Prince – De 25 beste live bootlegs!

Prince - 25 Beste Live Bootlegs - Header (apoplife.nl)

Inleiding

Bootlegs en Prince. Tegen wil en dank tot elkaar veroordeeld. Prince is één van de meest ge-bootleg-te artiesten aller tijden. Reden genoeg om eens in de wereld van de Prince bootlegs te duiken en te komen tot een ‘must have’ lijst. Op basis van 5 aanleveringen is de ultieme top 25 samengesteld.

Wat is een bootleg?

Voordat ik echt aan dit artikel begin, toch even de vraag wat een bootleg eigenlijk is. Wikipedia stelt:

A bootleg recording is an audio or video recording of a performance that was not officially released by the artist or under other legal authority. The process of making and distributing such recordings is known as bootlegging. Recordings may be copied and traded among fans of the artist without financial exchange, but some bootleggers have sold recordings for profit, sometimes by adding professional-quality sound engineering and packaging to the raw material. Bootlegs usually consist of either unreleased studio recordings, live performances or interviews with an unpredictable level of quality.

Met andere woorden: alle opnamen die niet door de artiest, of een platenmaatschappij waar deze een contract bij heeft/had getekend, officieel is uitgegeven, is een zogenaamde bootleg: een illegaal verkregen opname van een concert, aftershow, rehearsal of studio opname.

Prince - Lovesexy - Live bootlegs (apoplife.nl/discogs.com)

Prince – Lovesexy – Live bootlegs

Er circuleren honderden, zo niet duizenden, Prince bootlegs. De meeste daarvan betreffen live opnamen in verschillende geluidskwaliteit, waarvan velen prima. Speciaal zijn de zogenaamde soundboard opnamen, zo genoemd vanwege de bron van de opnamen: het centrale soundboard dat het geluid direct aan de boxen doorgeeft. Deze opnamen zijn gewild. Voordat audio formaten als mp3 bestonden, werd er vaak grof geld betaald voor bootlegs.

In de jaren (19)90 was Prince één van de meest ge-bootleg-te artiesten aller tijden (misschien nog steeds wel). De geplande, en vervolgens teruggetrokken, uitgave van The Black Album speelde hierin een cruciale rol. Het werd duidelijk dat Prince veel, heel veel, materiaal opnam wat nooit werd uitgebracht. De zoektocht naar Prince materiaal werd serieus opgepakt. Honderd duizenden exemplaren van The Black Album bootleg werden verkocht voordat de officiële uitgave alsnog plaatshad in 1994.

Daar komt nog bij dat Prince’ live optredens populair waren, omdat hij de neiging had zijn reguliere shows elke avond anders te doen door nummers toe te voegen of te vervangen, nummers anders te arrangeren, solo’s toe te voegen of uitgebreide improvisatie in te lassen. Hierdoor werden concertopnamen nog gewilder.

Prince - Bootleg labels (apoplife.nl)

Prince – Bootleg labels

Om aan de vraag te voldoen verschenen er heuse labels, die zich vaak specifiek op Prince materiaal toelegden. De labels kenden catalogi, release schema’s en zelfs remaster en re-release campagnes. Een specifieke bootleg die niet ongenoemd mag blijven is de City Lights box: een set van 11 cd’s, die uitkwam in 1995. Van elke tour die Prince had gedaan vanaf 1980 tot en met 1986 waren opnamen in de box aanwezig. Van sommige tours zelfs twee. De geremasterde en uitgebreide uitgave in 2010 telde maar liefst 40 (!) cd’s, was uitgebreid met de concertreeksen in 1987 en 1988 en klonk perfect.

De vraag is natuurlijk wel hoe deze opnamen naar buiten komen. Aan het einde van de jaren (19)80/begin (19)90 waren bootlegs mede een manier om muziek gratis onder de aandacht te brengen. De redenatie die sommige platenmaatschappijen er op nahield was dat elke reclame uiteindelijk geld oplevert. De échte fans hebben toch alles al en zullen al het officiële materiaal toch wel kopen, ook al was dat eerder via bootlegs beschikbaar. Wie weet lokken bootlegopnamen mensen naar de concerten en vervolgens naar de platenzaak. Aan de andere kant zullen de bestaande fans alleen maar meer betrokken raken bij hun favoriete artiest, omdat meer en meer materiaal beschikbaar komt, terwijl ze ook nog eens tot een ‘geheime’ groep behoren die meer inzicht heeft in, en toegang heeft tot, zeldzaam materiaal.

Prince - City Lights bootleg (rateyourmusic.com)

Prince – City Lights – Bootleg (1995)

Van studio opnamen is het bekend dat Prince zelf vaak de bron was. Na een dag in de studio nam Prince altijd een kopie van zijn afgemaakte muziek mee in de auto om te luisteren. Veel van die cassettes belandden op de achterbank van zijn auto. Als die auto vervolgens werd schoongemaakt verdwenen die cassettes en doken in bootlegvorm op.

Van de (soundboard) live opnamen is dat minder bekend. Toen in 1995 de eerder genoemde City Lights box set werd uitgebracht was het gerucht dat Bobby Z. (Prince’ drummer van 1978 tot en met 1986) de bron zou zijn. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk waar die enorme hoeveelheid aan opnamen vandaan komen. Feit is dat vele fans dankbaar waren voor de opnamen.

Prince - Open brief aan bootleggers 1996-1997 (apoplife.nl)

Prince – Open brief aan bootleggers 1996-1997

Prince vs bootlegs

Wat vond Prince er zelf van? Op de vraag waarom hij zelf nog steeds geen live album had uitgebracht (zijn eerste live album werd eind 2002 uitgebracht), terwijl er toch velen in omloop waren, zei hij:

I’ve never released an official live album. The bootlegs – some of these guys are making more off my music than I am … I understand a fan’s need: I wanted every note James Brown ever sung. But a live album is such definitive statement.

Hij was in ieder geval zeer bewust van de vele bootlegs van zijn werk en ergerde zich daar ook vaak aan, met name aan het feit dat bootleggers daar geld aan verdienden. Zie ook de brief hierboven, waarop het Sabotage label reageerde met de tekst:

Dear O(+> – we at SABOTAGE really dig your music, but wouldn’t you agree that our work was unnecessary if you really made everything available? Please open up your vault to the ears of the world! Peace

NPGMC Logo (princevault.com)

Voor Prince was bootlegging één van de redenen om te starten met zijn NPG Music Club, een online Prince community, die actief was van 2001 tot en met 2006, waar Prince direct met zijn fans communiceerde en muziek uitbracht. Tegen een jaarlijkse bijdrage van $100,- (vanaf het vierde jaar verlaagd naar $25,-) kregen leden elke maand (nieuwe) muziek, fysieke cd’s en toegang tot exclusieve voorverkoop van concertkaarten, met gegarandeerde plaatsen vooraan het podium.

Het werkte perfect, fans waren blij, muziek werd, zeker in het begin, in grote getalen beschikbaar gesteld, maar toch eindigde dat plotseling:

The NPG Music Club was a first step; the lessons learned will last 4ever. Now comes a time of great reflection and restructuring. The future holds nothing but endless opportunity and we plan on seizing it wholeheartedly.

Wat daarna volgde waren nog wat andere Prince sites, maar met name de online oorlog van Prince tegen bootleggers. Dat werd in de breedste zin van het woord opgepakt. Het ging niet alleen meer om zijn muziek, maar ook om foto’s tot en met het gebruik van zijn naam, . Vele fansites werden aangepakt en veel fans keerden Prince gedesillusioneerd de rug toe.

Prince - Uptown magazine Bootleg issues (apoplife.nl)

Prince – Uptown magazine Bootleg issues

Het bleek ook het begin van het einde te zijn van het Zweeds Uptown magazine, dat 4 keer per jaar Prince nieuws bracht en veel achtergrond informatie verschafte over nieuwe en oude projecten, alsmede complete tourverslagen én, inderdaad, een poging tot het in kaart brengen van alle Prince bootlegs. Een dappere poging die strandde, waarschijnlijk omdat de hoeveelheid immens was.

Onlangs publiceerde ik het verhaal over PLECTRUMELECTRUM en ART OFFICIAL AGE, waarin ook aandacht werd geschonken aan de rechtszaak die Prince in januari 2014 startte tegen 22 websites/fansites, vanwege bootlegs (lees ook Prince brengt 2 platen op één dag uit: PLECTRUMELECTRUM en ART OFFICIAL AGE). Vanwege de slechte pers bond Prince al snel in en trok de aanklachten in. In een interview vlak daarna stelde hij:

“Nobody sues fans. It’s just a poor way to phrase it. A bootlegger is a bootlegger, a scalper is a scalper. They know what time it is. Just sharing music with each other — that’s cool. It’s the selling that becomes the problem.”

Ook al leek Prince zich minder hard op te stellen naar de individuele liefhebber (hij stelde zelf bootlegs te bezitten), is het redelijk aan te nemen dat Prince tot aan zijn overlijden ‘minder enthousiast’ was, waar hij overigens niet de enige is.

