Wham! – De documentaire

Wham! - Header (apoplife.nl)

Documentaire

Artiest Wham!
Titel Wham!
Jaar van uitgave 2023

Waardering

Wham! - De documentaire (scotsman.com)

Wham! – De documentaire

Recensie

Afgelopen week heb ik (eindelijk) de documentaire Wham! gezien. De documentaire bewandelt alle paden die bewandeld moeten worden, maar beklijft toch. De kritiek dat er voorbij wordt gegaan aan de demonen van (met name) George Michael vind ik wat goedkoop. Als je oplet zie je de onzekerheid van Michael’s gezicht afdruipen, en dat blijft toch een ongemakkelijke ervaring: dat iemand die zo geliefd is zichzelf zo onzeker en klein kan voelen.

Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de worsteling die Michael had met zijn seksuele geaardheid en de ronduit kwaadaardige (voornamelijk) Engelse pers, die Wham! en Michael kleineren zodra ze de kans krijgen.

En toch blijft het grotere verhaal hangen van een oprechte vriendschap tussen twee van nature verschillende jonge mannen, die overtuigd zijn van hun kunnen en samen de wereld veroveren. Dat het verhaal van Wham! maar 4 jaar duurt is haast niet te bevatten. Het aantal hits dat in die periode de wereld in wordt geslingerd is onvoorstelbaar. De zelf opgelegde opdracht om muziek te maken die vrolijk maakt, wordt moeiteloos ingevuld.

De rol van Andrew Ridgeley binnen Wham! kan ook eindelijk worden bijgesteld. Zoals Michael zelf zegt: “zonder Andrew was er geen Wham! geweest”. Of Ridgeley zich destijds echt zo onzelfzuchtig heeft opgesteld richting zijn jeugdvriend, die Wham! al snel was ontgroeid en zelfstandig zou uitgroeien tot een wereldster, is wellicht de vraag, maar toch is het mooi om Ridgeley geportretteerd te zien worden als de vriend die George Michael het zelfvertrouwen gunde en gaf om zijn talent en genie tot volle wasdom te laten komen.

De bonus zijn toch de liedjes, die veel beter in elkaar zitten (en ook nog steeds klinken) dan destijds kon worden bevroed door de ‘serieuze’ muziekliefhebber.

Van harte aanbevolen!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Wham! – De documentaire. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

Wham! – De documentaire afbeelding: scotsman.com

Complimenten/opmerkingen? Graag!