Joe Jackson – Night And Day

New York begin jaren (19)80 (businessinsider.com)

New York begin jaren (19)80

Introductie

Night And Day is Joe Jackson’s vijfde album, uitgebracht na zijn verhuizing naar New York. De Engelsman maakte een multiculturele plaat, zonder gitaren (!). En dat voor een van de belangrijke angry-young-men, één van de iconen van de Engelse new wave.

Voor Night And Day

Joe Jackson had al vier platen uitgebracht voor Night And Day. De eerste twee platen, Look Sharp! en I’m The Man, beiden uit 1979, waren typisch Britse new-wave platen met puntige korte nummers. Jackson viel op door zijn scherpe, satirische en villeine teksten, maar ook door zijn muzikaliteit. Beide albums kenden een aantal prachtige nummers als hitjes Is He Really Going Out With Him? en It’s Different For Girls, maar ook prima album nummers als Sunday Papers, Look Sharp! en Fools In Love van album Look Sharp! en On Your Radio en I’m The Man van album I’m The Man.

Joe Jackson - Look Sharp!, I'm The Man, Beat Crazy, The Harder They Come (EP) & Jumpin' Jive (joejackson.com/apoplife.nl)

Joe Jackson – Look Sharp!, I’m The Man, Beat Crazy, The Harder They Come (EP) & Jumpin’ Jive

Opvolger Beat Crazy uit 1980 was mijn favoriet. Slecht begrepen destijds, kent het voor mij bijna alleen hoogtepunten, zoals Beat Crazy, One To One, In Every Dream Home (A Nightmare) en Battleground. Beat Crazy is een fantastisch album. EP The Harder They Come, ook uit 1980, is met 3 nummers wel erg kort, maar ook erg lekker. Daarna leek het over. De Joe Jackson Band werd opgeheven; het einde van een (zeer kort, maar explosief) tijdperk.

N.B.: In 2003 zou de Joe Jackson Band weer bij elkaar komen voor het album Volume 4, een daarop volgende tour en het live album Afterlife uit 2004.

In 1981 verraste Jackson vriend en vijand met het album Jumpin’ Jive, een jazz swing album in de trant van (groot voorbeeld) Duke Ellington. Dat was niet helemaal mijn ding destijds, alhoewel Tuxedo Junction wel een top nummer is!

Night And Day

Joe Jackson - Night And Day (joejackson.com)

Joe Jackson – Night And Day

Night And Day is het vijfde album van Joe Jackson en werd uitgebracht in juni 1982. De titel is geleend van een Cole Porter nummer. De LP had een Night-kant en een Day-kant.

Rond de release van Night And Day was het bijna ongelooflijk dat Jackson ooit werd gecategoriseerd als new wave artiest. Hij had het jaar ervoor Jumpin’ Jive uitgebracht, een album vol met jazz en swing muziek van de jaren ’30 en ’40. Al snel realiseerde hij zich dat hij niet als jazz artiest gezien wilde worden. Wat dat album wel aantoonde was dat Jackson meer was dan de categorie waarbij hij was ingedeeld. Net als Elvis Costello, wilde hij meer. Wellicht belangrijker, hij kon ook meer. Na een zware echtscheiding ontvluchtte hij Engeland en arriveerde begin 1982 in New York, de Amerikaanse stad, die nog sterk in verval was, maar eindelijk de weg omhoog had gevonden. New York, de stad die nooit slaapt, was een perfecte omgeving voor Jackson om enerzijds muziek te schrijven, maar ook om veel ideeën op te doen. Met name de multiculturele kant van de stad inspireerde hem enorm. New York gaf hem de kans om het werk van onder andere Cole Porter en George Gershwin, maar ook de Latin muziek, en vooral Salsa, te ontdekken.

Joe Jackson - Night And Day - achterkant hoes (blog.funkygog.de)

Joe Jackson – Night And Day – achterkant hoes

Night And Day is een weergave van alle invloeden die Jackson tegenkwam en interessant vond. Het resultaat is een opwindende en zeer actuele mix van stijlen. Prachtige teksten, complexe ritmes en inventieve piano en keyboard motieven en melodieën én het ontbreken van gitaar, zorgen voor een compleet unieke luisterervaring. De open productie en gebruik van analoge instrumenten maken die ervaring ook vandaag de dag nog fris en actueel.

