Zonder Eno maakt Roxy Music het album Stranded: hun beste?

Roxy Music - Stranded - Gatefold (allmyrecords.com)

Roxy Music – Stranded – Gatefold (van links naar rechts Phil Manzanera, Andrew McKay, Eddie Jobson, Paul Thompson, Bryan Ferry)

Introductie

In 1973 heeft Brian Eno Roxy Music verlaten. Hoe staat de band ervoor nu één van de blikvangers en muzikale smaakmakers is verdwenen? Behoorlijk goed, zo blijkt.

Roxy Music

In juni 1972 debuteerde Roxy Music met het album Roxy Music, dat in maart 1973 werd opgevolgd door For Your Pleasure. De art-rock viel in goede aarde, zowel bij het publiek als bij de pers. De single Virginia Plain werd een hit.

Brian Eno - Roxy Music - 1973 (twitter.com/eno)

Brian Eno – Roxy Music – 1973

De groep presenteerde zich glamoreus en qua uitstraling en kleding vielen de band leden op. De band leek geleid te worden door Bryan Ferry, maar hij werd op het podium vaak overklast door de excentrieke Brian Eno, die zich zeer opvallend uitdoste.

Ook muzikaal was Eno belangrijk. Met zijn synthesizer erupties gaf hij Roxy Music iets experimenteels, onverwachts en onvoorspelbaars mee.

De fans van Roxy Music waren verdeeld in twee kampen. Voor velen was Eno onmisbaar en bepalend voor het succes. Voor anderen was Eno de man die de rockmachine Roxy Music regelmatig lamlegde met zijn piep-knor geluidjes.

Hoe dan ook, Bryan Ferry was niet erg gecharmeerd van het idee overklast te worden door iemand anders dan Bryan Ferry zelf. De relatie tussen Eno en Ferry verslechterde snel en Ferry wilde van hem af en meer invloed uitoefenen op de band. Exit Eno dus.

Overigens was Ferry in de tussentijd ook nog een solo carrière gestart.

Stranded

Roxy Music - Stranded (artrockstore.com)

Roxy Music – Stranded

Na het vertrek van Eno ging Roxy Music aan het werk om de opvolger op te nemen. In de studio kwam de band er achter dat Brian Eno was gestopt. Eddie Jobson was aangetrokken als zijn vervanger. Ferry had de touwtjes nu goed in handen, ook al was Stranded het eerste Roxy Music album waarop anderen zouden meeschrijven.

Wish everybody would leave me alone, zo opent Bryan Ferry het album Stranded dat op 23 november 1973 werd uitgebracht. De regels zijn afkomstig van het nummer Street Life, dat op single werd uitgebracht en geldt als een klassiek nummer in het oeuvre van Roxy Music. Stranded staat vol met klassiekers. Alsof Eno nooit heeft bestaan, maakte Roxy Music gewoon een meesterwerk (Eno zelf noemt Stranded het beste Roxy Music album).

Nummers als Street Life, A Song For Europe en Mother Of Pearl hebben eeuwigheidswaarde en zullen er voor zorgen dat de naam Roxy Music nooit zal worden vergeten. De zang van Ferry is sterker dan hiervoor en muzikaal klinkt Roxy Music als een (h)echte band.

Hoes

Roxy Music stond al na twee albums bekend om de hoezen. Deze bevatten foto’s van mooie vrouwen of modellen. De verhalen waren altijd dat de modellen het toenmalige vriendinnetje van Bryan Ferry waren. In het geval van Stranded is dat niet het geval.

De openklap hoes is een foto van Karl Stoecker, die het Playboy model Marilyn Cole (Playmate of the year 1973) toont. In 2007 herinnerde Cole zich:

Roxy Music - Stranded - Bryan Ferry with Marilyn Cole, cover-girl for Stranded (twitter.com/eno)

Bryan Ferry & Marilyn Cole

“It was at a tiny studio, somewhere off the Edgware Road in London. I’d never even heard of Roxy Music. I very soon understood that I was in safe hands, among some very talented people.

