tegelijk.
Edward  
Erwin Een prachtige remix, die het oorspronkelijke nummer verrijkt. De toevoegingen zijn een nummer op zich. De introductie van zijn blauwe Cloud gitaar is fantastisch: “Say hello to my little friend, the Blue Angel!”.
Herman Studio complex Paisley Park werd geopend in 1987 en bood Prince een plek om zijn liedjes te koesteren op manieren die hij nog niet eerder had gedaan en zie; het eerste album dat zijn vruchten afwierp, was een funk gospelalbum dat werd geproduceerd op een manier zoals geen enkel ander Prince-album daarvoor. Het gaf Lovesexy een gestroomlijnd geluid dat Eric Leeds overgeproduceerd noemt, maar veel fans beoordelen dit album als hun favoriet of, in mijn geval, waarderen het hoog vanwege het album’s insulaire geluid in de Prince-discografie.
I Wish U Heaven is niet een van de nummers waarvan er alternatieve versies rondzweven, zoals andere nummers uit die tijd waaraan hard werd gewerkt totdat ze de daadwerkelijke vorm kregen, dus de albumversie klinkt als één van die nummers die Prince gewoon op tape zet zoals hij het in zijn hoofd hoorde, maar dat is slechts een vermoeden.
Het is ook Lovesexy’s laatste single en kreeg een fikse verlenging; het originele gedeelte van het nummer kreeg een dikkere beat en kreeg de naam Part 1, en er werden twee extra Parts opgenomen, die de funky kant van Prince laten zien, met geluiden die terugkwamen in zijn live-sets van 1988. In Part 2 noemt Prince zijn Cloud-gitaar The Blue Angel en Part 3 bevat gedeeltes van een onuitgebracht nummer genaamd Take This Beat. En wanneer hij zijn eigen nummer omschrijft als “so fine”, ben ik het totaal met hem eens; het is funky en ‘fine’.
Leon Dit luistert bijna als een opera, een verhaallijn met verschillende karakters, van liefelijk naar gospel, van rock naar funk met een knipoog naar Scarface (hoe verzin je het): “say hello to my little friend, the blue angel!”
Rick Dit de vreemde eend in de bijt. Geen remix geen extended version, maar drie nummers die in elkaar overlopen. Stukjes van deze nummers werden ook gebruikt in de Lovesexy tour.
Prince And The Revolution - Mountains - Single reclame (ininet.org)

Prince And The Revolution – Mountains – Single reclame

4. Mountains

(Extended Version, 21-05-1986)

Opmerkingen

Bram De Revolution die lekker doorspeelt. Meer dan welkom. ‘Guitars and drums on the 1, HUGH!’
Edward Het enige bombastische nummer van het anders zo spaarzaam en kaal gearrangeerde Parade album. De royaal aangezette uitgesponnen versie op de (witte vinyl) 10-inch en 12-inch duurt maar liefst 10 minuten. Het borduurt voort op de single maar concentreert zich meer op een uitgebreid assortiment aan instrumentarium wat de revue passeert. Een echte Revolution klassieker. Mountains is zo verrukkelijk pulserend, het is uitgesloten dat ik stil blijf zitten als ik het nummer hoor.
Erwin De extended versie van Mountains maakt het nummer nog onweerstaanbaarder. De verlengde muzikale coda’s zijn stuk voor stuk prachtig!
Herman  
Leon  
Rick Dit is een beetje nostalgisch omdat dit mijn eerste Prince maxisingle was. Er zouden er nog veel volgen. Deze heb ik dus veel gedraaid. Dit is ook een voorbeeld van het type alternate versie die mij het meest aanspreekt. De extended versions, meestal start de track ongeveer als de album versie, en daarna loopt het over in een jam. Zo ook deze versie, het start als de album versie, de drum klinkt iets anders, en dan volgt er een jazzy instrumentale improvisatie van een minuut of zes. Ik vind dit altijd spanend om naar te luisteren de muzikaliteit komt hier tot zijn recht.
Prince And The Revolution uitvoering van Computer Blue in de film Purple Rain (twitter.com/princemuseum)

