The New Power Generation debuteert met Goldn****

Disclaimer:
Dit artikel maakt gebruik van het woord nigga, omdat het onderdeel is van de naam van het album dat in dit artikel wordt besproken. In openbare uitingen wordt n**** gebruikt.

“STOP RACISM NOW!”

The New Power Generation - Call The Law - Video (youtube.com)

The New Power Generation – Call The Law – Video

Inleiding

In 1991 had rap en hip-hop definitief zijn intrede gedaan in Prince’ werk met de uitgave van Prince And The New Power Generation’s debuutalbum Diamonds And Pearls. De backing band zou onder eigen naam een album gaan uitbrengen, waarin die muziek nader werd geïncorporeerd in het typische Paisley Park geluid.

Rap en hip-hop

In de jaren (19)80 leefde Prince leefde in zijn eigen ‘purple’ wereld en die had een ongeëvenaarde stroom aan geniale albums opgeleverd, waarop Prince niet allen zichzelf, maar ook zijn publiek meenam in een voortdurend wijzigende carrière en artistieke visie. Dirty Mind, Controversy, 1999, Purple Rain, Around The World In A Day, Parade, Sign O’ The Times en Lovesexy toonden een artiest die alleen maar beter, opwindender en complexer werd. Rap en hip-hop gingen aan de wereld van Prince voorbij. Hij wist ervan, maar het deed hem weinig, hij keek er zelfs met enig dedain op neer, getuige ook het nummer Dead On It van het eind 1987 teruggetrokken The Black Album.

Negros from Brooklyn play the bass pretty good
But the ones from Minneapolis play it like it oughta should

See the rapper’s problem usually stem from being tone deaf
Pack the house then try to sing
There won’t be no one left

© 1987 Prince

Public Enemy - Fight The Power - Video (youtube.com)

Public Enemy – Fight The Power – Video

In 1989 veranderde Prince echter radicaal van mening. De film Do The Right Thing was net uitgekomen en voormalig Revolution lid Wendy Melvoin speelde Public Enemy’s Fight The Power tijdens een feestje in Paisley Park. Het publiek reageerde uitzinnig op het nummer en iedereen danste. Iedereen, behalve Prince. Hij nam het nummer in zich op en hij besefte dat hip-hop definitief een verdiende plaats had verworven in de muziekwereld. Melvoin: “He knew it changed, right there. He knew”.

Toeval of niet, in 1991 werd Gett Off uitgebracht. Prince rapt/zingt in het nummer, dat een variatie op het Funky Drummer ritme bevat, inclusief een James Brown sample. Enter hip-hop.

Raps werden voornamelijk overgelaten aan Tony M., onderdeel van The Game Boyz, drie dansers, die werden geïntroduceerd tijdens de Nude Tour. Over de kwaliteiten van Tony M. als rapper kan gediscussieerd worden, maar feit is dat Prince veel vertrouwen had in Tony M. Hij kreeg dan ook veel ruimte op het album Diamonds And Pearls (1991) en het daarop volgende O(+> (1992).

Over het algemeen werkten de raps van Tony M. niet bevorderlijk voor de muziek, met als negatieve uitschieter het dramatische Jughead. Met name live werden de raps van Tony M. onverstaanbare schreeuwpartijen. De raps waren ver verwijderd van de boodschappen van hip-hop sterren en vernieuwers als Public Enemy, KRS-ONE, N.W.A., Ice Cube en Ice-T.

The New Power Generation

In april 1992 werd het idee van een ‘solo’ album van The New Power Generation geboren, toen Prince And The New Power Generation tijdens het Australische deel van hun Diamonds And Pearls tour in de Studios 301 in Sydney de nummers Goldnigga en Deuce & A Quarter opnamen. Na de tour werd de rest van de nummers opgenomen in Paisley Park te Minneapolis. In mei 1993 werd het laatste nummer voor het album opgenomen: 2gether. Het aanstaande album werd aangevuld met twee nummers die al eind 1991 werden opgenomen: Johnny en Call The Law. Het laatste nummer was in maart 1992 al uitgebracht als B-kantje van de Prince And The New Power Generation single Money Don’t Matter 2 Night.

The New Power Generation - Goldnigga (prince.com)

The New Power Generation – Goldnigga

Goldnigga

Ook al is Prince over het hele album heen hoorbaar, niet alleen qua vibe en productie, het album is toegeschreven aan The New Power Generation en geldt derhalve als het debuut van de groep. Het is tevens het eerste album dat op het net opgerichte NPG Records werd uitgebracht.

De uitgavedatum is vastgesteld op 31 augustus 1993, omdat het toen voor het eerst werd verkocht tijdens een concert van Prince And The New Power Generation in Parijs tijdens de Act II tour. Opvallend, want tegen die tijd was Tony M. als geen onderdeel meer dan The New Power Generation.

