5 jaar geleden maakte ik mijn laatste Prince concert mee, in Antwerpen

Hit And Run Part II Tour (princevault.com)

Welcome to the best night of your life

Prince in Antwerpen, 27 mei 2014

Inleiding

Na het voor mij wat tegenvallende concert in Amsterdam twee dagen eerder, waren de verwachtingen hooggespannen. Kon hij het nou nog wel of niet, met deze toch wat logge en gezichtsloze begeleidingsband?

Sportpaleis Antwerpen

Sportpaleis Antwerpen (gva.be)

Sportpaleis Antwerpen

Op 17 oktober 2002 was ik voor het eerst in het Sportpaleis in Antwerpen. Prince trad daar op in het kader van zijn One Nite Alone… Tour en het was fenomenaal. Destijds mochten leden van zijn NPG Music Club tijdens de soundcheck aanwezig zijn, zo ook deze middag. Prince gaf een complete show weg, speelde ruim 1,5 uur, deed covers en obscuurder eigen werk (zoals een prachtige versie van Empty Room). En toen moest het reguliere concert nog beginnen…

Sindsdien ga ik vaker naar het Sportpaleis, tenminste één keer per jaar. Een dagje Antwerpen combineren met een concert in het Sportpaleis is een perfect dagje uit. Ik heb Prince in totaal 3 keer gezien in het Sportpaleis en alle drie de shows waren fantastisch.

Hit And Run

Van 2 tot en met 22 februari 2014 speelde Prince 7 concerten in Engeland, voornamelijk in kleine clubs. De concerten werden (zeer) kort, soms uren, van tevoren aangekondigd en tickets konden alleen bij de ingang tot de zaal worden gekocht (met uitzondering van de twee laatste shows).

Omdat de vervolg tour Hit And Run Part II werd genoemd zijn de bovenstaande shows geschaard onder de naam Hit And Run.

Prince - Initiële aankondiging Hit And Run Part II Tour (princevault.com)

Prince – Initiële aankondiging Hit And Run Part II Tour

Hit And Run Part II

Op 30 april kondigde Prince via het Twitter account 3rdEyeGirl de Hit And Run Part II tour aan. In eerste instantie ging het om 6 shows. Er werden al snel meer shows aangekondigd, op 26 mei aangevuld met shows die na de, initieel laatst geplande, show in Antwerpen zouden plaatsvinden.

In totaal zouden er 13 concerten gegeven worden onder de noemer Hit And Run Part II. Een extra 5 concerten werden nog gespeeld in kleinere zalen. Deze worden als aftershow betiteld.

Op een (invitation only) concert op 2 februari 2015 (een charity in het kader van Autism Rocks) na, was het laatste concert van de tour (7 juni 2014) de laatste keer dat Prince in Europa zou optreden.

N.B.:
Eind 2015 stond gepland dat Prince naar Europa zou komen met zijn Piano & A Microphone tour, maar kaartverkoop problemen (met name op de zwarte markt) en de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 deden Prince besluiten eerst Australië en Amerika aan te doen. Hij overleed op 21 april 2016.

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor de concerten in Amsterdam en Antwerpen startten op respectievelijk 6 en 7 mei. De kaartverkoop voor het Amsterdamse concert viel weer eens in het water door storingen met de Ticketmaster website (zoals ook al eerder had plaatsgevonden tijdens de North Sea Jazz shows van Prince in 2011). De kaartverkoop werd halverwege stopgezet en op 8 mei voortgezet.

Prince - Kaartverkoop Antwerpen 2014 foutmelding (hundalasiliah.wordpress.com)

Prince – Kaartverkoop Antwerpen 2014 gaat weer starten

Bij het Belgische teleticketservice ging het altijd goed, maar de wet van Murphy sloeg ook daar toe. De voorverkoop zou om 10:00 starten, maar werd om technische redenen uitgesteld naar 20:00 dezelfde dag. Toen verliep alles gewoon soepel en had ik kaarten. Ik ontving de bevestiging van de reservering om 20:06 en de bevestiging dat de betaling was geslaagd om 20:21.

