Sinterklaas avond 1977 & Queen’s News Of The World

Queen 1977 (queenphotos.wordpress.com)

Queen 1977

“We couldn’t reinvent ourselves as a punk band, but we wanted it a little more simple…”

Roger Taylor

Sinterklaas avond 1977, 40 jaar geleden

Sinterklaas 1977 (apoplife.nl)

Sinterklaas 1977

Zoals beschreven in het artikel Sinterklaas avond 1976 & ABBA’s Dancing Queen ging ik niet meer op zoek naar de Sinterklaas cadeau’s. Ik wilde voor Sinterklaas 1977 heel graag de laatste LP van Queen hebben en ik dacht wel dat ik die zou krijgen, maar helemaal zeker van mijn zaak was ik niet.

We maakten altijd surprises voor elkaar. Voor mij hadden die vaak te maken met muziek. In 1977 kreeg ik een pick-up met bijbehorend gedicht. Het gedicht heb ik niet meer, maar het cadeau wat er in zat wel. De grootte van de surprise kwam overeen met de grootte van mijn dierbaarste wens; dat paste prima. Na het voorlezen van het gedicht en het openmaken van de surprise was hij er dan toch echt: de laatste LP van mijn allereerste muziekliefde, Queen: News Of The World.

New Musical Express, 18 juni 1977

Queen NME 18-06-1977 (brianmay.com)

NME 18-06-1977

Queen en de Britse pers: het is nooit een gelukkig huwelijk geworden. Freddie Mercury liet zich er toch toe verleiden te spreken met New Musical Express (Engels muziekblad) journalist Tony Parsons. De titel van het uiteindelijke stuk was Is this man a prat?. Het is (over)duidelijk wat de NME als antwoord zou geven: Ja! Eén van de dingen die Mercury zei was: Stuff criticism, darling. I’m bringing ballet to the masses. Het stuk gaat verder over de opkomende punk beweging en de new wave aan artiesten en bands, waardoor het gevaar aanzienlijk zou zijn dat Queen oud nieuws zou worden.

Ten tijde van de opnamen van News Of The World namen The Sex Pistols hun debuut album op in hetzelfde studio complex als Queen. Brian May herinnert zich dat hij Johnny Rotten wel eens tegenkwam en dat dat prettige gesprekken waren.

Op een dag, echter, kwam Sex Pistols bassist Sid Vicious de opname ruimte van Queen binnen en zag Freddie Mercury. “Ah, Freddie Mercury. Have you succeeded in bringing ballet to the masses, then?”, vroeg Sid, verwijzend naar het interview in de NME. “Oh, yes, Simon Ferocious”, zei Mercury. “We’re trying our best, dear”. Mercury stond op van zijn stoel en begon te spelen met de veiligheidsspelden op het leren jasje van Vicious. “Tell me, did you arrange these pins just so?”, vroeg Mercury. Toen Sid wilde dreigen duwde Mercury hem naar achteren en zei “What are you going to do about it?”. Vicious verliet daarop de kamer.

News Of The World

Queen - News Of The World - Schilderij (stevehoffman.tv)

Queen – News Of The World – Schilderij

News Of The World is het zesde studio album van Queen. Het werd uitgegeven op 28 oktober 1977. Omdat er op het voorlaatste album (A Day At The Races, het eerste door Queen zelf geproduceerde album) wat kritiek was gekomen (het zou “boring” zijn), besloot Queen wat meer mainstream te werk te gaan. Ze bleven overigens wel de producers.

Direct na de A Day At The Races Tour begon de band in juli 1977 met de opvolger. De input van Freddie Mercury en Brian May was minder dan voorheen. Twee maanden later (september) waren de opnamen gedaan.

Nieuwe muziek

In het afgelopen jaar was het muzieklandschap aanzienlijk veranderd. Verschillende nieuwe muziekstijlen waren opgekomen en populair geworden, zowel bij het publiek als onder muzikanten: punk, new wave en disco. Queen onderzocht de eerste twee genres op het nieuwe album. De nummers waren directer en back-to-basic. Productioneel werden de studio trucks en meerdere overdubs achterwege gelaten. Ook de tijd die de band in de studio besteedde (6 weken) was aanzienlijk minder dan bij de voorgaande albums.

