Stereo MC’s – Connected: onweerstaanbaar en funky

Stereo MC's 1992 (udiscovermusic.com)

Stereo MC’s 1992 (Rob B. midden voor, The Head uiterst rechts)

Inleiding

In 1992 brachten Stereo MC’s hun Connected album uit, een hoogtepunt voor de groep en jaren (19)90 muziek. Nog steeds een album dat ik graag hoor.

Stereo MC’s

Nicholas Hallam (aka The Head) en Rob Charles Birch (aka Rob B.) kennen elkaar al sinds hun vroege jeugd. Ze hebben een gedeelde liefde voor muziek en richtten al snel hun eerste groep op. Toen ze in 1985 naar Londen verhuisden, werd de rock vervangen door rap en soul. Nadat ze geld hadden gekregen om hun flat te verlaten, richtten ze hun eigen label op, Gee Street Records, en kochten een eigen studio, Gee Street Studio.

Onder de naam Stereo MC’s werden in 1987 de singles Move It en What Is Soul? in eigen beheer uitgebracht. Het jaar daarop kregen de singles een bredere uitgave toen Gee Street een distributie deal sloot met Island Records. Onder de naam Ultimatum produceerden Birch en Hallam (in eerste instantie met DJ Cesare) remixes, die aansloegen.

Stereo MC's - 33-45-78 & Supernatural (spotify.com)

Stereo MC’s – 33-45-78 & Supernatural

In 1989 werd het debuutalbum van Stereo MC’s, 33-45-78, uitgebracht, in 1990 gevolgd door het tweede album, Supernatural. Percussionist en drummer Owen If werd aangetrokken voor optredens. De band ging mee als support-act voor Living Colour en The Happy Mondays. In 1990 haalde de single Elevate My Mind de Amerikaanse top 40. Ondertussen produceerde Ultimatum nog steeds remixes, nu ook voor de grote namen als U2.

Zowel Stereo MC’s als Ultimatum hadden succes, dat zich vertaalde in vertrouwen in eigen kunnen. Het volgende album zou daar de vruchten van plukken. Samen met drummer If en zangeres Cath Coffey werden swingende, pakkende grooves ontwikkeld, die enorm zouden aanslaan.

Stereo MC's - Connected (spotify.com)

Stereo MC’s – Connected

Connected

De grooves werden samengebracht op het album Connected, een wonderlijke verzameling van inventieve ritmes en originele funky soul en hip-hop, die allen één ding gemeen hadden: swing. Datum van uitgave: 5 oktober 1992.

De muziek had een echte laidback feel en klonk ‘care free’, maar de teksten waren dat zeker niet. De onderwerpen lipene uiteen van de rellen in LA (naar aanleiding van de Rodney King mishandeling door de politie) tot de invloed van de pers op het geluks- en veiligheidsgevoel van mensen, karma, de gevolgen van drugsmisbruik en mensenrechten. Gelukkig was er ook ruimte voor liefde en eigenwaarde.

Stereo MC’s pasten niet in één hokje. Rob B.:

We were kind of a hybrid at the time. Rap purists wouldn’t dig us as we weren’t straight-up rap. We weren’t an indie group, or a rock group. We were a bit of everything. Nobody could put their finger on us. What got us through was that we were realist music, saying something about where we were coming from. That helped us to make a record that was, at one point, commercial but was also conscious of the times.

Muzikaal is het album een perfecte mix tussen rap, hip-hop, funky soul en dance. Het bevat onweerstaanbare grooves met prachtige melodieën en zang. Het geluid klonk bekend en toch origineel, toegankelijk en eigen. En nog een boodschap ook. Geen wonder dat het album een doorslaand succes werd en in maar liefst 18 landen de platina status verdiende.

Recensie

Op 3 augustus 1993 zag ik Stereo MC’s optreden in het voorprogramma van U2’s indrukkwekkende Zoo TV tour. Een prachtig optreden, die me deed besluiten het album te kopen. Nooit spijt van gehad.

De single Connected kende ik al en de rest van het album beviel me net zo goed. Het hele album kent een mooie sfeer, is funky, soulful, warm en relaxed. Na al die jaren is het album nog steeds een feest van herkenning en geldt het nog steeds als een favoriet.

Stereo MC's - Connected - De singles (dutchcharts.nl/amazon.com)

Stereo MC’s – Connected – De singles

Singles

Er zijn 4 singles van het Connected album uitgebracht.

 • Connected
  (uitgebracht op 14 september 1992)
 • Step It Up
  (uitgebracht op 23 november 1992)
 • Ground Level
  (uitgebracht op 8 februari 1993)
 • Creation
  (uitgebracht op 17 mei 1993)

Nummers

Alle nummers geschreven door Robert Birch (Rob B.) en Nicholas Hallam (The Head).

 • Connected
 • Ground Level
 • Everything
 • Sketch
 • Fade Away
 • All Night Long
 • Step It Up
 • Playing With Fire
 • Pressure
 • Chicken Shake
 • Creation
 • Don’t Let Up (feat. Mica Paris)
 • The End

Muzikanten

 • Robert Charles “Rob B.” Birch – zang
 • Nicholas “The Head” Hallam – DJ
 • Ian Frederick “Owen If” Rossiter – drums, percussie
 • Cath Coffey, Verona Davis, Andrea Groves – achtergrondzang

Met hulp van:

 • James Hallawell – keyboards, orgel
 • Paul O. Kane, Matthew Seligman – bas
 • Chicu Modu – saxofoon
 • Ivan Hussey, Johnny T., Anya Ulman, Laura Cochrane – strijkers
 • Kick Horns – blazers
Stereo MC's - Albums na Connected (spotify.com)

Stereo MC’s – Albums na Connected

Na Connected

Na de uitgave (en het succes) van Connected werd de band door U2 gevraagd het voorprogramma te doen voor hun baanbrekende Zoo TV tour. Tijdens de BRIT Awards van 1994 won de groep in de Best Group en Best Album categorieën.

Helaas waren de kosten van het succes groot. Na een uitputtende tour deed de groep een stap terug, weg van de aandacht en uit de spotlichten, vanwege burn-out. Promotie en reizen deed de groep geen goed, mede omdat ze niet in staat bleken nieuwe muziek te maken. In 1998 deed de groep even van zich spreken met de uitgave van Flash voor de The Avengers soundtrack.

Gedurende de periode dat Stereo MC’s er niet was, gingen Birch en Hallam verder als Ultimatum, en vierden successen als remixers, zoals op Aswad’s Warrior Re-Charge, Madonna’s Frozen, Disposible Heroes Of Hiphoprisy’s Television: The Drug Of The Nation, Electronic’s Idiot Country Two en U2’s Mysterious Ways.

Maar, in 2000 begon het te kriebelen, het werd tijd voor een nieuw Stereo MC’s album. Op 28 mei 2001 verscheen Deep, Down And Dirty, een album dat gedateerd klonk. De tijd voor Stereo MC’s als smaakmaker was voorbij. Er volgden nog drie Stereo MC’s albums: Paradise (2005), Double Bubble (2008) en Emperor’s Nightingale (2011).

De groep treedt nog regelmatig op met een steeds wisselende line-up. Naast Rob B. en The Head is Cath Coffey nog het enige overgebleven bandlid uit de tijd van Connected, na het overlijden van drummer Owen If op 10 juli 2022.

Ter afsluiting

Wat vind jij van de Stereo MC’s en van Connected in het bijzonder? Laat het weten.

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Stereo MC’s – Connected: onweerstaanbaar en funky. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!