En nu kon het wachten beginnen. Op 25 mei naar de Amsterdamse Ziggo Dome en op 27 mei naar het Antwerpse Sportpaleis.

Amsterdam Ziggo Dome 25 mei 2014

Prince 25-05-2014 concertkaartje (apoplife.nl)

Prince 25-05-2014 concertkaartje

Los van de belachelijk slecht verlopen voorverkoop, was deze dag niet voorbestemd voor grootsheid. Mijn vrouw moest op het laatste moment afzeggen, dus ik had een kaartje over (dat ik overigens niet verkocht kreeg). Ik sprak met vrienden af en gingen samen de Ziggo Dome in. Normaal gesproken een prima zaal met vooral ook goed geluid. Deze avond echter niet, het geluidsvolume stond op standje Concorde: oorverdovend. Het viel tegen, op mij kwam het ongeïnspireerd over en de setlist viel me wat tegen (in vergelijking met andere shows van de tour).

Groot was dan ook de verbazing toen ik de dag erna in alle Nederlandse kranten 5 sterren recensies las van dat concert. ‘Het beste sinds de jaren (19)80’ werd het genoemd. Het zal ongetwijfeld aan mij hebben gelegen (ook al las ik veel klachten over het geluidsvolume), want ik las op sociale media overwegend superlatieven.

Purple Rain was overigens prachtig. Halverwege begon Prince te praten, iets wat hij weinig deed. Met de kennis van nu, is het een toch een wat opvallende speech:

There’s something about this song right?

In 1986/87 we were around this way. We made a little movie called Sign O’ The Times. Now, I’ve been coming to your house. I need you to come to mine.

Can I tell you about my house?

In my house there are no crazy people. Well, maybe just one. And everybody else, we take care of one another. If you come to my house, I need you to take care of it, alright? Would you do that for me?

Is there anybody out there that knows how to cook? Contrary to rumor, I know you are what you eat, Usually I eat light…

When you come to our house, next time we see each other, it will be in Paisley Park. If you don’t know the way, get somebody to show you. In Paisley Park we sing together, we dine together, we love together.

Prince in Amsterdam, 25 mei 2014

Prince & 3rdEyeGirl 27-05-2014 concertkaartje (apoplife.nl)

Prince & 3rdEyeGirl 27-05-2014 concertkaartje

Antwerpen Sportpaleis 27 mei 2014

Na een dag in de stad te hebben doorgebracht met vriend Bram en zijn vriendin Jolanda, togen we naar het Sportpaleis. We hadden zogenaamde ‘standing pit’ kaarten, wat betekent dat we een gegarandeerde plek in het voorste vak voor het podium hadden.

Bij aankomst werd op het gordijn dat het podium verborg een foto van een aquarium met daarin een clown vis getoond. Iets na achten werden een aantal nummers over de P.A. gespeeld die of van Prince zelf waren, of waar hij iets mee van doen had, waaronder:

 • Andy Allo’s Superconductor
 • Janelle Monáe’s Q.U.E.E.N.
 • Prince’ fenomenale ballad The Breakdown

Om 20:30 doofden de lichten, gingen de gordijnen open en daar gingen we van start. Alleen de opkomst al. Hij had er zin in, dat was aan alles te merken. Gretig, zelfverzekerd, de bekende Prince-‘cool’ was daar. Met gebreid mutsje én zonnebril (altijd een goed teken). Let’s Go Crazy. Na het eerste nummer al compleet overdonderd.

Prince in Antwerpen 27-05-2014 (welcome2thedawn.blogspot.com)

Prince in Antwerpen 27-05-2014

De zonnebril werd afgegooid en de set werd vervolgd. De sampler-set, waarin Prince nummers start met een sampler en daarover heen speelt/zingt, eventueel met band, klonk perfect en de sfeer was werkelijk fantastisch. België hield van Prince en Prince hield van België, dat was duidelijk. Toen de eerste maten van Nasty Girl werden ingezet was de euforie compleet.

