Culture – Two Sevens Clash

Culture (reggaediscography.com)

Culture

Introductie

Zoals gesteld in eerdere artikelen was 1977 een topjaar voor reggae. Ook dit album is weer een klassieker. Het debuutalbum van Culture.

Culture

Culture (small) (skyjuice.dk)

Culture werd in 1976 opgericht door Joseph Hill, zijn neef Albert “Ralph” Walker en Roy “Kenneth” Dayes. De groep gebruikte aanvankelijk de naam The African Disciples. Ze deden een auditie voor de “Mighty Two” (producer Joe Gibbs en engineer Errol Thompson) en namen vervolgens een aantal zeer goede singles op, waaronder See Dem A Come en het zeer succesvolle Two Sevens Clash. Veel van die nummers zouden op hun debuut-album terecht komen.

Met name de tweede single was populair onder de Jamaicaanse bevolking, vooral bij de Rastafari’s,

Two Sevens Clash – het nummer

Het nummer kent een hele geschiedenis:

“One day Joseph Hill had a vision, while riding a bus, of 1977 as a year of judgment — when two sevens clash — when past injustices would be avenged. Lyrics and melodies came into his head as he rode and thus was born the song “Two Sevens Clash” which became a massive hit in reggae circles both in Jamaica and abroad. The prophecies noted by the lyrics so profoundly captured the imagination of the people that on July 7, 1977 – the day when sevens fully clashed (seventh day, seventh month, seventy-seventh year) a hush descended on Kingston; many people did not go outdoors, shops closed, an air of foreboding and expectation filled the city.”

Liner notes album Two Sevens Clash

Echter, het nummer zelf viert de komende apocalyps (net als Prince’ 1999). Voor de echte gelovigen betekende het einde van de wereld juist verlossing van de ellende van de fysieke wereld en zou het leven eeuwig voortduren in de hemelse armen van Jah. Het nummer is daarom eerder vrolijk, want aan al het onrecht zou spoedig een einde komen. Echter, de gemiddelde rasta was klaarblijkelijk minder overtuigd van de goede afloop, en kende dan ook voornamelijk angst voor de komende gebeurtenissen op 7-7-77.

Two Sevens Clash – het album

Culture - Two Sevens Clash (discogs.com)

Culture – Two Sevens Clash

Two Sevens Clash is het debuut album van Culture, in 1976 opgenomen in Joe Gibbs Recording Studio in Kingston, Jamaica en uitgebracht op het Gibbs label in 1977. Ook al is Culture een roots-reggae groep, hun sound was veel lichter dan andere reggae artiesten uit die tijd. Ook op dit album veel Bijbelse verwijzingen.

Net als andere, inmiddels klassiek geachte, reggae albums staat Two Sevens Clash vol met prachtige nummers en zakt het album nergens in. Muzikaal is het allemaal bijna vrolijk en optimistisch, de ritmes zijn uptempo en dansbaar. Dat de teksten vervuld zijn van onrecht, sociale misstanden en lessen voor Rastafari’s, doet niets af aan het gevoel dat het album een bijna zomerse vibe heeft.

Onder leiding van Hill wordt het album een dans op de vulkaan, want wat wij, simple stervelingen, apocalyps noemen, is in de woorden van Hill de “glory day”.

Nummers

Alle nummers geschreven door Culture.

Culture - Two Sevens Clash - CD release 1988 (reggaediscography.blogspot.com)

Culture – Two Sevens Clash – CD release 1988

  • Calling Rasta Far I
  • I’m Alone in the Wilderness
  • Pirate Days
  • Two Sevens Clash
  • I’m Not Ashamed
  • Get Ready To Ride The Lion To Zion
  • Black Starliner Must Come
  • Jah Pretty Face
  • See Them A Come
  • Natty Dread Taking Over

De CD release uit 1988 (die ik heb) kent een andere nummer-volgorde, evenals een andere hoes.

Hierna

Two Sevens Clash werd direct gezien als een klassieker, met name binnen de punk in Engeland. Het album verkocht dan ook goed en de invloedrijke dj John Peel schaarde zich achter de groep. Johnny Rotten hielp Culture een contract te krijgen bij Virgin Records sublabel Front Line.

Joe Gibbs Recording Studio (unitedreggae.com)

Joe Gibbs Recording Studio

Het succes zorgde er helaas niet voor dat het album veel navolging kreeg (zowel muzikaal als tekstuel), ook niet door Culture zelf. Na nog een album voor Gibbs, stapte Culture over op producer Sonia Pottinger. De groep klaagde Gibbs vervolgens aan over achterstallige betalingen voor hun debuutalbum.

Culture heeft na het opstoppen bij Gibbs nooit meer zulke mooie muziek gemaakt als op het debuutalbum. In 1981 gingen de drie zangers ieder hun eigen weg. Hill ging verder onder de naam Culture en verviel al snel in een reggae-lite versie van zichzelf. Culture kende een korte opleving toen in 1986 de originele line-up weer bij elkaar kwam en de albums Culture In Culture en Culture At Work uitbracht.

Joseph Hill, die het gezicht van Culture was, overleed op 19 augustus 2006 in Berlijn, Duitsland toen hij na een optreden instortte. Zijn zoon, Kenyatta Hill, nam daarna de rol van zijn vader in Culture over.

Ter afsluiting

Ken jij dit klassieke reggae album? Wat is jouw mening? Laat het weten!

 

 

Andere 1977 reggae klassiekers

Complimenten/opmerkingen? Graag!