Prince And The Revolution uitvoering van Computer Blue in de film Purple Rain

5. Computer Blue

(“Hallway Speech” Version, 23-06-2017)

Opmerkingen

Bram  
Edward De versie waar de hardcore fan al 30+ jaar op zat te wachten: de volledige versie met scheurende gitaren. Prince at the top of his game. Alom beschouwd als een meesterwerk, bevat deze originele onbewerkte versie de beruchte “Hallway Speech” waarbij emoties worden vergeleken met verschillende kamers die je inloopt. Inclusief een vermakelijke break waarin Wendy & Lisa (terecht) stellen: ‘poor lonely computer, it is time someone programmed U’. Gek genoeg staat dit nummer qua tekst niet eens zover van de huidige wereld af aangezien het de relatie behandelt tussen mens en computer.
Naderhand volgde een tweede edit (7:30 min) met het middenstuk W&L nog intact maar was de speech inmiddels verdwenen; die versie vind ik persoonlijk nóg dynamischer en had in die vorm wat mij betreft zó op de Purple Rain LP gemogen. Mais enfin, dat is geen officieel uitgebrachte versie dus mocht ik niet kiezen. Prince had deze versie initieel ook bedacht voor de plaat totdat hij Take Me With U opnam en er geschoven en geëdit moest worden om dat nummer op de LP te krijgen. Dus volgde een 3e edit van Computer Blue wat uitmondde in de bestaande LP versie van 4 minuten waarbij helaas veel van het krijsende gitaarwerk op het eind werd weggeveegd om een snelle, dynamische overgang naar Darling Nikki te kunnen garanderen.
Erwin De versie die de fans al kenden via bootlegs en in 2017 eindelijk officieel werd uitgebracht. Ook al ontkende Prince het destijds, hij klinkt toch echt als Hendrix hier.
Herman  
Leon Distortion vol aan, scheurende gitaren, stemgeluid ook rauw, de bekende Prince screams, ik hou ervan! Ineens een piano melodie er doorheen, heerlijke muzikale break en daarna weer vrolijk verder scheuren op gitaar.
Rick In de tijd dat deze versie alleen als bootleg beschikbaar was vond ik dit al een betere versie dan de album versie. Langer heftiger en meer gitaar. En Prince die losgaat op gitaar, dat is altijd goed.
Prince And The Revolution - I Would Die 4 U - Single reclame (lansuresmusicparapernalia.blogspot.com)

Prince And The Revolution – I Would Die 4 U – Single reclame

6. I Would Die 4 U

(Extended Version, 19-12-1984)

Opmerkingen

Bram  
Edward Deze uitgebreide versie van I Would Die 4 U is feitelijk de eerste 10 minuten van een repetitie jam van meer dan 30 minuten. In tegenstelling tot de korte versie op het album kent deze 12″ mix een aanzienlijk Caribisch tintje met veel percussie / slagwerk waardoor het nummer ineens meer energie, pit en karakter krijgt, behoorlijk enhanced door het gehele live feel van het nummer. Het was in elk geval een aangename verrassing in de winter van 1984 toen deze US remix uitkwam, herinner ik me nog.
Erwin Compleet andere versie van I Would Die 4 U, dat door de vele latin invloeden veel dansbaarder werd dan het origineel.
Herman  
Leon Wow, wat een lekker energiek en volgepropt nummer. De power van een live performance op het toppunt van stardom.
Rick Een lekkere lange tour repetitie uitvoering . De percussie en de saxofoon solo spelen de hoofdrol in deze versie.
Prince - Thieves In The Temple - Single reclame (pinterest.com)

Prince – Thieves In The Temple – Single reclame

7. Thieves In The Temple

(Remix, 02-08-1990)