Iets verder op in het concert deed hij een tweede-sampler set. Toen Housequake werd ingezet ontplofte de zaal. Het was magisch.

Prince in Antwerpen 27-05-2014 (over-blog.com)

Prince in Antwerpen 27-05-2014

Ook al had ik Purple Rain al zo vaak gezien en gehoord, toch pakte hij me elke keer weer in. Ook nu weer.

Tijd voor wat intimiteit. De piano-set. Korter dan twee dagen eerder, maar de intensiteit was kippenvel opwekkend. Met name tijdens The Beautiful Ones (nummer 2 in mijn top 10 Prince nummers) viel weer op hoe goed hij nog steeds bij stem was. 55 jaar en dan zo krijsen en zuiver zingen: ongekend. Maar er was meer: het voelde echt. Het ontroerde tot in mijn ziel.

Bij de start van de eerste toegift werd de gitaar omgegespt en het volume opengedraaid: heerlijk gitaarwerk, zoals alleen Prince dat kon. En toch weer ruimte voor kleine, intieme momenten. Sometimes It Snows In April was prachtig.

Bij de tweede toegift deed Prince voor de derde keer die avond een bas om en werd Forever In My Life ingezet! Tijdens de derde toegift werd de funk cover Play That Funky Music gespeeld.

Daarna leek het over. Ruim 10 minuten geen Prince, maar het leek toch echt of er meer kwam. En ja hoor, er waren al mensen op weg naar de uitgang, maar hij kwam nog een keer terug voor een vierde toegift! En wat voor één. Nog eens zes (!) nummers, waaronder veel fan favorieten. Het afsluitende trio The Ride, Endorphinmachine en What’s My Name? was bijna te veel. Het niveau was weer zo (belachelijk) hoog. Het ogenschijnlijke gemak waarmee hij de ene na de andere riff moeiteloos uit zijn gitaar schudde was ook nu weer bijna niet te vatten!

Na ruim 2 uur en 3 kwartier was het dan toch echt over. Wat een concert, wat een avond!

Naar huis

Op weg naar huis waren we bijna te zwaar onder de indruk om nog veel te zeggen. Het enthousiasme en de adrenaline was er nog volop. Dit was weer een 5 sterren concert. Mijn hemel, wat zou de toekomst nog allemaal kunnen brengen?

Eenmaal thuis schreef ik op 28 mei om 02:56 op mijn Facebook tijdlijn:

Net terug uit Antwerpen: België – Nederland 10-0.

Wat een verschil. Vanaf de eerste noot was duidelijk dat hij er zin in had. Veel meer dan in Amsterdam. Hij speelde langer, maar ook met veel meer plezier.

Setlist top. Ten opzichte van Amsterdam speelde hij I Could Never Take The Place Of Your Man, Pretzelbodylogic, Stratus en Condition Of The Heart niet. Daartegenover speelde hij wel Nasty Girl, Pop Life, I Would Die 4 U, Housequake, Alphabet St, Sometimes It Snows In April, Forever In My Life, Play That Funky Music, Screwdriver, The Ride en Endorpinmachine.

Waanzinnige show. Voortaan naar België dus!

 

Daags na het concert bleek dat ook Prince zelf nogal onder de indruk van de uitvoering van The Beautiful Ones tijdens de Antwerpen show, getuige de tweet vanuit het @3RDEYEGIRL Twitter account:

Antwerp-tweet 3rdEyeGirl (twitter.com/3rdeyegirl)

Antwerp-tweet

Recensie

Tja, wat kan ik nu nog zeggen? Van alle 41 concerten die ik van hem heb gezien eindigt dit concert, qua ranking, op de 5e plek. Het was fenomenaal en onvergetelijk.

