N.W.A. – Straight Outta Compton

N.W.A. (jetmag.com)

N.W.A. (van links naar rechts: DJ Yella, Dr. Dre, Eazy-E, Ice Cube en MC Ren)

You are now about to witness the strength of street knowledge

Inleiding

Zoals ook gemeld in het artikel over Public Enemy’s It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back, was 1988 het jaar dat hip-hop echt doorbrak. In dat jaar werden veel hip-hop klassiekers uitgebracht, waaronder ook dit album. Public Enemy’s album schokte vanwege de kracht van het zwarte bewustzijn en de oproep tot revolutie. Amerika was bang en de band werd public enemy no. 1.

N.W.A.’s Straight Outta Compton schokte de wereld vanwege de inkijk in het zwarte leven in de ‘hoods’ van de grote steden, waar drugs, wapens, geweld en dood de norm waren. Bendes die elkaar naar het leven stonden om de controle over een straathoek. Jongeren die elkaar genadeloos afslachten. Politiegeweld, dat vaak raciaal gemotiveerd was. Amerika was geschokt en de band werd the world’s most dangerous group.

Gezien de boodschap en de verhalen van de groep is het droevig te constateren dat er bitter weinig is veranderd in de afgelopen 30 jaar.

N.W.A.

Ruthless Records logo (discogs.com)

Ruthless Records logo

De groepnaam is een afkorting en staat voor Niggaz With Attitudes. De groep werd in 1987 opgericht door Eazy-E, een schoolverlater en drugsdealer die leefde in Compton, Californië. Met het geld dat hij verdiende met de verkoop van drugs begon hij een platenlabel: Ruthless Records. Eazy-E nam vervolgens Dr. Dre en Ice Cube in dienst om nummers te schrijven voor het nieuwe label. Ze schreven onder andere het nummer The Boyz-N-The-Hood voor een groep, die het weigerde. Eazy-E zag er wel wat in, nam het op onder zijn eigen naam en bracht het uit als zijn debuutsingle. Het werd een hit.

De eerste single van de groep was Panic Zone werd uitgebracht op 13 augustus 1987. De groep bestond destijds uit de drie oprichters van Ruthless Records en nieuw lid Arabian Prince. Het nummer was ook onderdeel van het album N.W.A. And The Posse, dat op 6 november 1987 werd uitgebracht. Naast Panic Zone bevatte het album ook Eazy-E’s debuutsingle en 8 Ball en Dope Man, die beiden als remix op Straight Outta Compton terecht kwamen.

In 1988 werd gewerkt aan de debuutalbums van Eazy-E (Eazy-Duz-It) en N.W.A. (Straight Outta Compton).

Straight Outta Compton

N.W.A. - Straight Outta Compton (hiphop-n-more.com)

N.W.A. – Straight Outta Compton

Op 8 augustus 1988 verscheen het ‘echte’ debuutalbum van N.W.A. op Ruthless Records. Een kleine zes weken na Public Enemy’s It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back werd er alweer een baanbrekend hip-hop album uitgebracht. Weer een album dat innovatief en anders was, waarvan de invloed zo groot was dat er een heel genre naar werd vernoemd: gangsta rap kwam bovengronds.

De groep was inmiddels uitgebreid met DJ Yella, MC Ren en The D.O.C. Arabian Prince vertrok rond de release van het album.

Teksten

De teksten waren van de hand van Ice Cube, MC Ren en The D.O.C. Velen zagen de teksten als een ophemeling van misdaad, moord en gangleven. Anderen zagen het als een afspiegeling van het dagelijkse leven in de wijken Compton, Californië en South Central, Los Angeles. De beschrijvingen van het dagelijkse leven zijn weinig glamoureus. Ik zie niet dat geweld wordt verheerlijkt.

Er is wel iets dat echt opvalt aan het album. Iets dat vandaag de dag soms wat puberaal overkomt: het vele gescheld. Public Enemy deed daar niet (zeer minimaal in ieder geval) aan en de boodschap werd er niet minder door ontvangen en gehoord. Met name N.W.A.’s gebruik van het woord nigga en bitch om zwarte mannen (inclusief zichzelf) en vrouwen te beschrijven was, zeker op deze schaal, nieuw te noemen.

