Tears For Fears – The Hurting

Tears For Fears - Live Keulen 1983 (youtube.com)

Tears For Fears – Live Keulen 1983: Curt Smith (links), Roland Orzabal (rechts)

Inleiding

In 1983 bracht Tears For Fears hun debuutalbum uit. Het verhaal over ‘primal scream’, onverwacht succes en oprechte emotie.

Tears For Fears

Roland Orzabal en Curt Smith ontmoetten elkaar eind jaren (19)70 in Bath, Somerset, Engeland en richtten de band Graduate op, die werd beïnvloed door de mod en ska revivals. Het leverde een album (Acting My Age) en de single Elvis Should Play Ska (verwijzend naar Elvis Costello) op. In 1981 viel Graduate uit elkaar, maar Orzabal en Smith bleven met elkaar werken.

Met name Orzabal besteedde meer en meer aandacht aan het schrijven van nummers. Orzabal en Smith besloten als duo verder te gaan onder de naam History Of Headaches, een naam die hoogstwaarschijnlijk was beïnvloed door de ongelukkige jeugd van beiden.

Arthur Janov - The Primal Scream (etsy.com)

Arthur Janov – The Primal Scream

Arthur Janov

Orzabal kwam al vroeg in aanraking met het boek The Primal Scream van psychotherapeut Arthur Janov, een boek die Janov’s ‘primal scream’ theorie introduceerde. Deze theorie gaat ervan uit jeugdtrauma’s het beste herbeleefd kunnen worden om er vervolgens uitgeschreeuwd te worden. Diezelfde theorie had John Lennon in 1970 geïnspireerd tot de uitgave van zijn prachtige debuutalbum John Lennon/Plastic Ono Band, waarop het indrukwekkende en ontroerende Mother staat, waarin Lennon zijn verdriet over zijn veel te vroeg overleden moeder letterlijk uitschreeuwt.

History Of Headaches werd al snel hernoemd naar Tears For Fears, een term die Janov gebruikte in een van zijn boeken.

Synth-pop

Een andere grote bron van invloed was de muziek uit die tijd: Talking Heads’ Remain In Light, David Bowie’s Scary Monsters, Peter Gabriel’s derde solo album (bekend als Melt) en de door synthesizers beïnvloedde muziek van Orchestral Manoeuvres In The Dark, Tubeway Army, Ultravox en Depeche Mode. Hierdoor kwamen Orzabal en Smith in contact met Ian Stanley. Orzabal: “He was the person that really taught us the nuts and bolts of technology and recording”.

Opnamen

Orzabal, Smith en Stanley maakten een aantal demo’s, die direct leidden tot een contract met Phonogram. Omdat de groep live drums wilde gebruiken werd drummer Manny Elias, die ze in 1981 hadden ontmoet, ingelijfd. Met z’n vieren werden de eerste opnamen gemaakt, die leidden tot de singles Suffer The Children en Pale Shelter. De derde single Mad World werd onverwacht een grote hit in het VK. Aan het begin van 1983 werd de vierde single uitgebracht: Change, alweer een succes. Niet slecht voor een beginnende band.

Tears For Fears - The Hurting (spotify.com)

Tears For Fears – The Hurting

The Hurting

Op 7 maart 1983 werd The Hurting, het debuutalbum van Tears For Fears, uitgebracht. Het album bestond uit de eerder uitgebrachte singles en de meeste B-kantjes, aangevuld met een paar extra nummers. Zowel Suffer The Children als Pale Shelter werden opnieuw opgenomen voor het album.

Het bijna onwaarschijnlijke succes werd gecontinueerd. Binnen 3 weken stond het album op de eerste positie van de albumlijst in het VK. Het verdreef daarmee Michael Jackson’s Thriller van die positie. Het album zou zelfs platina gecertificeerd worden.

Ook in de rest van Europe deed Tears For Fears het goed. Zowel de singles als het album verkochten goed. En dat ondanks de zware (tekstuele) kost. Het album gaat over verloren jeugd, (kinder-)misbruik, depressie, pijn en trauma. De hoes van het album is wat dat betreft alleszeggend.

En toch sloeg het aan, op een manier waar de band en de platenmaatschappij ook niet op hadden gerekend. Was het de eerlijkheid van de groep, of was er meer aan de hand? Herkenden velen zich in de muziek en de teksten?

Die teksten staan bol van twijfel en verdriet. Al in de opener The Hurting gaat het over pijn (gedaan worden). De overtuiging dat er iets niet klopt, ook al wordt het genormaliseerd: Is it an horrific dream? / The hurt, hurt, hurt. Grote hit en klassieker Mad World stemt ook al niet vrolijk: And I find it kind of funny / I find it kind of sad / The dreams in which I’m dying are the best I’ve ever had. In Suffer The Children wordt ingegaan op ouderschap, of beter gezegd, het ontbreken daaraan: He’s an only child in an only room / And he’s dependant on you.

De donkere teksten komen nooit over als pathetisch of goedkoop sentiment. Dat zal grotendeels worden veroorzaakt door de oprechtheid waarmee het materiaal wordt gebracht, die regelmatig contrasteert met de lichtere muzikale omlijsting. Teksten als Memories fade but the scars still linger worden verpakt in prachtige muziek en melodieën.

Tears For Fears - Change video (totally80s.com)

Tears For Fears – Change video

Recensie

Het album was een succes. Zelden heeft het publiek zo gelijk gehad. The Hurting is daadwerkelijk een prachtig album, met mooie instrumentatie, muzikale ingevingen en teksten die daadwerkelijk ergens over gaan. De algehele sfeer die het album uitademt ontroert, maakt nostalgisch en weemoedig, maar vraagt ook om herhaling, veel herhaling zelfs.