Opmerkingen

Bram Wat is het extended gedeelte toch super, zeg. Daar komt het nummer pas echt op gang. Als ik zin heb in Thieves In The Temple, dan graag deze uitvoering.
Edward  
Erwin De ultieme versie van Thieves In The Temple. Het “You’ve done me wrong!” gekrijs gaat door merg en been. Kippenvel, elke keer weer.
Herman Net zoals Letitgo (en When Doves Cry, wat dat betreft), is Thieves In The Temple het laatst opgenomen nummer voor een nieuw album dat de eerste single werd. Thieves In The Temple werd een prikkelende teaser voor Graffiti Bridge, een mislukte film en een soundtrack die voor de eerste en enige keer ook andere artiesten bevatte, iets wat vaak omschreven wordt als teleurstelling.
Maar het is moeilijk om hem Thieves In The Temple kwalijk te nemen, een strak nummer dat het algehele geluid van het album vastlegt. De remix is een Prince-productie en verdubbelt de speelduur waarbij Prince zijn stem gebruikt op manieren die ik gewoon leuk vind, door zijn lagere register te gebruiken voor het begin van de Mozes-zang, en hij schreeuwt en gilt zich een weg door het verlengde stuk. Heerlijk.
Leon  
Rick Ok, deze versie heet dan de remix, maar het is iets wat tussen een remix en een extended versie inzit. En dat is goed gelukt. Het begint min of meer als de single versie en dan komt er nog een lang stuk achteraan, en is daarom een stuk interessanter als de album versie.
Prince - U Got The Look - Single reclame (lansuresmusicparaphernalia.blogspot.com)

Prince – U Got The Look (incl. Housequake 7 Minutes MoQuake) – Single reclame

8. Housequake

(7 Minutes MoQuake, 21-07-1987)

Opmerkingen

Bram Deze groove verveelt toch nooit? Wat een heerlijk bonus, deze seven minutes. Een en al bliss.
Edward Housequake is een explosie van funk, een Prince party van de bovenste plank, op een hol dreunende beat. Bovendien een onafhankelijkheidsverklaring van het recente verleden; het werd namelijk opgenomen op de dag nadat de Revolution vertrok. Prince experimenteert met een hoge gepitchte stem, het toen nieuwe Camille personage. Initieel was Housequake dan ook bedacht voor het Camille project in oktober 1986, wat daarna Crystal Ball werd, wat uiteindelijk uitmondde in Sign O’ The Times. Specifiek deze mix is een redelijk instrumentale take op het origineel waarin veel meer vocalen zitten.
Erwin Kan iemand ooit genoeg Housequake horen?
Herman  
Leon Weet je niet wat Prince funk is, luister naar Housequake… Prince praat je er doorheen. “Everbody jump up and down”… Leuk voor de buren als je in een flat woont.
Rick  
Prince And The Revolution - Let's Go Crazy - Single reclame (pinterest.com)

Prince And The Revolution – Let’s Go Crazy – Single reclame

9. Let’s Go Crazy

(Special Dance Mix, 29-08-1984)

