Album top 50, nummers 25 tot en met 11

WDC-top50-header-2

Als vervolg op deel 1 van gisteren, vandaag deel 2, nummers 25 t/m 11.

Japan - Oil On Canvas (discogs.com)

Japan – Oil On Canvas

25. Japan – Oil On Canvas

Een idool van mij destijds: David Sylvian. Japan had ik in 1978 op tv gezien (Adolescent Sex) en weer uit het oog verloren. Dit album was mijn herintroductie en wat een verschil. De glamrock was vervangen door arty soundscapes en volstrekt unieke muziek, met vreemde ritmes en (veel) Chinese invloeden. Dit album draai ik nog steeds regelmatig.

Ook goed: Tin Drum, Brilliant Trees (David Sylvian)

24. The Sex Pistols – Never Mind The Bollocks Here’s The Sex Pistols

De eerste punk plaat die ik had. Ik vond ‘m fantastisch. Nog steeds.

Ook goed: The Great Rock ‘N’ Roll Swindle, Public Image: First Issue (PIL)

23. Roxy Music – Viva! Roxy Music

Bryan Ferry was de man waar mijn moeder gek van was. De muziek van Roxy pakt me nog steeds. Mijn vader had alles van Roxy Music. Als jonge jongen was ik nogal gefascineerd door de hoezen, maar ook de muziek (Both Ends Burning) was waanzinnig. Gezinsfavoriet Psalm is geselecteerd als één van de nummers voor de begrafenis van mijn moeder.

Ook goed: Stranded, Avalon

22. Neil Young – After The Goldrush

Tijdens mijn Concerto jaren ook Neil Young ontdekt. Bijna alles wat hij in zijn beginjaren heeft gemaakt is klassiek. Het raakt. Ook het sentiment is in al zijn wanhoop prachtig (Everybody’s going out and having fun, I’m a fool for staying home and having none).

Ook goed: Harvest, On The Beach

21. ABBA – The Singles: The First Ten Years

IJzersterke Europese popmuziek. Zoveel prachtige nummers: SOS, Dancing Queen, The Name Of The Game, The Winner Takes It All, One Of Us, The Day Before You Came. Alles wat gezongen wordt door Agnetha Fältskog is top. Haar stem ontroert me.

Ook goed: Arrival, The Visitors

The Cure - Faith (happybirthdayvinyl.co.uk)

The Cure – Faith

20. The Cure – Faith

Tja, de jaren 80. Grauw, weinig vooruitzicht op goede tijden, de shock die men voelde dat het ook minder kon en natuurlijk de zeer realistisch geachte dreiging van de bom die zou gaan vallen. Doem alom. Voor mij was dit album daarvan de soundtrack. Ik weet nog goed dat het album uitkwam en ik het moest hebben. Ik ging werken op het land (bollen rapen) en ik wist het geld nog dezelfde dag los te peuteren. Vlak voor sluitingstijd kon ik de lp kopen. In de regen met mijn prijs naar huis en dit album draaien: honderden keren.

Ook goed: Seventeen Seconds, The Head On The Door

19. Van Halen – Van Halen

Bij Toppop kwam Running With The Devil voorbij. Dat gitaarwerk, die zanger, top! Het debuutalbum gekocht en ik was verkocht. Een van de beste debuutalbums aller tijden en nog steeds een topper in het genre.

Ook goed: Women And Children First, 1984

18. The Waterboys – Fisherman’s Blues

Pinkpop 1986 waren The Waterboys aanwezig. Op een prachtige zonnige namiddag introduceerden ze de muziek die later op Fisherman’s Blues zou uitkomen. De afsluiting was Purple Rain. Eén van de hoogtepunten van de dag dit concert. Ik volgde de band en was gek van de voorlaatste twee platen. Fisherman’s Blues moest nog komen en ik keek er reikhalzend naar uit. Bij uitkomen viel het me tegen. Compleet onbegrijpelijk, vind ik nu.

Ook goed: A Pagan Place, An Appointment With Mr Yeats

17. Bob Marley & The Wailers – Babylon By Bus

Zolang ik zijn muziek ken (sinds mijn 10e) vind ik hem top. Goede muziek, teksten, presentatie. Alles is compleet. Weinig aan toe te voegen.

Ook goed: Live!, Exodus

16. Fleetwood Mac – Rumours

Destijds begreep ik weinig van de onderwerpen waarover de band zong, maar Stevie Nicks was ‘da bomb’ en Go Your Own Way was fantastisch (met name de tweede solo van Lindsey Buckingham)! Daarnaast is dit natuurlijk een klassiek album, waar alles op klopt. Er staat geen slecht nummer op, de flow is perfect, het geluid is ook nu nog perfect en de uitvoeringen (de samenzang!) zijn prima.