Het besef dat dit een debuutalbum is, maakt het album nog indrukwekkender dan het van zichzelf al is. Maar liefst 6 van de in totaal 10 nummers gelden als klassiekers van begin jaren (19)80 muziek. Nummers als Mad World, Pale Shelter, Suffer The Children en Change zijn prachtig en in staat een hele wereld op zichzelf te kunnen oproepen. Dat die nummers als single zijn uitgebracht getuigt van visie (en durf).

Nodeloos om nog expliciet te maken, maar The Hurting is van harte aanbevolen!

Tears For Fears - The Hurting - Singles (discogs.com)

Tears For Fears – The Hurting – Singles

Singles

Aan het album zijn maar liefst vijf singles verbonden.

 • Suffer The Children
  (uitgebracht op 30 oktober 1981)
 • Pale Shelter (You Don’t Give Me Love)
  (uitgebracht op 29 maart 1982)
 • Mad World
  (uitgebracht op 20 september 1982)
 • Change
  (uitgebracht op 24 januari 1983)
 • Pale Shelter (Second Version)
  (uitgebracht op 18 april 1983)

Nummers

Alle nummers geschreven door Roland Orzabal.

 • The Hurting
 • Mad World
 • Pale Shelter
 • Ideas As Opiates
 • Memories Fade
 • Suffer The Children
 • Watch Me Bleed
 • Change
 • The Prisoner
 • Start Of The Breakdown

De cassette versie van het album bevatte de extra track Change (New Version).

Tears For Fears - The Hurting - Gouden plaat (bonhams.com)

Tears For Fears – The Hurting – Gouden plaat

Muzikanten

 • Roland Orzabal – zang (The Hurting, Ideas As Opiates, Memories Fade, Suffer The Children, Watch Me Bleed en Start Of The Breakdown), achtergrondzang, gitaar, keyboards, ritme programmering
 • Curt Smith – zang (The Hurting, Mad World, Pale Shelter, Change en The Prisoner), achtergrondzang, bas, keyboards
 • Manny Elias – drums, ritme programmering
 • Ian Stanley – keyboards programmering, computer programmering

Met hulp van:

 • Chris Hughes – ritme programmering, percussie
 • Ross Cullum – jazz high, dynamic toggle (percussie)
 • Mel Collins – saxofoon
 • Phil Palmer – Palmer picking (gitaar)
 • Caroline Orzabal – kinderstem op Suffer The Children
Tears For Fears - Songs From The Big Chair & The Seeds Of Love (spotify.com)

Tears For Fears – Songs From The Big Chair & The Seeds Of Love

Na The Hurting

Na het succes van The Hurting bracht de band onder druk van de platenmaatschappij eind 1983 de single The Way You Are uit. In december 1983 was de band op tournee in het VK (waarvan de opnamen weden uitgebracht op de video In My Mind’s Eye).

Begin 1984 werd begonnen aan de opvolger van The Hurting. In augustus 1984 leidde dat tot de uitgave van de single Mothers Talk. In november werd de single Shout uitgebracht, dat geheel in teken stond van Janov’s theorie (Shout, shout, let it all out / These are the things I can do without). Het was de start van de internationale doorbraak voor Tears For Fears. Het nummer werd een wereldwijde hit.

In februari 1985 werd het album Songs From The Big Chair uitgebracht. Het geluid van The Hurting was ingeruild voor een bombastischer rockgeluid en dat sloeg aan. Ook het album werd een doorslaand succes. Tears For Fears was een superband geworden. Vervolgsingles, waaronder Everybody Wants To Rule The World, werden ook grote hits.

Tijdens de tour ontmoette de groep hun held, Arthur Janov. Hij was vriendelijk en nodigde ze uit voor lunch. Die liep uit op een enorme deceptie. Hij had een musical geschreven (over zichzelf) en wilde iets samendoen. De commerciële gedachte erachter viel slecht bij Orzabal en Smith. Orzabal: “I just walked away thinking, ‘Hmm. Never meet your heroes!'”. Overigens is de status van Janov als psychotherapeut en zijn theorieën omstreden. Zijn theorieën zijn officieel ontkracht door de American Psychological Association.

In 1989 bracht de groep hun derde album uit, The Seeds Of Love, wederom een wereldwijd succes. Na een tour kregen Orzabal en Smith ruzie en de band viel uit elkaar. In 1992 werd de verzamelaar Tears Roll Down (Greatest Hits 82-92) uitgebracht.

Orzabal ging alleen verder onder de naam Tears For Fears en bracht de albums Elemental (1993) en Raoul And The Kings Of Spain (1995) uit. De albums waren duidelijk minder succesvol. In 1996 verscheen de B-kantjes verzamelaar Saturnine Martial & Lunatic.

In 2000 werd het contact tussen Orzabal en Smith hersteld, wat resulteerde in Everybody Loves A Happy Ending in 2004, in 2006 gevolgd door Secret World – Live In Paris. Na heruitgaven van hun oude albums, een paar tours en de uitgave van EP’s volgde in 2022 hun langverwachte nieuwe album The Tipping Point.

Tears For Fears - 2022 (facebook.com/tearsforfears)

Tears For Fears – 2022

Ter afsluiting

Wat is jouw mening over Tears For Fears en The Hurting? Laat het weten, het wordt gewaardeerd!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: Tears For Fears – The Hurting. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

2 reacties

 1. Hun debuutalbum is meteen ook hun beste plaat. Geniale liedjes, perfect in elkaar gezet. Popmuziek is heus kunst.

  1. Popmuziek kan heel kunstig zijn zelfs. The Hurting is daar bewijs van.

Complimenten/opmerkingen? Graag!