Mazzy Star – So Tonight That I Might See

Mazzy Star (seafoodnet.info)

Mazzy Star

(datum laatste aanpassing: 26-02-2020)

Inleiding

Op 5 oktober 1993 bracht Mazzy Star haar tweede album uit. So Tonight That I Might See is een ontroerend album. De sfeer is niet voor iedereen, maar voor mij werkt het prima. Melancholiek, ‘dreamy’ en intens. Het verhaal van Mazzy Star en hun beste (?) album.

Mazzy Star

Mazzy Star is een Amerikaanse band, die werd opgericht in 1989 toen David Roback vriendin Hope Sandoval uitnodigde om zang te verzorgen in zijn band. David Roback was al sinds het begin van de jaren (19)80 actief in de muziek en speelde in bands als The Rain Parade, Clay Allison en Opal. Met name de laatste band gaf de richting van het latere Mazzy Star al aan.

Mazzy Star - She Hangs Brightly (discosgs.com)

Mazzy Star – She Hangs Brightly

Ook Hope Sandoval was al jaren actief. De opnamen van haar band Going Home kamen terecht bij Roback. Hij was onder de indruk en stelde voor de band te produceren. Tot een album is het nooit gekomen. Toen de zangeres van Opal midden in een tour opstapte, stelde Roback aan Sandoval voor haar te vervangen. Mazzy Star werd kort daarna opgericht.

In 1990 werd het debuutalbum She Hangs Brightly uitgebracht. Het was geen groot succes, maar het werd veel gedraaid op alternatieve rock radio stations. Het tweede album So Tonight That I Might See volgde in 1993. Het nummer Fade Into You werd in 1994 een hit. Het album bereikte de Mazzy platina status in 1995. Tot op de dag van vandaag is het Mazzy Star’s meest succesvolle album.

So Tonight That I Might See

Mazzy Star - So Tonight That I Might See (boomkat.com)

Mazzy Star – So Tonight That I Might See

Relatief laat ontdekte ik dit album, dat in korte tijd een ‘all-time favorite’ werd. Er is iets aan de muziek en sfeer dat me zeer goed bevalt. Is het melancholie, romantiek, ontroering, hypnose? Waarschijnlijk van alles wat. Ik kan dit album niet genoeg aanbevelen.

Het verschil met de voorganger She Hangs Brightly is muzikaal gezien niet groot, maar op dit album klopt alles. De flow, de productie, Sandoval’s zang en de simpele, doeltreffende instrumentatie geeft de nummers de ruimte te laten horen hoe goed ze zijn. De muziek wordt geschaard onder alternatieve rock en ‘dream’ pop. Beide termen dekken de lading onvoldoende.

Om het album recht te doen zal ik het album nummer voor nummer doornemen.

Fade Into You is het bekendste Mazzy Star nummer. Het akkoorden schema lijkt op Bob Dylan’s Knockin’ On Heavens Door, maar tijdens het nummer zelf denk je daar niet aan. Zo duidelijk is het dus niet. Het is het meest traditionele pop liedje van het album, en het meest sterke uit het oeuvre van de band. Dat belooft wat voor de rest van het album. Het geluid is warm, en de tekst is abstract, maar prachtig.

I want to hold the hand inside you
I want to take a breath that’s true
I look to you and I see nothing
I look to you to see the truth
You live your life, you go in shadows
You’ll come apart and you’ll go blind
Some kind of night into your darkness
Colors your eyes with what’s not there

Fade into you
Strange you never knew
Fade into you
I think it’s strange you never knew

© Hope Sandoval, 1993

De betekenis van het nummer is ook wat onduidelijk. Gaat het over de teleurstelling, dat een geliefde toch minder goed is dan verwacht? Gaat het over iemand wiens liefde zo groot is, terwijl de ander dat helemaal niet doorheeft? Het maakt niet zoveel uit. Het is zo’n nummer dat niet verveelt, vanwege de emotie en het gevoel dat het oproept (net zoals bijvoorbeeld Bowie’s “Heroes” ook niet kan vervelen).

Mazzy Star - Fade Into You - Video (vidmusic.us)

Mazzy Star – Fade Into You – Video

Bells Ring is een stuk steviger dan de voorganger, ook al is ‘stevig’ hier relatief. Een mooi nummer met een stop/start structuur. Verborgen in de mix mooie gitaar partijen.

