Junior Murvin – Police & Thieves

Junior Murvin (rollingstone.com)

Junior Murvin

Introductie

1977 was een uitermate goed reggae jaar. Ook dit album was een instant-klassieker. En ook bij dit album was Lee “Scratch” Perry weer betrokken.

Junior Murvin - Police & Thieves (clashmusic.com)

Junior Murvin – Police & Thieves

Police & Thieves – het album

Barry Heptone, Lee Perry & Junior Murvin voor de Black Ark Studio (pinterest.com)

Barry Heptone, Lee Perry & Junior Murvin voor de Black Ark Studio

Geheel terecht is dit album steevast onderdeel van alle lijstjes met verplichte reggae opnamen. Het is opgenomen onder begeleiding van geluidstovenaar Lee “Scratch” Perry in zijn Black Ark Studio (zie ook het verhaal over The Congos – Heart Of The Congos). Perry geeft ook dit album zijn eigen unieke geluid mee. Junior Murvin zingt met zijn prachtige (falset) stem de vaak donkere nummers in, waaronder Lucifer, Roots Train en het geniale titelnummer. Perry zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid echo en reverb aan de stem wordt meegegeven én houdt het riddim laag en intens.

De onderwerpen op het album zijn zwaar, met, zoals op zoveel reggae albums, vele Bijbelse verwijzingen.

Het album wordt, samen met Party Time van The Heptones en War Ina Baylon van Max Romeo, gezien als onderdeel van de zogenaamde “holy trinity”: de drie beste Lee “Scratch” Perry/Black Ark producties.

Police And Thieves – het nummer

Junior Murvin - Police And Thieves (single) (45cat.com)

Junior Murvin – Police And Thieves (single)

Het nummer Police And Thieves werd al opgenomen en uitgegeven in 1976. Het is initieel geschreven door Junior Murvin. Murvin nam in mei 1976 contact op met Lee “Scratch” Perry en liet zijn nummer horen. Perry was zodanig onder de indruk dat hij besloot het nog dezelfde middag op te nemen. Hij besloot ook wat kleine wijzigingen in de tekst door te voeren. De muzikanten op het nummer bestaan o.a. uit Boris Gardiner (bas), Ernest Ranglin (gitaar) en Sly Dunbar (drums). De achtergrondzang wordt verzorgd door twee leden van The Heptones. De dag daarop werden aanvullende opnamen gemaakt voor verschillende (dub) versies van het nummer.

Binnen een paar dagen was het nummer verkrijgbaar en het werd een grote hit op Jamaica. Het nummer gaat over politiegeweld en dat was een herkenbaar thema in het door geweld geteisterde Jamaica gedurende de jaren (19)70. Hierna werd het ook uitgebracht in Engeland (waar het ook een grote hit werd) en de VS.

Notting Hill Carnival 1976 (twitter.com/punkandstuff)

Notting Hill Carnival 1976

In Engeland werd het een soort lijflied na de rellen tijdens het jaarlijkse Notting Hill Carnival. Destijds waren er sterke aanwijzigingen dat de rellen door de politie zelf waren uitgelokt, waarna de (voornamelijk zwarte) bezoekers de schuld kregen van de ongeregeldheden. Twee (blanke) jongens waren ook bij die rellen: Joe Strummer en Paul Simonon van de net opgerichte punk-band The Clash. De gebeurtenissen inspireerden hen tot het opnemen van een cover van het nummer Police And Thieves, in de stijl “‘punk reggae’, not ‘white reggae'”.

The Clash - The Clash (spotify.com)

The Clash – The Clash

De versie van The Clash verscheen op hun debuutalbum The Clash. Veel punkmuzikanten hadden een voorkeur voor reggae, en deze uitvoering is een vroeg voorbeeld van het samensmelten van (punk)rock met reggae. Joe Strummer heeft de beginregels van het nummer aangepast, zodat dit een eerbetoon werd aan het nummer Blitzkrieg Bop van The Ramones.

Junior Murvin zelf was echter niet echt enthousiast: “They have destroyed Jah work!”. Ook Lee “Scratch” Perry vond dat The Clash het nummer hadden “ruined”, maar hing wel een foto van de band aan de muur van zijn Black Ark Studio (de enige witte artiest/band die die eer had/kreeg) en werkte op een later moment zelfs samen met de band.

Nummers

Alle nummers geschreven door Junior Murvin en Lee “Scratch” Perry, tenzij anders aangegeven:

 • Roots Train
 • Police and Thieves
 • Solomon *
 • Rescue Jah Children
 • Tedious
 • False Teachin **
 • Easy Task *
 • Lucifer
 • Workin’ In The Cornfield **
 • I Was Appointed *
* Geschreven door Junior Murvin
** Geschreven door Lee “Scratch” Perry
Junior Murvin - Police And Thieves - BBC Televisie opname (youtube.com)

Junior Murvin – Police And Thieves – BBC Televisie opname

Ter afsluiting

Junior Murvin is altijd muziek blijven maken, maar het succes van dit album en nummer heeft hij nooit meer kunnen evenaren. Hij stierf in 2013 op 64 of 67 jarige leeftijd aan een combinatie van diabetes en hoge bloeddruk.

Ken je dit album? Wat is jouw mening? Laat het me weten!

 

 

Andere 1977 reggae klassiekers

2 reacties

 1. Volgens Vivien Goldman deze maand, die de Clash-versie voor het eerst liet horen aan Bob Marley en Lee ‘Scratch’ Perry, vonden zij die versie wel heel anders, maar waardeerden het wel. Het inspireerde Bob Marley tot het schrijven van Punky Reggae Party.

  1. Dank!

Complimenten/opmerkingen? Graag!