Sun, top funk & soul uit Ohio

Sun - Wanna make Love / Sun-Power / Sunburn (bgo-records.com)

Sun – Wanna make Love / Sun-Power / Sunburn

Inleiding

Sun (soulmusic.info)

Sun

Onlangs was ik met een collega in de (werk)pauze naar platenzaak Fame. Eens in de paar weken doen we dat op vrijdag. Deze keer viel mijn oog op de dubbel-cd van de band Sun. Het betrof een compilatie van drie Sun albums. Ik weet niet waarom, maar het sprak me aan, dus ik kocht het. En blij toe! Deze compilatie van de eerste 3 platen verscheen een jaar geleden, op 1 april 2016. Naar aanleiding van de nieuwe aanschaf op (onder)zoek naar Sun.

Wat opvalt, is dat er over Sun eigenlijk niet veel te vinden is. Sun is een R&B, soul, disco, en funk band die werd geformeerd in het midden van de jaren (19)70 en acht platen uitbracht tussen 1976 en 1984. De band kwam uit funkhoofdstad Dayton, Ohio, de regio die ook Funkadelic, Parliament, The Gap Band, The Ohio Players, Lakeside, Zapp en Slave voortbrachten. Een behoorlijke indrukwekkende lijst met namen.

Overnight Low Band

De belangrijkste componist en oprichter van Sun is Byron Byrd. Zijn eerste band van belang heette Overnight Low Band. Een aantal opgenomen singles leidden tot niets en in 1974 ging de band op tournee en speelde op scholen en universiteiten. Helaas stapten drie van de leden halverwege op naar een nieuwe band: The Ohio Players.

Voorprogramma Mandrill

Sun logo (soulmusic.info)

Sun logo

Gelukkig zat er iets positiefs aan te komen voor de Overnight Low Band. Ze waren geboekt als opener voor funkband Mandrill, tijdens een concert in Ohio. Toevallig was producer Beau Ray Fleming aanwezig. Toen hij de reactie van het publiek op het voorprogramma hoorde, nog voordat ze een noot hadden gespeeld, ging hij de zaal in om te kijken waar iedereen zo enthousiast van raakte. Beau Ray Fleming was zwaar onder de indruk: dit was een getalenteerde band! Later op de avond kwam hij in gesprek met ze en regelde een deal voor de band.

Naamsverandering

Een ander naam voor de band bleek echter wel nodig. Na een ruime tijd werd de naam Celestial Sun voorgesteld. Toen trompettist en trombone speler John Wagner voorstelde om de band simpelweg Sun te noemen, was de nieuwe naam een feit.

Live On, Dream On

Sun - Live On Dream On (allmusic.com)

Sun – Live On Dream On

Er werd getekend bij Capitol Records en er kon worden begonnen aan het opnemen van het debuut album. De band, bestaande uit Byron Byrd (tevens leadzanger), John Wagner, bassist Hollis Melson, drummer Kym Yancey, gitarist Shawn Sandridge, percussionist Chris Jones en toetsenist Dean Hummons, namen het Sun debuut album Live On, Dream On op in 1976.

De debuut single werd het titelnummer Live On, Dream On en de single deed helemaal niets. Als gevolg daarvan maakte het album ook geen enkele indruk.

Als tweede single van het debuut werd Wanna Make Love (Come Flick My Bic) gekozen. Dit nummer kwam wel in de hitlijsten terecht. Het schopte het tot nummer 15 in de landelijke Dance lijst. De makers van de Bic pennen hielpen overigens wel mee door het thema van het nummer te gebruiken in hun promotie campagne.

Wanna Make Love (Come Flick My Bic)

Sun - Wanna Make Love (allmusic.com)

Sun – Wanna Make Love

Ook het album Live On, Dream On begon momentum te krijgen. Capitol besloot het debuutalbum opnieuw uit te brengen onder de naam Wanna Make Love (Flick My Bic).

Het werkte: het album werd een bescheiden hit. En terecht. Het is een erg goed album, waarvan je niet kunt geloven dat het een debuut betreft. De muziek is diep geworteld in funk en soul.

Recensie

Opener Live On, Dream On is een erg funky nummer (ik denk bij dit nummer sterk aan Ian Dury’s Wake Up And Make Love With Me). Tweede nummer Tell The People is zeer funky, gevold door My Women: een ballad, dat halverwege uptempo wordt (naar dit deel heeft George Michael vast geluisterd toen hij Wham!’s Edge Of Heaven schreef). They’re Calling For More is een heerlijke funk stamper in de trant van Stevie Wonder’s Superstition. Toen ik het nummer Wanna Make Love (Flick My Bic) voor het eerst hoorde, viel, naast het heerlijke funky ritme, het vocoder stuk direct op. Ik had altijd gedacht dat Zapp de vocoder, mischien niet als pionier, maar wel als een van de eersten, introduceerde in de (zwarte) muziek. Wat schetst mijn verbazing: in de liner-notes staat die bekende achternaam: Troutman. Ja hoor, Roger Troutman was gast op dit nummer met de vocoder. Dus toch Zapp! Overigens wel een hoogtepunt, hoor, dit nummer! Ballades Love Is Never Sure en The Show Is Over zijn prachtige melodieuze nummers. It’s Killing Me doet denken aan Stevie Wonder. Give Your Love To Me is de funky afsluiter.