There was a red dress hanging up, and I thought, ‘Ooh, good, I’m going to get to wear a really nice dress’… whereupon, as I’m having my make-up done, Antony comes in and starts ripping the dress – a hole there, a slash there. I was thinking, ‘Oh no.’ They stuck me on this big log and explained I was supposed to be stranded in a jungle, and then they started spraying me; they sprayed my hair gold, and there was a whole mist coming over me and the dress was getting wet in all the right places.”.

Ontvangst

Het vertrek van Eno werd in bijna elke recensie benoemd, maar niet betreurd. Het album kreeg vele lovende recensies en gold al snel als een klassieker, die een logisch vervolg was op de voorgaande albums. In Europa deed Roxy Music het goed, maar in de Verenigde Staten bleef het succes vooralsnog achter. In de recensie voor Rolling Stone Magazine werd getracht Amerikanen warm te laten lopen voor de laatste Roxy Music. Het lukte niet.

Roxy Music - Stranded - Reclame (superseventies.com)

Roxy Music – Stranded – Reclame

Recensie

Mijn vader was een groot liefhebber van Roxy Music. Hij had alle albums tot en met Viva! Roxy Music. Ik heb de hoezen uitgepluisd en kon uren staren naar de foto’s. Met name Eno was fascinerend.

Van de studio albums kwam Stranded het meeste voorbij. Al was het alleen maar doordat dat album Psalm bevat, een klassieker binnen ons huishouden. Het was het centrale nummer tijdens de begrafenis van mijn moeder, die een groot bewonderaar van Bryan Ferry was.

Los van het overduidelijke jeugdsentiment kent Stranded prachtige muziek en kent het voor mij alleen hoogtepunten. Naast het genoemde Psalm zijn ook Amazone en Mother Of Pearl favoriet.

Naast mijn favoriete Roxy Music album, Viva! Roxy Music, nummer 23 in mijn album top 50, is Stranded mijn favoriete studio album van Roxy Music, één van de bands waarvan ik elk album in bezit heb.

Na Stranded

Direct na de opnamen voor het album, maar nog voordat het album was uitgebracht, begon de ondersteunende tour, in Bath, Engeland op 14 oktober 1973. Bryan Ferry verhuisde naar het centrum van het podium en concentreerde zich op zang (en minder op keyboards). Tijdens de tour werden concerten opgenomen voor een eventueel live album. De opnamen van Chance Meeting en Pyjamarama van 2 november 1973 in Glasgow verschenen later op het live album Viva! Roxy Music.

Roxy Music - Musikladen 1974 (youtube.com)

Roxy Music – Musikladen 1974

Op 23 januari 1974 treedt Roxy Music aan in het Duitse muziek programma Musikladen en speelt Street Life, Pyjamarama, Mother Of Pearl, Amazona en Psalm. Van dit optreden zijn vele bootlegs verschenen. En terecht, het optreden is ijzersterk.

Nummers

Alle nummers geschreven door Bryan Ferry, tenzij anders aangegeven.

 • Street Life
 • Just Like You
 • Amazona *
 • Psalm
 • Serenade
 • A Song for Europe
 • Mother of Pearl
 • Sunset
Geschreven door
*   Bryan Ferry, Phil Manzanera
  Bryan Ferry, Andy MacKay

Muzikanten

Roxy Music - Street Life (single) (ultratop.be)

Roxy Music – Street Life (single)

Roxy Music:

 • Bryan Ferry – zang, piano, elektrische piano, harmonica
 • John Gustafson – bas
 • Eddie Jobson – synthesizers, keyboards, elektrische viool
 • Andy Mackay (Andrew Mackay) – oboe, saxofoon
 • Phil Manzanera – gitaar
 • Paul Thompson – drums, timpani

Extra/gasten:

 • Chris Laurence – bas op Sunset
 • The London Welsh Male Choir – koor op Psalm
 • Chris Thomas – bas op Street Life (niet opgenomen in de credits)

Ter afsluiting

Wat vind jij van Stranded? Ook zo goed? Laat het weten!

 

2 reacties

 1. Voor mij zonder meer het beste album van Roxy Music om veel redenen, waaronder mooie muziek en pijnlijke herinneringen.

  1. Herkenbaar 😉

Complimenten/opmerkingen? Graag!