Spoon sprankelt, rockt en funkt op They Want My Soul

Spoon Live 2014 (nextlevellights.com)

Spoon Live 2014

Inleiding

Op 5 augustus 2014 werd ik totaal verrast door They Want My Soul, een weergaloos album van de Amerikaanse band Spoon.

Spoon

Spoon werd al in 1993 opgericht in Austin, Texas door zanger/gitarist Britt Daniel en drummer Jim Eno. De naam Spoon werd gekozen als eerbetoon aan (een nummer van) de vroege jaren (19)70 avant-gardistische krautrock band Can.

In 1994 debuteerde de band met de EP Nefarious, waarna in 1996 het debuutalbum volgde: Telephono. In 1997 volgde een tweede EP, Soft Effects. In 1998 bracht de band het album A Series Of Sneaks uit.

In 2000 bracht de band de EP Love Ways uit, een jaar later gevolgd door het derde album Girls Can Tell. Het zou het eerste succes blijken voor de band. Het succes beperkte zich echter wel tot de VS, in Europa bleef Spoon grotendeels onbekend. De opvolger Kill The Moonlight volgde in 2002. Drie jaar later volgde Gimme Fiction, wat een nog groter succes werd.

In 2007 werd het eerste meesterwerk van de band uitgebracht: Ga Ga Ga Ga Ga. Het werd een groot succes (weer alleen in de VS). Drie jaar later werd het zevende album Transference uitgebracht.

In de VS was de band uitgegroeid tot een lieveling van de critici. Album na album na album werd de hemel in geprezen. De site metacritic verzamelt zo veel mogelijk (Engelstalige) recensies en aggregeert deze. In 2009 riep de site Spoon uit tot “Top overall artist of the decade”, gebaseerd op de reviews van hun albums die werden uitgebracht tussen 2000 en 2009.

They Want My Soul

Spoon - They Want My Soul (pitchfork.com)

Spoon – They Want My Soul

Het achtste studio album van Spoon kwam uit op 5 augustus 2014. They Want My Soul werd uitgebracht via hun eigen Loma Vista Recordings.

Er zat maar liefst 4 jaar tussen het nieuwe album en de voorganger. De band had een pauze ingelast om weer fris te kunnen starten aan het vervolg. De pauze heeft gewerkt. Ik weet niet precies hoe en waarom ik dit album kocht. Ik denk dat een recensie me nieuwsgierig maakte. Vanaf het eerste moment dat ik het album hoorde, was ik verkocht. Het spelplezier, de inventiviteit, de kracht, de productie: het was (en is) indrukwekkend.

Er is duidelijk aandacht besteed aan de compositie en de opbouw van de nummers en het geluid. Het wonderlijke is dat dit niet ten koste is gegaan van de spontaniteit. Het album leeft en sprankelt voortdurend. Daniel heeft een prachtige, licht schurende stem, die een meerwaarde biedt aan de nummers. De band is strak, soulful, funky zelfs, maar met het gevoel van een (indie?) rock band. Een unieke combinatie.

Het klinkt erg direct, bijna live en opwindend. They Want My Soul is alweer vijf jaar oud, maar elke keer als ik het hoor voelt het alsof het net is uitgekomen. Er is iets onontkoombaars aan het album, dat met 37:35 minuten kort is, maar precies goed. Een aanrader, die in Nederland voor het eerste (zeer, zeer bescheiden) succes zorgde.

En deed dit album het weer goed op het eerder genoemde metacritic? Jazeker, het werd het vijfde (!) album van Spoon dat de status “universal acclaim” verdiende.

Spoon - They Want My Soul - Singles (discogs.com)

Spoon – They Want My Soul – Singles

Singles

Van het album zijn drie singles uitgegeven:

 • Rent I Pay
  Uitgegeven op 10 juni 2014
 • Do You
  Uitgegeven op 1 juli 2014
 • Inside Out
  Uitgegeven op 27 oktober 2014

Nummers

Alle nummers geschreven door Britt Daniel, tenzij anders aangegeven.

 • Rent I Pay
 • Inside Out
 • Rainy Taxi
 • Do You
 • Knock Knock Knock
 • Outlier *
 • They Want My Soul
 • I Just Don’t Understand **
 • Let Me Be Mine
 • New York Kiss ***
* Britt Daniel, Jim Eno, Eric Harvey
** Marijohn Wilkin, Kent Westberry
*** Britt Daniel, Dan Wilson
Spoon 2014 (Tom Hines)

Spoon 2014

Muzikanten

Spoon:

 • Britt Daniel – zang, gitaar, keyboard
 • Jim Eno – drums, percussie
 • Rob Pope – bas, gitaar, keyboard
 • Alex Fischel – gitaar, keyboard
 • Eric Harvey – gitaar, keyboard

Na They Want My Soul

Spoon - Hot Thoughts (youtube.com)

Spoon – Hot Thoughts

In 2017 werd de opvolger Hot Thoughts uitgebracht. Een meer elektronisch album, maar ook vol met prima nummers.

Ik zag de band twee keer live. Helaas vielen beide keren tegen. De opwinding en vuur die op het album duidelijk hoorbaar waren, ontbraken tijdens de live shows. Het was op zich goed, de band speelde prima, de vocalen waren sterk, maar het sprankelde niet, het klonk bijna steriel.

Onlangs bracht de band een verzamelalbum uit, Everything Hits At Once: The Best Of Spoon.

Ter afsluiting

Mocht je met Spoon willen beginnen, begin dan met They Want My Soul: het perfecte instapalbum. Werk van daaruit verder. Alles wat in de huidige eeuw is uitgekomen is het meer dan waard. Een topband!

Ken jij Spoon? Wat vind je ervan? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Spoon sprankelt, rockt en funkt op They Want My Soul. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!