Mary Of Silence is één van de redenen dat de band/het album het label ‘dream’ pop heeft gekregen. Prachtig nummer met een drone achtige bas en (Hammond) orgel, wat me altijd aan The Doors’ The End doet denken, ook al lijkt het er niet echt op… Wederom heerlijke feedback en vervormde gitaar in de achtergrond.

Five String Serenade is het enige nummer dat niet van de hand van Roback en Sandoval is. Het is een cover van een nummer van Arthur Lee, bekend van de (19)60’er jaren psychedelische rockband Love. Dit nummer toont de gouden formule van Mazzy Star aan. Het nummer is heel basaal gehouden met een tokkelende gitaar, bas en tamboerijn. Het haalt het beste in het nummer naar boven. Kippenvel opwekkende droevige en indrukwekkende uitvoering.

Blue Light is ook al zo prachtig. Rustige muziek in een langzaam bluesy ritme: There’s a world outside my doorstep.

She’s My Baby start de tweede kant van het vinyl album. En wat een start. Prachtig meer uptempo nummer met gesproken/gezongen zang. Wederom intrigerende gitaar op de achtergrond. Heerlijk nummer.

Unreflected is muzikaal het tegenovergestelde van het voorgaande nummer. Akoestische gitaar met lichte percussie. Het herhalen van het centrale thema werkt verslavend.

In our memories / We don’t have much to say / We don’t have much to say / We don’t have much

© Hope Sandoval, 1993

Wasted is een blues, die langzaam, heel langzaam, wordt gespeeld. Een mooie riff, bas en drums en de zang is wederom dromerig en afstandelijk. Waar gaat het over (“I felt like I’d been wasted / … all day long”)? Drugs, verslaving? Zoals een echte blues betaamt, bevat het nummer uiteraard een gitaar solo. Roback krijgt (en neemt) de ruimte om zijn gitaar te laten gieren, helaas wel veel te weinig.

Mazzy Star - Live Jools Holland BBC 1994 (youtube.com)

Mazzy Star – Live Jools Holland BBC 1994

Into Dust is onbeschrijflijk mooi en ontroerend. Vanaf de eerste noten van de akoestische gitaar en de opzwellende cello pakt dit nummer je bij de keel. De zang van Sandoval is meer naar voren gemixt dan op de rest van het album. De droevige, zwaarmoedige sfeer van het nummer wordt verstrekt door de beelden die de tekst oproept, die volgens mij over de dood gaat.

Still falling
Breathless and on again
Inside today
Beside me today
Around, broken in two
Till your eyes shed
Into dust
Like two strangers
Turning into dust
Till my hand shook
With the way I fear

I could possibly be fading
Or have something more to gain
I could feel myself growing colder
I could feel myself under your fate
Under your fate

© Hope Sandoval, 1993

Dit is het zoveelste prachtige liedje dat dit album zo onweerstaanbaar maakt.

Het titelnummer So Tonight That I Might See sluit het album subliem af met alweer een hoogtepunt. De tekst wordt gesproken over een herhalend muzikaal thema dat associaties oproept met The Velvet Underground’s Venus In Furs. De muziek toont de kracht van het album nogmaals aan. Herhaling werkt, evenals het ‘verstoppen’ van ondersteunende geluiden in de achtergrond.

Recensie

Mazzy Star (chriscaulder.net)

Mazzy Star

Tja, wat valt er nog te zeggen? Met Fade Into You en Into Dust alleen bevat dit album al genoeg bloedstollend mooie muziek, maar daar blijft het niet bij. De muziek is minimalistisch, maar ingenieus geproduceerd en weet altijd een prachtige sfeer op te roepen. Voor Sandoval’s zang geldt eigenlijk hetzelfde. Haar teksten zijn niet altijd duidelijk, maar geven wel een extra sfeer aan het geheel. En toch is het album geen zwartgallig geheel geworden. Het geeft uiteindelijk een geruststellende gevoel.

Uitgebracht op het hoogtepunt van grunge, valt dit album behoorlijk uit de toon. Hit nummer Fade Into You begon de hitlijsten te beklimmen na de schokkende zelfmoord van grunge icoon Kurt Cobain. Het is misschien ook wel begrijpelijk. De troostende muziek van dit fantastische album kwam precies op het juiste moment.

Nummers

Alle nummers geschreven door Hope Sandoval en David Roback, behalve Five String Serenade dat is geschreven door Arthur Lee.