In tegenstelling tot veel van de hip-hop rond die tijd, is Goldnigga een half live album, met muzikanten die de elektronische drums en instrumenten grotendeels vervangen door analoge instrumenten. Toch heeft het album wel degelijk een hip-hop feel. Ook tekstueel, het album is gericht op de zwarte gemeenschap, er worden een aantal problemen geadresseerd, waaronder het alom vertegenwoordigde racisme, achtergesteldheid en ziekte (AIDS wordt specifiek benoemd). Alle onderwerpen komen aan bod in de drie sleutelnummers op het album.

Black M.F. In The House

Sleutelnummer 1 is het fenomenale, extreem funky, Black M.F. In The House, waarin The New Power Generation een typische ‘red-neck’ bar bezoekt. Het nummer stelt vol humor het pijnlijke blanke racisme aan de kaak. Prince (duidelijk hoorbaar en herkenbaar) rapt vol vuur:

Don’t U hate it when a jig is in the house?
He ain’t been in the club 5 minutes
‘Fore 6 or 7 cuss words flyin’ out his mouth
Hand all on his erection
Makin’ rude gestures in your girl’s direction
Don’t U hate it when they get up and dance?
U don’t watch Soul Train, U ain’t got a chance
What the hell they got 2 come here 4?

Next time we need a big white sign at the door that says
“No black motherfuckers in the house”

© 1993 Prince

Om de boodschap helemaal duidelijk te maken eindigt het nummer met het gescandeerde “STOP RACISM NOW!”.

The New Power Generation - 2gether (themusicshopandmore.com)

The New Power Generation – 2gether

2gether

Sleutelnummer 2 gaat over vastzitten in een uitzichtloos leven, waarin de belofte of de Amerikaanse droom onbereikbaar (b)lijkt.

Your boy got popped in a driveby yesterday
He’ll be lucky if he makes it through the night is what the doctors say
U can take revenge or U can be the one 2 break the chain
U look up in the sky 4 an answer and it starts 2 rain

What are we if we’re not 2gether?
How do we make a life that’s better?
‘cause when we be killin’ one another
How do we call each other brother?

© 1993 Prince

Sleutelnummer 3 is Johnny, dat gaat over condoomgebruik. Over een lome, maar zeer funky, beat wordt op de achtergrond de échte boodschap verkondigd (“Stop AIDS”).

N.B.:
De albumtitel wordt in meerdere uitingen weergegeven als Gold Nigga. Ik gebruik de officiële benaming Goldnigga, zoals die gebruikt wordt op prince.com, het officiële online kanaal vanuit de Prince Estate.

NPG Records - Logo (apoplife.nl)

NPG Records – Logo

Distributie

Vanwege de beginnende ruzie met Warner Brothers (zie ook Prince en de naamsverandering) over contracten, marketing en Prince’ overtuiging dat hij werd tegengewerkt door Warner Brothers, was de uitgave van Carmen Electra’s album de nagel in de doodskist voor Paisley Park Records. De diepe kloof tussen beide partijen werd met de uitgave van dit album onoverkoombaar.

Prince had al snel een eigen, onafhankelijk, label opgericht, NPG Records, dat niet onder het contract met Warner Brothers viel. Distributie moest Prince dan ook zelf regelen. Goldnigga werd in kleine oplages geperst en was alleen beschikbaar bij concerten en via mail-order op het 1-800-NEW-FUNK telefoonnummer en, later, tijdens de Celebration activiteiten in Paisley Park in 2001. Het album is dan ook zeer zeldzaam. Het is tevens niet beschikbaar via streaming diensten. In tegenstelling tot de andere twee albums van The New Power Generation, was Goldnigga ook geen onderdeel van de Tidal deal uit 2015.

Promotie

Ter promotie van het album werd een single uitgebracht, 2gether. Tijdens de Europese tournee van 1993 speelden Prince And The New Power Generation regelmatig nummers van het Goldnigga album. Vaak was dat Johnny. De tour werd gedaan zonder Tony M., toch het boegbeeld van Goldnigga. Ook Rosie Gaines, duidelijk hoorbaar op Call The Law, was al geen onderdeel meer van The New Power Generation.

The New Power Generation - Goldnigga - CD (discogs.com)

The New Power Generation – Goldnigga – CD

Recensie

Mijn mening over de albums Diamonds And Pearls en O(+> is negatief. Ik vind ze over geproduceerd en gevuld met te veel fillers. Maar vooral haat ik de hip-hop die in de muziek is verwerkt. Het voelt onnatuurlijk, is (zeer) slecht uitgevoerd en levert tenenkrommende stukken op (het eerder genoemde Jughead is daarvan het ultieme voorbeeld). Alles wat hip-hop is en destijds was, dit is het niet.

Het opvallende is dat binnen de Prince community de albums zowel worden gehaat alsook hoog worden gewaardeerd. Er zijn zelfs mensen die beweren dat het hun favoriete albums zijn. Feit is dat de albums Prince veel nieuwe fans opleverden, destijds al. De concerten werden extreem goed bezocht. In Nederland speelden Prince And The New Power Generation hun Diamonds And Pearls tour maar liefst 7 (!) keer.