Echter, er zijn er ook genoeg die het juist aanmoedig(d)en (U2, Pearl Jam) of zelfs faciliteren (Arcade Fire). Ten tijde van de NPG Music Club was Pearl Jam ook op tournee. Elk concert werd direct uitgebracht op cd en was beschikbaar voor de fans. Een meesterzet, die de band veel goodwill opleverde. Destijds heb ik gemaild naar de NPG Music Club met de vraag waarom Prince niet zoiets zou doen. Ik kreeg netjes een reactie, waarin werd gesteld dat het aan Prince zou worden voorgelegd. Uiteraard niets van vernomen.

Mijn persoonlijke bootlegs

Prince - Small Club 2nd show that night - bootleg (yup-yup-mark.blogspot.com)

Mijn eerste bootleg van de ‘Paard van Troje’ aftershow

Waar sta ik dan in die discussie? Persoonlijk heb ik geen enkel probleem met bootlegs. Mijn eerste Prince bootleg ontving ik op 17 november 1986. Het was de (cassette) weergave van mijn allereerste Prince concert in het Rotterdamse Ahoy (lees ook 30 jaar geleden, het beste concert dat ik ooit zag). Ik was verslaafd aan die opname en draaide het zoveel dat de tape te dun werd om nog af te spelen. Een jaar later de volgende: wederom cassettes en wederom opnamen van een concert waar ik bij was geweest (20 juni 1987).

Op 9 januari 1989 bezocht ik mijn eerste platenbeurs en kwam thuis met een lading aan bootleg lp’s en maxi singles. Een maand later, op 7 februari 1989, kocht ik mijn eerste bootleg cd’s: The Black Album en Love Sexy Live In Germany (opnamen van het fameuze Dortmund concert op 9 september 1988). Precies zeven maanden later viel Small Club, 2nd Show That Night bij mij in de bus. Daarna ging het snel. Honderden bootlegs vonden hun weg naar mijn huis en cd-speler. Wat een feest!

Mijn opstelling is altijd geweest: als ik alles koop wat officieel verkrijgbaar is en naar alle concerten ga die ik kan zien, is er geen financieel nadeel voor de artiest. Uiteraard een beetje dubieuze redenatie, want gebruik van de bootleg “industrie” houdt het systeem in stand.

Waarom een top 25?

Hamish Whitta - Prince 50 Essential Bootlegs (amazon.com)

Hamish Whitta – Prince 50 Essential Bootlegs

Tijdens de zomervakantie van afgelopen jaar was ik het leuke boek Prince 50 Essential Bootlegs van Hamish Whitta (aanrader!) aan het lezen en vroeg me af hoe mijn lijstje eruit zou zien. Ik begon er aan en dacht dat het wel een leuk artikel voor mijn blog kon opleveren. Ik vond echter ook dat ik dit niet alleen moest doen, om in ieder geval wat meer gewicht aan de lijst te geven. Na wat heen en weer mailen bleek het enthousiasme groot.

Bram, Edward, Leon, Vincent en ik gingen vol vuur aan de slag en stelden onze eigen persoonlijke top 25 samen (Leon kwam tot 15). Op basis daarvan werden alle genoemde concerten samengebracht en in de juiste volgorde geplaatst. De uitslag staat hieronder.

Voordat de lijst dan echt begint, nog een aantal dingen:

 • De deelnemers werd gevraagd naar live bootlegs, dus opnamen van een concert en/of aftershow. Dat gold dus ook voor de rehearsals tijdens de One Nite Alone… Live Tour, aangezien die door leden van de NPG Music Club konden worden bijgewoond.
 • De titel/datum met de meeste punten was winnaar en zo verder. De puntentelling is als volgt:
  • Nummer 1: 25 punten
  • Nummer 2: 24 punten
  • Etc.

  Van alle 5 de lijsten worden de punten opgeteld en dat maakt de definitieve lijst.

 • In het geval meerdere optredens hetzelfde aantal punten krijgt wordt de sortering uitgebreid met de datum van het optreden (oud naar nieuw).
 • De gebruikte bootleg plaatjes in de top 25 zijn verzorgd door Edward. Deze zijn gebruikt als een verwijzing naar één van de releases waar het betreffende optreden op is uitgebracht. Dit is niet per se de definitieve of beste versie.
 • Gaandeweg de lijstjes spitsten de aanleveringen zich meer toe op specifieke shows en minder op bootlegs, waar soms meerdere shows op zijn opgenomen (denk aan de City Lights box set.

Houdt dat inleidende verhaaltje dan nooit op? Jazeker wel. Met gepaste trots en oprechte dankbaarheid aan Bram, Edward, Leon en Vincent, presenteer ik hierbij de 25 beste Prince live bootlegs!

 

Prince - Trojan Horse - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Trojan Horse – Bootleg

1. 19-08-1988, Den Haag, Paard van Troje

Nummers

Instrumental Jam / D.M.S.R. / Just My Imagination / People Without / Housequake / Down Home Blues / Cold Sweat / Forever In My Life / Still Would Stand All Time / I’ll Take You There / Rave Until The Joy Fantastic / It’s Gonna Be A Beautiful Night

Opmerkingen

Bram Daar stond ik dan voor de dranghekken van ’t Paard. Ga mijn allereerste aftershow ooit beleven (had toen nog nooit van dat woord gehoord trouwens). Voldaan van -een paar uur daarvoor- mijn allereerste Prince show in de Kuip ooit. Wat had ik er een zin in zeg. Mooie plek voor in de rij, dus dat zat wel snor. En toen… toen werd ik weer wakker.
Edward Nog enige uitleg nodig? Vooruit! Met grote regelmaat door de fans aangehaald als de beste nachtelijke show die Prince ooit speelde. Waarom? Alles komt voorbij: funk (Housequake, D.M.S.R.), ballad-gospel style (I’ll Take You There), rock (Rave Un2 The Joy Fantastic) …. you name it. Absolute hoogtepunten: het onbekende People Without, met een vleugje dramatiek aan het begin. Het magistrale Just My Imagination, fenomenaal gitaarwerk. Waanzinnige vocalen van Boni Boyer op Down Home Blues, Kansas City, Cold Sweat en Still Would Stand All Time (dat pas 2 jaar later zou verschijnen op Graffiti Bridge). En als klap op de vuurpijl: prehistorische edoch beste versie ooit van Rave Un2 The Joy Fantastic, vooral vanwege de absoluut virtuoze Hendrix-finale. En dan is Prince op na de 2 uur durende onvergetelijke belevenis. Deze show is zo ontzettend lekker, relaxed en zonder enige ‘ik-moet-weer-zo-nodig-een-aftershow-doen’ vibe, het gaat erin als zoete koek …. alhoewel: dat is waarschijnlijk omdat je mond zo ver openstaat. Het heerlijke van deze avontuurtjes tot in de vroege uurtjes is -in tegenstelling tot de reguliere shows- dat er geen tierelantijnen/schmuck aan hangt, geen volk op het podium, en een minimum aan hits om de gemiddelde concertganger te pleasen. Gewoon: nummers at random of verrassende, inspirerend gespeelde covers. Side note: alle release van deze boot zijn prima maar ik geef toch een voorkeur aan de remaster van Sabotage: Trojan Horse, die heeft het minst achtergrondgeluid (hiss) + de allermooiste vormgeving.
Erwin De aftershow der aftershows. Perfecte opname van Prince in zijn hoogtijdagen, die zich ontspant tijdens een twee uur durende aftershow. Met misschien wel zijn mooiste gitaarsolo: Just My Imagination.
Leon Tsja….wat moet ik daar nog over zeggen wat al niet gezegd is. Maar toch: ontspannen show, goede geluidskwaliteit, Just My Imagination: heel z’n ziel en zaligheid vertaald naar klank…elektrisch versterkt welteverstaan. Prince laat (bijna) al z’n veelzijdigheid horen: blues, funk, rock, ballad, soul. Heerlijk! Knock…knock…who’s there! Unfortunately not me!
Vincent De ultieme bootleg voor elke fan! Uitstekende opname rechtstreeks van het mengpaneel. Met name de solo’s van Prince bij Just My Imagination en Down Home Blues zijn van wereldklasse. De solo van Just My Imagination is een constante opbouw van een rustige tot een scheurende gitaar op het eind die alle registers opentrekt.
Prince - From Dusk Till Dawn - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – From Dusk Till Dawn – Bootleg

2. 18-07-2009, Montreux, Auditorium Stravinski

Nummers

Show 1: When Lay My Hands On U / Little Red Corvette / Somewhere Here On Earth / When The Lights Go Down / Love U, But Don’t Trust U Anymore / She Spoke 2 Me / Love Like Jazz / All This Love // Empty Room / Elixer / In A Large Room With No Light // Insatiable – Scandalous – The Beautiful Ones – Nothing Compares 2 U
Show 2: When Lay My Hands On U / Stratus / All Shook Up / Peach / Spanish Castle Magic / When You Were Mine / Little Red Corvette / Somewhere Here On Earth / She Spoke 2 Me / Love U, But Don’t Trust U Anymore / Love Like Jazz / All The Critics Love U In Montreux // In A Large Room With No Light / Purple Rain