Setlist Antwerpen Sportpaleis 27 mei 2014

Prince - Antwerpen - Reclame (welcome2thedawn.blogspot.com)

Prince – Antwerpen – Reclame

Regular (1)

 • Let’s Go Crazy
 • Take Me With U
 • Raspberry Beret
 • U Got The Look
 • Musicology
 • Kiss

Sampler set (1)

 • When Doves Cry
 • Nasty Girl
 • Sign O’ The Times
 • Hot Thing

Regular (2)

 • Controversy
 • 1999
 • Little Red Corvette
 • Nothing Compares 2 U
 • Funknroll

Sampler set (2)

 • Pop Life (snippet)
 • I Would Die 4 U
 • Housequake
 • Alphabet St.

Regular (3)

 • Purple Rain

Piano set

 • How Come U Don’t Call Me Anymore
 • Diamonds And Pearls
 • The Beautiful Ones
Prince in Antwerpen 27-05-2014 (over-blog.com)

Prince in Antwerpen 27-05-2014

Encore

 • Guitar
 • Plectrumelectrum
 • Sometimes It Snows In April
 • She’s Always In My Hair
 • The Love We Make

Encore 2

 • Forever In My Life

Encore 3

 • Play That Funky Music (Wild Cherry cover)

Encore 4

 • FixUrLifeUp
 • Something In The Water (Does Not Compute)
 • Screwdriver
 • The Ride
 • Endorphinmachine
 • What’s My Name?
Prince - Antwerpen - Sold out (frontview-magazine.be)

Prince – Antwerpen – Sold out

De band

 • Prince – zang, gitaar, sampler-keyboard, keyboards, bas
 • 3rdEyeGirl
  • Donna Grantis – gitaar, zang
  • Ida Nielsen (bas, zang, sampler-keyboard
  • Hannah Welton-Ford – drums, zang
 • Cassandra O’Neal – keyboards, zang
 • Joshua Welton – keyboards, zang (speelde niet op het podium, maar vanaf de mixing-desk in het midden van de zaal)

Laatste keer

Prince in Antwerpen 27-05-2014 (over-blog.com)

Prince in Antwerpen 27-05-2014

Zoals bekend overleed Prince op 21 april 2016. Dit was de laatste keer dat ik hem live zag en het was fantastisch.

Het is al vaker gezegd, zeker ook door mij, maar het is eeuwig zonde dat ik dit soort concerten nooit meer zal meemaken. Het talent dat uit elke porie vloeide was echt onbeschrijflijk indrukwekkend om te zien. Het gemak en de totale controle was onmetelijk.

Ter afsluiting

Wat was jouw laatste Prince concert? Laat een reactie achter, dat wordt enorm gewaardeerd!

Video/Spotify
Bij dit verhaal is een video opgenomen. Klik op de volgende link om deze te zien: Video: 5 jaar geleden maakte ik mijn laatste Prince concert mee, in Antwerpen. De A Pop Life afspeellijst op Spotify is ook aangepast.

14 reacties

Ga naar reactie formulier

  • Ronald op 27-05-2019 om 23:48
  • Reageer

  Mooi verhaal. Zijn er opnamen van dat concert?

  1. Ik weet het niet. Ik heb ze nooit gehoord in ieder geval…

  • Harry op 28-05-2019 om 00:37
  • Reageer

  Mijn laatste Prince concert was in de Ziggodome, en heb echt genoten. December 2015 was voor mij een grote domper.. De kaarten voor Carre waren echt duur dus er vanaf gezien. Tot mijn zoon zei.. Pa je bent gek als je niet gaat.. De zoon van mijn maat Glenn waarmee ik de laatste 5 concerten van Prince was geweest had precies dezelfde reactie. Helaas is het gecanceld vanwege een stel randdebielen in Bataclan (Parijs) kan hier nog steeds niet over uit 💜💜😢

  1. Ja, dat was echt een domper. Ik herinner me wel dat er al eerder sprake was van afzeggen, vanwege een enorme zwarte markt aan kaarten die nog niet eens officieel beschikbaar waren. Prince was not amused.

