Scientist Rids The World Of The Evil Curse Of The Vampires

Scientist (globalgroovers.com)

Scientist

Inleiding

Vandaag welverdiende aandacht voor de dub reggae klassieker Scientist Rids The World Of The Evil Curse Of The Vampires, een album dat ik bij toeval een keer tegenkwam en blind aanschafte.

Scientist

Op 18 april 1960 werd Hopeton Overton Brown geboren in Kingston, Jamaica. Hopeton had een aanleg voor techniek en op zijn 16e was hij, dankzij zijn vader, televisies aan het repareren en versterkers aan het testen voor de lokale ‘sound systems’.

Via via kwam Hopeton in contact met de invloedrijke dub pionier King Tubby, die al snel potentie zag in Hopeton. Hij werkte in King Tubby’s studio, waar hij engineers als Prince Jammy en Pat Kelly aan het werk zag. Hij leerde veel door alleen maar te observeren. Hopeton werd al snel Scientist genoemd door King Tubby, omdat hij zo goed was in zijn werk: “Damn, this little boy must be a scientist.”.

Tegen het einde van de jaren (19)70 kreeg Scientist de eerste kans om zelf aan het werk te gaan met het maken van mixen. Hij maakte een hit met Barrington Levy en de carrière van Scientist was onderweg. Hij begon te werken met producer Henry “Junjo” Lawes. Eind jaren (19)70/begin jaren (19)80 begon Scientist ook te werken voor Studio One en later stapte hij over naar Tuff Gong, dat was gestart door Bob Marley.

Door problemen met geweld, drugs en maffia praktijken ontvluchtte Scientist Jamaica en vertrok naar de VS. Hij werkte samen met Shaggy in New York en werkte in Washington. In de jaren (19)90 verhuisde hij naar Californië. Hij maakt nog steeds muziek en treedt nog steeds op.

In 1980 bracht Scientist het album Heavyweight Dub Champion uit: “This ya a youthful sound fe come mash y’down”, één van de eerste indrukwekkende proeven van zijn kunnen.

Scientist Rids The World Of The Evil Curse Of The Vampires (resolutionrecords.co.uk)

Scientist Rids The World Of The Evil Curse Of The Vampires

Scientist Rids The World Of The Evil Curse Of The Vampires

In 1981 werd Scientist Rids The World Of The Evil Curse Of The Vampires uitgebracht. Een verzameling covers ingespeeld door de Roots Radics, die een dub mix kregen van Scientist. De nummers kregen een totaal andere invulling dan de originelen, met extra echo, blazers, keyboards en geluidseffecten.

Het thema van het album is Halloween: volgens de informatie op het album werd het gemixt om middernacht van vrijdag de 13e. Als dat waar is moet het in de maand februari, maart of november 1981 zijn geweest. Gezien de verdere releases datzelfde jaar, vermoed ik dat het februari of maart moet zijn geweest.

Recensie

Bij toeval kwam ik dit album tegen en kocht het eigenlijk vanwege de hoes. Dub reggae is een muziekstijl waar ik niet al te veel in thuis ben, ook al bezit ik aardig wat Lee “Scratch” Perry muziek. Maar, dit album bevalt me erg goed. Het bleek ook een klassieker binnen de dub te zijn. Of dat zo is, laat ik in dit geval graag over aan de kenners. Voor mij is Scientist Rids The World Of The Evil Curse Of The Vampires een heerlijk reggae album waar ik graag naar luister.

Nummers

 • Voodoo Curse
  (origineel: Wailing Souls – Oh What A Feeling)
 • Dance Of The Vampires
  (origineel: Michael Prophet – You Are A No Good)
 • Blood On His Lips
  (origineel: Wayne Jarrett – Love In My Heart)
 • Cry Of The Werewolf
  (origineel: Michael Prophet – Hold On To What You Got)
 • The Mummy’s Shroud
  (origineel: Wailing Souls – Fire House Rock)
 • The Corpse Rises
  (origineel: Wailing Souls – Bandits Taking Over)
 • Night Of The Living Dead
  (origineel: Michael Prophet – Youthman)
 • Your Teeth In My Neck
  (origineel: Michael Prophet – Love And Unity)
 • Plague Of Zombies
  (origineel: Johnny Osbourne – He Can Surely Turn The Tide)
 • Ghost Of Frankenstein
  (origineel: Michael Prophet – Sweet Loving)
Scientist (twitter.com)

Scientist

Muzikanten

 • Errol “Flabba” Holt – bas
 • Lincoln “Style” Scott, Carlton “Santa” Davis – drums
 • Noel “Sowell” Bailey, Eric “Bingy Bunny” Lamont – ritme gitaar
 • Gladstone “Gladdy” Anderson – piano
 • Ansel Collins – keyboards
 • Winston Wright – orgel
 • Winston “Bo Peep” Bowen, Alan Bassford – lead gitaar
 • Noel “Scully” Simms, Uziah “Sticky” Thompson, Christopher “Sky Juice” Blake – percussie
 • “Deadly” Headley Bennett, Dean Fraser – saxofoon
 • Ronald “Nambo” Robinson – trombone

Na Scientist Rids The World Of The Evil Curse Of The Vampires

Scientist bracht nog vele, vele albums uit, vaak met opvallende titels: Scientist Encounters Pac-Man, Scientist & Jammy Strike Back, Scientist Meets The Crazy Mad Professor At Channel One Studio, Scientist Dubs Culture Into A Parallel Universe, Scientist Launches Dubstep Into Outer Space en The Dub Album They Didn’t Want You To Hear. In 2021 werd Scientist Meets Ral Ston uitgebracht.

Junjo Presents The Evil Curse Of The Vampires (discogs.com)

Junjo Presents The Evil Curse Of The Vampires

Geld problemen

Omdat Scientist nog erg jong was werd hij betaald voor zijn mixen en kreeg verder geen enkel geld voor de verkopen. Scientist spande een rechtszaak aan en verloor, waardoor Greensleeves het album hernoemde en uitgaf als Junjo Presents: The Evil Curse Of The Vampires. Klaarblijkelijk is alles geoorloofd om degene die echt verantwoordelijk is voor de dub niet te betalen.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Scientist Rids The World Of The Evil Curse Of The Vampires? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Scientist Rids The World Of The Evil Curse Of The Vampires. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!