Opmerkingen

Bram Technisch gezien eigenlijk de nummer 1 uit deze lijst. Geen één flaw te ontdekken! Twee geweldige shows op één avond! Wat is hier nou niet… goed, briljant, uitmuntend? De band, de vocalen, de gitaarsolo’s, de songkeuze. Achterelkaar kippenvel!
Edward Waanzinnige versies van Little Red Corvette, Stratus, Spanish Castle Magic, In A Large Room With No Light, She Spoke To Me, Empty Room. Machtig mooi gestileerde show. De prachtig ontworpen 3-cd set van EYE, met paarse inner sleeves, is zeker een absolute must voor je eyes!
Erwin Griezelige perfectie tijdens beide shows die op deze dag werden gespeeld. Een superband (mét meesterdrummer John Blackwell) die geconcentreerd, maar met hoorbaar plezier, twee ongelooflijk spannende sets neerzetten.
Leon Zoals ik Prince graag zie, voornamelijk op gitaar! Snoeiharde solo’s, snerpend hoge noten en 1 van mijn favoriete covers: Stratus!!
Vincent Wederom een van de beste shows die Prince heeft gegeven. Een heerlijke versie van Litte Red Corvette, veel gitaarmuziek en een bandleider die er zin in heeft! Klein hoogtepunt is een geweldige drumsolo van John Blackwell.
Prince - Livesexy Dortmund - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Livesexy Dortmund – Bootleg

3. 09-09-1988, Dortmund, Westfalenhalle

Nummers

Erotic City / Housequake / Slow Love / Adore / Delirious / Jack U Off / Sister / Adore / I Wanna Be Your Lover / Head / A Love Bizarre / When You Were Mine / Blues In C (If I Had A Harem) / When You Were Mine / Little Red Corvette / Controversy / Dirty Mind / Superfunkycalifragisexy / Bob George / Anna Stesia / Eye No / Lovesexy / Glam Slam / The Cross / I Wish U Heaven / Kiss / Dance On / When 2 R In Love / Venus De Milo / Starfish And Coffee / Raspberry Beret / Condition Of The Heart / Strange Relationship / Let’s Go Crazy / When Doves Cry / Purple Rain / 1999 // Alphabet St.

Opmerkingen

Bram Tja, hier is in deze gelederen al zoveel over gezegd en geschreven. Zie apoplife.nl van 10 mei 2018 en 9 september 2018 weet u wel. Zo kunnen we wel aan de gang blijven natuurlijk. Nou goed, één ding dan nog: ‘Snare drum pounds on the 2 and 4…’ En we zijn op weg!
Edward  
Erwin Tja, de fantastische fabuleuze Lovesexy Tour. Wat valt er nog te zeggen? Als je dit niet leuk vindt, stop er dan maar mee. Prince op zijn best? Waarschijnlijk wel. Perfecte registratie, perfect geluid. En… ik was erbij (lees ook 30 jaar geleden, het meest bijzondere concert dat ik ooit zag).
Leon Dit Lovesexy concert is superstrak van de eerste t/m de laatste noot! Ik heb dit concert grijs gedraaid! Het lijkt soms alsof hij tijd tekort heeft om te laten zien wat hij allemaal kan, teveel energie die eruit moet. Favo moment…piano medley: strange relationship…ship…ship!
Vincent Het concert dat van begin tot het eind boeit. Nederland was net Europees kampioen en dat is duidelijk te horen. Enige minpunt is de solo tijdens Anna Stesia waarbij z’n gitaar weigert en z’n bandleden influistert wat te doen.
Prince - Rainmaker - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Rainmaker – Bootleg

4. 03-08-1983, Minneapolis, First Avenue

Nummers

Let’s Go Crazy / When You Were Mine / A Case Of You / Computer Blue / Delirious / Electric Intercourse / Automatic / I Would Die 4 U / Baby I’m A Star / Little Red Corvette / Purple Rain / D.M.S.R.

Opmerkingen

Bram History in the making zeggen ze dan. Met het prachtige Electric Intercourse.
Edward History in the making, en daarom essentieel. De eerste live versies ooit van Let’s Go Crazy, Computer Blue en de basis voor Baby I’m A Star en Purple Rain, laatstgenoemde hier in een eclectische 13 minuten versie, de oerversie voor de latere LP, hier met extra (naderhand deleted) couplet. Een prachtig gevoelige Electric Intercourse, alleen gespeeld tijdens deze show, daarna nooit meer. Het niet vaak (tijdens de 1999-tour) live gespeelde Automatic …… een formidabele set.
Erwin De belangrijkste show uit Prince’ carrière? Waarschijnlijk wel. De basis voor maar liefst 3 van de nummers die op het Purple Rain album zouden komen werden op deze avond gespeeld en opgenomen. Magische avond.
Leon Als Syracuse op 1 staat, moet deze er wel bij! Het prille begin van de weg naar mega stardom! Veel indruk maakt: Electric Intercourse het verdriet van een liefde die niet wordt beantwoord, maar Prince die probeert te overtuigen met een Technicolor Climax! Gevoelig gezongen valt het misschien niet iedereen direct op, maar wat is het weer mooi van viezigheid.
Vincent Het concert waar een aantal nummers van Purple Rain direct zijn opgenomen, met name de solo van Purple Rain kun je letterlijk terug horen op de plaat. Op de bootleg staat nog een juweel die mijns inziens behoort tot een van de beste nummers die Prince ooit geschreven heeft… Electric Intercourse.
Prince - Flesh For Fantasy - Bootleg (twitter.com)

Prince – Flesh For Fantasy – Bootleg

5. 30-03-1985, Syracuse, Carrier Dome

Nummers

Let’s Go Crazy / Delirious / 1999 / Little Red Corvette / Take Me With U / Do Me, Baby / Irresistible Bitch / Possessed / How Come U Don’t Call Me Anymore? / Let’s Pretend We’re Married / International Lover / God / Computer Blue / Darling Nikki / The Beautiful Ones / When Doves Cry / I Would Die 4 U / Baby I’m A Star / Purple Rain

Opmerkingen

Bram  
Edward Mijn eerste kennismaking met Prince in live vorm. Daar zat Eddy, midden in de nacht om 03:00 uur te wachten op New York, daar dus 21:00 uur. Ik moest dit ook live meemaken, niet opnemen, nee … live zien! @ nightly hours. Het was toen al bekend dat hij niet naar Europa zou komen met deze tour en bovendien lag de nieuwe plaat al gereed: Around The World In A Day die een week later uitkwam. Waarvan ie (een gedeelte van) Temptation al live speelde tijdens deze show. Zalige kost! Geweldige show en tour, alle nummers van bijbehorende plaat komen voorbij, plus het sensuele Do Me, Baby en het prachtige sexueel getinte How Come U Don’t Call Me Anymore? Men ziet hier trouwens al de tweedeling, zoals jaren later gebruikt in Lovesexy: hij praat halverwege de show met God: OK, I’ll be good maar gaat vervolgens (bij deze tour) heerlijk door met de rude boy uithangen middels o.a. Darling Nikki en het op z’n zachts gezegd egostrelende Baby I’m A Star. Terwijl ’t bij Lovesexy evidenter verloopt: eerst het kwade & sexuele, daarna het goede & heilige. Als ik nadeel kan noemen: Het is een behoorlijk gestylede show, mist naar mijn idee toch een klein beetje raunchiness. Edoch zat ik even goed anderhalf uur met m’n open mond dit spektakel te aanschouwen. Het eindigt met een dikke 30 minuten aan hoogtepunten: Baby I’m A Star (11 min) en maar liefst een bijna een 20 minuten durende Purple Rain apotheose.
Erwin  
Leon Voor mij het moment van de eerste betovering, wat een show. Bijna een non-stop explosie van energie op het podium, een modern day Mozart die laat zien dat hij 100% controle heeft over zijn muziek en band. Het allerbelangrijkste: Purple Rain, zoveel passie en emotie in het gitaarspel. Ik was 19 jaar en verkocht voor de rest van mijn leven.
Vincent Een live versie van het Purple Rain concert in Syracuse dat op tv is uitgezonden. Ik als jonge Prince fan zat de hele nacht op (met matras in de huiskamer) voor “Rockpalast” dat het concert integraal uitzond inclusief het voorprogramma met Sheila E. Ik vind dit zelf een van de beste live concerten ooit. De energie waarmee Prince zijn publiek entertaint en zijn plaats in de lijst der groten heeft veroverd, is indrukwekkend.
Prince - Stripped Down - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Stripped Down – Bootleg

