Bruce Springsteen – Tunnel Of Love

Bruce Springsteen - Tunnel Of Love era (rollingstone.com)

Bruce Springsteen

There’s a room of shadows that gets so dark brother
It’s easy for two people to lose each other in this tunnel of love

Introductie

Bruce en ik waren lange tijd geen echte match. Ik vond The River intrigerend, het nummer zelfs erg goed, en ik las destijds een uitgebreid verhaal in mijn schoolagenda (!) voor het schooljaar 1981-1982 of 1982-1983. Echter, het geschreeuw en gestamp van Born In The U.S.A. stond me initieel tegen. Omstreeks 1986 raakte ik bevriend met Martin. Een intense vriendschap die mij, muzikaal gezien, twee dingen opleverde:

 • respect voor Elvis Presley;
 • een diepe liefde voor Bruce Springsteen.

Aanschaf

Bruce Springsteen & The E Street Band - Live/1975-85 (brucespringsteen.net)

Bruce Springsteen & The E Street Band – Live/1975-85

Op 14 januari 1987 schafte ik mijn eerste Springsteen aan. Het was de 3 cd’s tellende live box Live – 1975/85. Ik was er weg van. Het introduceerde Springsteen chronologisch en met name Racing In The Street raakte me diep (op 5 juli 2012 hoorde ik het voor het eerst live in Parijs; de tranen hield ik niet tegen). De melancholie, de menselijkheid, de warmte, het was allemaal mooi. Ik begon zelfs Born In The U.S.A. nummers te waarderen (zoals Bobby Jean en My Hometown). Ik was liefhebber. Een liefde die ook nooit meer zou verdwijnen.

Hierna begon het inhalen. Nebraska en het prachtige Darkness On The Edge Of Town volgden. En toen werd het 9 oktober 1987, de datum waarop het nieuwe album zou verschijnen: Tunnel Of Love. Ik kocht het direct. Het is nog steeds mijn favoriete Springsteen album (nummer 6 in mijn album top 50 aller tijden).

Bruce Springsteen - Huwelijk 1985 (pinterest.com)

Huwelijk

Op 13 mei 1985 trouwde Bruce Springsteen met Julianne Phillips. Ze was ruim 10 jaar jonger dan Springsteen en was een model en actrice. Destijds werd de match als vreemd gezien. Springsteen, die nog een working-man imago had, samen met een jet-set blondine: dat kon niet goed gaan, maar in het openbaar zagen ze er gelukkig uit. Ze waren niet echt veel bij elkaar, vanwege werk verplichtingen.

Bruce Springsteen - Brilliant Disguise (single) (wikipedia.org)

Bruce Springsteen – Brilliant Disguise (single)

Brilliant Disguise

Op 3 oktober 1987 werd het eerste voorproefje van het album uitgebracht: Brilliant Disguise.

Een wereldnummer. Een heerlijke drumbeat, met veel akoestische gitaar. Dit klonk heel anders dan wat ik van hem kende. Als dit een voorbode was voor het komende album, zou er nog veel moois gaan volgen.

Echter, de tekst van het nummer bevatte een aantal zeer directe opmerkingen over (zijn?) huwelijk.

I wanna read your mind
To know just what I’ve got in this new thing I’ve found

Well I’ve tried so hard baby, but I just can’t see
What a woman like you is doing with me

I want to know if it’s you I don’t trust
‘cause I damn sure don’t trust myself

Now you play the loving woman, I’ll play the faithful man
But just don’t look too close into the palm of my hand
We stood at the alter, the gypsy swore our future was right
But come the wee wee hours, well maybe baby the gypsy lied

Tonight our bed is cold, I’m lost in the darkness of our love
God have mercy on the man who doubts what he’s sure of

Bruce Springsteen - Brilliant Disguise - Video (hq-music-videos.com)

Bruce Springsteen – Brilliant Disguise – Video

De tekst is prachtig, eerlijk en pijnlijk. De centrale vraag is wie de andere nou eigenlijk ziet. Springsteen stelt twee keer de vraag: Is that you baby or just a brilliant disguise?. De laatste vraag is echter: Is that me baby or just a brilliant disguise?.

