Classixx – Hanging Gardens

Introductie

Hanging Gardens, het debuutalbum van Classixx, is alweer vijf jaar oud. Ik weet niet meer precies hoe ik aan het album kwam. Ik had erover gelezen, maar weet niet meer waar. Het klonk interessant, dus ik kocht het album. Nooit spijt van gehad.

Classixx

Classixx logo (soundcloud.com)

Classixx is een elektronisch productie team dat bestaat uit Michael David en Tyler Blake. Ze komen uit Los Angeles. Ze maken muziek sinds 2007, maar durfden de stap naar een album eigenlijk niet aan. Wie zat daar nou op te wachten?

In eerste instantie werden ze bekend doordat ze veelvuldig aanwezig waren binnen het internet remix circuit. Ze werkten onder andere onder de naam Young Americans. Maar remixen is niet hetzelfde als eigen nummers maken en muziek schrijven. Konden ze het aan?

Hanging Gardens

Classixx - Hanging Gardens (pitchfork.com)

Classixx – Hanging Gardens

Het album werd opgenomen in de eigen studio van Classixx. Er zijn gastrollen weggelegd voor (LCD Soundsystem’s) Nancy Whang, Active Child, Sarah Chernoff, Jeppe en Jesse Kivel. Het duo lette er wel op dat hun eigen inbreng leidend werd en dat de nummers onderlinge consistentie hadden en kregen. Ze wilden niet een collectie leuke nummers, zonder samenhang, maken.

Het doel was om een album te maken dat meer was dan ‘a dance record from beginning to end’, maar wel dansbaar was. Het moest een ‘feel good’ album worden. Er is veel aandacht besteed aan de opbouw van het album en de plaatsing van de nummers. Waar komen de instrumentale nummers en waar de vocale?

De pers reageerde overwegend positief. het invloedrijke Pitchfork was uitermate positief over het album en de singles.

Het album was behoorlijk succesvol. De initiële angst van Classixx bleek ongegrond.

Classixx - All You're Waiting For - video (stereogum.com)

Classixx – All You’re Waiting For – video

Singles

Holding On, All You’re Waiting For en Stranger Love werden als single uitgebracht en voorzien van een video. De tweede single, All You’re Waiting For kreeg de meeste aandacht. Het nummer werd enthousiast ontvangen. De vermakelijke clip bevatte Nancy Whang als een extreem rijke vrouw op een jacht met juwelen, jurken, puppy’s, martini’s en dansende matrozen. De boodschap erachter zou zijn dat al die dingen geen geluk brengen. Ook de clip werd goed ontvangen.

Nummers

 • Hanging Gardens
 • All You’re Waiting For (met Nancy Whang)
 • Holding On
 • Rhythm Santa Clara
 • Dominoes
 • A Fax From The Beach
 • Long Lost (met Active Child)
 • Stranger Love (met Sarah Chernoff)
 • I’ll Get You (met Jeppe)
 • Supernature
 • Jozi’s Fire
 • Borderline (met Jesse Kivel)
Classixx 29-07-2013 (youtube.com)

Classixx 29-07-2013

Recensie

Zoals ook al gesteld in de inleiding, heb ik nooit spijt gehad van de aanschaf van Hanging Gardens. Ik vind het nog steeds een uiterst vrolijk dans album. De dance, house en synthpop klinkt zomers en is verslavend lekker. Ik zou de band graag eens live zien.

Ter afsluiting

Ken jij Hanging Gardens? Wat vind jij ervan? Laat het weten!

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!