Jacob Collier

Concertgegevens

Artiest Jacob Collier
Tournaam  
Datum 13-02-2019
Locatie Paradiso
Plaats Amsterdam

Beoordeling

Ik heb Jacob Collier voor het eerst gezien op het North Sea Jazz festival in 2016. Hij was destijds nog maar 17 jaar oud en had zijn debuutalbum In My Room net uitgebracht. Het concert was een revelatie. Fantastisch wat deze jonge jongen in zijn eentje allemaal kon en deed op het podium. Een jaar later was hij er weer, nu samen met Cory Henry en het Metropole Orkest. Wederom imponeerde hij met zijn eigenzinnige aanpak.

Op 13 februari trad hij op in een uitverkocht Paradiso met zijn fantastische band. Bij opkomst al had hij het publiek in zijn handen. Als een marionetspeler dirigeerde hij het publiek bij ‘community singing’. Leuk gedaan, waarna een Zappa-achtige opening de ambities van Collier direct duidelijke maakte. Perfecte beheersing, polyritmisch, multi-instrumentaal: indrukwekkend. Het eerste uur was nagenoeg perfect. Helaas ontspoorde het optreden gaandeweg een beetje. Het ‘community singing’ werd in overdreven vorm doorgevoerd. Te veel, te lang gecombineerd met covers van nummers waar ik persoonlijk niet veel mee heb. Collier covert vaker nummers, en ook vaak in het easy-listening, jazzy genre op een wijze die volstrekt uniek en opwindend is, maar nu verviel in een soort karaoke.

Maar, de cover van The Beach Boys’ In My Room was een prachtige intieme akoestische uitvoering. De tweede toegift begon mooi, maar verviel helaas weer was weer in een lange meezing sessie.

Samenvattend: prachtig, geniaal begin dat alle verwachtingen meer dan vervulde. Het tweede deel maakte het een beetje dubbel. Op basis van het eerste deel toch een ruime voldoende.

Setlist

With The Love In My Heart / Hideaway / Don’t You Know / Djesse / Ocean Wide Canyon Deep / (They Long to Be) Close to You / Mariana / Hajanga / You’ve Got A Friend / Fascinating Rhythm / All Night Long (All Night)

Encore:
In My Room

Encore 2:
Blackbird / Lean on Me

Concertkaartje

Jacob Collier, 13-02-2019 Concertkaartje (apoplife.nl)

Complimenten/opmerkingen? Graag!