Samenvattend

Het was even spannend met het debuut, maar alles kwam goed. Voor een debuut album is het erg rijk en de sound is erg volwassen. Sun zou vast en zeker een gouden toekomst in het verschiet hebben.

Sun-Power

Sun - Sun-Power (allmusic.com)

Sun – Sun-Power

Capitol Records dacht hetzelfde, dus Sun werd aan het werk gezet voor de opvolger. Met acht nieuwe nummers en drie additionele band leden ging Sun aan het werk. Na de opnamen kreeg het nieuwe album grote prioriteit (want Sun had de toekomst). Critici ontvingen het nieuwe album, Sun-Power genaamd, enthousiast. Toen het album werd uitgegeven in 1977 deed het het zelfs beter dan Wanna Make Love. De eerste single Boogie Bopper werd een bescheiden hit. De opvolgers We’re So Hot en Just A Minute of Your Time kwamen niet in de hitlijsten terecht.

Recensie

De opener Light Me Up had beter gekozen kunnen worden. Een leuk nummer, maar niet erg opvallend. Het daaropvolgende Boogie Bopper echter, maakt de Sun belofte volledig waar (denk aan Ohio Players en Brothers Johnson). We’re So Hot komt hierna, jazzfunk in de dop: een fantastisch, instrumentaal, nummer! Conscience is een jazzy funk nummer. Net als bij het debuut album, valt het album uiteen in twee delen. Funk op kant A en soul op kant B. Time Is Passing is een langzaam dramatisch nummer, maar met overtuigende violen en vocalen. Prachtig nummer. Just A Minute of Your Time heeft Philly Soul als geluidsbasis. Na twee prachtige soul nummers komt Organ Grinder, een heerlijk funky nummer. Sun-Power wordt afgesloten met het prachtige She Lives Alone (doet denken aan JJ Cale’s Cocaine).

Samenvattend

De sound van het tweede album is iets strakker en gepolijster dan het debuut. Het geluid is rijker en puntiger, met name de blazerssectie. Sun is gegroeid als band en de productie van het tweede album is perfect. Ze waren onderdeel geworden van de funk-elite in Ohio en hadden aangetoond geen one-hit wonder te zijn.

Sunburn

Sun - Sunburn (allmusic.com)

Sun – Sunburn

Het was inmiddels 1978. Een aantal bandleden was ontevreden over hun input, en dan vooral over het gebrek daaraan. Producer Beau Ray Fleming ontsloeg daarop 6 leden van de band. Omdat Sun niet als kwartet verder zou gaan werden vijf nieuwe muzikanten aangetrokken. Sun ging aan het werk met de opvolger.

Recensie

Sunburn start met de single Sun Is Here, een lekker funknummer. Het werd gevolgd door de fantastische single Dance (Do What You Wanna Do), een funky soul nummer à la Maze. When You Put Your Hand In Mine volgt, een prachtige ballade waarop Byron Byrd met kopstem prachtig zingt. Jazzy You’re The One volgt. Een beetje te glad naar mijn smaak, maar wel goed. Het volgende nummer Long Drawn Out Thang, klinkt erg lekker. Het zou een nummer van Earth, Wind and Fire, ten tijde van All N’ All en I Am, kunnen zijn. You Don’t Have To Hurry is een jazzy ballad, die prima werkt. I Had A Choice gaat door in hetzelfde thema, zowel tekstueel als muzikaal. De afsluiter Sun Of A Gun is funky en vol soul: Lekker nummer.

Samenvattend

Sunburn had een gladder, gepolijster geluid dan de eerste twee albums. De nummers zijn over het algemeen nog steeds erg goed, maar het mag wel wat rauwer allemaal. Het zou het meest succesvolle album van Sun worden: Sunburn zou de goud status halen in de VS en twee hitsingles voortbrengen. Gezien het feit, dat meer dan de helft van de band was vervangen, is het toch opmerkelijk dat de band op de proppen kwam met hun meest succesvolle album.

Vervolg

Sun 1978 (youtube.com)

Sun 1978

Hun grootste (single)hit Sun Is Here zou nooit meer overtroffen worden.

Na Sunburn zou Sun album Destination Sun uitbrengen in 1979. Dat zou een nog groter succes worden dan Sunburn. Hierna was het echter over voor Sun. De vier albums die hierop volgden, Sun Over the Universe uit 1980, Force of Nature uit 1981, Let There Be Sun uit 1982 en Eclipse uit 1984 deden steeds minder tot niets meer. Sun hielp zichzelf ook niet echt door de vele personeelswijzigingen. Bij de release van Eclipse was alleen Byron Byrd nog over. Zelfs producer Beau Ray Fleming was na 1982 vertrokken.

Compilatie

De compilatie die ik pas geleden kocht bevat dus hun drie eerste, en artistiek meest interessante, albums. Ik heb het idee dat veel artiesten de band kennen, gezien de vele muzikale herkenningen die ik heb als naar de muziek luister.

Mocht je een keer zin hebben in heerlijke funk en soul: Sun is een aanrader!

Ter afsluiting

Ken jij Sun? Wat vind je van hun muziek?

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!