Fuck Tha Police

Op het album afgedrukt met de titel _ _ _ _ Tha Police, het meest controversiële nummer van het album, de groep, het jaar. Op de gecensureerde versie van het album is het nummer niet opgenomen. Het nummer vertelt het verhaal van een rechtszaak. Ice Cube, MC Ren en Eazy-E getuigen tegen de politie tegenover een rechter (Dr. Dre). Vele misstanden worden geadresseerd: stereotypering, ongeldige arrestaties en mishandeling.

Rodney King mishandeling (fox5sandiego.com)

Rodney King mishandeling

Binnen een paar jaar was het nummer extreem relevant (of beter: het ‘bewijs’ van N.W.A.’s gelijk werd openbaar): de Rodney King mishandeling op 3 maart 1991, die toevallig werd gefilmd. De beelden gingen de hele wereld over. Toen een jaar later de politieagenten werden vrijgesproken van mishandeling braken grote rellen uit in Los Angeles (bekend als de 1992 Los Angeles riots). De orde kon pas worden hersteld na inzet van de California Army National Guard, het leger en het Marine Corps. De rellen leverden 63 doden, 2383 gewonden, meer dan 7000 branden, schade aan 3100 bedrijven en bijna $ 1 miljard aan kosten.

Ook vandaag de dag gebeuren de dingen die N.W.A. adresseerde nog zeer regelmatig. Het is en blijft een protest nummer dat, 30 jaar na de initiële uitgave, helaas nog steeds relevant en toepasbaar is.

Destijds was het een schokkend openhartig nummer, dat velen schokte. De manier van rappen van Ice Cube as agressief en direct:

Fuck the police! Comin’ straight from the underground
A young nigga got it bad ‘cause I’m brown
And not the other color, so police think
They have the authority to kill a minority
Fuck that shit, ‘cause I ain’t the one
For a punk motherfucker with a badge and a gun
To be beating on, and thrown in jail
We can go toe-to-toe in the middle of a cell
Fuckin’ with me ‘cause I’m a teenager
With a little bit of gold and a pager
Searchin’ my car, lookin’ for the product
Thinkin’ every nigga is sellin’ narcotics

© 1988 N.W.A.

FBI

N.W.A. logo (altopedia.com)

In het nummer worden politie agenten bedreigd. Met name deze zorgden voor problemen. De FBI schreef een waarschuwingsbrief schreef. De groep werd beschuldigd van “advocating violence and assault” en het oproepen tot acties die “discouraging and degrading to these brave, dedicated officers” waren. De bedoeling was om N.W.A. in een slecht daglicht te stellen. Het tegenovergestelde gebeurde. Het album werd er alleen maar meer door verkocht en kranten trokken meer en meer tijd uit om te schijven over de wijze van opereren van de politie in (de achterwijken van) de steden.

Inmiddels is de bewuste brief ingelijst en is ondergebracht in de Rock And Roll Hall Of Fame.

Recensie

Dertig jaar na de uitgave van Straight Outta Compton is de kracht nog steeds voelbaar en relevant. De muziek is zeer funky en agressief. De teksten en raps zijn hard, agressief en scherp en komen nog steeds aan.

Straight Outta Compton was niet het eerste gangsta rap album, maar wel de eerste die zo populair was en het genre bovengronds bracht. Voor het eerst werd gangsta rap, en in breder opzicht, rap van de Westkust van de VS, commercieel interessant. Zonder enige marketing en radio ondersteuning werden de albums bijna moeiteloos platina.

Elke keer weer kan ik niet geloven dat er maar zes weken tussen dit album en Public Enemy’s It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back zit. Ik heb nog altijd het idee dat er minstens een jaar tussen de beide albums zit. In mijn herinnering heb ik N.W.A. echt veel later gekocht dan It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back. Dat zal waarschijnlijk wel kloppen. Ik draai het album regelmatig en vind het nog altijd opwindend. Een aanrader en een hip-hop klassieker.