Kant 1 van het album, de Night-kant, is de ritmische kant van het album. Opener Another World knalt er meteen goed in. De hele eerste kant van het album kan worden gezien als een suite. Alle nummers lopen in elkaar over, eindigend in Steppin’ Out, het absolute prijsnummer van het album. Het (heerlijke) 4-on-the-floor ritme van het nummer geeft, samen met de instrumentatie, het nachtleven van New York weer en slaagt daar wonderwel in.

Joe Jackson - The Real Men EP (45worlds.com)

Joe Jackson – The Real Men EP

Ten tijde van de single Real Men heeft Jackson een EP uitgebracht (zie hiernaast), met daarop 3 nummers van het album, waarvan de teksten in het Spaans worden gezongen. Een eerbetoon aan de muzikale invloeden die hij had ondervonden voor en tijdens het maken van het album.

Kant 2 van het album, de Day-kant, kent drie langere, melodieuze piano ballads, die uitermate sterk zijn. De emoties zijn echt. Het enige nummer dat daar niet aan voldoet is Cancer. Een uptempo, zeer ritmisch, salsa nummer: Everything / Everything gives you cancer. De band krijgt ook kans om te gloreren op dit nummer, tijdens een lang instrumentaal tussenstuk. Kant 2 start met het ontroerende Breaking Us In Two, dat gaat over de scheiding van zijn vrouw, met de vraag om uit elkaar te gaan met het doel de liefde, die er ooit onvoorwaardelijk was, nieuw leven in te blazen. Het album wordt verbluffend afgesloten met A Slow Song, een romantische ode aan de klassieke ballad:

Music has charms they say
But in some people’s hands
It becomes a savage beast
Can’t they control it
Why don’t they hold it back

You see my friend and me
Don’t have an easy day
And at night we dance not fight
And we need the energy
If not the sympathy

But i’m brutalized by bass
And terrorized by treble
I’m open to change my mood but
I always get caught in the middle

And i get tired of dj’s
Why’s it always what he plays
I’m gonna push right through
I’m gonna tell him too
Tell him to
Play us
Play us a slow song

© Joe Jackson, 1982

Joe Jackson - Steppin' Out, Real Men & Breaking Us In Two singles (45cat.com/apoplife.nl)

Joe Jackson – Steppin’ Out, Real Men & Breaking Us In Two singles

Singles

Platenmaatschappij A&M besteedde veel aandacht aan de promotie van het album. De muziek leverde een aantal Grammy nominaties op en het album bereikte zelfs de platinum status. Geen enkel ander album bleek zo succesvol voor Joe Jackson als dit album. Het nummer Steppin’ Out werd een grote internationale hit. In Nederland was het met name Real Men dat een grote hit werd. Ter promotie van het album ging Joe Jackson op tournee, die duurde tot en met mei 1983 (zie paragraaf Live/Tour).

Nummers

Night Side Another World
  Chinatown
  T.V. Age
  Target
  Steppin’ Out
Day Side Breaking Us In Two
  Cancer
  Real Men
  A Slow Song

Band

De fantastische band die Joe Jackson had samengesteld voor het album en de daarop volgende tour bestond uit topmuzikanten:

Joe Jackson Night And Day band (blog.sina.com.cn)

Joe Jackson Night And Day band

 • Graham Maby
  Bas, zang en percussie;
 • Larry Tolfree
  Drums, timbales en percussie;
 • Sue Hadjopoulos
  Congas, bongos, timbales, glockenspiel, xylophoon, percussie, fluit en zang;
 • Joe Jackson
  (elektrische) Piano, Hammond orgel, Prophet-5 en Minimoog synthesizer, saxofoon, vibrafoon en lead-zang.

Graham Maby is al vanaf het allereerste album de vaste muzikale partner van Joe Jackson. Larry Tolfree speelde ook mee op het voorgaande album Jumpin’ Jive.