Ook goed: Tusk

Smashing Pumpkins - Siamese Dream (discogs.com)

Smashing Pumpkins – Siamese Dream

15. Smashing Pumpkins – Siamese Dream

Ben helemaal gek van deze band. Vond en vind ze veel en veel beter dan de alom geadoreerde Nirvana (alhoewel Nevermind en met name In Utero toch écht wel goed zijn). Muzikaal completer, complexer en gedurfder. Billy Corgan wordt onderschat. Dit album is een van de beste rockalbums die ik heb.

Ook goed: Mellon Collie And The Infinite Sadness, Adore

14. The Clash – Sandinista!

Toen dit album uitkwam was ik direct verkocht en vond ik het het beste album dat ik ooit had gehoord. Nog steeds is dit een verbazingwekkend album. Het aantal muziekstijlen dat op dit album staat is zo groot; het duizelt je soms. Je hoort de vrijheid die werd gevoeld tijdens het maken van dit album.

Ook goed: London Calling

13. The Specials – More Specials

Na het overrompelende debuut kwam dit album, dat ik nog beter vond. Ook al een album dat zo divers is en zo vrij aanvoelt. Destijds snapten niet veel mensen in mijn omgeving dit album, maar ik was er aan verknocht. Nog steeds!

Ook goed: The Specials

12. Public Enemy – It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back

Toen dit album net uit was, begreep ik er niets van, maar ik was wel onder de indruk van Chuck D. De wijze van rappen, de onderwerpen, de felheid en de teksten waren indrukwekkend. Het heeft echter niet lang geduurd voordat Public Enemy een van mijn meest geliefde bands werd. Het concert in 1992 in Paradiso staat voor altijd in mijn geheugen gegrift. Samen met (in mijn herinnering althans) tien andere blanken in een uitverkocht Paradiso, terwijl Chuck D de slavenhandel van Nederland ‘besprak’. Pure adrenaline!

Ook goed: Fear Of A Black Planet. Apocalypse ’91… The Enemy Strikes Black

11. Arcade Fire – Funeral

In 2004 hoorde ik dit album voor het eerst. De opname was erg lo-fi, maar de nummers bleven maar groeien en groeien. Er is een lange tijd geweest dat ik niets anders luisterde dan Arcade Fire. Een absoluut originele band met een goed gehoor voor mooie nummers en een ijzersterke live reputatie. Nog geen slecht album uitgebracht.

Ook goed: Neon Bible, The Suburbs

17 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Edward op 16-03-2016 om 20:20
  • Reageer

  Ben benieuwd naar je top 10…..

  • Edward op 16-03-2016 om 20:35
  • Reageer

  Op naar nummer 1 ….
  🙂

  1. U no it!

  • Andre van Alphen op 16-03-2016 om 20:36
  • Reageer

  Ja hoor, alle 15 goed

  1. Ja, kun je je er in vinden? Wellicht ook in 1-10…

    • Andre van Alphen op 16-03-2016 om 20:46
    • Reageer

    Ik ben bang van wel!

    1. Goed nieuws!
     🙂

  • Yvon Jonckbloedt op 16-03-2016 om 22:21
  • Reageer

  Een heel goed rijtje, ik krijg ook gelijk zin om er weer wat van te luisteren

  • Patrick Banis op 16-03-2016 om 23:25
  • Reageer

  Welke artiest zou er toch op 1 staan?

  1. ????

  • Martin Slooves op 28-12-2016 om 21:22
  • Reageer

  Het sentiment bij Oh Lonesome Me herken ik big time.Kwam geregeld voorbij op S………straat..

   • A Pop Life (Erwin Barendregt) op 28-12-2016 om 21:26
   • Reageer

   S………straat met de gele slaapbank!

    • Martin Slooves op 28-12-2016 om 21:27
    • Reageer

    Met Madonna erboven!!

  • Martin Slooves op 28-12-2016 om 21:24
  • Reageer

  Voor de rest herken ik ook best veel hoor Erwin..:-)

   • A Pop Life (Erwin Barendregt) op 28-12-2016 om 21:26
   • Reageer

   Toch wel? Top 10 wat minder dan, vrees ik…..

    • Martin Slooves op 28-12-2016 om 21:36
    • Reageer

    Het zijn jou keuzes Erwin en de mijne zijn anders maar er staat heel veel van je keuzes in mijn muziekkast.

  • A Pop Life (Erwin Barendregt) op 28-12-2016 om 21:26
  • Reageer

  Prachtig, prachtig, prachtig!

Complimenten/opmerkingen? Graag!