6. 31-08-1990, Tokyo, Tokyo Dome

Nummers

‘DAT’ Intro / The Future / 1999 / Housequake / Sexy Dancer / Kiss / Purple Rain / Take Me With U / Bambi / Alphabet St. / The Question Of U (instrumental) / Venus De Milo / Under The Cherry Moon (instrumental) / The Question Of U / When Doves Cry Do Me, Baby / Ain’t No Way / Little Red Corvette / Batdance / Partyman // Baby I’m A Star

Opmerkingen

Bram Wat is dit toch een lekkere tour zeg. Veel hits, maar in een super jasje. Meesterlijke versie van When Doves Cry (met bas!) trouwens. ‘Ahhhh, Do Me, Baby…’
Edward  
Erwin De waanzinnig strakke (en kale) Nude Tour in een fenomenale uitvoering. Het nieuwe The Question Of U, gevolgd door de beste uitvoering van When Doves Cry ooit. Het moment dat die bas erin komt…
Leon  
Vincent Wederom een concert dat op de tv is uitgezonden. De versie van Bambi is subliem en toont weer aan hoe goed Prince met zijn gitaar kan omgaan.
Prince - R U Experienced - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – R U Experienced – Bootleg

7. 13-02-1994, Minneapolis, Paisley Park

Nummers

Interactive / Days Of Wild / Now / The Ride / The Jam / I Believe In You / Shhh / What’d I Say / Peak The Technique / Martial Law / None Of Your Business

Opmerkingen

Bram Wat een lekkere compacte set. Days Of Wild, Now, Peak The Technique. Smullen geblazen.
Edward De titel R U Xperienced? zegt al genoeg. Daar is ie alweer: Hendrix. Zou ’t een inspiratiebron zijn? U better believe it! Nog zo’n verrukkelijke show derhalve met alweer een hoofdrol voor de gitaar. De onenigheid met Warner Bros. is al in volle gang, resulterend in alleen maar nieuw materiaal. Geen paarse regen of huilende duiven meer maar Now, Days Of Wild, The Ride, Interactive, The Jam, Shhh, een speelse improvisatie op Peak The Technique (Eric B & Rakim). Lekker woest!
Erwin Deze show was het bewijs dat de magere jaren voorbij waren. Toen dit destijds op de Nederlandse radio te horen was, was ik overdonderd. De nieuwe richting beviel me enorm. Nummers als Days Of Wild en Now behoren nog steeds tot mijn favorieten.
Leon  
Vincent Heerlijk concert dat ik zo maar tegenkwam als cd toen ik op vakantie was in Duitsland. Op dat moment is Prince ook op ontdekkingstocht met multimedia en internet en komt met een spel uit dat het openingsnummer bevat: Interactive. Favoriet is de solo bij Shhh.
Prince - Night Before The Reign - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Night Before The Reign – Bootleg

8. 07-06-1984, Minneapolis, First Avenue

Nummers

17 Days / Our Destiny / Roadhouse Garden / All Day, All Night / Free / Noon Rendezvous / Erotic City / Something In The Water (Does Not Compute) / When Doves Cry // Irresistible Bitch / Possessed

Opmerkingen

Bram Roadhouse Garden, 17 Days, All Day All Night. Ga nog maar even door. Unieke show. ‘Sitting in this cafe, waiting for my baby…’ Sweet.
Edward The prequel to Syracuse? Not quite. Met heerlijk ongezouten versies van uiterst ongebruikelijke trax: 17 Days, Irresistible Bitch, All Day All Night, Noon Rendezvous, Possessed, zelfs Something In he Water (Does Not Compute) is een opmerkelijke versie. En dan nog als extra spijs de onbekende en verder nooit meer gebruikte Roadhouse Garden & Our Destiny. Heerlijke show, prachtig vormgegeven bootleg van EYE met de complete show van 85 minuten.
Erwin Prince wordt 26 jaar oud die dag. Wat kan je anders doen dan een concert geven op je verjaardag. Mooi tijdsdocument. When Doves Cry is net uit, het album en de film Purple Rain nog niet. Prince staat aan de vooravond van supersterdom en speelt een mooie set met een aantal nummers die nooit uitgebracht zouden worden (tijdens zijn leven).
Leon  
Vincent  
Prince - Sign O' The Times Live (movie) - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Sign O’ The Times Live (movie) – Bootleg

9. 20-11-1987, Sign O’ The Times, The Movie

Nummers

Sign O’ The Times / Play In The Sunshine / Little Red Corvette / Housequake / Slow Love / I Could Never Take The Place Of Your Man / Hot Thing / Now’s The Time / If I Was Your Girlfriend / Forever In My Life / It / It’s Gonna Be A Beautiful Night / The Cross

Opmerkingen

Bram  
Edward Prince wilde geen USA tour meer, na tegenvallende verkoopcijfers van Sign O’ The Times in Amerika. Terwijl in Europa zijn status met Sign O’ The Times juist naar ongekende hoogten steeg. Dus dan voor Amerika maar een steengoede film voor in de bioscopen, wel zo gemakkelijk, maar wat een product! Een echte klassieker. Deze mag niet missen in elke lijst naar mijn mening. Gefilmd op de concerten van Rotterdam en Antwerpen (!), vanzelfsprekend behoorlijk getweakt @ Paisley Park, maar dat mag de pret niet drukken. Ik noem alleen al de fenomenale versies van het superfunky Hot Thing en met name de versie van Forever In My Life, bij elkaar 20 minuten zoals Prince nog nooit klonk. Als je deze niet hebt ….. ik noem de woorden: serieus gat in je collectie.
Erwin  
Leon Ja het is strak geregisseerd en afgemixt, maar desalniettemin een prachtige show. De vrolijkheid spat er vanaf. Sheila E in optima forma….not bad for girl!
Vincent  
Prince - He's Got The Look - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – He’s Got The Look – Bootleg

10. 15-06-1987, Parijs, New Morning

Nummers

Purple House / I Got My Mind Made Up (You Can Get It Girl) / Instrumental / Just My Imagination (Running Away With Me) / What Did I Do? / Mutiny / Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine

Opmerkingen

Bram Paisley Park opletten! Kluis openen en uitbrengen dit. Wat een aftershow! Als hij die avond alleen al What Did I Do? (Wasn’t My Faith genoemd op de bootleg) had gespeeld was het al genoeg geweest. Maar dan, dan komt er nog een finale…
Edward Ja, moet deze niet nóg hoger, kun je je afvragen. Wat een krankzinnige, extatische show. Op zich vind ik het al een hele verdienste dat je überhaupt een track van Jimi Hendrix (Red House) durft op te nemen in je set. Het getuigt van durf. De show hangt verder samen van allemaal geïmproviseerde bits ’n pieces van al dan niet bekende Prince en Madhouse trax, met uitblinkers zoals het op deze boot genoemde Charlie Parker en Wasn’t My Faith. Ook verkrijgbaar als Peach & Black met extra one-off show @ Rupert’s/MPLS (5 sept 1987).
Erwin  
Leon  
Vincent  
Prince - Starlight Lounge - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Starlight Lounge – Bootleg

11. 12-04-1993, San Fransisco, DNA Lounge

Nummers

The Sacrifice Of Victor / Race / Come / Peach / Goldnigga / Black M.F. In The House / ‘Starlight Lounge’ improvisation / I’ll Take You There / Sexy Dancer / Get Satisfied / Papa / Hair / What Is Hip? / When You Were Mine / Sexy M.F. / Love 2 The 9’s

Opmerkingen

Bram C.O.M.E.
Edward  
Erwin De aftershow van Come, de meest geile en opwindende uitvoering van dat nummer ooit. C O M E, now what’s that spell?. Holy f#@k.
Leon  
Vincent  
Prince - R U Gonna Go My Way? - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – R U Gonna Go My Way? – Bootleg

12. 24-12-1998, Utrecht, Tivoli

Nummers

Cissy Strut / Superstition / Chameleon / Asswoop / The Undertaker / Joy And Pain / I Know You Got Soul / (I Got My Groove On) Baby Let’s Go / Hair / Love And Happiness / Are You Gonna Go My Way? / The Jam / Mad / I Want To Take You Higher / Days Of Wild / Thank You (Falletinme Be Mice Elf Agin) / You Can Sing It If You Try / Forever In My Life / Everyday People / Guitar Jam / Santana Medley / The Question Of U / Gett Off / When You Were Mine / 2001: Also Sprach Zarathustra