Opmerkingen

Bram  
Edward Eén van de meest opzwepende, zo niet het meest opzwepende nummer van Prince. Deze 12″ mix bevat een langere instrumentale sectie in het midden met een roffelende gitaarriff, een atonale pianosolo, wat verward gesproken woordintro’s en overheerlijk verteerbare funk. Uiterst dansbaar, dynamisch en superfunky. Dit was mijn favoriete 12-inch in 1984 b/w Erotic City. Je kunt HIER uitgebreid verder lezen over deze 12″.
Erwin  
Herman Er zijn niet veel Prince-albums die ik vaker heb gespeeld dan Purple Rain; ik heb het zo vaak gespeeld dat ik het uit mijn hoofd ken; het was het album dat me een fan maakte en een klein jaar lang was het het enige Prince-album dat ik bezat. Toen ik de film zag, was ik verbaasd, want Let’s Go Crazy was langer dan op het album! Hoe geweldig! Het was pas een korte tijd later, toen ik Uptown begon te lezen, toen ik ontdekte dat deze langere versie het eigenlijke opgenomen nummer was, dat vervolgens werd bewerkt tot de albumversie die ik zo goed kende.
Het is een totaal Revolution-nummer; een totale funk / rock stomper, maar de langere versie is tegenwoordig de versie die ik speel, het is het daadwerkelijke nummer, en niet de album-edit. Dus ik hoor de albumversie alleen als ik mijn vinyl afspeel, maar op mijn digitale afspeellijsten draait het allemaal om deze langere versie.
Leon Een klassiekker zeker, deze versie is benadrukt het symphonische nog meer. Er zit zoveel in dit nummer gepropt, hoe meer je het luistert hoe meer geluiden/noten je ontdekt. Na dit nummer even 1 minuutje bijkomen… heel toepasselijk de titel: Let’s Go Crazy (in positieve zin).
Rick  
Prince - Little Red Corvette (Pre-release 12-inch acetate gegeven aan Vanity door Prince) (pinterest.com)

Prince – Little Red Corvette (Pre-release 12-inch acetate gegeven aan Vanity door Prince)

10. Little Red Corvette

(Dance Remix, 09-02-1983)

Opmerkingen

Bram Waarom is dit nou de nummer 1 uit mijn lijst (stel ik mezelf de vraag). Die andere 14 zijn toch net zo goed? Jazeker! Maar het zit ‘m gewoon weer in de kleinste dingetjes waar ik voor val. Om te beginnen de geluidjes die ik tegenkom; de lage bas vanaf 6:40 minuut bijvoorbeeld (eerst achter in de mix bij 5:20 minuut trouwens). Die lekkere gitaarlicks, dat Frans accentje, het heerlijke gekrijs, de roep om hulp. Onzekerheid, humor, verlangen en frustratie. Het heeft ’t weer allemaal.
Edward Na wat gewaagde releases, was Little Red Corvette net stout genoeg voor Prince om zijn edgy reputatie te behouden, maar radiovriendelijk genoeg om een grote hit te scoren. De metaforen met auto’s en paarden begreep de gemiddelde popliefhebber toch niet. En met het zojuist opkomend MTV en de zorgvuldig samengestelde multi-raciale band kon het niet meer stuk voor Prince And The Revolution. De langere 8 1/2 minuten mix van Little Red Corvette is vooral erg vermakelijk: Prince vliegt tegen het eind in een manisch panische angst zijn liefje te verliezen. ‘Mayday Mayday!’
Erwin Prince klinkt boos. Ik ben nooit zo weg geweest van Little Red Corvette, maar in deze uitvoering is het fantastisch. Heerlijk baswerk!
Herman  
Leon  
Rick  
Prince - Rave In2 The Joy Fantastic (napster.com)

Prince – Rave In2 The Joy Fantastic

11. Beautiful Strange

(Remix, 30-04-2001)

Opmerkingen

Bram  
Edward Psychedelica! Een track van Prince die voor het eerst opdook in 1998: prachtig geheimzinnig & spooky tegelijk, met een grillig gillende gitaar op de achtergrond. Prince zingt ook wat angstig en ingetogen. Er verscheen louter een 5 minuten durende video van, niks op plaat of cd helaas. Een grote teleurstelling voor mij als fan toen. Drie jaar later, in 2001, nam Prince goddank alsnog een nieuwe versie op voor het cd-album Rave In2 The Joy Fantastic.
Erwin  
Herman Knipper met je ogen en je mist het originele nummer, aangezien het de wereld werd ingeslingerd op een kleine oplage video en deze ‘remix’, in feite een alternatieve mix, werd uitgebracht op het remix album van Rave Un2 The Joy Fantastic, dat alleen via internet besteld kon worden en, tot het vorig jaar opnieuw werd uitgebracht, eigenlijk een verzamelobject.
Het is een schande dat dit nummer niet op het originele album stond, want het is het mooiste nummer op beide Rave-albums; een bluesy work-out met geweldig gitaarwerk, met prachtige vocalen en het soort teksten waar ik van hou. Geeft me kippenvel elke keer als ik het hoor. En het soort nummer dat niet-fans verrast, elke keer dat ik het op mixtapes zet.
Leon Psychedelisch, flowend als een lavalamp. Wat obscuur misschien zelfs… niet voor iedereen weggelegd, maar ik vind dit echt een late night song… had ook een half uur mogen duren: ogen dicht en wegzweven.
Rick  
Prince - Let's Work - 12 inch (eil.com)