Drie gastmuzikanten:

 • Ricardo Torres: bongos, koebel en claves op Target en Cancer;
 • Ed Rynesdal: viool op Real Men en A Slow Song;
 • Al Weisman & Grace Millan: achtergrondzang.
Joe Jackson - Live Rockpalast 1983 (mig-music.de)

Joe Jackson – Live Rockpalast 1983

Live/Tour

Joe Jackson - Live albums en dvd (joejackson.com apoplife.nl)

Joe Jackson – Live albums en dvd

Voor mij is de aansluitende tour minstens zo indrukwekkend als het album. Op 17 april 1983 gaf Joe Jackson een concert in het Duitse Essen als onderdeel van de fantastische concert uitzendingen van Duits televisieprogramma Rockpalast. Ik luisterde naar dat concert via de radio en nam het op. Wat een perfecte show is dat nog steeds. Een goede combinatie tussen nieuw en (relatief) ouder werk en, wellicht nog indrukwekkender, alle nummers pasten prima in het gitaarloze, zwaar percussieve concept. ‘Oude’ nummers als Look Sharp!, Sunday Papers en Beat Crazy werden in nieuwe arrangementen gespeeld en wonnen aan zeggingskracht. Een aantal nummers werden dermate omgebouwd dat het compleet nieuwe nummers leken. Met name Fools In Love, It’s Different For Girls en de, waarschijnlijk meest bekende, a-capella versie van Is She Really Going Out With Him? waren een revelatie. Nog steeds behoren deze uitvoeringen tot het beste dat Jackson ooit heeft gedaan. Gelukkig is deze tour goed gedocumenteerd en beschikbaar op DVD (Live At Rockpalast) en CD (5 nummers op Live 1980/86 uit 1988 en twee BBC concerten op Live At The BBC). Allen aanraders.

Eindoordeel

Het zal duidelijk zijn dat ik dit album nog steeds extreem goed vind. Kort geleden draaide ik het en vroeg mijn oudste zoon of hij kon horen dat het al 35 jaar oud was. Hij geloofde het niet, omdat het zo modern klonk. Dat is ook de grote kracht van Night And Day: het is tijdloos.

En verder?

Joe Jackson - Night And Day II (joejackson.com)

Joe Jackson – Night And Day II

Jackson heeft nooit meer een album gemaakt dat zo succesvol was als deze. De twee hierop volgende albums Body And Soul (met hitjes Happy Ending en het mooie Be My Number Two) en Big World waren nog redelijk succesvol. Jackson maakt nog steeds (bij vlagen prachtige) muziek. In 2000 keerde Jackson nog eenmaal terug naar het Night And Day concept en bracht hij Night And Day II uit.

Ter afsluiting

Ken jij dit album van Joe Jackson en wat vind je er van? Vind je Night And Day ook het hoogtepunt uit zijn oeuvre? Laat het weten!

 

4 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Henk Timmerman op 15-06-2017 om 11:59
  • Reageer

  Ook 1 van mijn favoriete (artiesten / albums). Ik heb momenteel weer een Joe Jackson periode en draai zijn hele oeuvre met regelmaat. Onderschat zijn nieuwste album ‘Fast forward’ niet. Hier staan juweeltjes op. Heerlijk om dit zo te lezen.

  1. Zeker. Joe Jackson maakt nog steeds mooie muziek.
   Bedankt voor je reactie!

  • Yvon Jonckbloedt op 24-06-2017 om 17:38
  • Reageer

  Ontzettend goed, we hebben het Night and Day album op lp ( aangeschaft door Bart na het net uitkomen hiervan) en cd (omdat je al je lp’s ook wilde hebben op cd) Het is het soort muziek dat je gewoon lekker kunt opzetten, luisteren, niets bij hoeven. Ik vind zelf breaking us in two het mooist, prachtige melodielijn en songtekst.

  1. Voor mij zijn Steppin’ Out en A Slow Song favoriet!

Complimenten/opmerkingen? Graag!