Opmerkingen

Bram  
Edward Strange days indeed. In het kader van leuke anekdotes …… 23 december 1998 …. 6:30 uur in de ochtend bij de Oranjehal in Utrecht, we waren nrs 3 en 4 die aankwamen, blijkens de volgnummertjes die werden uitgedeeld aan de eerste 1.000 bezoekers. Dus gegarandeerd een plekje vooraan in de box bij het podium. Het was freezing winter dus tegen de tijd dat de deuren open gingen (18:00 uur) hadden we inmiddels purple legs. Ik weet niet meer wat er nu exact is gebeurd maar echt een goeie plek dichtbij het podium, nope. Het concert was ook al niet dat je zegt van het kaliber onvergetelijk. Alhoewel The Christ (nieuwe versie The Cross) zeker indrukwekkend was. Larry Graham stal weer eens de show, die vent kon me al helemaal niet bekoren, altijd weer datzelfde trucje met z’n plukkende bass, ja dat weten we nou wel. En het geluid was ook nog eens niet al te best, misschien was het net die plek waar we stonden. It was just not my day, I guess. Een en ander leidde tot de legendarische uitspraak: ach, waar maak ik me druk om? De bootleg klinkt toch beter! Enfin, we dachten, we gaan wat eerder weg zodat we op tijd bij Tivoli zijn. Want de aftershow was dáár, hadden we overdag al gehoord. Hierdoor de finale met Kravitz gemist ….. eenmaal op de grachten aangekomen wisten we niet meer waar we ons nou exact bevonden dus dan maar een taxi induiken. Heel geruststellend nestelden we ons op de achterbank. Waar naar toe? zei de taxichauffeur opgelucht en vrolijk, waarschijnlijk waren wij eindelijk z’n eerste ritje die avond. Wij: snel, naar Tivoli. Ja, zegt ie, dat ligt dáár…. iets van 200 meter weg nog. Oh…. OK, dank je wel, dus aan de andere kant van taxi weer eruit. Duuuuuh!! Wachtend in de immens lange rij buiten op de gracht, verscheen Prince ineens in een huiskamer boven de Tivoli voor een dansje, heel apart: Prince in een grachtenwoning in Utrecht. We waren echt ontzettend moe ….. dus twijfel, twijfel….. gaan we ’t nog wel doen? ….. bijna weggelopen ….. nee, toch maar terug …… en we zaten (zonder overdrijven) bij de laatste 10 bezoekers die naar binnen gingen. De deur ging achter ons op slot. De entreeprijs was toen nog 70 gulden (het was immers 1998, er was nog geen €). Bij de aftershow stonden we -gek genoeg- dan weer wel bijna vooraan, ondanks dat we als laatste binnenkwamen. Met op dat superkleine podium grootheden als Lenny Kravitz, Candy en Hans Dulfer, Larry Graham en de master himself in een prachtige paarse 70’s trenchcoat, herinner ik me nog. Zeker om Kravitz te pleasen, no doubt. Een ongeëvenaarde en relaxte show volgde, met titels als Superstition, The Undertaker, Chameleon, Mad en Kravitz’ Are You Gonna Go My Way? Tegen de eind toen Gett Off inzette, zo ongeveer 05:00 in de ochtend, stond ik volgens mij slapend tegen de muur. Doodop was ik. Echter zou nog een laatste kenmerkende gebeurtenis plaatsvinden (ja, inderdaad …. we hoorden het echt!) ….. Prince zei in het allerlaatst gespeelde nummer 2001 Also Sprach Zarathustra (van A Space Odyssey) de roemruchte woorden: Osama Bin Laden getting ready to bomb ….. better watch out USA ….. 2001. We praten kerst 1998 hier ….. er was nog geen 9/11 gebeurd! Dat was pas 3 jaar later. Wilde speculaties deden vanzelfsprekend de ronde na 11 september: wist Prince er al van? Had Prince connecties met Osama? Yeah right! Whateva ……
Erwin  
Leon Jaja…de 3e keer in 1 jaar naar een concert en dit keer m’n eerste aftershow! Party like it’s 1998!
Vincent De beste aftershow waar ik zelf aanwezig ben geweest. Prince, Lenny Kravitz, Hans en Candy Dulfer ze stonden allemaal op het podium. Hans Dulfer had op een gegeven moment zijn saxofoon op z’n kin en balanceerde het hele podium door, Prince met een brede glimlach volgend…. Die avond 5 plectrums gescoord omdat ik zag dat Prince die op z’n keyboard had gelegd. Een simple vraag aan de roadie na het concert en de ze waren van mij . Saillant detail is dat er een theorie gaat over het aankondigen van de aanslag van 11 september. Prince zingt in een van zijn nummers Osama Bin Laden get ready to bomb!
Prince - Rock Over Germany - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Rock Over Germany – Bootleg

13. 03-09-1993, Lüneburg, Flugplatz Lüneburg

Nummers

My Name Is Prince / Sexy MF / The Beautiful Ones / Let’s Go Crazy / Kiss / Irresistible Bitch / She’s Always In My Hair / Raspberry Beret / The Cross / Sign O’ The Times / Purple Rain / Thunder / When Doves Cry / Nothing Compares 2 U / And God Created Woman / Diamonds And Pearls / Piano Instrumental / Venus De Milo / I Love U In Me / Strollin’ / Scandalous / Girls And Boys / 7 // 1999 / Baby I’m A Star / America / D.M.S.R. / Gett Off / The Pope / It’s Gonna Be A Beautiful Night / Peach

Opmerkingen

Bram Ook zo een spannende periode. Waar was ie nou allemaal mee bezig? Geen naam, nieuwe, ongelooflijke nummers. Geweldige versies van Girls & Boys, She’s Always In My Hair, Irresistible Bitch en… The Beautiful Ones!
Edward Wat een heerlijke tour. De show in Brabanthallen (Peach, Act 2) had ook gekund. Maar hij doet in Lüneburg duidelijk beter z’n best as the world is watching. Act 1 (tour USA) was toegespitst op het Symbol album uit 1992 ….. vreselijk! Met o.a. één van de ergste trax die Prince ooit toevertrouwde op plaat: Blue Light. Wat een verschrikking. Gelukkig was Act 2 (Europa) een greatest hits tour, dus alle grote hits passeerden de revue: 1999, When Doves Cry, Purple Rain, Let’s Go Crazy, Kiss, Girls & Boys, Sign O’ The Times, Diamonds And Pearls, Sexy MF. Hij zou op korte termijn een grote omslag maken, zichzelf een onuitspreekbaar symbool aanmeten. Geen oude hits meer, zie eerder in deze lijst. Dus nog eenmaal genieten. Heerlijke afsluiter in deze show met AmericaGett OffThe Pope – en ja hoor, alweer een weergaloze Peach.
Erwin  
Leon  
Vincent Leuke bootleg met live hits. Hoogtepunt voor mij is de solo van She’s Always In My Hair. Destijds was de show gedeeltelijk te zien op MTV tijdens het Coca Cola Report.
Prince - Jack U Off - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Jack U Off – Bootleg

14. 28-02-1982, New Orleans, Saenger Performing Arts Center

Nummers

Uptown / Why You Wanna Treat Me So Bad / When You Were Mine / I Wanna Be Your Lover / Head / Annie Christian / Dirty Mind / Do Me, Baby / Controversy / Let’s Work / Jack U Off

Opmerkingen

Bram O, o moeilijk kiezen soms. Ben toch van gedachten veranderd en kies voor de classic boot release Jack U Off. Ondanks minder in geluidskwaliteit dan Just A Freak, strakkere show.
Edward Eén van de eerste bootlegs die ik gewoon kon kopen bij WOM, Berlijn in 1990. Heerlijk op gekleurd vinyl ook nog. Wat een show! Sentiment! Heerlijk onpeilbare, grenzeloze versies van Head en Dirty Mind. Hebben die hap!
Erwin Een heerlijke avond tijdens de Controversy Tour. Dampende en rockende uitvoeringen van nummers tot dan toe. Prince en band zijn strak, geconcentreerd en opwindend.
Leon  
Vincent  
Prince - Paradiso - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Paradiso – Bootleg

15. 25 & 26-03-1995, Amsterdam, Paradiso

Nummers

Show 1: Funky / 18 And Over / Now / I Believe In You / Proud Mary / The Ride / Glam Slam Boogie / Days Of Wild / Get Wild / Sex Machine Jam
Show 2: People Get Ready / The Jam / Get Wild / Jailhouse Rock / Zannalee / The Undertaker / Funky Design / P Control / Funky Stuff / Johnny / Endorphine Mahcine / Peach

Opmerkingen

Bram  
Edward De tweede show in Paradiso vond ik beduidend beter en onderhoudender dan de eerste. Een hoofdrol is daar weggelegd voor Peach, ik vind het live gewoon een zalig nummer. Mag ie van mij in elke set spelen. En de eerste show (dag ervoor) leunt wat meer op zijn funkwerk terwijl de 2e show weer de gitaar wordt getrokken. Kostelijke versies van The Jam, Zannalee, The Undertaker, Endorphinmachine en vanzelfsprekend Peach.
Erwin  
Leon  
Vincent De eerste aftershow waar ik bij was. Prince had de show aangekondigd tijdens het concert. De volgende dag lag ik als enige voor de VVV om kaartjes te kopen. Zelfs de caissière, die zelf fan was, wist van niets. Na enige overredingskracht heeft ze toch maar ingelogd en voilà kaartjes in overvloed. Die avond probeerden fans tevergeefs kaartjes aan de deur te krijgen. Het gevolg was een afgeladen Leidseplein.
Prince - Purple Rain Tour Finale - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Purple Rain Tour Finale – Bootleg