Prince – Let’s Work – 12 inch

12. Let’s Work

(Dance Remix, 17-02-1982)

Opmerkingen

Bram Wat een baspartij en groove ook weer, zeg! ‘WORK IT! WORK IT!’
Edward  
Erwin De eerste remix van Prince die daadwerkelijk wat toevoegde aan het nummer, geen extended version, maar extra muziek en tekst die het nummer verrijken.
Herman  
Leon Toch wel 1 van de lekkerste basloopjes die ik ken, uitgeklede funk en toch (of misschien daardoor) extreem catchy. Keep on working!
Rick Ook dit is min of meer een langere versie dan een echte mix. De vette bas lijn van Let’s Work alleen is al een goede reden om deze langere versie te rechtvaardigen.
Prince - The Future - Single promo cd (sleevographia2.free.fr)

Prince – The Future – Single promo cd

13. The Future

(Remix, 18-05-1990)

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin  
Herman De originele versie van dit nummer was een van de grootste redenen waarom ik dol ben op de Batman-soundtrack; het is een dreigend maatschappij kritisch commentaar, net zoals Sign O’ The Times, maar met een meedogenloze beat (die ook werd gebruikt tijdens de openingsmedley van de Nude Tour) en Prince die een adembenemend, fantastisch synthesizerlandschap neerzet, met talloze subtiele geluidjes die het een genot maken om naar te luisteren via een koptelefoon. En een van de beste bijdragen van Clare Fisher-orkestraties in een Prince-nummer na Parade/Dream Factory/Crystal Ball en de outtakes uit die periode.
Als een remix voortbouwt en er net zo sterk uitkomt als het origineel; ronduit geweldig. De beste remixes door anderen zijn degenen die de kern van het nummer pakken, maar het vervolgens ontstijgen naar een ander genre. En dat is precies wat deze remix doet, hij vervangt de originele beat en de meeste synthesizers door een nieuwe meedogenloze beat, geschikt voor de dansvloer. Een geweldige mix van William Orbit.
Leon  
Rick Rond het Batman album en daarna kwamen er meer remixes dan extended versies van nummers uit. Voor mij voegen de meeste remixen niet veel aan het origineel toe. Vaak vind ik ze niet zo geslaagd en luister ik er niet vaak naar. Zoals eerder gezegd mijn favorieten zijn de extended versions. Maar deze remix vind ik wel erg geslaagd en voegt in mijn optiek wel iets toe. En om in mijn top 15 niet alleen lange versies te laten bestaan. Deze daarom op vier gezet.
Prince - The Vault... Old Friends 4 Sale (discogs.com)

Prince – The Vault… Old Friends 4 Sale

14. She Spoke 2 Me

(Extended Remix, 24-08-1999)

