Keith Flint 1969-2019

Keith Flint (theprodigy.info)

Keith Flint

Introductie

Vandaag werd bekend dat Keith Flint, danser/zanger bij The Prodigy, zelfmoord heeft gepleegd. Hij werd 49 jaar. Een kort eerbetoon.

Keith Flint

Flint werd op 17 september 1969 geboren in Redbridge, Londen. Aan het eind van de jaren (19)80 kwam hij in aanraking met rave (een feest waar veelal dance wordt gedraaid). Veel van zijn tijd bracht hij dansend door in The Barn. Eén van de DJ’s was Liam Howlett. Keith raakte aan de praat en kwam in het bezit van opnamen van een DJ set én eigen materiaal van Howlett. De kwaliteit was zo hoog dat Flint aanbood met Howlett en nog twee andere dansers te gaan optreden. MC Maxim Reality trad ook toe tot de groep als MC en The Prodigy was geboren.

Na debuut album Experience uit 1992, verscheen in 1994 het meesterwerk Music For The Jilted Generation (waarover later meer).

Firestarter

In 1996 verscheen de single Firestarter, waarin Flint een hoofdrol speelt, zowel vocaal als visueel, met name ook als middelpunt in de bijbehorende videoclip. Aan het einde van datzelfde jaar verscheen Breathe, een waanzinnig goed nummer, waarvoor Flint ook de vocalen verzorgde. Beide singles bleken de voorbode voor het The Fat Of The Land album, waarop Flint op 4 nummers te horen was. Het album verscheen in 1997 en verbrak alle verkooprecords. Iedereen wilde samenwerken met The Prodigy. Vanwege zijn rol in de videoclips werd Flint vaak gezien als de bandleider. Het echte brein achter The Prodigy, Liam Howlett, vond dat allemaal prima. Hij had geen zin in al die aandacht.

The Prodigy - Firestarter - Video (getyarn.io)

The Prodigy – Firestarter – Videostill

In 2002 verscheen de single Baby’s Got A Temper, waarvoor Flint ook de vocalen verzorgde. Hij was niet te horen op het album Always Outnumbered, Never Outgunned uit 2004. Hij was wel te horen op het Invaders Must Die album uit 2009. Hierna bracht de band nog de albums World’s On Fire (live, 2011), The Day Is My Enemy (2015) en No Tourists (2018).

Live

De band bleef toeren en met groot succes. Grote zalen verkochten nog steeds moeiteloos uit. Ik heb de band in 1998 gezien op het Amsterdamse Drum Rhythm Festival. Een weergaloos energiek optreden.

Overlijden

Ondanks zijn imago als gevaarlijke, agressieve en enge gek, was Flint een rustige vriendelijke man. Helaas bleek het leven te zwaar voor hem en zag hij geen andere uitweg dan zijn leven te nemen, waarschijnlijk op 4 maart 2019.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Keith Flint 1969-2019. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

6 reacties

Ga naar reactie formulier

 1. https://youtu.be/q4E4m0JJzB4

  Van Experience toen Keith alleen nog maar danser/bruller was. Niet de best track, wel het beste album…
  In 1994 samen met slechts zo’n 200 personen mijn eerste concert van The Prodigy meegemaakt tijdens Parkpop in r’dam, het huidige Metropolis Festival.
  Liam verstopt achter een tafel met electronica, Keith, Leeroy en Maxim als stuiterballen er voor.
  Prachtig!

  1. Cool. Vind je Experience het beste album?

   1. Yep, beter dan Music For A Jilted Generation wat mij betreft
    Experience is een soort van non-stop totaal concept en tracks als Weather Experience, Wind It Up, Out Of Space, Everybody In The Place, daar kan ik uren naar luisteren…

    1. Ik ga opnieuw luisteren!

  • Erwin op 04-03-2019 om 20:54
  • Reageer

  Het beste Prodigy nummer blijf ik toch Android vinden.

  1. Van nog voor Experience zelfs. Grappig, Tom vindt dat het beste album. Voor mij is dat toch echt Music For The Jilted Generation.

Complimenten/opmerkingen? Graag!