16. 07-04-1985, Miami, Orange Bowl

Nummers

Let’s Go Crazy / Delirious / 1999 / Little Red Corvette / Take Me With U / Do Me, Baby / Irresistible Bitch / Possessed / How Come U Don’t Call Me Anymore? / Temptation / Let’s Pretend We’re Married / International Lover / God / Computer Blue / Darling Nikki / The Beautiful Ones / When Doves Cry / I Would Die 4 U / Baby I’m A Star / Purple Rain

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin Laatste show van de immense Purple Rain Tour. Prince en band zijn in topvorm, waarschijnlijk ook blij dat het klaar is nu, maar nog één keer geven ze alles en dat is te horen. Fantastische show!
Leon  
Vincent Het laatste Purple Rain concert waarbij Prince tijdens zijn gitaar solo van Purple Rain zijn hoogste E snaar breekt en de solo gewoon doorspeelt alsof er niet aan de hand is. Je kunt het horen op de bootleg
Prince - 4 Those On U On Valium - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – 4 Those On U On Valium – Bootleg

17. 21-03-1987, Minneapolis, First Avenue

Nummers

Housequake / Girls And Boys / Slow Love / Hot Thing / Now’s The Time / /Strange Relationship / Forever In My Life / Kiss / It’s Gonna Be A Beautiful Night

Opmerkingen

Bram Wat een top uitvoeringen allem… ‘Shut up allready!’
Edward  
Erwin Het meesterwerk Sign O’ The Times moest nog uitkomen, Prince had een nieuwe band en wilde eens kijken hoe het allemaal zou vallen. Nou: goed dus. Energieke set die zich vooral concentreerde op nieuwe nummers, die het publiek dus niet kende.
Leon  
Vincent  
Prince bootleg Manic Monday (Rotterdam, 18 augustus 1986) (apoplife.nl)

Prince – Manic Monday – Bootleg

18. 18-08-1986, Rotterdam, Ahoy

Nummers

Around The World In A Day / Christopher Tracy’s Parade / New Position / Manic Monday ¹ / I Wonder U / Raspberry Beret / Delirious / Controversy / A Love Bizarre / Do Me, Baby / (How Much Is) That Doggie In The Window? / Lady Cab Driver (instrumental) / Automatic / D.M.S.R. / When Doves Cry / Little Red Corvette / Under The Cherry Moon / Anotherloverholenyohead / 17 Days / Head / Pop Life / Girls & Boys / Life Can Be So Nice / 1999 // America / Kiss // Purple Rain

Opmerkingen

Bram  
Edward Alhoewel ik het jammer genoeg nooit heb mogen zien: geweldige tour, strakke band. Deze avond is in Rotterdam en hij speelt hier eenmalig Manic Monday, vandaar ook de titel van deze boot, die indertijd maar verscheen in een oplage van 500. Geweldig uitgesponnen versies van America en Purple Rain. Waarom dan op 21 en niet hoger? In 1986 was mijn Prince fandom in een behoorlijke dip, was niet too crazy ‘bout Parade. Dat kale arrangement, ik kon er niks mee. Tja …… Voorganger Around The World In A Day: fantastico. Mountains: heerlijk vet aangezet! Parade: mwoah. …. en dus hield ik me niet bezig met wanneer hij naar NL kwam voor concerten, ik geloofde het allemaal wel ff. Het duurde lang voordat ik de plaat ben gaan waarderen, heel lang. Dat kwam door Girls & Boys denk ik, en toen ik jaren later eindelijk die ‘waardeloze’ film Under The Cherry Moon zag op TV. Dat kwam toch wel geweldig funky uit de verf ….. en zo langzamerhand de rest van de LP gaan luisteren. Enfin, het is nog steeds niet mijn favoriet maar deze boot heeft wel al veel goede invloed gehad. In 2016 kwam hiervan overigens een prachtige remaster uit, met een beter geluid, only available in Japan.
Erwin Mijn allereerste keer Prince, nog met The Revolution. De geluidskwaliteit van de bootleg is niet 100%, maar wat heb ik dit vaak gedraaid. Ik ken elke schreeuw, gil, opmerking uit mijn hoofd. De fantastische Parade Tour deed Nederland aan. Ik was erbij en mijn leven was nooit meer hetzelfde (lees ook 30 jaar geleden, het beste concert dat ik ooit zag).
Leon  
Vincent  
Prince - Rock In Rio 2 - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Rock In Rio 2 – Bootleg

19. 19-01-1991, Rio De Janeiro, Estádio Jornalista Mário Filho / Estádio do Maracana

Nummers

Something Funky (This House Comes) / Let’s Go Crazy / Horny Pony / Kiss / Purple Rain / Bambi / Take Me With U / Shake! / Dr. Feelgood / Venus De Milo / The Question Of U (instrumental) / Instrumental / Ain’t No Way / Nothing Compares 2 U // Baby I’m A Star

Opmerkingen

Bram Ook zo’n lekkere speelse performance. Het gaat als een trein. Met Baby I’m A Star finale van bijna 30 minuten. Geweldig. ‘There you go, there you go, it’s the…!’
Edward  
Erwin Strak, snel en opwindend. Deze show spat werkelijk de huiskamer binnen. Had ik heel graag bij geweest.
Leon  
Vincent  
Prince - The Ultimate Wild Experience - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – The Ultimate Wild Experience – Bootleg

20. 25-03-1995, Den Bosch, Brabanthallen

Nummers

Endorphinmachine / The Jam / Shhh / Days Of Wild / Now / Johnny / Glam Slam Boogie / The Most Beautiful Girl In The World / P. Control / Letitgo / Pink Cashmere / (Lemme See Your Body) Get Loose! / A Case Of You / I Love U In Me / The Ride / Peach / 7 // Get Wild / Race / Super Hero / Billy Jack Bitch – Hate U – 319 / Gold

Opmerkingen

Bram  
Edward Mijn favoriete tour. Prince was boos (op Warner Bros.) and it showed. Geen oude trax, maar louter nieuw materiaal van het Gold tijdperk. Zijn ongenoegen bleek niet alleen uit het woord ‘Slave’ op zijn wang (zie nummer 24 van Edward’s top 25 voor uitleg) maar tevens via het zalig fierce gitaarwerk: Endorphinmachine, The Jam, The Ride, Peach ….. wat een heerlijk concert. De eerste in Edward’s top 25 waarvan hij kan zeggen: ik was erbij. Leuke herinneringen! Vrijdag 24 maart al naar Den Bosch, inchecken hotel en meteen richting Brabanthallen. Daar speelt Prince het eerste concert (ik had geen kaartje). Buiten kon je goed meeluisteren. Maar toen ….. ging een deur aan de zijkant open; bezoekers kwamen kwaad naar buiten …. vooralsnog begreep ik er niks van. Wat is er aan de hand? Bij navraag bleek dat men boos eerder wegging omdat ie geen oude hits speelde …… eeeh, ja duuuuh! En voor elke concertganger die vroeg de arena verliet, werd van buiten iemand toegelaten, gratis en voor niks. Echter wilde ik m’n plezier van de opvolgende dag niet verspillen met nummers die ik hier al ging zien. En bovendien had ik altijd de overtuiging dat ik van elke tour maar één concert mocht zien, anders is het niet meer speciaal genoeg in mijn belevenis. En overigens kon men het buiten heel goed volgen want de deur bleef open. We hadden met een groepje besloten namelijk om op Prince te wachten achter de zaal, waar de limousine al gereed stond. Na de finale Gold kwamen Prince en Mayte vrij snel naar buiten alwaar wij stonden te zwaaien met een handjevol fans. En hij zwaaide terug ….. de volgende dag voor dag en dauw op om vervolgens tegen 6:30 uur aan te komen bij de zaal. Er lagen al een handjevol fanatics te wachten van de avond ervoor. Ach ja, als ik maar in de podiumbox kom, vind ik alles prima. En dat lukte. Heerlijk achteraan in de box, terwijl iedereen zich voor je staat te verdringen voor een plekje bij het podium en achter je iedereen voor een plaats vooraan bij het hek achter de box terwijl je wordt platgedrukt. En ik had meters ruimte. Tja ….. let the games begin.
Erwin  
Leon  
Vincent  
Prince - New York / Paris - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – New York / Paris – Bootleg

21. 22-03-1981, New York, The Ritz

Nummers

Do It All Night / Why You Wanna Treat Me So Bad? / Gotta Broken Heart Again / Broken / When You Were Mine / Gotta Stop (Messin’ About) / Sexy Dancer / Sister / I Wanna Be Your Lover / Head / Still Waiting / Partyup / Uptown / Crazy You / Dirty Mind // Everybody Dance / Bambi

Opmerkingen

Bram Gotta Stop (Messin’ About). Het unieke Broken. Lekker droog geluid ook. Maar toch hier de vraag: Is everybody wet?
Edward  
Erwin De Dirty Mind Tour doet voor de tweede keer New York aan. Het gevoel is daar: we zien en horen een superster in wording met een opwindende, seksueel en muzikaal uitdagende show, Rauw, funky, punky en origineel.
Leon  
Vincent  
Prince - Miles 2 Nowhere - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Miles 2 Nowhere – Bootleg