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin  
Herman Een briljante track, verborgen op een Spike Lee-soundtrack in een edit, maar later in zijn weelderige langere vorm uitgebracht op The Vault: Old Friends 4 Sale, een album dat Prince naar Warner Brothers stuurde om zijn contract te voldoen en werd amper gepromoot, ook al zijn veel nummers op dit album geweldig en passen ze heel goed in de discografie en verdienen ze meer aandacht.
Deze langere versie van het nummer is een sexy, zwoele balade met de hele NPG line-up, en hoewel de meeste bandleden hun eigen kans krijgen om hun vaardigheden te tonen, laat het zien waarom Prince zo’n fan was van Sonny T. op de bas.
En ik weet niet wie ik moet bedanken voor dat sexy hoornarrangement, maar het is geweldig en de blazerssectie op dit nummer is een van de redenen waarom de NPG live zo geweldig was in de vroege jaren ’90.
Leon  
Rick Wat deze lange versie beter maakt dan de eerder uitgebrachte versie is, is dat deze versie een stuk langer duurt. En er zitten weer genoeg breaks en solo’s in zodat de lange versie interessanter is om naar te luisteren.
Prince And The Revolution - Raspberry Beret - Single reclame (lansuresmusicparapernalia.blogspot.com)

Prince And The Revolution – Raspberry Beret – Single reclame

15. Raspberry Beret

(New mix, 19-06-1985)

Opmerkingen

Bram De ultieme single van Around The World In A Day. Terecht een grote hit. God dank bestaat ie dus ook in een ultieme lange versie.
Edward  
Erwin  
Herman Ik realiseer me dat mijn top 15 meerdere Around The World In A Day liedjes bevat; Prince And The Revolution waren in een creatieve groeispurt na Purple Rain en het leverde ons zoveel parels op dat het niet vreemd is dat mijn lijst meer nummers uit die tijd bevat dan elk ander album
De album versie van Raspberry Beret is een tijdloos nummer, maar het is slechts de korte versie van het langere nummer dat Prince And The Revolution opnamen in 1984, gebaseerd op een eerdere Prince solo-versie. Maar de sfeer die The Revolution en dan vooral Lisa Coleman toevoegt, maakt het nummer speelser, inclusief grappige hoestbuien. Het klinkt raar als je het onder woorden probeert te brengen, dus het beste is als je deze versie opzet. En meezingt, want zo’n nummer is het.
Leon  
Rick  

 

Duiding en verantwoording

Dit was het dan: de 15 beste Prince remixen volgens het A Pop Life Panel. Uiteraard valt er nog wel wat over te zeggen.

Prince - 15 Beste remixen - Grafiek - Resultaten (apoplife.nl)

Prince – 15 Beste remixen – Grafiek – Resultaten

Aantallen

Van de ruim 180 remixen/’alternate versions’ zijn er uiteindelijk 43 genomineerd voor opname in de top 15. Wat direct opvalt is dat geen van de remixen door alle 6 deelnemers is genomineerd. Bij de eerdere A Pop Life Panel afleveringen was de consensus, zeker voor de top 3 nominaties, veel groter.

Prince - 15 Beste remixen - Grafiek - Decennia overzicht (apoplife.nl)

Prince – 15 Beste remixen – Grafiek – Decennia overzicht

Decennia

Opvallend is dat van alle uitgaven en nominaties per decennium, het overgrote deel uit de jaren (19)80 komt, althans dat geldt voor de top 15. Als alle nominaties worden samengevoegd is het verschil tussen de jaren (19)80 en (19)90 een stuk kleiner. Ook leuk om te zien dat de beide latere decennia ook nominaties opleverde, al moet er eerlijkheidshalve bij worden vermeld dat de nominatie uit 2017 (Computer Blue – “Hallway Speech” Version, feitelijk bij 1984 zou moeten worden meegeteld.

Prince - 15 Beste remixen - Grafiek - Jaren (19)80 overzicht (apoplife.nl)

Prince – 15 Beste remixen – Grafiek – Jaren (19)80 overzicht

Jaren (19)80

De remixen die uitkwamen in 1985 leverde maar liefst 3 nominaties op in de uiteindelijke top 15. Daarmee is 1985 de hofleverancier voor de remixen geworden, gevolgd door 1984 en 1990 met elk 2 nominaties.

