Aswad – Live And Direct

Aswad - Notting Hill Carnival 1983 (unthoughtofthoughsomehow.blogspot.com)

Aswad – Notting Hill Carnival 1983

Inleiding

In 1983 werd het live-album Live And Direct van Aswad uitgebracht. Een heerlijk reggae album dat het beluisteren meer dan waard is.

Aswad

Aswad (wat het Arabische woord voor ‘zwart’ is) is een Engelse reggae groep die werd opgericht in 1974. Van origine bestond de band uit vijf man. Al snel bleef de harde kern van Aswad over, die gedurende een lange periode het gezicht en geluid van de band bepaalde: Brinsley ‘Dan’ Forde (zang, gitaar), Angus ‘Drummie Zeb’ Gaye (drums) en Tony ‘Gad’ Robinson (bas).

Aswad - Aswad (allmusic.com)

Aswad – Aswad

De band had al direct een eigen sound. Reggae werd aangevuld met invloeden uit soul, jazz en funk. De band werd in 1976 getekend door Island Records. Aswad was de eerste Engelse reggae band met een platendeal. Hetzelfde jaar nog werd hun debuutalbum (Aswad) uitgebracht.

De band viel op, met name onder reggae artiesten. Ze werden gevraagd door de grote namen voor optredens en opnamen door, onder andere, Burning Spear, Bob Marley, Peter Tosh en Bunny Wailer. De laatste noemde Aswad zelfs ‘the young Wailers’.

Na een aantal singles en albums verliet de band Island Records en tekende bij CBS, waar album New Chapter een groot artistiek succes werd, een jaar later gevolgd door Not Satisfied. Zowel de band als CBS hadden meer verwacht, en de band vertrok bij CBS. 

This is Live and Direct! Live and Direct!! You know what Live and Direct mean? It mean Live and Direct.

Opening van het live album Live And Direct

Live And Direct

Aswad - Live And Direct (pandora.com)

Aswad – Live And Direct

Eind 1982 bracht de band de klassieker Roots Rockin’ uit als single op hun eigen label Simba en tekende vervolgens bij Mango, een sublabel van Island Records.

Op 28 en 29 augustus 1983 werd het jaarlijkse Notting Hill Carnival in Londen georganiseerd. Op één van die dagen trad Aswad daar op met een blazer sectie. Ze speelden eigen nummers en andere favorieten.

Het concert werd opgenomen en werd uitgebracht als Live And Direct. Het is een opwindend album geworden. Het concert is prima en de band is op dreef. De reggae swingt en werkt aanstekelijk.

Het is een klassiek album in de Britse reggae, die opvallend veel goede reggae albums heeft opgeleverd. Steel Pulse’ Handsworth Revolution, Linton Kwesi Johnson’s Bass Culture, en UB40’s Signing Off. Naast de reggae was de Britse ska revival (ska is nauw verwant aan reggae) aan het eind van de jaren (19)70/begin jaren (19)80 een grote bron van fantastische muziek.

Nummers

 • Not Guilty
 • Not Satisfied
 • Your Recipe
 • Roots Rocking
 • Drum & Bass Line
 • African Children
 • Soca Rumba
 • Rockers Medley
  • Ease Up
  • Your Love’s Gotta Hold on Me
  • Revolution
  • Water Pumping
 • Love Fire

Na Live And Direct

Aswad (telegraph.co.uk)

Aswad

De band wilde meer en werd steeds poppier. Dat werd ze niet in dank afgenomen door de fans van het eerste uur, maar het leverde wel resultaat op. In 1988 scoorde de band een enorme hit met Don’t Turn Around. In 1994 maakte de band het album Rise And Shine, dat succesvol was en de band zelfs een Grammy nominatie voor beste reggae album opleverde.

Sinds het vertrek van Forde in 2000, is de groep een duo.

Ter afsluiting

Live And Direct was een mooi document van de band op een prachtige zomerdag in Londen. Soms vallen alle puzzelstukjes precies in elkaar. Dat was ook zo op de dag dat Aswad een klassiek reggae album opnam.

Wat vind jij van Aswad? Laat het weten!