De geboorte van het beste nummer aller tijden: When Doves Cry

When doves cry cover bottom (apoplife.nl)

When Doves Cry 12″ hoes (onderkant)

Introductie

Vandaag 35 jaar geleden begonnen de opnamen voor het nummer dat mijn muzikale leven zou veranderen: Prince nam, alleen, When Doves Cry op.

N.B.:
Als leidraad voor dit verhaal gelden de bronnen princevault.com (dé Prince online gids) en Duane Tudahl’s boek Prince and the Purple Rain era studio sessions 1983 and 1984 (het ultieme Purple Rain boek).

1 maart 1984 (donderdag)

Sunset Sound Recording Studio Logo (fourplayjazz.com)

Prince was in Los Angeles in zijn geliefde Sunset Sound studios. Zijn favoriete studio was nummer drie (die werd in de jaren 1985, 1985 en 1986 gemiddeld voor 7 tot 8 maanden per jaar aan Prince verhuurd). Op 1 maart 1984 werd de studio voor 2 uur gebruikt (van 19:30 tot en met 21:30) door Prince. Hij nam niets op, maar was waarschijnlijk bezig met drum programmeerwerk.

Prince - When Doves Cry - Handgeschreven tekst (twitter.com/princemuseum)

Prince – When Doves Cry – Handgeschreven tekst

2 maart 1984 (vrijdag)

De belangrijkste opnamesessie uit Prince’ carrière? Wellicht wel. Voor mij persoonlijk de meest bepalende, want in een periode van 16 uur achter elkaar werken werd When Doves Cry opgenomen. Prince schreef, produceerde, arrangeerde en speelde alles alleen. De enige die aanwezig was, was engineer Peggy McCreary. De sessie duurde van 15:30 tot en met 07:30 de volgende dag.

Prince had het nummer compleet in zijn hoofd zitten en nu moest het er uit. Hij werkte fanatiek door aan het nummer en hij werd steeds enthousiaster. Hij wist dat hij iets bijzonders in handen had. Hij deed de ‘normale’ routine: drums, bas, gitaar, toetsen en synthesizer. Voor de synthesizer solo werd de tapemachine vertraagd, zodat Prince de solo kon inspelen zoals hij dat in zij hoofd had.

Na 11 á 12 uur werken (rond 3 uur ’s nachts) vroeg Prince aan McCreary een cassette te maken van de opnamen, zodat Prince het in zijn auto kon luisteren. Iets dat hij regelmatig deed om te bepalen of het zo goed was. Deze keer reed hij naar een aantal bandleden (Wendy en Lisa) en vrienden (Jill Jones), waar hij midden in de nacht aankwam om zijn nieuwe nummer te laten horen.

3 maart 1984 (zaterdag)

Er werd nog gewerkt aan When Doves Cry. Van 16:30 tot en met 23:30 werd de mix gedaan. Prince was nog niet tevreden. Tijdens de mix drukte Prince opeens de bas helemaal weg. Een meesterzet, want het maakte het nummer af, maar ook uniek. Een gedurfde zet. Velen in zijn omgeving moesten erg wennen aan het nummer.

4 en 5 maart 1984 (zondag en maandag)

De edits werden gedaan. Prince was hier waarschijnlijk niet bij aanwezig, maar gaf wel instructies. Er werd een single-edit gemaakt, de edit voor het album en een instrumentale versie. In totaal duurde dit rond de 4 uur. Medio maart werd het nummer in de film Purple Rain opgenomen, die in de afrondende fase was.

16 mei 1984

Prince - When Doves Cry - Platinum award (julienslive.com)

Prince – When Doves Cry – Platinum award

Als eerste single van het komende album Purple Rain werd gekozen voor When Doves Cry. Het Purple Rain album werd toegedicht aan Prince and the Revolution, ook al was veel, heel veel, door Prince alleen gedaan. De single kwam ongeveer 5 weken voor de uitgave van het album uit. Als B-kantje werd het eveneens fantastische 17 Days gebruikt. Het resulteerde in de beste single aller tijden. Beide nummers staan in mijn persoonlijk Prince top 10 nummers.

Het werd de eerste nummer 1 hit voor Prince in de VS. Het werd de snelst verkopende single uit de geschiedenis van platenmaatschappij Warner Bros. tot dan toe, en het werd door Billboard aangemerkt als ‘#1 single of 1984’.

When Doves Cry werd beloond met een platina status door de Recording Industry Association of America.

Persoonlijk

Voor mij was When Doves Cry de start van een levenslange fascinatie met alles wat Prince was. Op een later moment meer daarover.

Ter afsluiting

Wat vind jij van When Doves Cry? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: De geboorte van het beste nummer aller tijden: When Doves Cry. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Advertentie voor When Doves Cry, 1984

Advertentie voor When Doves Cry, 1984

8 reacties

Ga naar reactie formulier

  • luc groosman op 02-03-2019 om 20:12
  • Reageer

  Ik heb dit niet zelf geschreven, maar het lijkt wel zo.

  1. Dan wel de feiten juist hebben. Niet zelf bedacht en onderzoek gedaan, vandaar de (over)duidelijke verwijzing naar Duane Tudahl’s boek en princevault.com. Zelf geschreven: zeker wel.
   🙂

  • Øwø RaLo op 03-03-2019 om 07:57
  • Reageer

  Dus de aanmoediging van Jill Jones om die bas-beslissing te nemen zou hij ook zonder haar genomen hebben, volgens jou? Of had hij toch dat zetje nodig (van om het even wie)?

  1. Nee, dat geloof ik niet. Ik denk dat als het om zijn muziek ging, hij zelf besloot. De eindbeslissing lag altijd bij hem. Maar, wie weet, ik was er helaas niet bij. ?

    • Øwø RaLo op 03-03-2019 om 18:59
    • Reageer

    Stel je voor… dat we een fly on the wall waren…

    1. Tja, dat zou fantastisch zijn geweest!

  • Willeke-the-one-and-only op 03-03-2019 om 21:55
  • Reageer

  Prachtig. ??

  1. Eens!

Complimenten/opmerkingen? Graag!