Prince – Indigo Nights

Prince - 21 Nights - Pagina's (1) (thisisopus.com)

Prince – 21 Nights – Pagina’s

Inleiding

Na de uitgave van het album Planet Earth startte Prince zijn 21 Nights In London: The Earth Tour in de O2 in Londen op 1 augustus 2007. Tot en met 21 september verzorgde Prince 21 reguliere concerten in de O2 Arena en 13 zogenaamde aftershows in de, aan de O2 Arena gelieerde, club The IndogO2. Een weergave van de aftershows verschenen als cd bij het boek 21 Nights op 30 september 2008 onder de naam Indigo Nights / Live Sessions. Op de officiële Prince site prince.com wordt het album Indigo Nights genoemd. Deze naam zal wordt in dit artikel gebruikt als de naam van het album.

Earth Tour (princevault.com)

21 Nights In London: The Earth Tour

Tijdens een persconferentie op 8 mei 2007 in Londen maakte Prince bekend dat hij vanaf 1 augustus 21 concerten zou geven in de Londense O2 Arena. De tour kreeg de naam 21 Nights In London: The Earth Tour. Op 15 juli 2007 bracht Prince zijn nieuwste album Planet Earth uit, maar niet op de traditionele manier. Het album kwam uit als gratis bijlage bij de Engelse krant Mail On Sunday. In de rest van de wereld kreeg het album een reguliere release.

Op 1 augustus 2007 begon de residentie van Prince in Londen. Hij trad 21 keer op in de O2 Arena. Prince verzorgde ook 13 zogenaamde aftershows in de, aan de O2 Arena gelieerde, club The IndigO2. Op 21 september werd de residentie afgesloten. De band was hetzelfde als tijdens de voorgaande 3121 Per4ming Live tour, die in Las Vegas had plaatsgevonden. Alleen Marva King werd toegevoegd aan de bestaande band:

 • Prince – zang, gitaar, bas, keyboards, piano, sampler
 • Cora Coleman-Dunham – drums
 • Josh Dunham – bas
 • Morris Hayes – keyboards
 • Renato Neto – keyboards
 • Maceo Parker – saxofoon (van 01-08-2007 t/m 31-08-2007 en 21-09-2007)
 • Greg Boyer – trombone
 • Mike Phillips – saxofoon, vocoder
 • Lee Hogans – trompet
 • Shelby J. – achtergrondzang
 • Marva King – achtergrondzang
 • “The Twinz” (Maya & Nandy McClean) – dans, achtergrondzang

Ook al droeg het verblijf de naam The Earth Tour, de shows stonden niet in het teken van het Planet Earth album. Doorgaans werden één of twee nummers van het album gespeeld.

Prince - 21 Nights (boek) (amazon.com)

Prince – 21 Nights (boek)

Boek 21 Nights

Begin mei 2008 maakte uitgever Atria Books bekend dat zij in de herfst een foto boek zouden uitbrengen dat een “photographic essay” was dat inzicht gaf in “life, lyrics and mystique of one of the most notable and prolific performers of our time, Prince”. Het boek zou voorzien worden van Indigo Nights, een compilatie van de aftershows die Prince verzorgde tijdens zijn 21 nachten in Londen.

Judith Curr namens Atria Books: “We are tremendously honored and excited by this opportunity to present this lyrical and visually rich book from Prince that captures the spirit and voluptuous sound of his brilliant [London run]. 21 Nights is an innovative multimedia book project created by a musical visionary and uncompromising artist, an invitation to experience a side Prince has not revealed until now”.

Prince - Indigo Nights (spotify.com)

Prince – Indigo Nights

Indigo Nights

Op 30 september 2008 werd het boek, en daarmee ook het live album, uitgebracht. Indigo Nights was, na de One Nite Alone… Live! boxset uit 2002 en C-Note uit 2003, het derde live album uit Prince’ carrière tot dan toe.

Het album bestaat uit opnamen afkomstig van de aftershows die plaatsvonden op 17 en 22 september 2007 in The IndigO2 club in Londen. Het album bevat maar liefst 4 covers, en als Beggin’ Woman Blues wordt meegeteld (want het is een medley van 2 nummers met aanvullende tekst van Prince), zelfs 5.

Recensie

Ondanks de gastzangeressen Beverly Knight en Shelby J., die weinig tot niets toevoegen, is dit een leuk live album. Prince klinkt zeer relaxed en komt met leuke en inventieve nieuwe hooks op de proppen. Hij vertelt humoristisch over de tijd dat hij nog gewoon over straat kon en niet werd gezien als een sekssymbool/superster (“all the girls looking at me… to tell me to get out of the way so they could see my cuter friends” en weet nieuwere nummers als The Song Of The Heart en Satisfied urgent te laten klinken. Whole Lotta Love is bijna 5 minuten lang Prince die tekeergaat op zijn gitaar. Pure opwinding! The One en All The Critics Love U In London sluiten het album prima af.