22. 31-12-1987, Minneapolis, Paisley Park

Nummers

(Sign O’ The Times / Play In The Sunshine / Little Red Corvette / Housequake / Girls & Boys / Slow Love / I Could Never Take The Place Of Your Man / Jack U Off) / Now’s The Time / Hot Thing / If I Was Your Girlfriend / Let’s Go Crazy / When Doves Cry / Purple Rain (incl. Auld Lang Syne) / 1999 // U Got The Look / It’s Gonna Be A Beautiful Night

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin Kaarten waren $ 200 per stuk voor dit benefiet concert voor de Minnesota Coalition for the Homeless. Een strakke show die grotendeels was gebaseerd op de Sign O’ The Times Tour. Tijdens de lange opwindende finale speelt Miles Davis mee met Prince en zijn band.
Leon Prince & Miles Davis….need I say more?
Vincent  
Prince - City Lights Remastered & Extended Vol. 2 - Bootleg (bootlegzone.com)

Prince – City Lights Remastered & Extended Vol. 2 – Bootleg

23. 20-12-1981, Houston, The Summit

Nummers

Uptown / Why You Wanna Treat Me So Bad? / I Wanna Be Your Lover / Head / Dirty Mind / Do Me, Baby / Controversy // Let’s Work / Private Joy / Jack U Off

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin  
Leon  
Vincent Een perfecte opname van een jonge Prince die vol overgave het ouder werkt speelt. De versie van Do Me, Baby is het hoogtepunt wat mij betreft.
Prince - Fine Line Cafe - Bootleg (apoplife.nl)

Prince – Fine Line Cafe – Bootleg

24. 05-12-1987, Minneapolis, Fine Line Music Cafe

Nummers

Instrumental Jam / Eleven / Villanova Junction / Just My Imagination / Freddie Freeloader / Jack U Off / Chain Of Fools / Housequake

Opmerkingen

Bram  
Edward Picture this: Prince heeft zojuist besloten het fameuze Black Album terug te trekken, terwijl in USA al cd’s zijn geperst (alleen nog in Warner Bros. wandelgangen aanwezig, in longbox-vorm weliswaar) en 500.000 lp’s in Alsdorf/Duitsland, helemaal klaar om geshipped te worden naar de platenzaken. En dan dit besluit! Nee, doe toch maar niet. En vervolgens ga je even deze show doen een dag later ….. just mind boggling, verbazing- en ontzagwekkend. Alleen daarom is deze show al magnifiek te noemen. Een behoorlijk op jazz leunende show met Dr Fink, Eric Leeds en Sheila E. Zeldzame show, omdat ie zo heerlijk afwijkt van de norm. Met o.a. -ja, daar is ie weer- Villanova Junction (Jimi Hendrix) en Freddy Freeloader (Miles Davis, A Kind Of Blue 1959).
Erwin  
Leon  
Vincent  
Prince - City Lights Remastered & Extended Vol. 2 - Bootleg (bootlegzone.com)

Prince – City Lights Remastered & Extended Vol. 2 – Bootleg

25. 12-12-1981, Columbia, Carolina Coliseum

Nummers

Uptown / Why You Wanna Treat Me So Bad? / Sexy Dancer / I Wanna Be Your Lover / Head / Dirty Mind / Do Me, Baby / Controversy // Let’s Work / Private Joy / Jack U Off

Opmerkingen

Bram  
Edward  
Erwin  
Leon De vroege Prince, vulgair…speels…heel brutaal en een flinke show-off! Why You Wanna Treat Me So Bad… Bitch! Het kan er maar beter uit zijn!
Vincent  

 

Duiding en verantwoording

Dit was het dan: de 25 beste live Prince bootlegs volgens het A Pop Life panel. Uiteraard valt er nog wel wat over te zeggen. Allereerst een opmerking over de opname van de concerten van 30 maart 1985, 9 september 1988 en 22 november 1987 (de uitgavedatum van de film Sign O’ The Times). Allen zijn officieel uitgegeven als video en/of film. Als de film en/of video wordt afgespeeld, is de audio toch ook hoorbaar? Is er dan nog wel sprake van een bootleg? Er valt over te twisten, maar omdat de lijst, zonder dat dat specifiek de bedoeling was, zich heeft toegespitst op audio bootlegs, zijn ze toch opgenomen in de top 25. Er zijn in de individuele lijstjes wel titels opgenomen die tegen de regels ingingen, maar die hebben de top 25 niet gehaald.

Prince - 25 Beste Live Bootlegs - Grafiek - Totaal per decennium (apoplife.nl)

Grafiek – Totaal per decennium

Aantallen

In totaal zijn er 66 verschillende bootlegs/data genoemd:

 • 32 van die bootlegs/data betreffen opnamen uit de jaren (19)80
 • 17 uit de jaren (19)90
 • 10 uit de jaren (20)00
 • 7 uit de jaren (20)10

Op zich zijn die aantallen in lijn met de artistieke verrichtingen van Prince. Het zwaartepunt, 48,5%, ligt op de jaren (19)80, waarin hij vanaf Dirty Mind tot en met Lovesexy het ene na het andere briljante album de markt op slingerde en op het podium grenzen verlegde, innoveerde en imponeerde. Daarmee is uiteraard niet gezegd dat er daarna niets interessants gebeurde. Met name de periode 1994/1995 was een opwindende en spannende tijd, evenals in 2001/2002, toen Prince zonder opsmuk de wereld overging met de griezelig perfecte band in die tijd. Ook de concerten in het kader van de Prince Live 2010 en Welcome 2 America Euro Tour waren fenomenaal.

Prince - 25 Beste Live Bootlegs - Grafiek - Top 25 per decennium (apoplife.nl)

Grafiek – Top 25 per decennium

Top 25

De verdeling tussen de decennia is in de top 25 nog duidelijker. Maar liefst 64% van de opnamen komt uit de jaren (19)80.

Prince - 25 Beste Live Bootlegs - Grafiek - Top 25 jaren (19)80 (apoplife.nl)

Grafiek – Top 25 jaren (19)80

Nadere inspectie duidt er op dat 50% daarvan stamt uit 1981 en 1987. 1981 was het jaar van zowel de Dirty Mind Tour als de Controversy Tour. 1987 is het jaar van de fabuleuze Sign O’ The Times Tour en meerdere one-off shows die zeer de moeite waard zijn.

Prince - 25 Beste Live Bootlegs - Grafiek - Totaal regulier vs one-off (apoplife.nl)

Prince – 25 Beste Live Bootlegs – Grafiek – Totaal regulier vs one-off

Regulier vs one-off

De verdeling tussen regulier en one-off shows is 38% regulier en de rest dus voor de one-off shows. Onder de one-off shows worden alle optredens verstaan die niet officieel onderdeel waren van een tour, zoals aftershows, try-outs, televisie optredens, etc. Dat de verdeling uitvalt ten gunste van juist deze optredens is logisch. Prince speelde dan vaak afwijkende nummers, nam zijn tijd voor improvisatie en speelde zonder de vaste (reguliere) instrument configuratie (of een uitgeklede versie daarvan). Het resultaat waren opwindende shows waar van alles kon gebeuren en Prince vanuit spelplezier muziek maakte. Het is niet voor niets dat de nummer 1 uit de lijst een aftershow is.

Prince - 25 Beste Live Bootlegs - Grafiek - Totaal per tour (apoplife.nl)

Grafiek – Totaal per tour

Tours

In de top 25 is de Controversy Tour hoog vertegenwoordigd, doordat er 3 verschillende concerten zijn benoemd, die allen hoog op de individuele lijsten stonden. Opvallend is dat de One Nite Alone… Tour in zijn totaal de meeste concerten levert.

Geografie

Ik vroeg me af of geografie nog een rol speelt. De samenstellers van de lijst komen allemaal uit Nederland, waar Prince een uiterst warme band mee had en vaak optrad (zeker als de grootte van het land in aanmerking wordt genomen):

 • 36 reguliere concerten
 • 13 aftershows
 • 1 televisie optreden
Prince - 25 Beste Live Bootlegs - Grafiek - Totaal per land (apoplife.nl)

Grafiek – Totaal per land

De Nederlandse inbreng voor de data/shows is 20%. Niet gek voor zo’n klein land. Maar is dat wel helemaal eerlijk of speelt chauvinisme toch ook een rol? Dat laatste vermoed ik niet. Wat echter wel meespeelt is het feit dat de Nederlandse shows over het algemeen bezocht zijn door de samenstellers en herinneringen daaraan een rol hebben gespeeld bij het al dan niet opnemen in de persoonlijke lijsten.

Aan de andere kant, de shows die hij speelde in Nederland waren behoorlijk goed. De nummer 1 positie voor de Nederlandse aftershow in Den Haag wordt breed gedragen, en terecht.