Brilliant Disguise is één van de allermooiste nummers van Springsteen, maar wat zegt dit over hem en zijn huwelijk? Of is het allemaal show en heeft hij het over universele emoties?

De videoclip behorende tot het nummer was ook al zo indringend. Springsteen zit in een keuken en zingt het nummer live in. De clip is zwart-wit en bestaat uit één take, gefilmd vanuit een vast punt. Gaandeweg het nummer wordt er steeds meer ingezoomd op Springsteen die, in de camera kijkend, de intieme tekst declareert. Een prachtige clip.

Grappig feit: de video was genomineerd voor 4 MTV Music Awards. Een daarvan was voor ‘best editing’…

Tunnel Of Love

Bruce Springsteen - Tunnel Of Love (brucespringsteen.net)

Bruce Springsteen – Tunnel Of Love

Wat direct opviel aan het album was de presentatie. Stemmige, korrelige fotografie. Geheel het tegenovergestelde van de bombast van Born In The U.S.A.. Het album zelf was ook zo. Ingetogen, spaarzaam en intiem. Wat ook opviel was de minimale inbreng van The E Street Band. Voorgaande albums (met uitzondering van het akoestische Nebraska) waren in essentie Bruce Springsteen & The E Street Band albums. Dit was het eerste album waar dat niet het geval was. Zie ook de reclamecampagne voor The Rising, waarin expliciet wordt gesteld dat dat het eerste album, sinds Born In The U.S.A., was waarop The E Street Band weer meespeelt.

Waar het album echt afwijkt van eerdere albums was de persoonlijke benadering. Bruce sprak nog maar een enkele keer over Billy, Sandy, Bobby, Mary, Johnny, Wendy, etc. Hij sprak over zichzelf en ons.

Ain’t Got You

Het album opent met Ain’t Got You, een liedje over een man die alles heeft:

 • all the bonds baby that the bank could hold;
 • houses ‘cross the country;
 • a house full of Rembrandt and priceless art;
 • a big diamond watch sittin’ on my wrist;
 • a pound of caviar sitting home on ice;
 • a fancy foreign car that rides like paradise;
 • a hundred pretty women knockin’ down my door;
 • paid a king’s ransom for doin’ what comes naturally.

Maar uiteindelijk is Springsteen the biggest fool honey this world ever knew, omdat hij het meisje van zijn dromen niet heeft. Een leuke opener. Gitaar, minimale percussie en zang.

Tougher Than The Rest

Bruce Springsteen - Tougher Than The Rest (single) (wikipedia.org)

Bruce Springsteen – Tougher Than The Rest (single)

Een langzaam (drumcomputer) ritme: boem – tsjak – boem – tsjak, gevolgd door een donker synthesizer motief en akoestische gitaar. Origineel geschreven als een rockabily nummer, werd het tempo flink omlaag gehaald.

Het nummer is als single uitgebracht in juni 1988. De videoclip is een live opname van het nummer. De video bevat beelden van stelletjes die The Tunnel Of Love Express Tour bezochten, zowel lesbische, homo als hetero stellen. Het sterke is dat er geen enkele achterliggende (politieke) agenda achter de beelden zit. Gewoon stelletjes die het goed hebben met elkaar.

Dit nummer is een favoriet. Het heeft een mooie melancholische sfeer en een fenomenaal mondharmonica einde.

All That Heaven Will Allow

Een mooi liedje over Springsteen die een date heeft met een meisje dat is all that heaven will allow.

Spare Parts

Bobby said he’d pull out Bobby stayed in
Janey had a baby it wasn’t any sin
They were set to marry on a summer day
Bobby got scared and he ran away

Bruce Springsteen - Spare Parts (single) (wikipedia.org)

Bruce Springsteen – Spare Parts (single)

En weg is de romantiek en verleiding van de eerste 3 nummers. Een bitter nummer over een ongetrouwde (jonge) moeder, die door haar vriendje wordt verlaten. Ze probeert het kind alleen op te voeden, maar heeft er moeite mee (she was a young girl and she missed the party lights). Ze leest in de krant over een vrouw die haar kind verdrinkt in een rivier. Op het moment dat Janey ook bij de rivier staat, besluit ze haar verantwoordelijkheid te nemen en haar verlovingsring te verkopen voor geld.

