Zapp, revolutionaire electro funk pioniers

Zapp (pinterest.com)

Zapp

Inleiding

Op 28 juli 1980 werd het debuutalbum van Zapp uitgebracht. Het nummer More Bounce To The Ounce was de single. Een revolutionair en fantastisch album en nummer. Zapp zou uitgroeien tot een uiterst invloedrijke electrofunkgroep. Helaas zou het verhaal eindigen in ongekende tragedie. Het bizarre verhaal van Zapp.

Roger Troutman en de talk-box (pinterest.com)

Roger Troutman en de talk-box

Zapp

De eerste tekenen van leven van de familie Troutman was het album Introducing Roger van Roger & The Human Body in 1976. Roger Troutman was in 1976 ook te gast op het nummer Wanna Make Love (Flick My Bic) van Sun. Al in die tijd gebruikte Roger Troutman zijn unieke talk-box, een vocoder die door een syntheszier werd gehaald en op die wijze een robotisch aandoende stem kon maken en gebruiken. Voor die tijd hadden Roger Troutman en zijn broers verschillende andere bands geformeerd. De funk en soul zat in het bloed van de familie.

In 1977 werd de naam van de band veranderd in Zapp. Ze raakten bevriend met Phelps “Catfish” Collins en William Earl “Bootsy” Collins, die beiden speelden bij George Clinton’s geniale funk collectief Parliament-Funkadelic. In 1978 schreef Roger Troutman More Bounce To The Ounce. Op aanraden van Clinton bracht Troutman de demo naar Warner Bros. De band werd direct gecontracteerd.

Zapp - Zapp (spotify.com)

Zapp – Zapp

Zapp – Zapp

Het debuutalbum van Zapp werd uitgebracht op 28 juli 1980. De productie was in handen van Bootsy Collins. Het album bevat het monumentale More Bounce To The Ounce, één van de meest funky nummers die ik ken. De zware beat, met de handclaps, de funky bas, het subtiele gitaarwerk én het handelsmerk van Zapp, de talk-box. Het zorgde voor een uiterst herkenbare en unieke sound.

De single More Bounce To The Ounce werd een enorme danshit. Het zorgde er mede voor dat het album prima verkocht en het de goud status behaalde. Niet slecht voor een debuut.

Nummers

Alle nummers geschreven door Roger Troutman.

 • More Bounce To The Ounce
 • Freedom
 • Brand New Player
 • Funky Bounce
 • Be Alright
 • Coming Home
Roger - The Many Facets Of Roger (spotify.com)

Roger – The Many Facets Of Roger

The Many Facets Of Roger

Na de uitgave van het debuutalbum kwam de relatie tussen Troutman en Clinton in zwaar weer terecht. Clinton had met Troutman gewerkt aan Troutman’s debuutalbum en de kosten daarvoor gedragen. Aan het begin van de jaren (19)80 werd duidelijk dat Clinton’s zakelijke inzicht veel te wensen overliet en dat zijn muziek niet meer aansloot bij de huidige tijden. Troutman zag dat ook en accepteerde een hoger bod van Warner Bros. om zijn album af te maken. Clinton heeft het Troutman nooit vergeven. Het verhaal gaat dat de finale ineenstorting van Clinton’s zakelijke en muzikale imperium grotendeels werd veroorzaakt door de verliezen die hij leed aan Troutman’s debuutalbum, zonder dat hij er ooit iets van terug zag. Het zou gaan om minstens $5 miljoen.

Het debuutalbum van Roger (de artiestennaam van Roger Troutman), The Many Facets Of Roger, werd uitgebracht in augustus 1981. Het werd een enorm groot succes. De plaat haalde zelfs de platina status.

Zapp - Zapp II (spotify.com)

Zapp – Zapp II

Zapp – Zapp II

Op 14 oktober 1982 werd het tweede album van Zapp uitgebracht: Zapp II. Het album leunt minder op de p-funk die het debuut mede kenmerkte. Met het nummer Dance Floor kende het album alweer een enorme hit. Alweer een enorm dansbaar nummer, waarop het bijna onmogelijk is stil te blijven zitten.

Ook dit album werd een grote hit en behaalde de goud status.

Nummers

Alle nummers geschreven door Roger en Larry Troutman.

