Underworld – Beaucoup Fish

Underworld (popmatters.com)

Underworld (vlnr: Darren Emerson, Karl Hyde en Rick Smith)

Inleiding

Het derde (of vijfde) Underworld album werd uitgebracht in 1999, drie jaar na het onverwachte mega succes van de single Born Slippy .NUXX. Een terugblik op een dance klassieker, die nog steeds overeind staat.

Underworld

Freur (pre Underworld) (discogs.com)

Freur (pre Underworld)

In 1979 begonnen Karl Hyde en Rick Smith de band The Screen Gemz, die hun inspiratie putte uit Kraftwerk en reggae. De band breidde uit, begon new wave synth pop te maken, werd hernoemd naar Freur, tekende bij CBS, bracht debuut Doot-Doot uit en hief zichzelf op nadat CBS opvolger Get Us Out Of Here weigerde uit te brengen in andere landen behalve Nederland en Duitsland. In 1985 schreef de band muziek voor de horror film Underworld (ook wel bekend onder de naam Transmutations).

Mk 1
Na het opheffen van Freur ging de band door onder de naam Underworld. De band maakte funky electropop met gitaarwerk. De band kreeg een contract bij Sire Records en maakte twee albums: Underneath The Radar (1988) en Change The Weather (1989). In 1990 ging de band uit elkaar.

Mk 2
Na een periode waarin Hyde en Smith aandacht schonken aan verschillende kunst projecten en onder de namen “Lemon Interupt” en “Steppin’ Razor” kleinschalig muziek uitbrachten, trokken de heren DJ Darren Emerson aan en gingen verder onder de naam Underworld. Omdat de nieuwe incarnatie, alsmede de muzikale richting, van Underworld anders was dan de eerste wordt gesproken van ‘Underworld Mk2’. ‘Underworld Mk1’ verwijst hierbij naar de band van 1990 en eerder. De huidige naam Underworld verwijst feitelijk naar ‘Underworld Mk2’.

Underworld - Born Slippy (discogs.com)

Underworld – Born Slippy

Dance
De focus werd verlegd naar dance muziek, waarbij techno, house, drum and bass en meer experimentele muziek werden gecombineerd. Het eerste album dubnobasswithmyheadman werd uitgebracht in 1994 en werd uitermate goed ontvangen. Het tweede album, het briljante Second Toughest In The Infants, werd zelfs een bescheiden commercieel succes.

In 1996 werd de film Trainspotting uitgebracht en werd een groot succes. Het nummer Dark & Long (Dark Train) was onderdeel van de soundtrack. Maar het was het nummer Born Slippy .NUXX, dat al in 1995 als B-kantje van de (instrumentale) single Born Slippy was uitgebracht, dat Underworld in 1996 op de kaart zette (beide nummers stonden niet op Second Toughest In The Infants). Born Slippy .NUXX is het bekendste Underworld nummer en geldt als één van de beste en best verkochte dance nummers van de jaren (19)90.

Beaucoup Fish

Underworld - Beaucoup Fish (underworldlive.com)

Underworld – Beaucoup Fish

De verwachtingen voor het nieuwe Underworld album waren torenhoog. Kon de band het artistieke succes van Second Toughest In The Infants en het commerciële succes van Born Slippy .NUXX evenaren? Het antwoord kon haast niet anders uitvallen dan ‘nee’, maar toch: ik ben helemaal weg van het album.

De opnamen van het album kenden de nodige problemen. Hyde worstelde met een alcohol probleem (die, naar eigen zeggen, was opgelost toen het album klaar was). De drie leden werkten weinig samen en communiceerden via DAT tapes met elkaar, die in ieders eigen studio’s werden gevuld met ideeën en muziek. Ook al waren er problemen, de muziek heeft er niet onder geleden en wekt zelfs de indruk dat het nog langer had gekund. Met 74 minuten kon het weinig langer duren, vanwege de maximale compact-disc capaciteit destijds. Gloedvolle nummers tonen aan dat er inspiratie genoeg was en dat dance absoluut een verrijking van het muzikale spectrum is. Het ouderwetse idee dat elektronische muziek niets anders is dan op knopjes drukken en daarom geen muziek kan opleveren, wordt door dit album (alweer) naar het land der fabelen verbannen.

Hoes

Het hoesontwerp kwam van het kunstcollectief Tomato, waar Underworld ook deel van uitmaakt. Elke pagina van de liner notes geeft een gestileerde vorm weer in een groot blauw veld. De vormen verwijzen naar het formaat waarop het album beschikbaar was: een cirkel voor de cd, een vierkant voor het vinyl en een rechthoek voor de MiniDisc en cassette.

Door vertragingen in het uitbrengen van het album, wordt op de hoes abusievelijk het jaar 1998 als uitgavejaar weergegeven.

