Deee-Lite’s Groove Is In the Heart

Deee-Lite in Nederland 1991 (fanart.tv/apoplife.nl)

Deee-Lite in Nederland 1991 (vlnr: Jungle DJ Towa Towa, Lady Miss Kier en Super DJ Dimitri)

Ooh lala lalalalala / How do you say delicious?
How do you say delovely? / How do you say delectable?
How do you say divine? / How do you say degroovy?
Dewith it?
How do you say Deee-Lite?

© 1990 Deee-Lite

Inleiding

Eendagsvlieg of niet, destijds vond ik Deee-Lite’s World Clique een heel leuk album dat ik vaak draaide. Samen met de ‘daisy’ revolutie van De La Soul’s Three Feet High And Rising zorgde het voor een dosis feel-good die bij mij zeer welkom was.

Deee-Lite in 1987/1988 (flickr.com)

Deee-Lite in 1987/1988

Deee-Lite

De band begon in 1986 als een duo met het stelletje Lady Miss Kier (echte naam Kierin Magenta Kirby) en Supa DJ Dmitry (echte naam Dmitry Brill). In het begin traden ze maandelijks op in verschillende clubs in New York. In 1987 richtten ze de productie maatschappij Sampladelic op, na aanschaf van de invloedrijke Akai sampler.

Naast clubs werden ook optredens verzorgd in het voorprogramma van hiphop artiesten als De La Soul en Jungle Brothers. De groep had al snel een trouwe groep volgelingen. Een daarvan was Towa Tei. Hij zond de groep een demo-tape en de drie begonnen samen te werken. Het beviel en vanaf 1988 trad Tei toe tot de band, onder de naam Jungle DJ Towa Towa.

Deee-Lite viel op in de clubs met hun nieuwe fusie van house, techno, ambient en funk. De visuele aankleding, die rijkelijk putte uit de plaatselijke drag-queen scene, en de culturele diversiteit binnen de groep, maakte de groep razend populair.

De groep had ook een aantal bekende liefhebbers, waaronder A Tribe Called Quest’s Q-Tip en p-funk bassist extraordinaire Bootsy Collins. Bootsy kende nog wel een aantal blazers, The Horny Horns…

Deee-Lite - World Clique (spotify.com)

Deee-Lite – World Clique

World Clique

Op 7 augustus 1990 zag het debuutalbum van Deee-Lite, World Clique, het licht. Mede dankzij de sterke single Groove Is In The Heart, dat een wereldwijde hit was, werd het album een doorslaand succes. Het album kent ook een aantal gasten met grote namen, waaronder Bootsy Collins, Q-Tip, Fred Wesley en Maceo Parker. In de VS had de groep meerdere hits, waardoor het album pas in juni 1991 de hitlijsten verliet. Het bleek het meest succesvolle album van de groep te zijn.

Het is jammer dat het album in dienst is komen te staan van die ene grote hit, Groove Is In The Heart, hoe goed dat nummer ook is. Het heeft ten onrechte de indruk gewekt dat Deee-Lite een typische eendagsvlieg is. Het album bevat meerdere goede nummers, die ook vandaag de dag nog steeds vrolijk stemmen. Ik lees wel eens dat het album gedateerd klinkt, maar ik snap dat niet helemaal. De muziek is nog steeds funky, warm en (bovenal) vrolijk en dansbaar.

Zangeres en tekstschrijver Lady Miss Kier heeft een prima stem, die een grotere carrière had verdiend.

Deee-Lite - World Clique - Singles (dutchcharts.nl/discogs.com)

Deee-Lite – World Clique – Singles

Singles

In Nederland zijn er drie singles van het album uitgebracht, allen in 1990:

 • Groove Is In the Heart
 • Good Beat
 • Power Of Love
Deee-Lite - World Clique hoes achterkant (djmag.com)

Deee-Lite – World Clique hoes achterkant

Nummers

Alle nummers geschreven door Deee-Lite, behalve Deee-Lite Theme, geschreven door Deee-Lite en Herbie Hancock en Groove Is In The Heart, geschreven door Deee-Lite, Herbie Hancock en Jonathan Davis.

