Madonna – Ray Of Light

Madonna 1998 (madonnachartdiary.wordpress.com)

Madonna 1998

Inleiding

Op 22 februari 1998 bracht Madonna haar zevende studio album uit: Ray Of Light. Ik kreeg het cadeau voor mijn 32e verjaardag op 14 maart 1998 en was weg van het album. Madonna zong (!) en had een paar prachtige nummers opgenomen, zoals het verslavende titelnummer.

Tijd voor een terugblik op het album waardoor Madonna serieus werd genomen.

Madonna

Ik weet nog goed dat ik Holiday voor het eerst zag. Een erg leuk nummer. De toen nog piepjonge Madonna playbackte het nummer en had twee (mannelijke) dansers om zich heen. Ze deed dat met veel flair en zelfverzekerdheid.

Madonna - MTV VMA 1984 (skipandjans.com)

Madonna – MTV VMA 1984

Het volgende Madonna moment dat ik me expliciet herinner was haar optreden tijdens de MTV Music Awards. Het was 14 september 1984. Ze kwam tevoorschijn uit een grote trouwtaart. Gekleed in een witte trouwjurk, bustier en haar bekende BOY TOY riem. Ze rolde over het podium. Ze bracht het nummer Like A Virgin, dat pas een maand later op single zou verschijnen. Ondanks de overtuiging bij wat meer gearriveerde artiesten, dat dit het einde betekende van haar nog prille en veelbelovende carrière, was Madonna, mede dankzij dit optreden, in één klap wereldberoemd. Het bleek het begin van een lange periode waarin Madonna de tijdgeest goed aanvoelde, altijd vooruit liep op de trends en een indrukwekkende en zeer succesvolle muziekcarrière opbouwde.

Mijn derde herinnering was de uitzending van een Madonna live concert. Op 4 september 1987 trad ze op in Turijn, Italië. De opnamen werden later die maand in Nederland uitgezonden, onder de naam Madonna in Concerto. Een leuke show, maar wat zong ze slecht, vals zelfs…

En toen kwam Like A Prayer, het nummer, de video en het album. Ik vond het album erg leuk (wellicht mede ingegeven door het Prince duet Love Zong) en de volgende Blond Ambition wereld tournee te gek. Ik heb een bootleg van een concert dat ze deed in Madrid 1990 (getiteld All Access). Alles wat slecht was aan Madonna in Concerto, klopte hier wel. Een erg goede band, Madonna’s stem hield het prima en de wat kinderlijke aankleding was (geheel) verdwenen. De vervolgfilm In Bed With Madonna was een verslag van haar wereld tournee. Een uniek kijkje in haar wereld.

Hierna werd het, wat mij betreft, minder interessant. Albums als Erotica en Bedtime Stories boeiden me niet. Het leek of de aansluiting met ‘vandaag’ er niet meer was.

Madonna - Vogue (discogs.com)

Madonna – Vogue

Maar laten we vooral niet de enorme, haast eindeloze, stroom aan hits vergeten:
Holiday, Like A Virgin, Material Girl, Crazy For You, Into the Groove, Dress You Up, Gambler, Borderline, Live To Tell, Papa Don’t Preach, True Blue, Open Your Heart, La Isla Bonita, Who’s That Girl, Causing A Commotion, The Look Of Love, Like A Prayer, Express Yourself, Cherish, Oh Father, Dear Jessie, Vogue, Hanky Panky, Justify My Love, Rescue Me, This Used To Be My Playground, Erotica, Deeper And Deeper, Rain, I’ll Remember, Secret, Take A Bow, You’ll See en Don’t Cry For Me Argentina.

N.B.: Bovenstaande betreft de singles uitgegeven in Nederland, in chronologische volgorde, tot 1998.

Aanloop naar Ray Of Light

In 1996 kwam een droom voor Madonna uit. Ze werd geselecteerd om de rol van Eva Perón te spelen in de musicalfilm Evita. Haar voorgaande filmcarrière was niet bepaald vlekkeloos verlopen (ook al was haar rol in Desperately Seeking Susan erg leuk). Ze nam haar nieuwe rol uiterst serieus, nam zanglessen en verdiepte zich goed in de geschiedenis van Argentinië en (de familie) Perón. De kritieken waren lovend. Ze won een Golden Globe Award voor Best Actress in Motion Picture Musical or Comedy voor haar rol in de film.

In hetzelfde jaar beviel Madonna van haar eerste kind: dochter Lourdes Maria Ciccone Leon.

Hierna ging Madonna ‘op zoek naar zichzelf’. Ze bestudeerde Kabbalah, Hindoeïsme en yoga. Naar eigen zeggen verschafte het haar nieuwe inzichten en een andere kijk op de wereld. Ze had tevens de overtuiging dat een groot deel van haar stem nog niet (optimaal) gebruikt was, en dat zou ze gaan inzetten voor haar volgende album.

Ray Of Light

Madonna - Ray Of Light (iheart.com)

Madonna – Ray Of Light

Madonna ging in mei 1997 aan het werk voor haar nieuwe album. Ze startte met producer Babyface, maar na de eerste resultaten was ze niet tevreden met de richting die de nummers leken aan te wijzen.

Ze werkte hierna samen met muzikant Rick Nowels. Dit leverde zeven nummers in negen dagen op, maar weer niet de richting de ze wilde. Vervolgens met Patrick Leonard. Ook dat werkte niet. Er werd contact gezocht met een Britse elektronische muzikant: William Orbit. De klik was daar.