Als naar de totalen wordt gekeken, dus de top 15 en de rest, komen 1985, 1988 en 1994 allen uit op 4 nominaties, gevolgd door 1986, 1987, 1990 en 2001 met elk 3 nominaties.

Punten

Zoals hieronder is te zien in de complete lijst zijn de nummers 1 en 2 de onbetwiste winnaars, want dat zijn de enige nominaties met maar liefst 50(+) punten.

Van de samenstellers ziet Erwin het grootste deel (67%) van zijn nominaties terug in de top 15, gevolgd door Bram, Edward en Rick (allen 60%) en Herman en Leon (53%).

De complete lijst

Voor iedereen die er maar geen genoeg van kan krijgen, hieronder de complete lijst met genoemde titels, gesorteerd op het aantal punten dat een titel heeft gekregen, de datum van eerste uitgave en de titel van het nummer. Klik op de onderstaande tekst om de complete lijst te tonen.

De individuele lijsten

Alle lijstjes zijn voorzien van persoonlijk commentaar, opmerkingen en herinneringen. Alle lijsten zijn hieronder opgenomen. Klik op één of meerdere regels hieronder.

Ter afsluiting

A Pop Life Panel

Net als ons eerdere A Pop Life Panel artikelen Prince – De 25 beste live bootlegs! en Prince – De 15 beste B-kantjes!, hebben wij ook dit weer erg leuk gevonden om te doen. Dank aan alle deelnemers!

Uiteraard zijn we benieuwd naar reacties, op- en aanmerkingen en jullie mening. Gebruik het reactieformulier onderaan dit artikel en neem contact op. Het wordt gewaardeerd!

Er zijn plannen om in de toekomst wat vaker artikelen op deze manier samen te stellen. Mocht je wensen of voorstellen hebben, we vernemen ze graag. Graag melden door te klikken op het mail icoon op de A Pop Life Panel pagina.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Prince – De 15 beste remixen!. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Meer Prince?

8 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. Terechte #1. Deze versie van America heb ik leren kennen in discotheek Locomotion in Steenwijk waar we als dienstplichtige militairen op woensdagavond altijd rondhingen. Staat nog steeds in de platenkast, wordt nog regelmatig beluisterd…

  1. Ook terecht! Fantastische 12-inch!

 2. Dag mannen! Opnieuw genoten van jullie top 15. Ik kan het grotendeels eens zijn met jullie keuzes. De singles-remixen-extended versions uit de periode 1985 en 1986 waren destijds mijn eerste kennismaking met dit fenomeen. Ik was volledig overdonderd door bijna 22 minuten America en heb de maxisingle grijsgedraaid. Mountains idem. En ook Paisley Park, Raspberry Beret, Pop Life, Kiss, Anotherloverholenyohead. Ik zou Sexy Dancer hoger hebben gescoord. Wat een bomb is dat! Extended door de fantastische gitaarbreak in het midden. Alsof het nummer precies zo hoort, zon natuurlijke flow heeft deze toevoeging – of is de lp versie een edit van de extended version? Funky groet! Bart Bosman

  1. Hoi Bart, dank je wel voor je reactie. Ik spreek mede namens Bram, Edward, Herman, Leon en Rick als ik je eg dat we het echt enorm waarderen. Funky groet terug, Erwin

  • Serge op 15-11-2020 om 09:30
  • Reageer

  Voor mij ‘Wish u Heaven’ de Nr.1.

  1. Voor mij persoonlijk ook, maar democratie werkt anders 😉

  • Milko op 05-02-2022 om 21:12
  • Reageer

  Prima lijst, maar volgens mij zijn jullie La La La He He Hee ( Highly Explosive) vergeten. 😉

  1. Tja, keuzes… is wel opgenomen in het Beste B-kantjes artikel!

Complimenten/opmerkingen? Graag!