Foxygen – We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic

Foxygen 2013 - Jonathan Rado & Sam France (brightestyoungthings.com)

Foxygen 2013 – Jonathan Rado & Sam France

Introductie

De single San Fransisco deed me uitkijken naar het album van de, voor mij destijds onbekende, band Foxygen. Op 22 januari 2013 kwam het uit. Op 5 februari 2013 had ik het in huis. Een album dat alle kanten opschiet, en prachtige liedjes bevat, muzikaal anders en bevlogen. Deze band zou ik blijven volgen.

Foxygen

Foxygen is een Amerikaans indie rock duo uit California. De band bestaat uit multi-instrumentalist Jonathan Rado en zanger Sam France. Rado en France begonnen de band in 2005 toen ze nog maar vijftien jaar oud waren. Ze speelden experimentele muziek. Na de uitgave van een aantal EP’s werden ze ontdekt door producer Richard Swift in 2011. Ze tekenden bij Jagjaguwar Records, waarna hun eerste album Take The Kids Off Broadway werd uitgegeven op 4 juli 2012. Het album bleek te chaotisch om speelbaar te zijn voor hun touring band…

We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic

Foxygen - We Are The 21st Century Amassadors Of Peace & Magic (foxygen.bandcamp.com)

Foxygen – We Are The 21st Century Amassadors Of Peace & Magic

Op 22 januari 2013 bracht Jagjaguwar Records het tweede Foxygen album uit: We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic. Het album werd voorafgegaan door twee prachtige singles: Shuggie en San Fransisco.

Het album lijkt in niets Foxygen’s voorgaande album. We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic is pure pop. Mede vanwege het probleem dat met het voorgaande album niet getourd kon worden, waren Rado en France genoodzaakt iets meer structuur aan te brengen.

Het resultaat is een (19)60’s album dat als een oprechte ode aan die muziekperiode kan worden gezien, zonder dat Foxygen het heden verliest, en zonder concessies te doen aan hun eigen eigenaardigheden.

Ook tekstueel is de band grappig en origineel. In San Fransisco bijvoorbeeld:

I left my love in San Francisco (that’s okay, I was bored anyway)
I left my love in the room (that’s okay, I was born in L.A.)
I left my love in San Francisco (that’s okay I was bored anyway)
I left my love in a field (that’s okay, I was born in L.A.)

© 2013, Foxygen

Maar ook in het prachtige No Destruction:

I’m talking to my grandma who lost her arms in the war
The aliens and armory that bombed her cigar store

There’s no need to be an asshole, you’re not in Brooklyn anymore
You may take what you are given but you leave it on the floor

© 2013, Foxygen

And Shuggie:

I met your daughter the other day, that was weird
She had rhinoceros-shaped earrings in her ears

© 2013, Foxygen

Luisterend naar het album denk je aan veel verschillende invloeden, waaronder niet de minste namen: Simon And Garfunkel, Bob Dylan, David Bowie, Mick Jagger, The Beatles, maar ook een wat recenter artiest als Beck.

Het knappe van het album is dat het soms bijna nostalgisch klinkt, maar nooit sentimenteel wordt. Foxygen heeft gewoon een aantal prachtige liedjes gemaakt, die eer betonen aan mooie muziek uit het verleden. Gelukkig is Foxygen eigen genoeg om dit te kunnen doen zonder als (19)60’s act weggezet te kunnen worden.

Foxygen - San Fransisco - Video (myoldkentuckyblog.com)

Foxygen – San Fransisco – Video

Nummers

Alle nummers geschreven door Foxygen.

  • In The Darkness
  • No Destruction
  • On Blue Mounain
  • San Francisco
  • Bowling Trophies
  • Shuggie
  • Oh Yeah
  • We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic
  • Oh No 2

Na We Are…

De live reputatie van de band is nogal slecht. Met name de tour voor dit album is daar debet aan. Veel onsamenhangende shows, vaak ‘verpest’ door het vreemde, manische podium gedrag van zanger France.

In 2014 verscheen er een dubbel album van Foxygen: …And Star Power, een concept album over een band met de naam Star Power. Een grillig werkstuk, maar intrigerend van begin tot eind. In 2017 verscheen Hang, dat als een soort musical klinkt. In 2017 heb ik Foxygen voor het eerst live gezien in Paradiso: een top avond.

Ter afsluiting

Ken jij Foxygen? En het album We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic? Zo niet, luister eens!

 

Complimenten/opmerkingen? Graag!