|
Dit artikel hoort bij het verhaal I Just Can’t Stop It: het debuutalbum van The Beat. |
Inleiding
In 1979 publiceerde het Britse muziekblad Melody Maker een artikel over ska, waarin een foto uit 1964 was opgenomen waarop een 19 jarige vrouw de twist danste met de Jamaicaanse ska pionier Prince Buster. De foto zou door cartoonist Hunt Emerson worden gebruikt voor het “Beat girl” logo van The Beat. Maar, wie was de vrouw?

Prince Buster & Brigitte Bond – Twisten op Heathrow Airport, Londen, 25-02-1964
Brigitte Bond
Het bleek te gaan om Brigitte Bond. De eerste keer dat er iets op papier te vinden is stamt uit begin februari 1964. Tegen die tijd is ze al bekend als zangeres/muzikante. In die rol is ze ook op 25 februari 1964 aanwezig op Heathrow Airport in Londen, waar Prince Buster aankomt. Het is op deze dag dat de beroemde twist foto wordt gemaakt.

Brigitte Bond – Blue Beat Baby
In de pers zijn de twee op meerdere foto’s te zien en in een interview stelt Prince Buster dat Brigitte Bond al meerdere platen zou hebben gemaakt, waaronder Blue Beat Baby. Dat nummer werd voor het eerst gepromoot op 14 maart 1966 in het Record Mirror blad. Op 4 april 1964 verschijnt een recensie in dat zelfde blad. Ondertussen treedt Bond regelmatig op in clubs in Londen, waaronder The California Ballroom, The Marquee, The Cellar Club en The Famingo.
Op 21 mei 1964 verschijnt een artikel in de Evening Standard onder de titel I’ll be Lady Waller in 4 months. Bond had Sir John Waller, een bekende dichter, schrijver en journalist ontmoet. Hun verloving werd snel bekend gemaakt, maar ook net zo snel weer verbroken toen bleek dat Bond een trans-vrouw was. Hiermee werd ze feitelijk één van de eerste publiekelijk bekende trans-vrouwen ter wereld. Eind mei/begin juni 1964 werd het nieuws middels een persfoto en begeleidende tekst wereldkundig gemaakt.
LONDON: Brigitte Bond, who used to be a boy, also used to be engaged to Sir John Waller, but now the wedding is off. Sir John discovered that it wouldn’t be possible for them to have children. So Brigitte, who underwent a sex-change operation, has changed her plans of becoming a bride to continue with her singing career in London. Also, the 22-year-old entertainer has a secure future, since she is due to inherit a fortune, left by her grandfather, when she reaches 25 years of age.

Brigitte Bond – Krantenartikel – Sex-change
Het nieuws schaadde haar carrière klaarblijkelijk niet, want de boekingen bleven binnenkomen. Sterker nog, Bond’s nieuwe management adverteerde zelfs met “the controversial sex change girl with the velvet singing voice”. Ze trad regelmatig op in The Pelican Club, een club die regelmatig werd bezocht door de autoriteiten vanwege zeden delicten, zoals stripteases die eindigden in volledige naaktheid.

Brigitte Bond/Brigitte St. John vs Billy Graham
Op 18 juni 1965 protesteerde Bond (die rond die tijd de achternaam St. John of Saint John aannam) in de Londense wijk Soho publiekelijk tegen de Amerikaanse evangelist Billy Graham en zijn opstelling tegenover minirokjes, die een zonde zouden zijn. Ze was wederom prominent in het nieuws.
Ze zou later onder de naam Brigitte St. John filmrollen aannemen en in nachtclubs optreden in Spanje, Gran Canaria en Portugal. In 1969 speelde ze in twee films: La muchacha del Nilo en La esclava del paraíso. In februari 1970 verscheen Brigitte topless in de Engelse bladen Beautiful Britons Magazine en Spick Magazine.

Brigitte Bond/Brigitte St. John – Gay Club, Madrid
Van 1970 tot en met 1973 trad ze regelmatig op in nachtclubs in Italië en Spanje, onder andere als een zogenoemde ‘supervedette’ (de leidster van een revue, die zelf ook danst, zingt en acteert). Vanaf 1974 trad ze op in de Gay Club, de allereerste LHBT club in Madrid (wat in die jaren verre van veilig was, zeker in het Spanje van Franco).
Hierna is weinig meer bekend over Brigitte Bond/St. John/Saint John. In april 1976 zei ze in een interview dat ze in Italië woonde en dat ze Giovanna heette. Daarna is nooit meer iets van haar vernomen.

Melody Maker – Rudies come back! – 19-05-1979
Melody Maker
Op 19 mei 1979 publiceerde Melody Maker het artikel Rudies Come Back!, een verhaal over ska en de revival die aan de gang is. De twist foto met Prince Buster en Brigitte Bond wordt gebruikt als inspiratie voor het “Beat girl” logo.
Erkenning
Dit artikel was een stuk korter geweest zonder de blogs op de website MISS UPSETTER DESIGNS. Kijk hieronder naar de fantastische doumentaire over Briggite Bond, gemaakt door MISS UPSETTER DESIGNS.