Het nummer is als single uitgebracht in oktober 1988 in een beperkt aantal landen (niet in de VS).

Cautious Man

Net als het vorige nummer, is Cautious Man in de derde persoon geschreven. Het gaat over een man die altijd goed oppast en erg voorzichtig te werk gaat. De liefde zorgt er voor dat hij dat niet doet. Hij trouwt met zijn geliefde en bouwt een huis voor haar.

Now Billy was an honest man he wanted to do what was right
He worked hard to fill their lives with happy days and loving nights
Alone on his knees in the darkness for steadiness he’d pray
For he knew in a restless heart the seed of betrayal lay

Hij heeft nachtmerries en weet dat hij altijd zal moeten vechten tegen de strijd van binnen (On his right hand Billy tattooed the word love and on his left hand was the word fear).

Wederom prachtig en klein gehouden. Het ingetogen karakter van het album bevalt steeds beter.

Walk Like A Man

I remember how rough your hand felt on mine
On my wedding day

De openingszin van Walk Like A Man. Springsteen herinnert zich dat hij vroeger met zijn moeder mee moest als de kerkklokken luidden voor bruiloften. Hij heeft de taferelen meerdere malen gezien:

Well would they ever look so happy again
The handsome groom and his bride
As they stepped into that long black limousine
For their mystery ride

Een ontroerend nummer over een man die zijn best doet het goede te doen voor zichzelf en, met name, voor zijn bruid.

Tunnel Of Love

Bruce Springsteen - Tunnel Of Love (single) (wikipedia.org)

Bruce Springsteen – Tunnel Of Love (single)

Het nummer gebruikt een kermisattractie als een metafoor voor een relatie/huwelijk. Springsteen stelt dat liefde simpel zou moeten zijn (man meets woman and they fall in love), maar ziet al snel in dat de rit moeilijk en onvoorspelbaar kan worden (the house is haunted and the ride gets rough). Het is erg makkelijk elkaar te verliezen tijdens de rit.

Muzikaal wijkt het nummer erg af van wat Springsteen gewoon is om te doen. Het heeft een haast funky feel. Het nummer gebruikt geluidseffecten van een achtbaan in Point Pleasant, New Jersey.

Sleutelzin:

Then the lights go out and it’s just the three of us
You, me and all that stuff we’re so scared of

Het nummer is uitgebracht als tweede single van het album in oktober 1987. Een prachtig nummer en tekstueel een hoogtepunt in Springsteen’s oeuvre.

Two Faces

I met a girl and we ran away
I swore I’d make her happy every day
And how I made her cry
Two faces have I

Misschien wel Springsteen’s meest oprechte nummer ooit. In zijn in 2016 verschenen (prachtige) biografie Born To Run stelt hij dat hij moeilijk kon omgaan met liefde (van vrouwen) en dat hij gemeen en onvoorspelbaar kon worden. In dit nummer komt dat ook duidelijk naar voren. Een kracht/neiging die sterker is dan hij wil, maar niet te beteugelen is.

Een prachtig ingetogen nummer.

Brilliant Disguise

De eerste single van het album een één van Springsteen’s mooiste. Zie hierboven voor een uitgebreide beschrijving.

One Step Up

We’ve given each other some hard lessons lately
But we ain’t learnin’
We’re the same sad story that’s a fact
One step up and two steps back

It’s the same thing night on night
Who’s wrong baby who’s right
Another fight and I slam the door on
Another battle in our dirty little war

Bruce Springsteen - One Step Up (single) (wikipedia.org)

Bruce Springsteen – One Step Up (single)

Een prachtige ballad, met prachtige zoete melodie, maar een zwaar onderwerp. Springsteen kijkt terug naar zijn eigen relatie en wat hij ziet is niet best. Zijn eigen rol (When I look at myself I don’t see the man I wanted to be) wordt niet bedekt. Het (echt)paar leert niet de fouten en blijft ruzie maken over dezelfde dingen.