Door velen wordt Tony M. als voornaamste reden gebruikt waarom de albums niet goed zijn. Ook al is er één en ander aan te merken op Tony M.’s rappen, op het Goldnigga album werkt het allemaal wel. Ik heb een zwak voor Goldnigga, de sfeer, de muziek en, ja, zelfs de raps. Het klopt op de één of andere manier. Het album bevat aan aantal klassiekers in het Prince oeuvre. Klassiekers die ik tot op de dag van vandaag nog steeds graag luister.

Voor niet Prince liefhebbers is Goldnigga waarschijnlijk minder interessant (alhoewel: luister naar Black M.F. In The House als het mogelijk is), maar het album verdient een ruime voldoende.

The New Power Generation - Goldnigga - Hoes achterkant (discogs.com)

The New Power Generation – Goldnigga – Hoes achterkant

Nummers

Alle nummers geschreven door Prince, Michael B., Sonny T., Levi Seacer Jr., Tommy Barbarella, Morris Hayes, Tony M., Damon Dickson & Kirk Johnson, tenzij anders aangegeven. Het is echter ook goed mogelijk dat de nummers geschreven zijn door Prince, zonder hulp van buitenaf.

Alle nummers zijn toegeschreven aan The New Power Generation.

 • Goldnigga Pt. 1
 • Guess Who’s Knockin’ (+ Paul & Linda McCartney)
 • Oilcan
 • segue
 • Deuce & A Quarter
 • segue
 • Black M.F. In The House
 • Goldnigga Pt. 2
 • Goldie’s Parade
 • segue
 • 2gether (Prince & Tony M.)
 • segue
 • Call The Law (+ Rosie Gaines)
 • Johnny
 • segue
 • Goldnigga Pt. 3

N.B.:
Guess Who’s Knockin’ was alleen verkrijgbaar op de 1e en 2e persing (waarschijnlijk vanwege het gebruik van een sample van het Wings nummer Let ‘Em In).

The New Power Generation - Goldnigga - CD inlay (discogs.com)

The New Power Generation – Goldnigga – CD inlay

Muzikanten

Op de albumhoes worden de bandleden van The New Power Generation benoemd: Tony M., Levi Seacer Jr., Michael B., Sonny T., Kirky J., Damon Dickson, Tommy Barbarella & Morris Hayes.

Dit is gedeeltelijk juist, de muzikanten die op het album spelen zijn:

 • Tony M. – zang, rap
 • Levi Seacer, Jr. – gitaar
 • Michael B. – drums
 • Sonny T. – bas, achtergrondzang op 2gether
 • Kirk Johnson (Kirky J.) – achtergrondzang, percussie
 • Damon Dickson – achtergrondzang
 • Tommy Barbarella – piano en zang
 • Morris (Mr.) Hayes – orgel, synthesizers en zang

Aangevuld met (allen niet genoemd op de hoes):

 • Prince – zang op Black M.F. In The House en Johnny, achtergrondzang en alle instrumenten
 • Michael B. Nelson, Kathy Jensen, Dave Jensen, Brian Gallagher, Steve Strand – blazers
 • Lester Chambers – harmonica op Black M.F. In The House (sample van The Chamber Brothers’ I Can’t Stand It)
 • Willow – spraak
 • Rosie Gaines – achtergrondzang op Call The Law en Deuce & A Quarter (sample van Prince & The New Power Generation’s Horny Pony)
 • Carmen Electra – zang op Goldnigga Pt. 2 en Goldnigga Pt. 3
 • Overigen – stem op segues en Johnny
The New Power Generation 1995 (ultimateprince.com)

The New Power Generation 1995

Na Goldnigga

De reden dat Tony M. geen onderdeel meer was van The New Power Generation tegen de tijd dat Goldnigga werd uitgebracht, is wat onduidelijk. Waarschijnlijk is het gebrek aan succes een onderdeel van de reden. Tony M. kreeg ruimte om mee te schrijven aan het debuut van Carmen Electra. Het album flopte. Ook het was het laatste Prince And The New Power Generation album O(+> niet het succes waar Prince op had gehoopt. Wellicht werd dat Tony M. aangerekend?

Feit is dat de invloed van rap en hip-hop afnam, en werd vervangen door typische Prince muziek, muziek gebaseerd op Prince’ wereld en overtuigingen. Ook werd ruimte gemaakt voor andere invloeden, zoals R&B.

In 1995 zou The New Power Generation, met een totaal ander (muzikaal) accent, terugkeren met het fantastische Exodus. In 1998 verscheen het laatste album Newpower Soul onder de naam The New Power Generation.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Goldnigga? Laat het weten!

Video
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: The New Power Generation debuteert met Goldn****.

Meer Prince?

2 reacties

 1. Leuk artikel.
  Ik persoonlijk vind de Tony M raps wel ok.
  Ook de NPG albums, die vind ik stukken beter dan het na 1995 werk van Prince zelf.

  In 2018 na hun optreden in Leuven hebben we backstage nog een stukje Johnny rap gedaan met Tony.
  Heel aardige vent.

  1. Ik geloof direct dat hij best ok is, maar zijn bijdragen waren minder imo. Dank voor je reactie!

Complimenten/opmerkingen? Graag!