André Hazes beleeft een Eenzame Kerst

André Hazes in kerstsfeer 1976 (youtube.com)

André Hazes in kerstsfeer 1976

Inleiding

Op 24 december 1976 publiceerde de Nederlandse Top 40 de lijst van week 52. Op nummer 10 stond een liedje van André Hazes, die voor het eerst de hitlijsten haalde.

André Hazes - Als kind op de markt & De zingende barman (apoplife.nl)

André Hazes – Als kind op de markt & De zingende barman

André Hazes

André Gerardus (André) Hazes werd geboren op 30 juni 1951 in Amsterdam. Hij was een Nederlandse volkszanger die landelijk populair werd aan het eind van de jaren (19)70/begin jaren (19)80. Hij zong in het Nederlands, schreef zijn teksten zelf en was één van de belangrijkste exponenten van het levenslied.

Eind jaren (19)60 wordt Hazes gepakt tijdens een woninginbraak en hij wordt overgebracht naar jeugdgevangenis De Corridor in Zeeland. Hazes: “Je komt er alleen terecht als de officier van justitie ziet dat je geen crimineel bent”. Geheel in lijn met de gedachte achter De Corridor krijgt Hazes de kans zich van zijn artistieke kant te laten zien. Hij ontwikkelt zich op een positieve manier. Hij schrijft voor het blad van de gevangenis en neemt deel aan pres(en)tatie-avonden.

Hierna gaat Hazes van baan naar baan, maar vindt geen vastigheid. het enige dat hij blijft doen is zingen. Als 8 jarige jongen was hij al eens ontdekt door John Kraaijkamp, die hem zelfs laat debuteren op televisie. Het wordt helaas niet veel. In 1976 is Hazes, na bloemenbezorger, grondwerker, bouwvakker, sloper, slagersknecht en marktkoopman te zijn geweest, de zingende barman van café De Krommerdt in Amsterdam. Datzelfde jaar schrijft Hazes de tekst bij de muziek van zijn neef Tonny Le Roy: Eenzame Kerst.

André Hazes - Eenzame Kerst (single) (bol.com)

André Hazes – Eenzame Kerst (single)

Eenzame Kerst

Er wordt een demo gemaakt van het liedje en die demo wordt in de brievenbus van de koning van de smartlap Willy Alberti gedeponeerd. Alberti is onder de indruk en dringt er op aan het nummer professioneel op te nemen. Phonogram brengt de single nog datzelfde jaar vlak voor Kerst 1976 uit.

Na een week in de tipparade te hebben gestaan, komt de single op 24 december 1976 binnen op de 10e (!) positie van de Nederlandse Top 40. Het zou het begin zijn van een lange succesvolle carrière.

De tekst van het liedje is gebaseerd op Hazes’ verblijf in De Corridor en op de ervaringen van een cafébezoeker. En ook al zat Hazes destijds niet tijdens Kerst in de cel, hij boorde wel een breed gevoeld sentiment onder gedetineerden aan. Begin jaren (19)90 spreken bewaarders zelfs van het “André-Hazes-gevoel” als ze de angst voor een eenzame kerst beschrijven.

Top40 - Week 52 - 1976 (top40.nl)

Top40 – Week 52 – 1976

Tekst

Geheel in de traditie van Hazes, is de tekst van Eenzame Kerst simpel, maar uiterst doeltreffend. Volgens overlevering schreef Hazes zijn teksten met behulp van een rijmboekje.

Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren
De straf die ik verdiend heb zit ik uit
Ik stal voor ons gezin, maar dat had toch geen zin
Want jij viert nu kerstfeest met een ander

Hoe heb je mij zo snel kunnen vergeten?
Waarom zit er nu een ander op mijn stoel?
Ik ben zo eenzaam hier, in die koude kille cel
Kan jij echt niet begrijpen wat ik voel?

Nu zit je bij de kerstboom met een ander
Mijn kinderen die zingen Stille Nacht
Ja stil zal het voor mij zeer zeker wezen
Met niets wat mijn verdriet verzacht

Mijn medemensen kregen een pakketje
Met de kerstwens “Vader kom toch gauw weer thuis”
Ik kreeg de mijne niet, dat doet me veel verdriet
Niet welkom zijn in je eigen huis

Misschien mag ik mijn kinderen nog wat geven
Wat geven uit het diepste van mijn hart
Vergeten kan ik niet, daarom dit kerstfeestlied
Een lied zo vol met smart

Voor mij zullen hier geen kaarsen branden
Ik voel mij als een kerstboom zonder piek
Ik voel me zo alleen, waar moet ik straks toch heen
In gedachten hoor ik kerstmuziek