Op het einde van het nummer zit Springsteen in een bar en ziet een vrouw (Mmm she ain’t lookin’ to married, and me well honey I’m pretending) en vraagt zich af of hij iets met haar moet beginnen. Maar hij herinnert zich een droom van de nacht ervoor. Hij droomde dat hij danste met zijn vrouw.

En, alweer, een topnummer. Dit nummer is in februari 1988 als single uitgebracht.

When You’re Alone

Mijn minst favoriete nummer van het album. Het nummer gaat over Springsteen die verlaten wordt door zijn vrouw: When you’re alone you ain’t nothing but alone.

Valentine’s Day

Een tot tranen roerend nummer. Romantisch, melancholisch. Het is ongelooflijk hoeveel gevoel er in dit nummer zit. De middelen zijn minimaal, maar het effect is optimaal. Kippenvel.

Het gaat over Springsteen die in de nacht auto rijdt en niets anders wil dan naar huis gaan om zijn geliefde in zijn armen te houden.

They say he travels fastest who travels alone
But tonight I miss my girl mister tonight I miss my home

Hij voelt zich alleen op this spooky old highway tonight. Maar het enige dat hem echt bang maakt:

That ain’t what scares me baby
What scares me is losing you

Het nummer eindigt met de intense wens:

So hold me close honey say you’re forever mine
And tell me you’ll be my lonely valentine

Het klinkt bijna kitsch als het zo zwart op wit staat, maar Springsteen brengt het met zo veel overtuiging dat het elke keer weer raakt.

Bruce Springsteen - Tunnel Of Love - Binnenhoes (vinyliciously.com)

Bruce Springsteen – Tunnel Of Love – Binnenhoes

Thanks Juli

Het album is opgedragen aan zijn vrouw Julianne Phillips. Je kunt je alleen maar voorstellen wat zij gedacht moet hebben toen ze het album hoorde. Het beeld van relaties en huwelijken dat het album uitdraagt is niet erg positief, op zijn zachtst gezegd.

Maar ging het album over Springsteen’s relatie en zijn kijk daarop? Destijds werd in de recensies gewaarschuwd voor dergelijke simplistische conclusies. Toch was het toen wel erg moeilijk om dat niet zo te interpreteren. De thematiek van het album, de oprechtheid en de vele nummers in de ik-vorm, deden toch vermoeden dat er iets mis was.

Conclusie

Bruce Springsteen - Tunnel Of Love - Foto outtake (gottahaverockandroll.com)

Bruce Springsteen – Tunnel Of Love – Foto outtake

Maar, los daarvan, Springsteen had wel een prachtig album gemaakt. Ik was er direct gek van. De thematiek is herkenbaar. Ik vind het zo mooi, omdat het gaat over vertrouwen (of het gebrek daaraan), twijfel, de wil het goed te doen, vechten tegen het onvermijdelijke, berusting en je neerleggen bij de werkelijkheid (you’ve got to learn to live with what you can’t rise above). Of dat nou is in Spare Parts, Brilliant Disguise of Valentine’s Day.

Tekstueel is het album van een ongekende schoonheid. Springsteen’s kracht ligt sowieso al in de kleine verhalen. Kleine herkenbare momenten, die elk mens in zijn leven tegenkomt en/of meemaakt. Met dit album wordt het extreem persoonlijk en intiem.

Muzikaal is alles minimaal gehouden, wat alleen maar bijdraagt aan de intensiteit van het album. Ik heb wel eens gelezen dat het album een typische jaren (19)80 productie zou kennen. Ik herken me daar in het geheel niet in. Die ‘eer’ komt Born In The U.S.A. eerder toe, naar mijn mening.