Met name het nummer Sheer Heart Attack (dat al in 1974 is geschreven voor het album met dezelfde naam) leek een reactie te zijn op punks. De tekst “I feel so inarticulate” lijkt de mening van Roger Taylor te onderschrijven dat punk bands weinig tot geen talent hadden.

Albumhoes

Queen - Astounding Science Fiction - The Gulf Between (oktober 1953) (queenpedia.com)

Astounding Science Fiction – The Gulf Between (oktober 1953)

Op de hoes van News Of The World houdt een gigantische robot een bewusteloze Brian May en een bloedende Freddie Mercury in zijn hand. John Deacon en Roger Taylor vallen naar beneden.

Het is een schilderij van Frank Kelly Freas, die eerder had gewerkt voor o.a. MAD Magazine. In het verre verleden deed hij ook illustraties voor verschillende science-fiction publicaties. Roger Taylor was een sci-fi fan. Hij was zeer gecharmeerd van de voorkant van Astounding Science Fiction, uitgave oktober 1953. Dat bevatte een schilderij van Freas. Het was de iconische robot die een dode man vasthield.

Taylor wilde het graag gebruiken, dus de band nam contact op met Freas en vroeg hem of hij het schilderij nog eens zou willen maken, maar dan met de vier Queen leden.

Waarvan akte.

Beoordeling

Queen - News Of The World - Gatefold (ultra-combo.com)

Queen – News Of The World – Gatefold

Wat vond ik destijds van het album?

Het was niet mijn lievelingsalbum van Queen. Dat is het ook nooit geworden. Afgaande op de goede nummers die er op staan (We Will Rock You, Sheer Heart Attack, Spread Your Wings, Fight From The Inside, Get Down, Make Love, It’s Late en My Melancholy Blues) zou het album een 6,5 (van de 10) krijgen. En dat klopt ook nu nog wel.

We Are The Champions, een nummer waar Queen mede om herinnerd zal worden, heeft mij nooit bevallen. Het voegt niet, de bombast is ook wat potsierlijk. Ik heb begrepen dat de reactie van de band op het nummer in eerste instantie ook lacherig was. Het nummer dat mij deed opveren was Sheer Heart Attack. Met name de drumbreak halverwege het nummer draaide ik keer op keer op keer. Ik vond dat zo waanzinnig goed! Spread Your Wings is een prachtig nummer van John Deacon. Fight From The Inside is het eerste Queen nummer dat nadrukkelijk is opgebouwd rondom de ritme sectie, bas en drums. Get Down, Make Love is, zeker voor Queen, een seksueel expliciet nummer. Alle geluidseffecten in het nummer komen niet uit een synthesizer (het album The Game uit 1980 was het eerste Queen album waarop een synthesizer te horen is), maar uit Brian May’s Red Special (zijn gitaar) en een Eventide Harmonizer. It’s Late is één van de eerste nummers die ik leerde spelen op (akoestische) gitaar. My Melancholy Blues is een jazzy nummer, met prachtige vocalen van Mercury.

Wat vind ik nu van het album?

Eerlijkheidshalve moet ik er bij vermelden dat ik dit album nauwelijks tot nooit (meer) luister.

Nummers

Queen - News Of The World - Promo (superseventies.com)

Queen – News Of The World – Promo

 • We Will Rock You *
 • We Are The Champions **
 • Sheer Heart Attack ***
 • All Dead, All Dead *
 • Spread Your Wings ****
 • Fight From The Inside ***
 • Get Down, Make Love **
 • Sleeping On The Sidewalk *
 • Who Needs You ****
 • It’s Late *
 • My Melancholy Blues **
Geschreven door
*   Brian May
**   Freddie Mercury
***   Roger Taylor
****   John Deacon

Muzikanten

 • John Deacon: bas, akoestische gitaar op Spread Your Wings en Who Needs You
 • Brian May: gitaar, zang, piano op All Dead, All Dead, lead zang op All Dead, All Dead en Sleeping On The Sidewalk, maracas en akoestische gitaar op Who Needs You
 • Freddie Mercury: zang, piano, achtergrondzang op All Dead, All Dead, koebel op Who Needs You
 • Roger Taylor: drums, percussie, zang, gitaar en bas op Sheer Heart Attack en Fight From The Inside, lead zang op Fight From The Inside
Queen - Live News Of The World Tour 1978 (queenphotos.wordpress.com)

Queen – Live News Of The World Tour 1978

Afsluitend

Wat vind jij van het album? En van Queen? Laat het weten!

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!