Romanthony – R.Hide In Plain Site

Romanthony (apoplife.nl)

Don’t worry
I won’t hurt you
I only want you to live in the future

© Romanthony – Countdown 2000

Inleiding

Op 31 mei 2000 kocht ik R.Hide In Plain Site van de, destijds voor mij onbekende, Romanthony. Ik weet de aanleiding daarvoor niet meer, maar wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Een terugblik op het album en de carrière van Romanthony.

Romanthony

Romanthony werd geboren als Anthony Wayne Moore op 5 september 1967. Hij groeide op in New Jersey waar hij al op jonge leeftijd gitaar ging spelen. In zijn tienerjaren hoorde hij (elektronisch muzikant en house pionier) Tony Humphries en raakte verslingerd aan dance. Romanthony werd een acid garage producer in New Jersey (destijds het Mekka van de garage beweging). Hij richtte zijn eigen label, Black Male Records, op aan het begin van de jaren (19)90. Onder de vroegste uitgaven zijn nummers als Make This Love Right, Floorpiece en Let Me Show You Love, waarin hij zich presenteerde als een extroverte showman. Romanthony was lokaal succesvol, maar op landelijk niveau was hij nageneoeg onbekend. In tegenstelling tot Europa, waar hij bekender was, met name door de uitgave van een aantal (verzamel)albums:

 • Romanworld (1997)
 • Instinctual (1999)
 • Live In The Mix (1999)
 • R.Hide In Plain Site (2000)
Romanthony - Eerste drie albums (Romanworld, Instinctual & Live In The Mix) (discogs.com)

Romanthony – Eerste drie albums (Romanworld, Instinctual & Live In The Mix)

Maar Romanthony is waarschijnlijk het meest bekend door zijn bijdragen aan het fantastische tweede Daft Punk album Discovery op de nummers One More Time en Too Long.

Op 7 november 2012 bracht hij zijn laatste muzikale wapenfeit uit: hij speelde mee op 2Nite4U van Kris Menace.

Medio mei 2013 werd de volgende post op Facebook geplaatst door de zus van Romanthony:

My baby brother Romanthony AKA Anthony Moore passed away 7 May 2013 at his home in Austin TX. Our family is shocked with grief. A memorial service is being planned for a future date.

Romanthony overleed aan de gevolgen van een nierziekte, hij werd slechts 46 jaar oud.

Er is niet heel veel bekend over Romanthony. Hij bleek getrouwd te zijn geweest en kinderen te hebben gehad. Hij creëerde graag een mystiek om zichzelf heen. Deels ingegeven doordat hij journalisten en interviews wantrouwde, maar ook omdat hij zijn privé leven privé wilde houden.

R.Hide In Plain Site

Romanthony - R.Hide In Plain Site (discogs.com)

Romanthony – R.Hide In Plain Site

Op 18 april 2000 werd R.Hide In Plain Site uitgebracht op Glasgow Underground, een verzameling van losse nummers. R.Hide In Plain Site is het vierde (en helaas laatste) studio album van Romanthony.

Het album kenmerkt zich door elektronische muziek met veel house invloeden, maar ook door R&B en funk. Met name Bring U Up klinkt heel organisch en had opgenomen kunnen worden door James Brown en band in hun hoogtijdagen. Het hele album swingt en pompt fantastisch door. Een aanrader!

Na de uitgave van R.Hide In Plain Site ging Romanthony op korte promotie tournee naar onder andere Londen, Glasgow, Edinburgh en Noorwegen. Hij speelde met een live band en speelde zelf gitaar en zong. Opvallend, omdat zijn muziek op plaat grotendeels elektronsich was.

Nummers

Alle nummers geschreven, geproduceerd en uitgevoerd door Romanthony.

 • Countdown 2000
 • Bring U Up
 • Luv Somebody
 • Feel Ya Lovev
 • Wreck
 • Down 4 U
 • Floorpiece
 • Count Da Ways
 • Body Language
 • ? $ Luv
 • Faraway

Personeel

Alle muziek en zang door Romanthony, met hulp van:

 • Regina Sharpe – drums
 • Sean Willis – keyboards
Romanthony (stampthewax.com)

Romanthony

Eerbetoon

Ten tijde van het overlijden van Romanthony werkte hij samen met producer Boys Noize aan nieuwe muziek. Boys Noize:

Romanthony and me were working on such an amazing song together… He said it was the best song he had ever written. Romanthony was a big inspiration for many djs of us. his voice was the most touching in House music.

En natuurlijk een eerbetoon van Daft Punk (Guy-Manuel de Homem-Christo):

We met him at the 1996 Winter Music Conference and became friends. What’s odd is that Romanthony and Todd Edwards [who is featured on the “Discovery” track “Face To Face”] are not big in the United States at all. Their music had a big effect on us. The sound of their productions — the compression, the sound of the kick drum and Romanthony’s voice, the emotion and soul — is part of how we sound today. Because they mean something to us, it was much more important for us to work with them than with other big stars.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Romanthony? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Romanthony – R.Hide In Plain Site. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!