Bijdragen

Alle nummers zijn geschreven door Bruce Springsteen. Hij heeft ook bijna alles zelf gedaan op dit album: gitaar, mandoline, bas, keyboards, harmonica, percussie, drum computers, achtergrondzang en (uiteraard) zang. Bij een aantal nummers heeft hij hulp gehad van:

 • Max Weinberg
  percussie op Tougher Than The Rest, Spare Parts, Walk Like A Man, Tunnel Of Love & Brilliant Disguise
  drums op All That Heaven Will Allow, Two Faces & When You’re Alone
 • Danny Federici
  orgel op Tougher Than The Rest, Spare Parts & Brilliant Disguise
 • Patti Scialfa
  zang op Tunnel Of Love, One Step Up & When You’re Alone
 • Roy Bittan
  synthesizers op Tunnel Of Love
  piano op Brilliant Disguise
 • Nils Lofgren
  gitaarsolo op Tunnel Of Love
  zang op When You’re Alone
 • Clarence Clemons
  zang op When You’re Alone
 • Garry Tallent
  bas op Spare Parts
 • James Wood
  harmonica op Spare Parts
A pop Life Logo (apoplife.nl)

 

Nooit meer een A Pop Life artikel missen? Abonneer je op de nieuwsbrieven!

 

Eerste keer Bruce Springsteen & The E Street Band live

Bruce Springsteen - Tunnel Of Love Tour - Nederland advertentie (pinterest.com)

Bruce Springsteen – Tunnel Of Love Tour – Nederland advertentie

Maar, ik had Springsteen nog nooit live gezien met the mighty E Street Band. Daar zou verandering in gaan komen. Springsteen kwam naar Nederland. Dat zou mijn vuurdoop worden.

Bruce Springsteen - Tunnel Of Love Tour Rotterdam 1988 (gettyimages.com)

Bruce Springsteen – Tunnel Of Love Tour Rotterdam 1988

Op 29 juni 1988 was het zover: Bruce Springsteen & The E Street Band stond met de Tunnel Of Love Express in de Kuip in Rotterdam. Het werd een magische avond. Van mijn favoriete album werden 6 nummers gespeeld. De band was aangevuld met een blazerssectie, die de nummers een heerlijke soul feel meegaven. Springsteen ging moeiteloos door de 3 uur grens heen. Ik was overdonderd.

Later bleek dat zowel Chimes Of Freedom als Paradise By The “C” tourpremières waren. Toch leuk.

Tunnel Of Love Express Tour

De eerste Springsteen tour die een naam kreeg (Express). Ondanks dat de E Street Band zo spaarzaam was ingezet bij het album, was de legendarische begeleidingsband gelukkig wel aanwezig voor de tour. Voor deze tour werd The Horns Of Love ingezet als blazers sectie.

Bruce Springsteen - Tunnel Of Love Express Tour boek (pinterest.com)

Bruce Springsteen – Tunnel Of Love Express Tour boek

Deze tour was aanmerkelijk korter dan eerdere tours: 67 concerten (tegenover de 156 van de Born In The U.S.A. tour). De concerten werden gehouden in arena’s en stadions, vaak ‘maar’ twee avonden per stad. De vraag naar kaarten was enorm en alle concerten verkochten uit.

Voordat de tour in de verkoop ging, was Springsteen van plan geweest een solo-tour te doen, ingegeven door het intieme karakter van de nieuwe nummers. Zijn management had al een aantal kleinere zalen gereserveerd. Uiteindelijk besloot Springsteen toch een grotere tour te gaan doen met The E Street Band, omdat hij bang was dat de tour anders te donker en zwaar zou worden.

Maar Springsteen wilde alles wel anders dan hij ooit had gedaan. De standaard hits werden van de setlist afgegooid, er werd een blazers sectie toegevoegd (een al lang bestaande wens van Springsteen; nu kon hij het zich ook veroorloven), de bandleden werden op andere posities op het podium geplaatst. Patti Scialfa, die tijdens de Born In The U.S.A. tour aan The E Street Band was toegevoegd als achtergrondzangers, kreeg een prominente rol en deed regelmatig duetten met Springsteen.