Ik zit hier heel alleen kerstfeest te vieren
De straf die ik verdiend heb zit ik uit
Ik stal voor ons gezin, maar dat had toch geen zin
Want jij viert nu kerstfeest met een ander

Misschien mag ik mijn kinderen nog wat geven
Wat geven uit het diepste van mijn hart
Vergeten kan ik niet, daarom dit kerstfeestlied
Een lied zo vol met smart

© 1976 André Hazes

André Hazes - Eenzame Kerst (lp) (musiconvinyl.nl)

André Hazes – Eenzame Kerst (lp)

Eenzame Kerst – LP

In 1977, kort na Hazes’ debuutalbum Zo Is Het Leven, verschijnt het album Eenzame Kerst. Het bevat de nummers:

 • Eenzame Kerst
 • Kerstmis In Holland
 • De Heilige Stad
 • Kerstmis In De Jordaan
 • Jochie Met Een Trommeltje
 • Maria’s Kind
 • Kerstmis Zonder Jou
 • Moeder’s Brief (Brief Van Een Oude Moeder Aan Haar Jongen Die In De Nor Zit)
 • Ik Droom Van Een Kerstfeest In Holland
 • Laat het Altijd Vrede Zijn
 • Met Kerst Ben Ik Thuis
 • Stille Nacht, Heilige Nacht
André Hazes - Met Kerst Ben Ik Alleen & Ik Steek Voor Ons De Kaarsen Aan (dutchcharts.nl)

André Hazes – Met Kerst Ben Ik Alleen & Ik Steek Voor Ons De Kaarsen Aan

Kerstliedjes

Hazes zou tijdens zijn leven nog twee Kerst singles uitbrengen. Met Kerst Ben Ik Alleen (op de muziek van ABBA’s The Day Before You Came) in 1982 en Ik Steek Voor Ons De Kaarsen Aan in 1992. Beide singles waren niet zo succesvol als Eenzame Kerst.

André Hazes - Live in Concertgebouw Amsterdam 1982 (filmbieb.nl)

André Hazes – Live in Concertgebouw Amsterdam 1982

André Hazes, het vervolg

Na de overgang naar platenmaatschappij EMI gaat Hazes samenwerken met Tim Griek en met hem komen verschillende top 10-hits tot stand. In 1980 wordt ‘N Vriend uitgebracht, waarop vele klassiekers staan. Het grote succes begint met de twee volgende albums Gewoon André (1981) en Met Liefde (1982). In 1981 is Een Beetje Verliefd zijn eerste Top 3 hit. Hij zou regelmatig hits blijven scoren en uitgroeien tot Nederlands grootste smartlap-zanger ooit.

Op 21 september 2004 wordt hij opgenomen in het ziekenhuis met koorts en benauwdheid. Twee dagen later overlijdt hij aan een hartstilstand. Op 27 september komen bijna 50.000 bezoekers naar de Amsterdam ArenA voor een afscheidsceremonie. Het eerbetoon werd uitgezonden door de TROS en de VTM, en trok ongeveer 6 miljoen kijkers, waarvan 1 miljoen uit Vlaanderen.

André Hazes - Uitvaart Amsterdam ArenA (mokums.nl)

André Hazes – Uitvaart Amsterdam ArenA

In 2004 werd de Kerstsingle Met Kerst Ben Ik Alleen / Eenzame Kerst uitgebracht. Beide nummers zijn een beetje opgepoetst. De single wordt een succes. Op 23 september 2005 (een jaar na zijn overlijden) werd, naar de wens Hazes, een deel van zijn as met tien vuurpijlen de lucht in geschoten vanaf het strand van Hoek van Holland. Op dezelfde dag werd ook zijn standbeeld onthuld op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt.

Tot zijn grootste hits behoren Eenzame Kerst (1976), Een Beetje Verliefd (1981), Ik Meen ‘T (1985), Wij Houden Van Oranje (1988), Bloed, Zweet En Tranen (2002). na zijn overlijden gaan de hits door: Zij Gelooft In Mij (2004, oorspronkelijk 1981) en Blijf Bij Mij (2007).

Ter afsluiting

André Hazes zou nog een keer terug keren naar De Corridor. Op 15 mei 1992 komt hij veel te vroeg aan en spreekt veel met de gedetineerde jongeren. Na een bezoek aan zijn oude kamer, treedt hij op. Het optreden duurt twee keer zo lang als afgesproken en gepland. Hazes heeft het naar zijn zin.

Video
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: André Hazes beleeft een Eenzame Kerst.

Complimenten/opmerkingen? Graag!