  • Bibian op 28-05-2019 om 01:14
  • Reageer

  Mooi verhaal! Mijn laatste concert was ook Hit and Run part II, in Amsterdam. Ook ik was één van de weinige die vond betere concerten te hebben meegemaakt. De gesproken tekst vergeet ik nooit meer. Ik was één van de gelukkige die ook in Paradiso was. Bij mijn eerste concert Sign o the Times stond ik helemaal vooraan en nu mocht ik hem zoveel jaar later weer van zo dichtbij bewonderen. Het voelde toen al zijn hekkensluiter. Nog steeds mis ik zijn life concerten.

  1. Antwerpen was zo veel beter dan Amsterdam. Ik hoor toch weinig mensen die het vonden tegenvallen in Amsterdam. Ik lees dat jij ook gelukkig genoeg bent geweest hem vaker te zien. Dat maakt het gemis waarschijnlijk wel groter, maar het zijn prachtige herinneringen!

  • Remko Bak op 28-05-2019 om 17:26
  • Reageer

  Mijn laatste keer was ook de Ziggo. Ik heb genoten die avond, al was het maar omdat twee van mijn favorieten:I could never take the place of your man en she’s always in my hair werden gespeeld.

  Ook ik mis na zijn dood de ultieme live ervaring die Prince was, maar vond het Ziggo concert wel een hele goede om als laatste te hebben gezien.

  1. Alleen maar prima toch? Ik schreef al dat het waarschijnlijk aan mij lag en wellicht mijn positie in de zaal, helaas was de Ziggo voor mij niet de plek die avond. Maar, missen doe ik hem ook nog steeds.

    • Remko Bak op 29-05-2019 om 13:21
    • Reageer

    Was ook geen kritiek op jouw recensie hoor! ik was er niet bij in Antwerpen, dus kan niet oordelen. Belangrijker dat we allebei met een goed gevoel terugkijken op ons laatste concert van Prince!

    1. Ik vatte het ook niet op als kritiek, hoor. Zeker, het goede gevoel, daar gaat het om!

  • Martijn op 30-05-2019 om 10:45
  • Reageer

  Mooi stuk om te lezen Erwin.

  Ook voor mij was Ziggo helaas de laatste keer dat we de meester in actie zagen. idd niet zijn beste show, en na dit artikel enorme spijt dat ik niet ook kaarten voor Antwerpen heb gekocht. ook ik vond het geluid slecht en hard. niet des Prince’s zullen we maar zeggen. de kleine held wordt gemist, zeker omdat je weet dat er nooit meer nieuw werk komt, geen shows, geen afters, geen roodtrips met vrienden om de purple Joda te zien. allen nog zijn muziek…. Damn i miss the little man.

  1. Dank je wel voor je reactie!
   Het is grappig dat ik toch veel geluiden ontvang over dat Ziggo Dome tegenviel. Ik had echt het idee dat ik daar redelijk alleen in stond. Jammer.
   En ja, het is en blijft een enorm gemis…

  • Peter van Soest op 04-06-2019 om 17:29
  • Reageer

  Mijn laatste Prince concerten waren 2 x Paradiso op 11/8/2013 – helaas door allerlei afspraken kon ik in 2015 niet en hoopte op Carré. Dat was het dan – 35 keer onwijs genoten van de man en de sfeer en de muziek en de muzikale verrassingen. Dat komt nooit meer terug. Het is nog steeds onwerkelijk dat hij er niet meer is. Totaal in de greep van deze muziekheld sinds Ahoy 1986.

  1. Ik hoopte ook op Carré, maar was ervan overtuigd dat ik de tour nog wel zou gaan zien. Helaas…

Complimenten/opmerkingen? Graag!