N.W.A. - Uitreiking gouden plaat (ambrosiaforheads.com)

N.W.A. – Uitreiking gouden plaat

Huidige status

Straight Outta Compton was van enorme invloed op hip-hop en herschreef de route van het genre. Het album is vaak onderdeel van de top 5 hip-hop albums aller tijden. In 2017 werd het album geselecteerd voor eeuwige preservatie in de National Recording Registry van de Library of Congress, omdat het “culturally, historically, or artistically significant” is.

Nummers

 • Straight Outta Compton
 • Fuck Tha Police
 • Gangsta Gangsta
 • If It Ain’t Ruff
 • Parental Discretion Iz Advised
 • 8 Ball
 • Something Like That
 • Express Yourself
 • Compton’s N The House
 • I Ain’t Tha 1
 • Dopeman
 • Quiet On Tha Set
 • Something 2 Dance 2

Personeel

 • Ice Cube – rap op zes nummers
 • Eazy E – rap op zeven nummers
 • MC Ren – rap op acht nummers
 • Arabian Prince – rap op één nummer, keyboards, drum programmering op vijf nummers
 • The D.O.C. – rap op één nummer
 • Dr Dre – keyboards, drum programmering op vijf nummers, rap op vijf nummers
 • DJ Yella – sampling, drum programmering op zeven nummers, rap op één nummer

Na Straight Outta Compton

N.W.A. - 1989 tour (sfgate.com)

N.W.A. – 1989 tour

De belangrijkste boodschap die N.W.A. achterliet was dat er een uitweg is uit het getto: muziek. N.W.A. is van onschatbare waarde geweest als inspiratiebron voor jongeren in een uitzichtloze situatie met een gevoel voor tekst en flow.

N.W.A. spatte al snel uiteen. In 1989 verliet Ice Cube de groep en ging samen met The Bomb Squad (van Public Enemy bekendheid) werken aan zijn solo album, AmerikKKKa’s Most Wanted (nummer 41 in mijn album top 50). In de eerst volgende uitgave van N.W.A. ging de groep in op het vertrek van Ice Cube en maakten zogenaamde diss (het afzeiken en/of beledigen van iemand) nummers over hem. Op zijn debuutalbum had Ice Cube dat allemaal niet gedaan, maar op het tweede album Death Certificate deed Ice Cube dat wel. Het nummer No Vaseline is een typisch Ice Cube nummer. De felheid, agressie én funk knalt uit de speakers. N.W.A. werd helemaal begraven in het nummer en geldt, tot de dag van vandaag, als één van de beste diss nummers aller tijden.

In 1991 verscheen het album Niggaz4Life. Het was het laatste nieuwe materiaal dat onder de naam N.W.A. zou worden uitgebracht. Dr. Dre en The D.O.C. verlieten N.W.A. en Ruthless Records en stapten over naar Suge Knight’s Death Row Records.

Alle oud leden zouden actief blijven in de muziek. Ice Cube en Dr. Dre hebben de meest succesvolle carrières opgebouwd. Ice Cube heeft de muziek tegenwoordig grotendeels ingeruild voor film. Dr. Dre is een belangrijke en invloedrijke hip-hop producer geworden. Naast drie fantastische solo-albums onder zijn eigen naam en de introductie van de zogenaamde g-funk, heeft hij veel samengewerkt met grote namen, waarvan hij er velen heeft ontdekt, uit de hip-hop, zoals Eminem, Snoop Dogg, 2Pac en 50 Cent.

Op 26 maart 1995 overleed Eazy-E aan de gevolgen van AIDS.

Ter afsluiting

In 2015 kwam de film Straight Outta Compton uit: een film over N.W.A.. De film was zeer succesvol. Een jaar later werd de groep opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame.

Wat vind jij van Straight Outta Compton? Laat het weten!

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!