 • Fade Into You
 • Bells Ring
 • Mary Of Silence
 • Five String Serenade
 • Blue Light
 • She’s My Baby
 • Unreflected
 • Wasted
 • Into Dust
 • So Tonight That I Might See

Muzikanten

 • Hope Sandoval – zang, harmonica, gitaar, tamboerijn
 • David Roback – gitaar, piano, keyboard
 • Jason Yates – bas
 • Keith Mitchell – drums
 • William Cooper – strings

Na So Tonight That I Might See

Mazzy Star - Among My Swan (apple.com)

Mazzy Star – Among My Swan

In 1996 werd het derde album Among My Swan uitgebracht. Het nummer Flowers In December werd een hit. Na een tour werd het stil rond Mazzy Star. Sandoval werkte samen met The Jesus & Mary Chain en Chemical Brothers. Roback ging productie werk voor anderen doen.

In 2000 tourde Mazzy Star door Europa. Tijdens de concerten werden maar liefst zeven nieuwe nummers gespeeld. Tot een nieuw album kwam het niet. Sandoval richtte Hope Sandoval & The Warm Inventions op en bracht, na een EP in 2000, in 2001 het debuutalbum Bavarian Fruit Bread uit, in 2009 gevolgd door Through The Devil Softly. Ze werkte ook samen met Air, Death In Vegas en Massive Attack.

In de tussentijd startte Roback een acteer carrière en schreef muziek voor de eerste film waarin hij acteerde.

Mazzy Star - Seaons Of Your Day (pitchfork.com)

Mazzy Star – Seaons Of Your Day

Op 31 oktober 2011 werd een nieuwe Mazzy Star single uitgebracht: Common Burn/Lay Myself Down. In 2012 ging de band op tournee. In september 2013 werd het vierde album Seasons Of Your Day uitgebracht, gevolgd door een Amerikaanse tour in 2014. In hetzelfde jaar werden twee nieuwe nummers uitgebracht ter viering van Record Store Day 2014. Eind 2014 volgde een clipje (40 seconden lang) met nieuwe muziek op de Facebook pagina van de band.

Hierna werd het weer stil. Hope Sandoval & The Warm Inventions brachten een single en album uit in 2016, in 2017 gevolgd door een EP. In 2017 overleed Keith Mitchell, de drummer op alle vier Mazzy Star albums.

Mazzy Star - Still (pastemagazine.com)

Mazzy Star – Still

In juni 2018 bracht de band een EP uit met nieuwe muziek, Still genaamd en trad drie maal op in het Sydney Opera House, Australië. Wat dit verder betekent voor de toekomst is op dit moment onduidelijk.

Update 26-02-2020:
Vandaag werd bekend gemaakt dat David Roback is overleden, hij was slechts 61 jaar oud.

Live

Helaas heeft Mazzy Star niet veel opgetreden. Met name zangeres Sandoval voelt zich ongemakkelijk op het podium. Waarschijnlijk de reden dat de band tijdens optredens bijna in het donker optrad.

Sandoval zegt hlerover:

“For me recording is better. Live, I just get really nervous. Once you’re onstage, you’re expected to perform. I don’t do that. I always feel awkward about just standing there and not speaking to the audience. It’s difficult for me.”

Ter afsluiting

Ken jij Mazzy Star en So Tonight That I Might See? Wat is jouw mening? Laat het weten!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Mazzy Star – So Tonight That I Might See. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

8 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Ronald op 06-10-2018 om 18:42
  • Reageer

  Fantastisch! Zoveel enthousiasme over een band waar ik nog nooit van gehoord heb. Ik ga luisteren!

  1. Have fun!
   Into dust

  • Fons Rademaker op 08-10-2018 om 12:11
  • Reageer

  Wat goed dat je hierover een recensie hebt geschreven. Ook ik vind dit een heel fijne groep die sterk beïnvloed is door The Velvet Underground en die zo goed begon met She Hangs Brightly. Het tweede hierbeschreven album STTIMS is net iets beter dan die eerste hoewel dat een uitstekend debuut is. Hope Sandoval is zeker niet de grootste vocalist maar wat past dat precies bij deze muziek. Een heerlijke plaat om bij weg te dromen of weg te zweven. Daar heb je geen pretsigaretje bij nodig maar kan natuurlijk wel.

  1. Dank voor je reactie Fons! Leuk weer wat van je te horen! Ik kan me prima vinden in je beschrijving.

  • Edward Gubbels op 26-02-2020 om 17:09
  • Reageer

  Eén van de allerbeste cd’s ooit!

  1. Eens (wederom)

  • Andre van Alpen op 26-02-2020 om 22:37
  • Reageer

  Blijft prachtig

  1. Ja, ontroerend mooi!

Complimenten/opmerkingen? Graag!