Titel

De titel van het album werd pas laat in het proces gekozen. De band was van plan Tonight Matthew, I’m Going To Be Underworld te gebruiken, naar een in Engeland bekende uitspraak uit het TV programma Stars In Their Eyes. Omdat de titel buiten Engeland wenkbrauwen zou doen fronsen, werd gekozen voor Beaucoup Fish, dat weer werd gehaald uit een sample uit het nummer Jumbo, waar in regionaal Amerikaans accent wordt gesproken over “bookoo fish”.

Recensie

Underworld - Beaucoup Fish - Reclame (amazon.com)

Underworld – Beaucoup Fish – Reclame

In een aantal recensies werd Beaucoup Fish ook wel de Dark Side Of The Moon van de dance genoemd, wat werd bedoeld als een compliment. Maar, een klassieker is het wel. Het aantal fantastische nummers is belachelijk groot én het album bevat Jumbo, één van de allerbeste nummers aller tijden en het ontroerendste dance nummer dat ik ken. Er is iets met dat nummer dat me elke keer weer raakt en is niet voor niets onderdeel van mijn 10 beste nummers aller tijden en mijn overzicht van de beste Underworld singles.

Wat mij betreft bevat Beaucoup Fish alle elementen die Underworld zo onweerstaanbaar maakt. Warme, swingende elektronische muziek met repeterende mantra achtige teksten. Het behoort, samen met het opvolgende Everything, Everything (nummer 28 in mijn album top 50) tot mijn favorite Underworld/dance albums. Er is bijna geen ander album dat zo sterk opent met de eerste vier nummers, die zorgen voor ruim 30 minuten perfectie. Na twee nummers rust wordt met Bruce Lee (een mooie combinatie van rock en dance) het album weer omhoog gestuwd. Het enige nummer dat voor mij niet echt hoeft is Push Downstairs.

Nummers

Alle nummers geschreven door Underworld (Darren Emerson, Karl Hyde en Rick Smith), behalve Shudder/King of Snake geschreven door Underworld, Donna Summer, Giorgio Moroder en Pete Bellotte.

 • Cups
 • Push Upstairs
 • Jumbo
 • Shudder/King of Snake
 • Winjer
 • Skym
 • Bruce Lee
 • Kittens
 • Push Downstairs
 • Something Like a Mama
 • Moaner
Underworld - Beaucoup Fish - Singles (discogs.com)

Underworld – Beaucoup Fish – Singles

Singles

Van het album zijn vijf singles getrokken. Moaner kwam al in 1997 uit als onderdeel van de soundtrack van de film Batman & Robin. De overige vier singles kwamen allen uit in 1999: Push Upstairs, Jumbo, King Of Snake en Bruce Lee, waarvan met name de eerste twee hits werden en het goed deden in de clubs.

In de Verenigde Staten en Canada werden alle singles die waren uitgekomen in 1999 verzameld in een box-set, Beaucoup Fish Singles genaamd, inclusief alle alternatieve mixen die waren uitgebracht.

Na Beaucoup Fish

Underworld (residentadvisor.net)

Underworld

Direct na de uitgave van Beaucoup Fish ging Underworld op een uitgebreide tournee. De tour werd zeer goed bezocht en gewaardeerd. In 2000 werd een samenvatting van de tour uitgebracht op cd en dvd: Everything, Everything (nummer 28 in mijn album top 50).

De problemen in Underworld waren nog niet helemaal voorbij: Darren Emerson vertrok uit de band, die besloot als duo verdere te gaan. In 2002 verscheen het album A Hundred Days Off, een jaar later gevolgd door het carrière overzicht 1992–2002. Na een aantal tours, speciale mixen en een live album in gelimiteerde uitgave, bracht de band in 2007 het album Oblivion With Bells uit, in 2010 gevolgd door Barking.

In 2011 werd Underworld gevraagd muziek te maken voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Londen 2012, waarvoor ze de 2012 Q Award for Innovation in Sound wonnen.

In 2014 begon de band met het remasteren en opnieuw uitbrengen van hun officieel uitgegeven albums. Het eerste album was dubnobasswithmyheadman, waarmee de band op tournee ging. Underworld kwam naar Amsterdam en gaf twee dampende shows in een afgeladen Paradiso. Temidden van de re-releases kondigde Underworld aan dat er in 2016 een nieuw album zou gaan uitkomen: Barbara Barbara, We Face A Shining Future. De uitgave werd gevolgd door een tour, die de band opnieuw naar Paradiso bracht. Het was bijna onmogelijk, maar de twee shows waren zelfs nog beter dan de twee concerten een jaar eerder. Op 25 augustus 2017 werd de expanded, remasterde versie van Beaucoup Fish uitgebracht.

Op dit moment is Underworld onderweg met een project dat World of Underworld heet. Het project kijkt terug en vooruit en geeft de band de mogelijkheid te experimenteren met beeld en geluid.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Beaucoup Fish? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Underworld – Beaucoup Fish. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!