Naar ik begrijp was het even wennen voor de vaste fans. Daar had ik geen last van. Ik was immers pas begonnen, en ik bekeek de show fris en onbevooroordeeld. Wat Springsteen neerzette was een indrukwekkende set van minder bekende nummers, waaronder obscure B-kantjes, covers en natuurlijk Tunnel Of Love nummers. In de toegiften werden oudere nummers gespeeld, maar vaak in andere arrangementen, zoals een kale akoestische versie van Born To Run.

Olympiastadion, Stockholm, 3 juli 1988

Bruce Springsteen - Tunnel Of Love Tour - Stockholm (backstageauctions.com)

Bruce Springsteen – Tunnel Of Love Tour – Stockholm

De eerste helft van dit concert werd opgenomen en uitgezonden via radio stations, die het wilden. Ook in Nederland werd het uitgezonden. Fantastisch om dit te horen, in perfecte geluidskwaliteit. Voordat Chimes Of Freedom werd ingezet, maakte Springsteen bekend dat hij deel zou nemen aan Amnesty International’s Human Rights Now! Tour, die later dat jaar zou starten. De opnamen van dit concert zijn veelvuldig op bootleg uitgebracht. Een prachtig, maar helaas incompleet, document van de Europese Tunnel Of Love Express Tour.

Chimes Of Freedom

Bruce Springsteen - Chimes Of Freedom (EP) (brucespringsteen.net)

Bruce Springsteen – Chimes Of Freedom (EP)

De opname van Chimes Of Freedom, uitgevoerd in Stockholm, werd op 1 augustus 1988 uitgebracht als EP, aangevuld met 3 live opnamen van het Amerikaanse deel van de Tunnel Of Love Express Tour.

Nummers

 • Tougher Than The Rest
 • Be True
 • Chimes Of Freedom
 • Born To Run

Weißensee, Oost-Berlijn, 19 juli 1988

Het meest speciale concert van de tour, en misschien wel uit Springsteen’s carrière, vond plaats op 19 juli 1988. 16 maanden voordat de Berlijnse Muur zou vallen, speelde Springsteen voor een publiek dat bestond uit rond de 500.000 mensen; ongeveer 3% van de gehele populatie van de voormalige DDR (Oost-Duitsland).

Bruce Springsteen - Oost Berlijn 19-07-1988 (ilmitte.com)

Bruce Springsteen – Oost Berlijn 19-07-1988

Hij werd uitgenodigd door de DDR jongeren organisatie JDR, die probeerde de opgelopen spanningen onder jongeren te beteugelen, door het organiseren van een aantal concerten in Oost-Duitsland (andere artiesten die zomer waren James Brown, Joe Cocker en Depeche Mode). In de Oost-Duitse pers werd Springsteen omschreven als iemand die sociale ongelijkheid en onrecht in zijn thuisland aanviel. Initieel werd het concert aangekondigd als concert voor Nicaragua, ter ondersteuning van de Sandinisten. Het concert werd door de nationale staatstelevisie (met een kleine vertraging) live uitgezonden.

Bruce Springsteen - East Berlin 19-07-1988 - Podium (ilmitte.com)

Bruce Springsteen – East Berlin 19-07-1988 – Podium

Voor het eerst tijdens de tour werd afgeweken van de standaard opening: Badlands opende de show. The Promised Land werd opgenomen in de setlist. Voordat Chimes Of Freedom werd gestart, zei Springsteen (in het Duits) dat hij er was om rock ‘n’ roll te spelen voor de Oost-Berlijners, in de hoop dat op een dag alle barrières zouden worden neergehaald. De miljoenen televisie kijkers kregen dit laatste niet mee, omdat dat deel van de speech uit de uitzending werd weggeknipt.

Het concert wordt, door velen, gezien als een belangrijke oorzaak van de uiteindelijke val van de Berlijnse Muur. In tegenstelling tot de bedoeling van de JDR, werden de jongeren alleen maar meer overtuigd dat ze opgesloten waren. Springsteen had ze het gevoel gegeven wat het betekende vrij te zijn. Volgens vele socio-wetenschappers is de rol van het concert van Springsteen niet te overschatten.