 • Dance Floor
 • Playin’ Kinda Ruff
 • Doo Wa Ditty (Blow That Thing)
 • Do You Really Want an Answer?
 • Come On
 • A Touch of Jazz (Playin’ Kinda Ruff Part II)
Zapp - Zapp III, The New Zapp IV U, Vibe & Roger - The Saga Continues..., Unlimited! & Bridging The Gap (spotify.com)

Zapp – Zapp III, The New Zapp IV U, Vibe & Roger – The Saga Continues…, Unlimited! & Bridging The Gap

Vervolg

In juli 1983 werd het derde Zapp album, Zapp III, uitgebracht. Het album haalde de goud status nog wel, maar was minder succesvol. Toen in 1985 The New Zapp IV U werd uitgebracht was het eigenlijk over voor de band. In 1989 werd het vijfde Zapp album V, ofwel Vibe, uitgebracht.

Onder tussen ging de solo carrière van Roger ook gewoon door. In 1984 volgde Roger’s tweede soloalbum, The Saga Continues!. In 1987 verscheen Unlimited! en in 1991 Bridging The Gap.

Zapp & Roger - All The Greatest Hits (spotify.com)

Zapp & Roger – All The Greatest Hits

Opleving

In oktober 1993 werd de verzamelaar Zapp & Roger – All The Greatest Hits uitgebracht. Het werd een doorslaand succes. Binnen de kortste tijd kon het album platina worden gecertificeerd.

Het succes van het album, alsmede het veelvuldige gebruik van Zapp samples in hip-hop, zorgde voor veel waardering en hernieuwd respect voor Roger Troutman en Zapp. In 1995 verzorgde Troutman (met zijn talk-box) achtergondzang op de 2Pac single California Love. Hij speelde ook een rol in de video. Het zou de grootste hit worden waar Troutman aan meewerkte. Hij werd zelfs (mede) genomineerd voor een Grammy in 1997.

Roger & Larry Troutman graf (flickriver.com)

Roger & Larry Troutman graf

Drama

Broers Roger en Larry Troutman werkten grotendeels samen tijdens hun carrière binnen Zapp, en Larry was jarenlang Roger’s manager. Toen Roger Larry ontsloeg viel dat slecht. Ook de financiën van Troutman Enterprises, die onder Larry’s verantwoordelijkheid vielen, liepen slecht. Het bedrijf werd bankroet verklaard en bleef met een schuld van $400.000 achter. Het is niet zeker, maar het lijkt erop dat beide gebeurtenissen de oorzaak waren voor het drama dat zich op 25 april 1999 afspeelde.

Op die zondag werd Roger Troutman neergeschoten toen hij een opnamestudio verliet. De opname in het ziekenhuis mocht niet baten, Roger Troutman overleed. Al snel bleek dat er iets verderop een wagen stond, waarvan getuigen hadden gezien dat van daaruit de schoten waren afgevuurd. In de auto werd het lijk aangetroffen van Larry Troutman, die zichzelf door het hoofd had geschoten.

De muziekwereld reageerde bedroefd en geschokt op het drama dat zich had voltrokken. Roger Troutman, en daarmee Zapp, was niet meer.

De overgebleven leden van Zapp maakte in 2002 nog het album Zapp VI: Back By Popular Demand, dat niet kon tippen aan het eerdere werk. De band treedt af en toe nog op.

Zapp's klassieke singles More Bounce To The Ounce & Dance Floor (dutchcharts.nl)

Zapp’s klassieke singles More Bounce To The Ounce & Dance Floor

Invloed

Zapp is één van de meest onderschatte funk groepen uit de jaren (19)80. Hun funky ritmes en invloed op electrofunk zijn van onschatbare waarde geweest voor de muziek., Met name aan het einde van de jaren (19)80 werd Zapp’s muziek veelvuldig gebruikt in hip-hop producties. Alleen al het nummer More Bounce To The Ounce is meer dan 200 (!) keer gesampled.

Ter afsluiting

Voor een korte tijd was Zapp de allerbelangrijkste funk groep ter wereld. Ook al deed de band buiten Europa niet veel, toch is Zapp onder liefhebbers een grote bekende. En terecht. Met name de eerste twee albums zijn klassiekers binnen de (electro)funk en gelden als inspiratie voor de g-funk, die mede-ontwikkeld werd door Dr. Dre aan het begin van de jaren (19)90.

Wat vind jij van Zapp en de eerste twee albums? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Zapp, revolutionaire electro funk pioniers. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

1 reactie

  • The Zapp Band op 29-07-2020 om 04:30
  • Reageer

  Zapp - Instagram 29-07-2020 (apoplife.nl)

Complimenten/opmerkingen? Graag!