Roxy Music overtuigt ook met het tweede album: For Your Pleasure

Roxy Music - For Your Pleasure - Poster (recordmecca.com)

Roxy Music – For Your Pleasure – Poster

There’s a new sensation
A fabulous creation

Inleiding

In 1973 bracht Roxy Music maar liefst twee albums uit. Het eerste was For Your Pleasure. Het veelbelovende debuut kreeg een perfect vervolg.

Leeswijzer

Aan dit verhaal zijn twee subartikelen verbonden:

In dit verhaal zal naar beide subartikelen worden verwezen.

Roxy Music - For Your Pleasure - Voor & achterkant klaphoes (boredanddangerousblog.wordpress.com)

Roxy Music – For Your Pleasure – Voor & achterkant klaphoes

Roxy Music

Na de uitgave van het fantastische debuutalbum Roxy Music in juni 1972 was Roxy Music al direct een naam om in de gaten te houden. De bijzondere mix tussen art en rock werd opgemerkt en gewaardeerd. De experimentatie van de band werd geroemd, en vooral toegeschreven aan Brian Eno. Opmerkelijk, want Bryan Ferry was de componist. Na een tour die in het teken van het debuut stond werd het tijd voor een vervolg.

Januari 1973 begon met een nieuwe wending in de ‘never ending saga’ rondom Roxy Music bassisten. Rik Kenton vertrok alweer en werd vervangen door John Porter.

Na het succes van Roxy Music had de groep meer tijd te besteden in de studio, wat leidde tot een (veel) betere productie. De band gebruikte zelfs twee producers voor het album, Chris Thomas en John Anthony. In februari 1973 streek de band neer in George Martin’s AIR Studios in Londen.

De nummers die Roxy leider Bryan Ferry had geschreven waren (weer) van een hoog niveau. De nummers die op de tweede plaatkant van het album terecht zouden komen waren voornamelijk ontstaan tijdens rehearsals (en soms zelfs concerten). De overige nummers waren compleet nieuw, geschreven (door Bryan Ferry) in een cottage in Derbyshire.

Roxy Music - For Your Pleasure (spotify.com)

Roxy Music – For Your Pleasure

For Your Pleasure

Op 23 maart 1973 werd For Your Pleasure uitgebracht. De subtitel van het album was The second Roxy Music Album.

Het nieuwe album was bijna in alles een verdieping en perfectionering van het fantastische debuutalbum Roxy Music. Roxy Music klonk zekerder, in control, volwassenere, donkerder en ronduit opwindend.

De muzikanten in de groep lijken nog meer vanuit zichzelf te spreken, ook al is het duidelijk dat Ferry de onbetwiste leider is. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor alle nummers, hij speelde een grote rol in de productie van het album en wist precies wie hij hoe en wanneer moest laten schijnen. Gitarist Manzanera, saxofonist Mackay en drummer Thompson schitteren met hun bijdragen die altijd het geheel voortstuwen. De spanning tussen Ferry en Eno werkt prima op het album, maar zou al snel problemen opleveren.

Roxy Music - For Your Pleasure - Bryan Ferry en Amanda Lear & outtakes fotoshoot albumhoes (bryanferry.com/pinterest.com)

Roxy Music – For Your Pleasure – Bryan Ferry en Amanda Lear & outtakes fotoshoot albumhoes

Hoes

De tegenstelling tussen de hoezen van het debuut en het tweede album, kan haast niet groter zijn. Waar het eerste model Kari-Ann Muller haast onschuldig in de camera kijkt, is het model op het tweede album een sensuele, decadente femme fatale die elegantie en ongemak uitstraalt (haar pose op de hoes oogt onnatuurlijk).

Het verhaal gaat dat Ferry iets met het model, Amanda Lear, had destijds. Ferry zou in de vervolgcarrière van Roxy Music vaker vriendinnen op de hoezen van de albums laten poseren.

De hoesfoto is gemaakt door Karl Stoecker. De foto toont Amanda Lear in een strakke zwarte jurk die ’s nachts op weg is naar haar (?) limousine met een (volgens overlevering zwaar verdoofde) zwarte panter aan de lijn. De chauffeur van de limousine is Bryan Ferry, die het schouwspel met een brede glimlach gadeslaat.

De binnenkant van de uitklaphoes bevatte foto’s van de Roxy Music leden (met uitzondering van bassist John Porter). Vergelijkbare foto’s van dezelfde fotoshoot zijn gebruikt voor verschillende reclame-uitingen en singlehoesjes.

Roxy Music - Pyjamarama (dutchcharts.nl)

Roxy Music – Pyjamarama, NL versie (single)

Pyjamarama

Net als bij het debuutalbum Roxy Music werd een single uitgebracht die niet op het album stond. Precies een maand voor de uitgave van het album werd de single Pyjamarama uitgebracht. Een fenomenaal goed nummer, het eerste nummer dat Bryan Ferry componeerde op gitaar.

Hoe zeker moet je zijn van je zaak als een dergelijk nummer niet eens het nieuwe album haalt? Het nummer zou op het live album Viva! Roxy Music uit 1976 voor het eerst op een Roxy Music album worden uitgebracht.