Punten

Zoals hieronder is te zien in de complete lijst, is de nummer 1 ook echt de onbetwiste winnaar met maar liefst 118 punten. Het verschil met de nummer 2 is 24 (!) punten. Na de top 5 volgen titels die starten met de helft van het aantal punten dat de nummer 1 heeft verdiend.

Van de 66 benoemde data/optredens zijn slechts 3 door iedereen benoemd. Deze komen allen voor in de top 4 van de samengestelde lijst. Er zijn vier data/optredens in de top 25 beland door één enkele nominatie, waarvan Edward er twee voor zijn rekening neemt en Leon en Vincent beiden één.

Zowel Edward als Erwin als Leon hebben 60% van hun nominaties in de top 25 staan, gevolgd door Bram (56%) en Vincent (48%).

De complete lijst

Voor iedereen die er maar geen genoeg van kan krijgen, hieronder de complete lijst met genoemde titels gesorteerd op het aantal punten dat een titel heeft gekregen. Klik op de onderstaande tekst om de complete lijst te tonen.

De individuele lijsten

Alle lijstjes zijn voorzien van persoonlijk commentaar, opmerkingen en herinneringen. Alle lijsten zijn hieronder opgenomen. Klik op één of meerdere regels hieronder.

Ter afsluiting

Prince - Piano & A Microphone 1983 - Bootleg uitgaven (discogs.com/apoplife.nl)

Prince – Piano & A Microphone 1983 – Bootleg uitgaven

Wij hebben dit erg leuk gevonden om te doen. Uiteraard zijn we benieuwd naar reacties, op- en aanmerkingen, complimenten en de onvermijdelijke beledigingen . Gebruik het reactieformulier onderaan dit artikel en neem contact op. Het wordt gewaardeerd!

Er zijn plannen om in de toekomst wat vaker artikelen op deze manier samen te stellen. Mocht je wensen of voorstellen hebben, we vernemen ze graag. Graag melden door te klikken op het mail icoon op de A Pop Life Panel pagina.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Prince – De 25 beste live bootlegs!. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

 

Disclaimer:
A Pop Life verkoopt en distribueert geen bootlegs en maakt daar op geen enkele wijze reclame voor. A Pop Life heeft geen informatie over de beschikbaarheid van de genoemde titels. Ook stelt A Pop Life geen muziek beschikbaar die van deze bootlegs komen.
A Pop Life heeft geen relatie met Prince en/of de Prince Estate en zijn bedrijven.
Verzoeken om informatie over hoe aan de genoemde titels te komen en/of deze beschikbaar te stellen zullen worden genegeerd.

Meer Prince?

14 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. Cool, dit doet mij direct weer een aantal lang niet gedraaide shows op willen zetten!
  Mijn persoonlijke favorieten zijn dit (ik maak er een top 10 van):
  – 23 mei 1986 San Francisco
  – 7 april 1985 Miami (soundcheck)
  – 19 augustus 1988 (am) Den Haag
  – 12 februari 1989 Osaka
  – 8 april 1983 Detroit
  – 18 juli 2009 Montreux
  – 3 september 1993 Luneburg
  – 14 februari 1982 San Francisco
  – 6 maart 1980 Atlanta
  – 21 januari 2016 Paisley Park (show 1)

  1. Ook een coole lijst!! Ik had je dus moeten uitnodigen voor het ‘panel’ 🙂

 2. p.s. technisch gezien deed Prince trouwens twee tv-shows in Nederland. Eentje was de TV Show uiteraard, maar een dag eerder nam hij in Aalsmeer een optreden op voor GlücksSpirale, een spelshow die alleen in Duitsland wordt uitgezonden, maar in die tijd in Nederland werd opgenomen.

  1. Ja, ik weet ‘t, heb dat bewust niet meegenomen. Maar je hebt 100% gelijk…

  • Victor Poederbach op 14-10-2019 om 21:32
  • Reageer

  Wat een heerlijk artikel… Vanaf 1988 tot aan 1995 ging ik zelf regelmatig naar zijn concerten, maar bootlegs gaven de mogelijkheid om mee te genieten met momenten waar ik
  zelf niet bij kon zijn.

  Mijn persoonlijke top 5 – in willekeurige volgorde :

  19-08-1988 – Paard van Troje
  Eén van mijn eerste live-bootlegs en wat een trip. Grijsgedraaid (voor zover dat kan bij een bootleg). Just my Imagination…. in meer versies gehoord, maar dit blijft
  de bom!!!
  Ik was er zelf niet bij, maar de avond daarvoor was mijn allereerste concert van Prince in de Kuip…. happy, happy memories!

  30-03-1985 – Syracuse, Carrier Dome
  Niet live gezien… we hadden ook geen video-recorder, dus… Een vriend uit de buurt had dit echter opgenomen en daar mocht ik de dag daarna kijken. Na een half uur waren de vrienden alweer buiten aan het spelen, maar ik zat daar met open mond naar mijn eerste muziek-orgasme te kijken.
  Vanaf de single “When Doves Cry” was ik eigenlijk al om, maar dit was zo een mega ervaring. Meerdere keren heb ik Patrick gevraagd of ik nog een keer de video mocht bekijken tot wij zelf een recorder in huis hadden en ik uiteindelijk ook de video kon kopen.
  De energie, de kwaliteit van de band, de aankleding, alles matchte voor mij!

  25-03-1995 / 26-03-1995 – Amsterdam, Paradiso
  Deze moest ik hebben, zeker omdat de 26ste ik zelf bij het concert kon zijn.
  Ik woonde toen in Amsterdam en een vriendin belde dat er een kaartverkoop bij Paradiso zou zijn. Ik zat nog nooit zo snel in de auto (stond onder de douche dat ze belde!) en een klein uur later was ik thuis met 4 kaarten.
  Wat een nacht! Dat ik de volgende dag moest werken kon me niets schelen!
  Endorphine Machine, The Undertaker, P-Control…. het kan niet op!
  En de lach van de avond was het scanderen van “Fuck Warner Brothers” waarop de vraag kwam of we dat ook zouden willen doen als er iemand van WB mee zou komen.

  07-04-1985 – Miami, Orange Bowl
  Niets aan toe te voegen – perfecte keuze

  09-09-1986 – Japan, Yokohama Stadium
  Zag ik niet direct in jullie lijst staan, maar een concert dat ik zeer regelmatig heb geluisterd (met zeer veel plezier) en nog regelmatig zal opzetten. Gewoon lekker complete registratie uit een heerlijke periode Prince.

  Zo… dit was iets meer dan de 10 regels die ik normaal type (en ik zou nog even door kunnen gaan)

  Ik ben benieuwd naar je volgende berichten!
  Groet,
  Victor

  1. Dank je wel Victor! Wow, mooie verhalen bij je keuzes ook!
   Ik zal mijn best doen voor de volgende berichten.

  • Bert V op 25-01-2020 om 23:54
  • Reageer

  De juiste datum van de bootleg op nummer 13 (Lüneburg) is 03-09-1993 i.p.v. 05-09-1993!

  1. Hoi Bert, je hebt helemaal gelijk. Dank je wel, is aangepast.

  • Mendo van de Beek op 24-02-2020 om 19:55
  • Reageer

  Leuk artikel en een fantastische lijst!
  En het Paard blijft zeker de beste.
  Ga ze weer eens allemaal nalopen en beluisteren.
  Jammer dat er weinig van zijn laatste jaren in staat. De belangrijkste die wel in mijn lijstje had gestaan is 26 juli 2011 in de Melkweg, wat een show ook. Maar superleuk gedaan!

  1. Dank je wel Mendo, veel plezier met het (terug)luisteren!

 3. Ja ik was erbij, dankzij mijn werk met Larry. Inderdaad hij speelt vaak hetzelfde, maar met flair. Zijn eerste GCS albums zijn de bijbel voor mij en Prince. Utrecht dus, je vergeet te vermelden dat twee andere iconen er ook bij waren: Jerry Martini en Cynthia Robinson, van -samen met Larry- Sly and the Family Stone.
  Ik weet nog dat ik backstage stond naast iemand die me bekend voor kwam, maar ik wist even niet wie. Lenny Kravitz met kort haar. Hij moest wel lachen. Later met hem naar Amsterdam gereden waar hij sliep (grachtenhuis van een vriend). Ontbijt nog gehaald en samen gegeten en gepraat.

  1. Dank voor je reactie!

  • CulunGule op 23-09-2023 om 11:30
  • Reageer

  Zo’n heerlijk gevoel om dit te lezen. Luister naar Prince sinds 1985, juist na Purple Rain. Fan vooral van de jaren 80 en 90. De laatste tijd steeds meer op zoek naar dingen van hem en sta verbaasd over hoeveel er is, en hoe goed het allemaal klinkt. Bedankt voor jullie werk. Mede dankzij jullie houden we Prince’s zijn muziek levend.

  1. Dankjewel voor je reactie. Ik zorg ervoor dat iedereen die aan het artikel heeft meegewerkt deze melding ontvangt!

Complimenten/opmerkingen? Graag!