Maar, hoe zat het nou met Springsteen’s huwelijk?

Vanaf het begin van de Tunnel Of Love Express Tour was het voor velen duidelijk dat er iets niet goed was. Springsteen’s vrouw Julianne Phillips had haar gezicht in de eerste paar concerten nog wel laten zien, maar hun 3 jarige huwelijk vierden ze niet (samen). Springsteen zou lopende de tour zijn trouwring hebben afgedaan. 

Springsteen en zangeres Patti Scialfa konden óf heel goed acteren óf vonden elkaar wel erg leuk. De chemie tussen Springsteen en Scialfa was zo echt en duidelijk dat de tour door sommigen al Tunnel Of Lust werd genoemd. De duetten die ze samen deden waren intiem, vaak met hoofden en monden tegen elkaar aan zingend in één microfoon. Echter, daadwerkelijke bevestiging was er niet.

Bruce Springsteen - Tunnel Of Love Tour - Gossip (nydailynews.com/blogseitb.com/informalia.eleconomista.es/people.com)

Bruce Springsteen – Tunnel Of Love Tour – Roddel & achterklap

Tot 15 juni 1988. Een Italiaanse paparazzo fotografeerde de twee op het balkon van hun hotel en de tuin van het hotel waar ze intiem relaxten. Het bewijs was daar. Het resultaat was dat Springsteen onderwerp werd van de roddelbladen over de hele wereld, een nieuwe (ongewenste) ervaring voor Springsteen.

Op 17 juni 1988 bevestigde Phillips dat zij en Springsteen uit elkaar waren. Nog dezelfde maand voegde Springsteen’s management toe dat ze uit elkaar waren gegroeid. Op 30 augustus 1988 vroeg Phillips officieel een scheiding aan; medio maart 1989 was de scheiding rond.

In zijn 2016 autobiografie stelt Springsteen: “I dealt with Julie’s and my separation abysmally, insisting it remain a private affair, so we released no press statement, causing furor, pain and ‘scandal’ when the news leaked out. It made a tough thing more heartbreaking than necessary. I deeply cared for Julianne and her family and my poor handling of this is something I regret to this day”.

Springsteen en Scialfa trouwden in 1991, en zijn tot de dag van vandaag bij elkaar.

Na Tunnel Of Love

Human Rights Now! (sting.com)

Human Rights Now!

Zoals al werd aangekondigd tijdens het concert van 3 juli 1988 in Stockholm, ging Springsteen (met The E Street Band) op tour voor de viering van de 40e verjaardag van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Gedurende de maanden september en oktober 1988 was Springsteen nog aan het touren.

Hierna werd het een tijdlang rustig rondom Springsteen. Eind 1989 werd officieel bekend gemaakt dat Springsteen The E Street Band had ontbonden. 

Springsteen verliet zijn vertrouwde New Jersey en verhuisde naar Los Angeles. Op 31 maart 1992 bracht Springsteen twee albums uit, Human Touch en Lucky Town, beiden zuinig ontvangen. Op 12 april 1993 verscheen In Concert/MTV Plugged, een album dat zeer slecht werd ontvangen door de fans én de critici.

Bruce Springsteen - Streets Of Philadelphia (single) (wikipedia.org)

Bruce Springsteen – Streets Of Philadelphia (single)

In 1994 werd Springsteen gevraagd een bijdrage te leveren aan de film Philadelphia. Dat werd het prachtige Streets Of Philadelphia, waarvoor hij een Academy Award ontving.

In 1995 kwam het tot een reünie met The E Street Band voor Greatest Hits. Drie nummers werden opgenomen met zijn oude begeleidingsband, aangevuld met het mooie Secret Garden (dat onderdeel was van de film Jerry Maguire). In hetzelfde jaar verscheen The Ghost Of Tom Joad, een akoestisch album dat (door critici) goed werd ontvangen.