 • Deee-Lite Theme
 • Good Beat
 • Power Of Love
 • Try Me On… I’m Very You
 • Smile On
 • What Is Love?
 • World Clique
 • E.S.P.
 • Groove Is In The Heart
 • Who Was That?
 • Deep Ending
 • Build The Bridge

Bij de uitgave van World Clique op compact disc werden twee nummers toegevoegd: de opener Deee-Lite Theme en de afsluiter Build The Bridge.

Deee-Lite - Pers kit (timgur.com)

Deee-Lite – Pers kit

Muzikanten

Deee-Lite

 • Lady Miss Kier – zang
 • Super DJ Dimitri – draaitafels, samples
 • Jungle DJ Towa Towa – draaitafels, keyboards, programming

Aanvullend

 • Bootsy Collins – bas, zang
 • Q-Tip – raps
 • Maceo Parker – saxofoon
 • Fred Wesley – trombone
 • Bill Coleman, Sahirah Moore, Sheila Slappy – (achtergrond)zang
Deee-Lite @ Saturday Night Live 16-02-1991 (gettyimages.com/apoplife.nl)

Deee-Lite @ Saturday Night Live 16-02-1991

Tour

Deee-Lite ging op tournee. De tour duurde lang en deed vele festivals aan. De shows waren uitbundig, met danseressen, lichteffecten en een uiterst strakke band, die onder andere bestond uit p-funk meesters Bootsy Collins en Bernie Worrell. De concerten waren muzikaal van enorm hoog niveau, waarbij opviel dat Lady Miss Kier een erg goede stem had. De beelden die op internet circuleren zijn bij vlagen ronduit spectaculair.

Deee-Lite - Infinity Within, Dewdrops In The Garden, Sampladelic Relics & Dancefloor Oddities (spotify.com)

Deee-Lite – Infinity Within, Dewdrops In The Garden, Sampladelic Relics & Dancefloor Oddities

Na World Clique

Jungle DJ Towa Towa besloot niet mee te gaan op tournee. Hij gaf de voorkeur aan het werken aan het vervolgalbum vanuit zijn huis. Het zou resulteren in het politiek getinte Infinity Within in 1992, waarop thema’s als het milieu, veilige sex en democratie werden benoemd. Het album bevatte twee dans hits met Runaway en Pussycat Meow, maar het album verkocht aanzienlijk minder dan het debuut. Ondanks de positieve kritieken op hun voorgaande tournee, kreeg Deee-Lite geen geld voor een tweede tournee.

Tijd voor reflectie. Het volgende album stond in het teken van de groeiende rave cultuur. Jungle DJ Towa Towa kon zich niet meer vinden in de richting van de band en vertrok vlak voor de uitgave van het Dewdrops In The Garden album uit 1994. Towa, die zijn carrière vervolgde als DJ Towa Tei, werd snel vervangen door DJ Ani. Het album deed het veel beter dan de voorganger en de band toerde bijna een jaar. In de tussentijd was de relatie tussen Miss Kier en DJ Dmitry op de klippen gelopen. Na de uitgave van remixalbum Sampladelic Relics & Dancefloor Oddities in 1996, hief Deee-Lite zichzelf op.

Deee-Lite - Pers kit (timgur.com)

Deee-Lite – Pers kit

Na Deee-Lite

Alle leden zijn nog steeds bezig in de muziek als artiest en/of DJ. Er is geen kans op een reünie. In 2017 verscheen de World Clique 2cd Deluxe Edition met uitgebreid boekje, waarin een groot interview met Lady Miss Kier was opgenomen.

Ter Afsluiting

Wat vind jij van Deee-Lite en het debuutalbum? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Deee-Lite’s Groove Is In the Heart. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Complimenten/opmerkingen? Graag!