Hoe het album te waarderen vind ik moeilijk. Ik skip best veel, maar de genoemde nummers zijn echt goed, maar redden het album als geheel niet. Voor Prince liefhebbers is het onmisbaar, maar voor de gemiddelde muziekliefhebber is dit geen verplichte kost.

Het boek 21 Nights, waar het album een onderdeel van is, is prachtig vormgegeven en bevat mooie foto’s van Randee St. Nicholas, begeleid door (song)teksten van Prince. Alleen voor fans interessant.

Prince - Indigo Nights - CD (discogs.com)

Prince – Indigo Nights – CD

Nummers

Alle nummers geschreven door Prince, tenzij anders aangegeven.

 • 3121 (1)
 • Girls & Boys
 • The Song Of The Heart
 • Delirious
 • Just Like U (Monologue)
 • Satisfied
 • Beggin’ Woman Blues (2)
 • Rock Steady (3)
 • Whole Lotta Love (4)
 • Alphabet St.
 • Indigo Nights
 • Misty Blue (5)
 • Baby Love (6)
 • The One
 • All The Critics Love U In London

1: bevat muzikale thema’s van The Entertainer geschreven door Scott Joplin, Alexander’s Ragtime Band geschreven door Irving Berlin, Music! Music! Music! geschreven door Bernie Baum en Stephan Weiss
2: geschreven door Prince, Pleasant Joseph, Ben Raleigh, Hilda Taylor
3: geschreven door Aretha Franklin
4: geschreven door John Baldwin, John Bonham, James Patrick Page, Robert A. Plant en Willie Dixon
5: geschreven door Bob Montgomery
6: geschreven door B.B. Borden, Martin Keck, Joyce Kennedy, Gary Moore, Glenn Murdock, Jerry “Wizzard” Seay

Nummers 3121 tot en met Beggin’ Woman Blues opgenomen op 17 september 2007, Rock Steady tot en met All The Critics Love U In London opgenomen op 22 september 2007.

Rock Steady gezongen door gast zangeres Beverly Knight. Misty Blue en Baby Love gezongen door Shelby J.

C&D 8/28, een live versie van Chaos And Disorder, opgenomen tijdens de aftershow van 29 augustus 2007, werd gestreamd op de 3121.com website. Het nummer was geen onderdeel van het album.

Prince - 21 Nights - Pagina's (2) (thisisopus.com)

Prince – 21 Nights – Pagina’s

Prince Opus

Op 10 april 2009 werd de website www.princeopus.com gelanceerd, dat de komst van Prince Opus aankondigde, een vernieuwde versie van het 21 Nights boek, voorzien van het Indigo Nights album op een bijgeleverde Prince iPod en een 40 minuten durende documentaire. Er werd geen uitgavedatum bekend gemaakt. Het is, voor zover bekend, niet uitgebracht. De documentaire is overigens wel beschikbaar, zie de link naar de video hieronder.

Ter afsluiting

Wat zijn jouw gedachten over Indigo Nights? Laat het weten!

Video
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Prince – Indigo Nights.

Meer Prince?

4 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Victor Poederbach op 13-10-2023 om 15:23
  • Reageer

  Luister dit concert eigenlijk best graag. Klinkt relaxed. En ik vind de versie van Girls & Boys ook weer iets speelser.
  En ja… Beggin’ Woman Blues is heerlijk, de versie van Whole Lotta Love moddervet!

  1. Eens hoor, als ik het luister vind ik het zeker ok. Ik merk alleen dat ik het niet vaak opzet. Voor concerten wijk ik toch uit naar bootlegs.

  • Peter van Soest op 07-02-2024 om 19:34
  • Reageer

  Herinneringen van 21 Nights in London kwamen weer naar boven. Mijn vrouw en ik waren er de laatste twee concerten plus twee keer in de Indigo. De eerste avond geen concert maar danste hij daar een beetje. De tweede avond wel een after concert dat begon met Amy Winehouse ‘Love is a losing game’ er ging een rilling door de zaal. Kippenvel all over. En ook weer als ik er aan terugdenk. Wat een verlies dat Prince er niet meer is en ongelofelijk wat hij bij iedereen losmaakte.

  1. Ik ben er destijds niet naartoe gegaan. Vond het te ver en te duur worden. Stom natuurlijk. Goed dat jij het wel hebt gedaan!

Complimenten/opmerkingen? Graag!