N.B.:
Net als op de debuutsingle Virginia Plain bevatte de Pyjamarama single een instrumentaal nummer op de B-kant, geschreven door Andy Mackay, dat niet op een regulier album verscheen.

Roxy Music - For Your Pleasure - VS Poster (madelinex.com)

Roxy Music – For Your Pleasure – VS Poster

Ontvangst

Werd Roxy Music al goed ontvangen, For Your Pleasure viel over het algemeen nog meer in de smaak. De aandacht die Roxy Music ten deel viel past bij een gearriveerde band, terwijl dit pas het tweede album van de band was. Ook de Amerikaanse pers was er ditmaal goed bij.

Hieronder zijn de belangrijkste opmerkingen uit de Engelse, Amerikaanse en Nederlandse recensies opgenomen. Voor een ieder die de gehele recensies wil lezen, zie het subartikel Roxy Music – For Your Pleasure – De recensies.

And what a fabulous new Roxy this is!
(Roy Hollingsworth, Melody Maker, 17 maart 1973)

A huge and lovely improvement on their first album, Roxy Music have in the intervening year, strengthened their strong points, weeded out their weaknesses and come up with what is, on the whole, an outstandingly good album.
(Caroline Boucher, Disc, 24 maart 1973)

The point is that here is another Roxy Music album, and it’s better than anybody could have dared hope.
(Charles Shaar Murray, New Musical Express, 24 maart 1973)

For Your Pleasure is an album that I’ll rarely play all the way through, playing it more as a collection of singles – a track or two at a time.
(Steve Peacock, Sounds, 24 maart 1973)

Een geslaagde machtsgreep van de Avantgarde.
(Trouw, 13 april, 1973)

Great stuff from a band fast becoming a cult.
Val Mabbs, Record Mirror, 14 april 1973

Bij vlagen meeslepende muziek met avant-gardistische trekjes.
(Jim van Alphen, Het Parool, 5 mei, 1973)

But the bulk of For Your Pleasure is either above us, beneath us, or on another plane altogether.
(Paul Gambaccini, Rolling Stone, 5 juli 1973)

Give this album two months, and I betcha you’ll be able to find it for ninety-nine cents at your local K-Mart.
(Robot A. Hull, Creem, september 1973)

Verdict: almost not not bad.
(Robert Christgau, 1973

Roxy Music - Do The Strand (dutchcharts.nl)

Roxy Music – Do The Strand (single)

Recensie

Was het Roxy Music album voor mij in eerste instantie het ‘moeilijkste’ album, For Your Pleasure had direct een aantal enorme pluspunten: Do The Strand, Editions Of You en The Bogus Man zijn fantastisch. Maar alles verbleekt bij het magnum opus In Every Dream Home A Heartache, een werkelijk fantastisch relaas over geestelijke armoede en afstoting.

Maar om nou te zeggen dat de rest zoveel minder is: nou, nee. Het is pas het tweede Roxy Music album en de groep, en met name componist Bryan Ferry, toont aan dat art en rock een perfecte symbiose kunnen bereiken: een indrukwekkende prestatie.

Het album opent prachtig met There’s a new sensation / A fabulous creation / A danceable solution / To teenage revolution. De luisteraar wordt opgeroepen om Do The Strand, een niet nader genoemde dans (?). Een uptempo, druk nummer dat in juli 1973 als single werd uitgebracht. Beauty Queen volgt, een mooi liefdesliedje. Strictly Confidential is een eerste echt rustpunt, voordat de energie van Editions Of You, een typisch Roxy Music uptempo nummer dat past in de Virginia Plain/Do The Strand traditie, de luisteraar omver blaast. Het nummer bevat mooie solo’s van verschillende Roxy Music leden.

In Every Dream Home A Heartache

Het laatste nummer op de eerste plaatkant is één van de hoogtepunten in Roxy Music’s carrière. Afgezet tegen dissonante keyboards en muzikale versieringen, zet Ferry een moderne wereld neer, die leeg en onecht aanvoelt:

Standards of living
They’re rising daily
But home, oh sweet home
It’s only a saying

Open plan living
Bungalow, ranch style
All of its comforts
Seem so essential

En dan is er toch iets van liefde?

I bought you mail order
My plain wrapper baby
Your skin is like vinyl
The perfect companion
You float in my new pool
Deluxe and delightful

Inflatable doll
My role is to serve you
Disposable darling
Can’t throw you away now
Immortal and life size
My breath is inside you

De onderhuidse spanning die het nummer teweegbrengt komt dan tot een explosie: I blew up your body / But you blew my mind. Hierna ontploft het nummer, waarin de Roxy muzikanten helemaal los gaan. De productionele vrijheden worden benut. Het nummer fade uit en komt dan langzaam weer op volume, waarbij het geluid door een phaser is gehaald. Anders en nieuw.

Roxy Music - For Your Pleasure - The Bogus Man getypte tekst (bryanferry.com)

Roxy Music – For Your Pleasure – The Bogus Man getypte tekst

Plaatkant 2 opent met The Bogus Man, dat maar liefst 9 minuten en 20 seconden duurt. Het ritme is uiterst simpel en de tekst bestaat uit 3 coupletten van 4 regels. Het muzikale outro is lang en verslavend. Alweer een hoogtepunt op dit album.