In 1999 werd Springsteen opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Hij verhuisde weer terug naar New Jersey en kocht een ranch. Het was tijd om The E Street Band weer bij elkaar te brengen. The Reunion Tour duurde ruim een jaar en was extreem succesvol. Velen hoopten al jaren Bruce Springsteen & The E Street Band nog eens te kunnen zien en de stadions over de hele wereld liepen moeiteloos vol.

In 2002 verscheen er dan eindelijk nieuw Bruce Springsteen & The E Street Band materiaal: The Rising (zie het artikel Het muzikale antwoord op 9/11: Bruce Springsteen’s The Rising).

Ter afsluiting

Mijn favoriete album van Bruce Springsteen is zijn minste gespeelde set van nummers. Wellicht begrijpelijk, omdat het hem waarschijnlijk ook herinnert aan een periode die niet echt leuk was (net als Prince van Emancipation ook zeer weinig tot niets meer live speelde). Bob Dylan zei eens over zijn Blood On The Tracks: “A lot of people tell me they enjoy that album. It’s hard for me to relate to that. You know, people enjoying that type of pain”. Wellicht is dat ook zo bij Bruce Springsteen en Tunnel Of Love.

Bruce Springsteen & The E Street Band - LA Sports Arena California 1988 (live.brucespringsteen.net)

Bruce Springsteen & The E Street Band – LA Sports Arena California 1988

Hoe het ook zij, ik hou van het album en de tour. Ik was dan ook zeer blij met de aankondiging dat de Tunnel Of Love Express Tour ook een uitgave kreeg op Live Bruce Springsteen (live.brucespringsteen.net). Het concert in de LA Sports Arena, Los Angeles van 23 april 1988, één van de vele concerten uit de Springsteen archieven, werd beschikbaar gesteld op 8 juli 2015. Wellicht wordt het tijd voor Oost-Berlijn? Of het complete Stockholm concert? Of, beter, Rotterdam, 29 juni 1988 (ik heb daar opnamen van, maar die zijn niet echt best).

Bruce Springsteen - Icoon (brucespringsteen.net)

Jouw mening
Wat vind jij van Tunnel Of Love? Is het ook jouw favoriete Springsteen album, of heb je helemaal niets met The Boss? Laat het weten; het wordt echt op prijs gesteld!

 

Meer Bruce Springsteen

7 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Martin Slooves op 09-10-2017 om 18:36
  • Reageer

  Mooi!

  • Menzo Barendregt op 11-10-2017 om 12:29
  • Reageer

  Weer een prachtig stuk Erwin. Zoals je weet ben ik niet zo’n album -fan , maar meer een “nummer”-fan.
  Maar The Tunnel Of Love Tour heb ik op dubbel CD en die vind ik indrukwekkend. Touhger than the rest vind ik het beste nummer. Heel wat adrenaline-males” hebben dat voor de spiegel geneuried tijdens het scheren voor een avondje uit, om zichzef moed in te zingen. Of het geoefend als openingszin en geprobeerd bij een versierpoging. Allemaal zinloos natuurlijk, maar toch
  Ik heb de Stockholm uitzending waar je het over hebt destijds op de radio geluisterd en opgenomen op tape. Die heb ik nog. Wat me daarvan het meeste is bijgebleven is zijn (wel erg ingekorte) live uitvoering van Chimes OF Freedom. De oorspronkelijke uitvoering van Bob Dylan was me nooit zo opgevallen. Dat is dan weer het leuke van covers.

  1. Ha ha, adrenaline-males. Mooie uitdrukking. Dank je wel voor je reactie!

  • Edward Gubbels op 15-10-2022 om 11:28
  • Reageer

  Fantastisch album. Het titelnummer staat in mijn top 3 aller tijden (!)

  1. Bij mij top 10

  • Martin op 30-04-2023 om 23:16
  • Reageer

  Yep! Zijn wij niet bij die Tour geweest in De Kuip?

  1. Jazeker, was een fantastische avond

Complimenten/opmerkingen? Graag!