Ze lieten elkaar hun ideeën horen en gaandeweg inspireerde dat (beiden) tot een groot aantal nummers dat goed genoeg was voor het album. Over de periode van 4½ maand werd het album opgenomen in de Larrabee North Studio in Noord Hollywood, Californië.

Het eindresultaat mag er zijn. Ray Of Light leek in het geheel niet op iets dat ze eerder uitbracht. Het is haar meest afwisselende en intieme album. Dance georiënteerde elektronische muziek, waarin elementen van house, ambient, trip hop, drum and bass, rock en new-wave voorkomen. Ook de zanglessen voor Evita hebben hun vruchten afgeworpen. Madonna’s stem klinkt zuiver en natuurlijk.

Ook tekstueel is het allemaal prima in orde. De opener is direct een prijsnummer: Drowned World/Substitute For Love is gebaseerd op J.G. Ballard’s post-apocalyptische roman The Drowned World. Een prachtige reflectieve tekst:

I traded fame for love
Without a second thought
It all became a silly a game
Some things cannot be bought

I got exactly what I asked for
Wanted it so badly
Running, rushing back for more
I suffered fools so gladly

And now I find
I’ve changed my mind

© Madonna, 1998

Prijsnummer 2 volgt direct. In Swim bezingt Madonna haar vernieuwde kijk op de wereld: Swim to the ocean floor / So that we can begin again / Wash away all our sins / Crash to the other shore. Het schijnt dat Madonnan de opnamen voor de zang van dit nummer deed op de dag dat vriend en mode-icoon Gianni Versace werd vermoord. Misschien is dat de reden dat dit nummer overtuigt.

Madonna - Ray Of Light - videostills (todayinmadonnahistory.com)

Madonna – Ray Of Light – videostills

En dan is het tijd voor prijsnummer 3: Ray Of Light. Een extreem goed nummer, uitgebracht als tweede single en exemplarisch voor het hele album. Heerlijk nummer, mooie clip. Top!

Prijsnummer 4: Frozen. De eerste single van het album en ook de introductie tot de nieuwe Madonna look. Een prachtige clip en het nummer is top.

You only see what your eyes want to see
How can life be what you want it to be
You’re frozen
When your heart’s not open

You’re so consumed with how much you get
You waste your time with hate and regret
You’re broken
When your heart’s not open

© Madonna, 1998

Gedurende het nummer verzucht Madonna meerdere malen If I could melt your heart.

Prijsnummer 5: The Power Of Good-Bye is een mooie ballad, waarop Madonna prachtig zingt.

Madonna - Frozen - video (horrornews.net)

Madonna – Frozen – video

Recensie

Vijf prijsnummers op een Madonna album. Ik had nooit gedacht dat dat nog zou gebeuren. Ik vond (en vind) de jaren (19)80 output van Madonna erg leuk, maar dit album is, naast Like A Prayer, het tweede album dat ik echt goed vind. Madonna heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en het resultaat is soms echt verbluffend.

Release

Op 22 februari 1998 werd het album uitgebracht, alleen in Japan, met een extra nummer Has To Be. De VS en Europa volgden later. Het is het best verkochte album van Madonna geworden, dat ook regelmatig terugkeert in allerlei beste albums aller tijden lijstjes.

Nummers

Teksten geschreven door Madonna. Muziek: zie tabel onder de lijst met nummers.

Madonna - Ray Of Light - promo (vinylfrontier.com)

Madonna – Ray Of Light – promo

 • Drowned World/Substitute For Love *
 • Swim **
 • Ray Of Light ***
 • Candy Perfume Girl ****
 • Skin *****
 • Nothing Really Matters *****
 • Sky Fits Heaven *****
 • Shanti/Ashtangi **
 • Frozen *****
 • The Power Of Good-Bye ******
 • To Have And Not To Hold ******
 • Little Star ******
 • Mer Girl **
*   Geschreven door Madonna, William Orbit, Rod McKuen, Anita Kerr en David Collins
**   Geschreven door Madonna en William Orbit
***   Geschreven door Madonna, William Orbit, Clive Muldoon, Dave Curtiss en Christine Leach
****   Geschreven door Madonna, William Orbit en Susannah Melvoin
*****   Geschreven door Madonna en Patrick Leonard
******   Geschreven door Madonna en Rick Nowels

Na Ray Of Light

Na Ray Of Light bracht Madonna in 2000 het album Music uit. Alhoewel goed, minder dan de voorganger. De tour die daarop volgde (de Drowned World Tour) was de eerste tour die materiaal bevatte van het Ray Of Light album. Op 31 mei 2005 verzorgde ze een spetterend optreden tijdens het benefiet concert Live 8.

Madonna brengt nog steeds albums uit en tourt ook nog steeds, maar de gouden dagen liggen inmiddels ver achter haar.

Ter afsluiting

Wat vind jij van Madonna’s Ray Of Light? Laat het weten!

 

4 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Andre van Alphen op 22-02-2018 om 21:24
  • Reageer

  Wereldalbum!!

  1. Cool. Ik wist niet dat je dit album ook goed vond!

  • Andre van Alphen op 22-02-2018 om 21:56
  • Reageer

  Voor het eerst gehoord aan het einde van onze wereldreis bij vrienden in Kopenhagen. Echt heel goed

  1. Mooie herinnering ook nog. Maar, eens, het is een erg goed album.

Complimenten/opmerkingen? Graag!