Grey Lagoons is voor mij het minste nummer op het album, maar het afsluitende For Your Pleasure maakt dat weer helemaal goed. Een prachtig voorbeeld van de samensmelting van de werelden van Bryan Ferry en Brian Eno. Het werkte vaak zeer goed.

Maar 9 maanden na het debuut van Roxy Music en de single Virginia Plain, komt de band met Pyjamarama en dit album. Een enorme sprong voorwaarts. Het is haast onvoorstelbaar dat de groep nog hetzelfde jaar hun beste album Stranded zou uitbrengen.

For Your Pleasure is een album dat experimenteel en toegankelijk is, rock en art samenbrengt en Ferry en Eno voor het laatst samenbracht. De band was zijn tijd vooruit met het album, dat zowel muzikaal als tekstueel een blauwdruk zou vormen voor meerdere volgers.

Het album bleek een favoriet, ook binnen de band. Het live album Viva! Roxy Music bevat maar liefst 3 nummers van For Your Pleasure en bevat tevens de single Pyjamarama.

Roxy Music - For Your Pleasure - Bryan Ferry speelt piano in de studio (bryanferry.com)

Roxy Music – For Your Pleasure – Bryan Ferry speelt piano in de studio

Nummers

Alle nummers geschreven door Bryan Ferry.

 • Do The Strand
 • Beauty Queen
 • Strictly Confidential
 • Editions Of You
 • In Every Dream Home A Heartache
 • The Bogus Man
 • Grey Lagoons
 • For Your Pleasure
Roxy Music - For Your Pleasure - Binnenkant klaphoes (twitter.com)

Roxy Music – For Your Pleasure – Binnenkant klaphoes

Muzikanten

 • Bryan Ferry – zang, keyboards
 • Brian Eno – VCS3 synthesizer en tapes
 • Andy Mackay – hobo, saxofoon
 • Phil Manzanera – gitaar
 • Paul Thompson – drums
 • John Porter – bas (benoemd als “Guest artiste”)
Roxy Music - Live 1973 (theguardian.com)

Roxy Music – Live 1973

Het vervolg

Vanaf het begin van Roxy Music vochten Brian (Eno) en Bryan (Ferry) om de spotlight. Ook al was Roxy Music overduidelijk Ferry’s band (zoals Eno ook zelf vond), Eno eiste de aandacht vaak op. Niet in de laatste plaats geholpen door de pers die Eno op handen droeg. Hij zag er anders uit, zorgde voor de avant-garde in Roxy Music, lag goed bij de vrouwen en toonde zich in interviews een aimabele, makkelijk pratende man, die ook goede foto’s opleverde. Ferry was dat niet. Ferry in de Roxy Music biografie The Thrill of it All: The Story of Bryan Ferry & Roxy Music (David Buckley, 2004): “I didn’t really like the interview process, I used to be really tongue-tied. Brian, of course, had confidence in spades”.

Ook het publiek droeg Eno op handen. Zo zeer zelfs dat het publiek regelmatig om Eno schreeuwde. Op 2 juli 1973 in York zelfs zo hard dat de zang van Ferry werd overstemd. Eno verliet het podium in een poging de rust terug te laten keren, maar Ferry was woedend en zwoer nooit meer met Eno op een podium te staan.

Wat er precies volgde is niet helemaal duidelijk. Er wordt gezegd dat Ferry Eno ontsloeg met de woorden “There’s only room for one non-musician in a band”. Eno had dat graag gewild, want hij stelt dat juist het zwijgen van Ferry hem ertoe heeft gebracht om te zeggen “OK fuck it, I’m leaving”.

Hoe dan ook, egotripperij van de Br(y)(i)ans in Roxy Music leidde tot een officiële aankondiging in de Melody Maker op 21 juli 1973: Eno Quits Roxy.

Roxy Music - Brian Eno live 17-03-1973 (twitter.com)

Roxy Music – Brian Eno live 17-03-1973

Een week later verscheen een interview met Brian Eno in de New Musical Express, met de titel Of Launderettes and Lizard Girls, waar Eno ingaat op het vertrek bij Roxy en de redenen, alsook zijn plannen voor de toekomst. Lees de aankondiging van 21 juli en het interview van 28 juli in het subartikel Roxy Music – For Your Pleasure – Eno Quits Roxy.

Eno werd vervangen door Eddie Jobson, een multi instrumentalist die goed zou blijken te passen bij Roxy Music. Eno nam al snel zijn eerste solo album op, het klassieke Here Come The Warm Jets, de start van een succesvolle en artistieke carrière.

Roxy Music ging op weg naar het derde album, Stranded, dat door Eno zelf het beste Roxy Music album genoemd zou worden.

Ter afsluiting

Wat vind jij van For Your Pleasure? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Roxy Music overtuigt ook met het tweede album: For Your Pleasure. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

2 reacties

 1. Tis hun magnum opus!

  1. Mijn persoonlijke favoriet is Stranded!

Complimenten/opmerkingen? Graag!