Aart Staartjes 1938-2020

Aart Staartjes 1938-2020 (hartvannederland.nl)

Aart Staartjes 1938-2020

In memoriam

Vandaag is Aart Staartjes overleden. Een jeugdheld is niet meer.

Aart Staartjes werd in 1938 geboren in Amsterdam en wilde onderwijzer worden. Al snel bleek de toneelschool veel aantrekkelijker te zijn. Hij kwam in aanraking met televisie en ontwikkelde een aantal revolutionaire baanbrekende kinderprogramma’s: De Stratemakeropzeeshow, De Film Van Ome Willem, J.J. de Bom, voorheen De Kindervriend en Het Klokhuis. De programma’s werden vanuit het oogpunt van het kind geschreven en leverden onvergetelijke sketches en liedjes op, die conservatief Nederland op de grondvesten deed schudden.

Kinderprogramma's jaren (19)70 (yoo.rs/discogs.com/youtube.com)

Kinderprogramma’s jaren (19)70

Medio jaren (19)80 trad hij toe tot Sesamstraat waar hij de rol van Meneer Aart vertolkte, een norse zelfingenomen man, die het niet kon laten de kinderen en kinderlijke dieren voortdurend de les te lezen. De Amerikaanse tak van Sesamstraat (Sesame Street) schrikt van Meneer Aart, omdat hij in hun ogen een negatief rolmodel is. Staartjes houdt vol en Meneer Aart groeit uit tot een van de populairste personages uit de Nederlandse televisiegeschiedenis.

Meneer Aart (detelegraaf.nl)

Aart Staartjes – Meneer Aart

In 2019 laat de NTR weten dat er (voorlopig) geen nieuwe afleveringen van Sesamstraat zullen worden gemaakt, tot groot verdriet en onbegrip van Staartjes, die in hetzelfde jaar een beroerte  krijgt. Begin dit jaar krijgt hij een ongeluk in het verkeer. Hij overlijdt aan de gevolgen.

Complimenten/opmerkingen? Graag!