Merry Crassmas

Crass - Merry Crassmas (single) (45cat.com)

Crass – Merry Crassmas (single)

Inleiding

Na de uitgave van het feministische manifest Penis Envy, een hoogtepunt in het oeuvre van Crass, en de lol die Crass had gehad met de uitgave van Our Wedding onder de naam Creative Recording And Sound Services, bracht het anarchopunk collectief een heuse Kerst single uit.

Creative Recording And Sound Services

Voor de single werd wederom het ‘pseudoniem’ Creative Recording And Sound Services gebruikt. De eerste keer dat Crass dit gebruikte was voor de Our Wedding single, die voorafgaand aan het Penis Envy album gratis beschikbaar werd gesteld aan het meisjesblad Loving. Uiteraard resulteerde dit (weer) in een rel, toen duidelijk werd dat het anarchopunk collectief Crass achter de single zat.

Hoe dan ook, op 15 december 1981 verscheen de tweede single van Creative Recording And Sound Services, niets meer en minder dan een kerst single (!) van Crass.

Crass - Crassmas - A-kant label (45cat.com)

Crass – Crassmas – A-kant label

Merry Crassmas

Omdat de single niet door Crass werd uitgebracht kreeg het ook niet het verwachte catalogusnummer 321984/8, maar CT1 (Cold Turkey 1). Ook de hoes was afwijkend, omdat deze kleur bevatte. Alle Crass uitgaven tot dan toe waren zwart/wit.

De single bevatte twee instrumentale nummers, een medley van Kerstmuziek en Crass hits, gespeeld op een Casio keyboard (!). Crass, de anarchopunk commune uit Engeland, die bekend stond om het haast militante gedachtegoed en de nog militantere uitvoering daarvan, maakte een humoristische single. Er was zelf een wedstrijd aan verbonden. Op de single hoes stond de volgende tekst:

COLD TURKEY ONE. VERY MERRY CRASSMAS. HERE’S AN AMAZING XMAS MEDLEY OF CRASS’S GREATEST HITS. SUPER FUN FOR ALL THE FAMILY. PLUS… SUPER FUN TIME COMPETITION THAT EVERYONE CAN JOIN IN. HERE’S WHAT YOU DO… IT’S EASY. JUST LIST, IN ORDER, THE TITLES OF THE EXCITING CRASS SONGS ON THIS RECORD. THE FIRST THREE CORRECT POSTCARDS TO BE RECEIVED WILL BE SENT THE FOLLOWING GREAT PRIZES… 1ST PRIZE… BATHSALTS, 2ND PRIZE… ONE EXPLOITED SINGLE, 3RD PRIZE… TWO EXPLOITED SINGLES. HAVE FUN. SEND ENTRIES TO “CRASSMAS COMPETITION.” PO BOX 279. LONDON N22. 

De tweede en derde prijs is grappig. Voor Crass was The Exploited een vertegenwoordiger van het Oi! punk genre, dat in 1980/1981 een negatieve reputatie had opgebouwd. Vele Oi! bands werden gevolgd door skinheads, die voor veel gewelddadige problemen zorgde en veelvuldig flirtten met racisme. Crass was zeer uitgesproken in hun mening over de beweging. Maar, andersom was The Exploited zeker ook geen van fan van Crass. Als introductie voor hun nummer I Believe In Anarchy wordt Crass “a bunch of wankers” genoemd.

Overigens weet ik niet of de wedstrijd ooit is gewonnen, en dus ook niet of de The Exploited singles ooit zijn toegekend.

Crass - Crassmas - B-kant label (45cat.com)

Crass – Crassmas – B-kant label

Boodschap

Uiteraard was de single niet alleen maar humoristisch. Het label van het B-kantje bevatte de tekst:

MERRY CRASSMASS – have fun
IN THE UK THIS XMAS OVER 20000000 TURKEYS WILL BE SLAUGHTERED FOR HUMAN CONSUMPTION – THAT IS AROUND 20000 FOR EACH MINUTE OF XMAS DAY 

Ook als is de single instrumentaal, het wordt in- en uitgeleid door niemand minder dan de Kerstman zelf. Zijn introductie:

Merry Crassmas everybody, I hope you have a jolly time and lots and lots of fun and a happy new year to you all!

Hierna volgde de instrumentale medley, die onder de titel Crassmass 2 verder ging op de B-kant van de single. Na de medley sloot de Kerstman de single af:

And if you’re munching your delicious turkey at the moment,
I HOPE IT FUCKING CHOKES YOU!!!

Crass - Crassmas - Poster (crassahistory.wordpress.com)

Crass – Crassmas – Poster

Nummers

Zoals hierboven beschreven, was er een prijsvraag verbonden aan de single, namelijk welke “exciting Crass songs” zijn onderdeel van de medley? Hieronder zijn ze opgenomen.
Alle nummers gecomponeerd door Crass. 

 • Kant A: Crassmas
  Big A, Little A
  Punk Is Dead
  Big Hands
  Contaminational Power
  I Ain’t Thick, It’s Just A Trick
  Nagasaki Nightmare
 • Kant B: Crassmas 2
  Securicor
  Darling
  G’s Song
  Banned From The Roxy
  Tired
  So What
  Do They Owe Us A Living?

Crassmas wordt omsloten door Jingle Bells en While Shepherds WatchedCrassmas 2 door Rudolph The Red-Nosed Reindeer en Silent Night.

Ter afsluiting

Een grappige en unieke uitgave. Crass liet zich voor één keer gaan. Is dit cruciaal? Is dit een ‘must-have’? Nee, uiteraard niet. Is het een geslaagde parodie op Kerst releases? Jazeker! En, daarbij toch weer een (belangrijke) boodschap. Het aantal van 20.000.000 kalkoenen die (destijds) werden geslacht alleen voor de Kerst diners is schokkend.

Wat vind jij van de single? Laat het weten.

3 reacties

 1. En hier is ‘ie dan: Merry Crassmas.

 2. Geweldig Erwin!
  ik heb de Kerstsingle van Crass nog nooit gehoord maar ken wel de nummers van de medley, dus ik ben benieuwd!
  Fijne feesten!
  pygmydanny

  1. Link toegevoegd (zie boven).

Complimenten/opmerkingen? Graag!